Archives December 2023

Căutările pentru „AI” pe Google, peste Bitcoin și cripto în acest an

Lansarea ChatGPT în noiembrie anul trecut a înregistrat o creștere continuă a căutărilor pentru „AI” pe Google, mult mai mult decât termenii legați de cripto, potrivit datelor de la Google Trends.

Din 2020, interesul de căutare pentru „Bitcoin” și, ocazional, „cripto” a reușit să depășească căutările pentru „AI”, cu toate acestea, datele Google arată că acest lucru a început să se schimbe în jurul lunii august 2022. Căutările pentru „AI” au izbucnit în jurul lunii noiembrie 2022, în aceeași lună în care a fost lansat ChatGPT de la OpenAI, și de atunci a mărit decalajul față de termenii de căutare legați de cripto.

Interesul de căutare la nivel mondial pentru „AI” deține în prezent un scor Google Trends de 91, în timp ce Bitcoin se află la 22. Google punctează termenii de căutare de la 0 la 100 pe baza proporției unui subiect față de totalul căutărilor pe toate subiectele. Rezultatele s-ar putea să nu fie o surpriză, deoarece Bitcoin a continuat să sufere din cauza finalului unui ciclu de piață care durează pentru a doua jumătate a anului 2021 și cea mai mare parte a anului 2022. Cu toate acestea, a început să recâștige terenul pierdut în cursul acestui an. .

Bitcoin a început anul la 16.900 de dolari — mult sub maximul său istoric de 68.729 de dolari pe 11 noiembrie 2021, dar de atunci a câștigat aproximativ 150% pentru a ajunge la un preț de 43.400 de dolari la momentul publicării, conform datelor CoinMarketCap.

Google Trends arată că Bitcoin a văzut cel mai mare interes din El Salvador, Nigeria, Țările de Jos, Brazilia și Elveția.

Pe de altă parte, inteligența artificială a avut un an banner pentru evoluții, variind de la temerile că AI ar putea ocupa locurile de muncă ale actorilor și entuziasm față de noi chatbot, inclusiv ChatGPT, Google Bard, Meta AI și GrokAI – acesta din urmă a fost lansat de miliardarul tehnologic Elon Musk.

Datele Google Trend arată un interes deosebit pentru AI din partea utilizatorilor din Vietnam, China, Filipine și Myanmar.

În iulie, AI a devenit, de asemenea, un câștigător clar în rândul persoanelor în căutarea unui loc de muncă, potrivit analizei de la agregatorul de date cripto CoinGecko. A constatat că lansarea ChatGPT în noiembrie 2022 a condus la o creștere a căutărilor de „locuri de muncă AI” – depășind de patru ori căutările pentru „locuri de muncă criptografice”.

Legile Stablecoin: 25 de țări au legislație în vigoare în 2023

Din 43 de țări analizate de PwC, până la 25 de instanțe aveau reglementări privind monedele stabile în vigoare în 2023. Industria monedelor stabile – sau criptomonedelor precum Tether sau USDC – a cunoscut o creștere masivă în ultimul an, valoarea de piață atingând noi maxime istorice în 2023. Cu monedele stabile în creștere rapidă, instanțe globale s-au grăbit să reglementeze piața, potrivit la un nou raport.

În 2023, 25 de țări aveau legislație sau reglementare privind monedele stabile, conform Raportului PwC Global Crypto Regulation 2023 publicat pe 19 decembrie. Aceste țări includ Austria, Bahamas, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Japonia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și altele, conform analizei și evaluării reglementărilor PwC.

Marea majoritate a țărilor care au promulgat legi privind monedele stabile au asigurat sau aplicat, de asemenea, toate celelalte reglementări revizuite, inclusiv un cadru de reglementare cripto, licențiere sau înregistrare și regula de călătorie a Grupului de acțiune financiară. 

În noul său raport de reglementare cripto, firma de servicii profesionale PwC a evaluat starea reglementărilor cripto într-un total de 43 de țări, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit. Conform analizei PwC, țări precum Statele Unite, Regatul Unit și Canada nu au finalizat încă legislația pentru monedele stabile și nu au creat un cadru de reglementare pentru criptomonede. Unele țări prietenoase cu criptomonede, cum ar fi Singapore și Emiratele Arabe Unite, au adoptat toate reglementările legate de cripto, cu excepția monedelor stabile, potrivit datelor PwC.

Aproximativ 18% dintre țările analizate, sau doar 8 instanțe, nu au inițiat deloc reglementări privind monedele stabile, potrivit raportului. Astfel de țări includ Bahrain, Brazilia, India, Taiwan, Turcia și altele 23% dintre instituțiile analizate, inclusiv Australia, Hong Kong și Singapore, au inițiat procesul de reglementare a monedelor stabile și s-au angajat activ în adoptarea legilor privind monedele stabile.

Monedele stabile reprezintă o parte majoră a ecosistemului criptomonedei, monedele stabile Tether fiind cele mai tranzacționate active în fiecare zi. Potrivit datelor de la CoinGecko, volumele zilnice de tranzacționare ale Tether sunt cu 23% mai mari decât cele ale Bitcoin, în valoare de 34 de miliarde de dolari.

Piața stablecoin a fost în creștere în 2023, adăugând miliarde de valoare datorită creșterii masive a Tether și a altor stablecoins. Capitalizarea pieței Tether a depășit pentru prima dată peste 90 de miliarde de dolari la jumătatea lui decembrie 2023, asigurând o creștere de 36% din ianuarie. Potrivit datelor de la CoinGecko, capitalizarea totală a pieței stablecoin a atins noi maxime istorice în acest an, atingând un nou record de 131 de miliarde de dolari.

Conform analiștilor, monedele stabile vor continua să crească în următorii ani. Ryan Rasmussen de la Bitwise crede că stablecoins-urile vor deconta mai mulți bani în 2024 decât gigantul global de plăți Visa.

Sursă foto: beincrypto.com

3 milioane de dolari cripto furate în ziua de Crăciun – escrocii MS Drainer elimină victimele

Escrocii continuă să vizeze utilizatorii de criptomonede cu site-uri de phishing folosind drenoare de portofel. Aceștia au furat criptomonede în valoare de 3 milioane de dolari în 24 de ore, în timp ce continuă să folosească Google Ads pentru a face publicitate site-urilor web false, rău intenționate, care utilizează software de golire a portofelului.

După cum s-a raportat pe 21 decembrie, escrocii au folosit MS Drainer pentru a fura criptomonede în valoare de 59 de milioane de dolari în 2023. Potrivit Scam Sniffer, atacatorii au folosit Google Ads pentru a păcăli utilizatorii cripto să acceseze versiuni false ale site-urilor Web3, inclusiv Zapper, Lido, Stargate, DefiLlama, Orbiter Finance și Radient.

Firma de securitate a semnalat noi incidente de pe site-uri de phishing asociate cu aceleași adrese ale atacatorilor în baza lor de date de escrocherie pe 25 decembrie.

Scam Sniffer a confirmat că în ziua de Crăciun au fost pierdute aproximativ 3 milioane de dolari din cauza înșelătoriilor de tip phishing. Un amestec de Wrapped Bitcoin (wBTC), Aave Polygon USDT (aPolUSDT), Aave USDC (aUSDC) și Tether a fost furat în incidente separate, potrivit capturilor de ecran distribuite de companie.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că securitatea Google Ads a fost informată cu privire la promovarea în curs de desfășurare a site-urilor false și a utilizării software-ului de golire a portofelului în aprilie 2023. Cu toate acestea, Scam Sniffer nu a primit încă răspunsuri de la platformă.

Cele mai recente furturi de phishing acționează ca un memento pentru utilizatorii de criptomonede să verifice din nou autenticitatea site-urilor web și a tranzacțiilor care sunt autorizate de portofelele lor Web3.

„Înșelătoriile de tip phishing sunt cea mai mare amenințare pentru utilizator acum. Pentru a le evita, ca utilizator, singurul lucru pe care îl putem face este să verificăm cu atenție fiecare cerere de semnătură”, a spus purtătorul de cuvânt al Scam Sniffer. Compania a găsit 10.072 de site-uri false care au folosit MS Drainer până în 2023 în raportul său recent despre utilizarea tehnologiei “wallet drainer”. Software-ul a fost folosit pentru a fura criptografii în valoare de 58,98 milioane de dolari de la peste 63.000 de victime, conform unui dashboard Dune Analytics configurat pentru a-l urmări.

Visa și TECH5 fac echipă pentru a promova ecosistemele guvernamentale digitale globale

Compania de plăți digitale Visa a făcut echipă cu TECH5, o companie de gestionare a identității digitale și biometrice, pentru a se concentra pe dezvoltarea și îmbunătățirea ecosistemelor guvernamentale digitale la scară globală.

Cele două organizații vor colabora la crearea unui plan cuprinzător care să cuprindă diverse inițiative și proiecte menite să stabilească o bază solidă pentru avansarea plăților digitale, managementul identității digitale, precum și a altor servicii în cadrul ecosistemului.

Contractul de parteneriat include:

•Proiectarea și implementarea ecosistemelor guvernamentale digitale îmbunătățite în țările selectate

•Dezvoltarea și sprijinirea foii de parcurs de lansare pe piață pentru o superaplicație, precum și activarea acreditărilor cardului Visa pentru cetățeni și nerezidenți prin mai multe canale digitale

•Formularea unei foi de parcurs pentru extinderea acceptării cardurilor pentru plăți guvernamentale și programe de plată pe toate platformele

•Inițierea de programe de educație financiară, precum și de incluziune digitală

•Cooperarea la pregătirea actelor de reglementare pentru dezvoltarea plăților digitale

Colaborarea

Shahebaz Khan, senior VP, șeful soluțiilor comerciale și de mișcare a banilor, Visa CEMEA, a declarat: „Eforturile noastre comune se vor concentra pe îmbunătățirea ecosistemelor guvernamentale digitale la nivel mondial, cu un accent special pe avansarea plăților digitale și a serviciilor de gestionare a identității digitale. Ne angajăm pentru incluziunea digitală și financiară și credem că acest parteneriat va permite implementarea infrastructurii și serviciilor de plată bazate pe ID digital la nivel național, deblocând astfel potențialul semnificativ de piață.”

TECH5 oferă o suită globală de componente tehnologice și infrastructură de portofel de identitate, cuprinzând SDK-uri biometrice și platforme software concepute pentru capturarea și potrivirea biometrică fără contact, emiterea și gestionarea ID-ului digital. Aceste soluții se integrează cu serviciile de plată Visa și cu alte elemente suplimentare esențiale pentru stabilirea infrastructurii publice digitale și a piețelor de comerț electronic.

„Așteptăm cu nerăbdare această colaborare strategică cu Visa, învățând din expertiza lor neprețuită și cunoștințele de piață, dezvoltând împreună soluțiile de identitate digitală de ultimă generație alimentate de portofele de identitate digitală bazate pe SSI, cu un accent special pe digitalizarea plăților guvernamentale.” Machiel van der Harst, co-fondatorul și CEO al TECH5, a comentat și el.

„Echipa TECH5 este încântată să aducă acestui parteneriat înțelegerea profundă și expertiza în implementarea proiectelor Foundational ID la nivel național, precum și componente tehnologice și infrastructură care sprijină potrivirea biometrică, ID digital și soluții de portofel de identitate pentru plăți sigure.”

Sursă foto: cryptoticker.io

Candidatul indonezian la vicepreședinție promite că va pregăti experți în blockchain și cripto

Primarul Surakarta, Gibran Rakabuming Raka, promite să pregătească experți în blockchain, cripto, inteligență artificială și securitate cibernetică pentru a da putere tinerilor indonezieni în spațiul digital. Gibran, actualul primar al orașului Surakarta, Indonezia, a declarat într-o adunare politică că partidul său va oferi populației mai tinere oportunități în spațiul digital. Politicianul a subliniat că va dezvolta viitoare talente cu abilități de viitor.

Eforturile către digitalizare au inclus explorarea domeniului blockchain-ului și cripto. În timpul evenimentului, Gibran a spus că va pregăti experți în blockchain, cripto și securitate cibernetică. În plus, candidatul a mai menționat că va pregăti experți în inteligență artificială și marketing digital.

Indonezia – un hub în devenire pentru tehnologia Web3 – își întărește impulsul către cripto în 2023, în ciuda mișcării sale anterioare de a interzice plățile cripto. Pe 28 mai, guvernul indonezian a luat măsuri împotriva turiștilor care se ocupă de plăți cripto și a spus că aceștia „vor fi tratați cu fermitate”, cu pedepse precum deportarea sau alte sancțiuni penale.

Pe 21 iulie, țara și-a lansat schimbul național de cripto, pe care autoritățile locale de reglementare îl vor monitoriza. Potrivit guvernului indonezian, platforma va fi singurul spațiu din țară în care schimbul de active digitale este legal.

Banca centrală din Kazahstan analizează succesele proiectului pilot “Digital Tenge” și următorii pași

Tenge-ul digital a fost folosit pentru orice, de la prânzuri gratuite la școală până la tokenizarea aurului, și urmează mai multe.

Tenge-ul digital, moneda digitală a băncii centrale din Kazahstan (CBDC), a fost declarat un succes în urma unui proiect pilot de o lună. O serie de îmbunătățiri comerciale, de reglementare și tehnice sunt aliniate pentru acesta în 2024.

În timpul lansării sale, tenge-ul digital a fost folosit pentru a oferi școlarilor prânzuri gratuite în Almaty prin cardul local Onay, care a fost conceput inițial pentru a fi utilizat în sistemul de tranzit. Operatorul sistemului poștal Kazpost a servit drept intermediar pentru aceste tranzacții.

Cardurile de plastic au fost emise membrilor focus-grupurilor de către patru bănci locale, împreună cu Visa și Mastercard. Cardurile permiteau utilizatorilor să facă cumpărături personal sau online și să retragă numerar de la bancomate. Comerciantul participant a avut opțiunea de a accepta tenge digital sau de a le converti în tenge „non-cash”.

Prin transformarea tenge-ului digital, acestea au fost integrate în sistemele QR și punctele de vânzare existente. Cardurile au fost funcționale în întregul Kazahstan și în afara acestuia. Raportul a susținut că acest nivel de interoperabilitate a fost o premieră pentru un CBDC.

Alte experimente efectuate cu tenge-ul digital au inclus efectuarea de plăți transfrontaliere prin SWIFT și emiterea de monede stabile susținute de CBDC pe platformele Binance și KASE. Tenge-urile digitale au fost folosite pentru tokenizarea aurului, taxa pe valoarea adăugată a fost colectată folosind un contract inteligent și a fost testată o aplicație “move-to-earn”.

Banca Națională a Kazahstanului și Corporația Națională de Plăți din Kazahstan (NPCK), un organism înființat în septembrie pentru a administra CBDC național, are o listă lungă de obiective pentru 2024, inclusiv creșterea numărului de bănci intermediare și dezvoltarea în continuare a aplicațiilor financiare descentralizate.

Agențiile speră să efectueze tranzacții offline la scară, ceea ce ar crește dramatic incluziunea financiară în țară, deoarece conectivitatea la internet este limitată în unele regiuni. De asemenea, va crește participarea la proiectele de plăți transfrontaliere. Kazahstanul este un observator în Proiectul mBridge. De asemenea, au obiective de reglementare și legislative care trebuie implementate simultan și speră să crească securitatea digitală tenge și viteza de procesare.

CEO-ul NPCK, Binur Zhalenov, a dat asigurări într-un interviu difuzat înaintea publicării raportului că tenge-ul digital nu va fi folosit pentru supravegherea utilizatorilor.

Sursă articol: linkedin.com

Secretarul economic al Marii Britanii va discuta despre accesul firmelor cripto la bănci

Bim Afolami, care a devenit secretar economic al Regatului Unit în noiembrie, va fi disponibil să vorbească cu Grupul parlamentar al tuturor partidelor Crypto and Digital Assets. Jeremy Hunt, care servește drept cancelar al bugetului pentru Regatul Unit, a declarat că secretarul economic Bim Afolami va fi „mai mult decât bucuros să se întâlnească” și să discute probleme legate de activele digitale din țară.

Într-o sesiune din 19 decembrie a Camerei Comunelor din Regatul Unit, Hunt a răspuns o întrebare a deputatului pro-cripto Lisa Cameron, care a întrebat dacă ministrul de finanțe este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre accesul firmelor cripto licențiate la servicii bancare. Hunt a spus că Afolami va fi disponibil să vorbească cu Grupul parlamentar al tuturor partidelor Crypto and Digital Assets.

„Regatul Unit, și în special Londra, au devenit hub-ul global de cripto, dar pentru a ne asigura că piața poate reacționa într-adevăr în modul în care a fost intenționat – într-un mod responsabil – trebuie să o reglementăm, motiv pentru care am introdus reglementări pentru stablecoins, pentru promovarea serviciilor cripto”, a spus Hunt.

Afolami s-a alăturat guvernului Regatului Unit în calitate de secretar economic în noiembrie, plasându-l la conducerea multor politici care afectează adoptarea activelor digitale și a monedelor digitale ale băncilor centrale în țară. Înainte de numirea sa, s-a întâlnit cu reprezentanții schimbului de criptomonede Coinbase în 2022 pentru a discuta despre mediul de reglementare pentru activele digitale.

Oficialii din guvernul Marii Britanii au avansat cu acte legislative pentru a reglementa monedele stabile, dând autorităților puterea de a confisca utilizările cripto pentru tranzacții ilicite și creând un sandbox pentru valori mobiliare digitale pentru firmele cripto. De asemenea, prim-ministrul Rishi Sunak intenționează să facă din Regatul Unit un centru tehnologic pentru inteligența artificială, investind aproximativ 130 de milioane de dolari în cipuri de computer.

Organismul internațional de valori mobiliare IOSCO emite recomandări DeFi

Forumul autorităților de reglementare a analizat implementarea eficientă a principiilor de bază într-o serie de rapoarte interdependente. Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) a lansat nouă recomandări de politică pe 19 decembrie. Organizația încearcă să încurajeze o mai mare coerență a supravegherii reglementărilor în cadrul și între jurisdicții.

Recomandările sunt rezultatul final al unui proces care a început cu un raport lansat la începutul anului trecut. Ele sunt departe de a fi inovatoare – Regula 7, de exemplu, este „punerea în vigoare a legilor aplicabile” – dar ceea ce le pune în valoare este cât de amănunțit este discutată fiecare dintre ele.

Raportul a adăugat: „IOSCO încearcă, de asemenea, să încurajeze consecvența în modul în care piețele de cripto-active și piețele de valori mobiliare sunt reglementate […] cu principiul „aceeași activitate, același risc, același rezultat de reglementare/reglementare” ”.

Recomandările DeFi însoțesc un set de recomandări de cripto și active digitale lansate în noiembrie. Organizația a lansat și o notă privind modul în care cele două seturi de recomandări urmează să fie aplicate în tandem, în funcție de nivelul de descentralizare al entității reglementate. În Recomandarea 2 („identificarea persoanelor responsabile”), raportul susține: „Unii participanți din industrie au afirmat că, dacă ceva este descentralizat, nu este sau nu poate fi reglementat. […] Cu toate acestea, indiferent de o structură de guvernanță sau de cât de „descentralizată” este luarea deciziilor, există de obicei o persoană responsabilă, sau mai multe, care controlează sau influențează suficient oferta de produse, furnizarea de servicii sau implicarea în activități.”

Odată cu finalizarea recomandărilor sale, IOSCO își va muta atenția către monitorizare, consolidarea capacității de reglementare și asistență tehnică pentru membri, a scris acesta. Membrii IOSCO sunt formați din peste 130 de autorități care reglementează 95% din piețele financiare ale lumii.

Sursă foto: news.sky.com

Un adevăr dificil – nepotrivirea dintre Web3 și AI generativă

Sarcinile de lucru AI generative sunt concepute pentru a fi intensive din punct de vedere computațional, rulând pe GPU-uri extrem de paralelizabile. Ce rol lasă asta blockchain-ului? Jesus Rodriguez, de la IntoTheBlock, explorează o soluție posibilă.

Intersecția dintre inteligența artificială generativă (AI) și Web3 este una dintre cele mai fascinante tendințe din spațiul activelor digitale. În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord că AI generativă va juca probabil un rol în următoarea generație de tehnologii Web3, specificul este departe de a fi banal. La urma urmei, AI nu a fost niciodată considerat un bloc important în arhitecturile Web3, iar diferitele generații de L1 și L2 nu au fost concepute pentru a rula sarcini de lucru AI.

Realitatea cu care se confruntă tehnologii Web3 atunci când încearcă să imagineze adaptarea timpilor de execuție Web3 la tehnologiile AI generative sugerează o nepotrivire copleșitoare privind cerințele de date și de calcul. Sarcinile de lucru AI generative sunt concepute pentru a fi intensive din punct de vedere computațional, rulând pe GPU-uri extrem de paralelizabile. Timpul de rulare a blockchain-ului este destul de limitat în ceea ce privește datele și capacitățile lor de calcul.

În același timp, Web3 are nevoie disperată să încorporeze capabilități generative de AI pentru a ajunge din urmă alternativele Web 2. Întrebarea evidentă devine atunci: cum s-ar concretiza integrarea AI generativă și Web3?

Dintre toate tendințele în AI generativă, există una care pare a fi ideală pentru încorporarea capabilităților blockchain și care, întâmplător, a adunat atenția mainstreamului prin anunțurile recente făcute de OpenAI în cadrul conferinței sale Developer Days: ați auzit de agenți autonomi?

Aici, subiectul se împarte în două puncte cheie:

1.De ce majoritatea capabilităților Web3 adaugă doar beneficii marginale valului actual de soluții AI generative.

2.De ce agenții autonomi sunt singura tendință în AI generativă care poate încorpora capabilități Web3.

Nepotrivirea

Citim în mod regulat publicații exagerate despre cum blockchain-ul și tehnologiile AI generative se potrivesc perfect. Acele afirmații sunt bune pentru a face titluri, dar le lipsește rigoarea tehnică de a înțelege starea actuală a ambelor tehnologii. Aprofundarea înțelegerii posibilelor căi de integrare dintre Web3 și AI generativă dezvăluie o imagine foarte provocatoare.

Urmând o abordare bazată pe principii pentru a ne gândi la potențiala integrare dintre AI generativă și Web3, putem lua în considerare două dimensiuni fundamentale:

1. O nouă generație de tehnologii Web3 care va valorifica capabilitățile AI generative.

2.Soluții AI generative care ar putea încorpora tehnologii blockchain.

Primul vector este destul de enigmatic. Pe de o parte, ne putem imagina clar o nouă generație de protocoale DeFi sau timpi de execuție blockchain care vor încorpora

capabilități inteligente alimentate de AI generativă. Pe de altă parte, acele cazuri de utilizare sunt foarte în curs de dezvoltare sau aproape inexistente.

A doua categorie oferă un set mai larg de oportunități, dar este la fel de provocatoare. Din punct de vedere psihologic, este foarte tentant să încercăm să adaptăm capabilitățile moderne Web3, cum ar fi calculul fără cunoștințe, la stive descentralizate pentru soluții AI generative. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că vedem un număr tot mai mare de cunoștințe zero (zk) sau stive descentralizate pentru AI generativă. Deși cu siguranță interesante, acele soluții par destul de nepotrivite cu valul actual de stive generative de AI.

De exemplu, calculul cu cunoștințe zero ar putea debloca unele cazuri de utilizare în termeni de transparență în IA generativă, dar costurile sale de calcul fac să fie extrem de nepractic să fie aplicat la scara modelelor de transformare mari. În mod similar, arhitecturile GPU descentralizate sunt impracticabile pentru preinstruirea sau reglarea fină a modelelor AI generative, având în vedere că necesită o magistrală de comunicare incredibil de rapidă între GPU.

Reducerea decalajului dintre tehnologiile AI generative și Web3 necesită mai mult decât o combinație de capabilități tehnologice; necesită ca aceste capabilități să fie potrivite pentru cazurile de utilizare actuale în ambele stive de tehnologie. În acest sens, există o tendință nouă în AI generativă care pare a fi un candidat perfect pentru stivele Web3.

Introducerea agenților semi-autonomi

Dacă urmăriți spațiul AI generativ, probabil că ați întâlnit proiecte precum AutoGPT, BabyAGI sau GPT-urile OpenAI tocmai anunțate, care se bazează pe capabilități de agenți semi-autonomi. Cea mai simplă versiune a agenților semi-autonomi sunt modelele inteligente care pot raționa prin sarcini abstracte, pot formula și executa planuri într-un mediu dat.

Luați în considerare un agent specializat în efectuarea cercetărilor de piață pentru un anumit domeniu. Acest agent poate începe cu un scop abstract, cum ar fi „cercetarea unui produs specific” și poate formula un plan pentru a consulta sursele de informații adecvate, a rezuma informațiile folosind un model de limbaj mare și a le distribui diferitelor părți. Agenții semi-autonomi îmbunătățesc modelele de bază cu capacități precum memoria, integrarea instrumentelor, balustradele de securitate și multe altele.

În ultimele luni, agenții semi-autonomi au trecut de la un subiect obscur de cercetare la una dintre cele mai actuale tendințe în AI generativă. Natura semi-autonomă a acestei tehnologii este tocmai ceea ce o face un scenariu ideal pentru runtime blockchain. În stadiul actual al tehnologiilor de agenți semi-autonomi, există patru cazuri de utilizare dominante care se potrivesc bine pentru runtimele blockchain. Aceste cazuri de utilizare nu sunt provocări teoretice, ci mai degrabă reale cu care se confruntă aplicațiile de agenți semi-autonomi:

1) Transparență: Una dintre principalele propuneri de valoare ale agenților semi-autonomi este capacitatea lor de a formula și executa acțiuni într-un mediu dat. Timpurile de rulare Blockchain pot acționa ca un sistem de înregistrare pentru acele planuri și decizii.

2) Coordonare descentralizată: Unul dintre obiectivele finale ale agenților semi-autonomi este acela că aceștia pot colabora pentru a atinge un obiectiv specific. Acest nivel de colaborare necesită o coordonare descentralizată, care se potrivește perfect pentru blockchains. Vă puteți imagina un scenariu în care un agent poate descoperi capacitățile altor agenți prin intermediul contractelor lor inteligente și poate interacționa cu aceștia.

3) Balustrade: Odată ce agenții încep să ia acțiuni în mod semi-autonom, ideea de a instala balustrade în jurul lor pentru a limita impactul potențial al acelor acțiuni devine din ce în ce mai relevantă. Contractele inteligente reprezintă un mecanism ideal pentru a stabili balustrade imuabile în jurul agenților. Imaginați-vă un agent care poate lua decizii financiare având în vedere o cerere de credit, protejat de un contract inteligent care asigură că nu sunt produse informații sensibile ca parte a rezultatelor.

4) Stimulente economice: În contextul colaborării, criptoactivele pot juca un rol semnificativ, servind ca un strat economic cheie pentru agenții semi-autonomi. Să luăm exemplul unui agent care poate genera materiale de marketing pentru un anumit produs folosind modele costisitoare de generare de imagini. În acest scenariu, agenții pot primi plăți prin cripto active și pot executa funcția în mod autonom.

De ce agenți semi-autonomi?

Indiferent de pasiunea noastră pentru tehnologia Web3, putem vedea clar că AI generativă evoluează foarte bine fără ajutorul timpilor de execuție blockchain. Găsirea unei potriviri între aceste două tendințe tehnologice nu este un efort foarte ușor. Scenariile Web3 pentru AI generativă sunt foarte în curs de dezvoltare sau inexistente.

Ideea devine atunci găsirea provocărilor reale în AI generativă care pot fi abordate cu tehnologii blockchain. Prin „real” se înțelege că nu este derivat dintr-un exercițiu teoretic și ținând cont de faptul că încercăm să potrivim o tehnologie cu adoptare limitată în lumea reală cu tendința tehnologică cu cea mai rapidă creștere din multe generații.

Agenții semi-autonomi par să aibă combinația potrivită de tehnologie și sincronizare potrivită pentru timpul de execuție blockchain. Tendința devine pe scară largă acceptată ca unul dintre următoarele valuri în AI generativă și există provocări reale în ceea ce privește transparența, coordonarea și securitatea care par potrivite pentru blockchain. Indiferent dacă această integrare se materializează sau nu, va necesita unele adaptări tehnice inteligente în ambele mișcări tehnice. Dar nevoia este reală; agenții semi-autonomi ar putea fi singura tendință care face legătura între AI generativă și blockchains.

Sursă foto: extendedlearning.ubc.ca

Microsoft colaborează cu o organizație sindicală din SUA pentru a promova dezvoltarea de AI axată pe lucrători

Parteneriatul va acorda prioritate drepturilor lucrătorilor și va include contribuția liderilor muncii în dezvoltarea tehnologiei.

Gigantul tehnologic Microsoft și Federația Americană a Muncii și Congresul Organizațiilor Industriale (AFL-CIO) au anunțat un nou parteneriat pentru a discuta despre modul în care inteligența artificială (AI) poate anticipa nevoile lucrătorilor și poate include nevoile acestora în dezvoltarea și implementarea sa.

Potrivit AFL-CIO, obiectivele acordului includ schimbul de informații între liderii de sindicat și lucrători cu privire la tendințele AI, încorporarea perspectivelor lucrătorilor și a expertizei în dezvoltarea AI și contribuirea la formarea politicii publice care sprijină abilitățile și nevoile tehnologice ale lucrătorilor din prima linie.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că acordul implică un efort de colaborare cu liderii sindicali pentru a se asigura că AI aduce beneficii lucrătorilor. Președintele AFL-CIO, Liz Shuler, vede cadrul de neutralitate al Microsoft și recunoașterea expertizei lucrătorilor ca un semnal că era AI poate stimula parteneriate productive de management al forței de muncă.

În 2022, Microsoft a încheiat un acord similar cu Communications Workers of America, care s-a concentrat pe susținerea drepturilor lucrătorilor de a se organiza și negocia colectiv la Activision Blizzard. Gigantul tehnologic era în proces de terminare a achiziției producătorului de jocuri video în acel moment.

Microsoft a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI – firma nonprofit de inteligență artificială cu sediul în SUA care a creat ChatGPT – și deține 49% din acțiuni. Cu toate acestea, nu are drepturi de vot și pretinde că nu deține control operațional asupra companiei. Microsoft a dezvoltat, de asemenea, o platformă AI generativă, Azure, care se folosește de produsele GPT ale OpenAI pentru a-și extinde funcționalitatea.

Lucrătorii din numeroase industrii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul potențial al inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă. În sectorul divertismentului, actorii de la Hollywood au intrat în grevă în iulie pentru a protesta împotriva unei propuneri de inteligență artificială a Alianței Producătorilor de Film și Televiziune.

Apariția AI generativă a stârnit îngrijorări cu privire la potențialul său de a avea un impact semnificativ pe piața muncii. În mai, IBM a estimat că AI ar putea înlocui aproximativ 7.800 de locuri de muncă la companie în termen de cinci ani. Elon Musk, CEO al SpaceX și xAI, a mers mai departe, prezicând că AI ar putea elimina cu totul necesitatea forței de muncă contemporane.

FIFA lansează colecția NFT în mijlocul Club World Cup 2023

FIFA NFT-uri, generate pe platforma Algorand, au înregistrat un volum total de tranzacții de doar 2,4 milioane de dolari de la lansarea lor în septembrie anul trecut.

Fédération Internationale de Football Association (FIFA), organismul care guvernează competițiile internaționale de fotbal, își va lansa propria colecție de simboluri nefungibile (NFT) înainte de Cupa Mondială a Cluburilor din 2023 din Arabia Saudită, în colaborare cu firma blockchain Modex.

Potrivit anunțului din 11 decembrie, o colecție inaugurală de 100 de NFT va avea premiera pe 15 decembrie și va oferi șansa de a obține bilete la finala Cupei Mondiale FIFA 2026. În plus, alte 900 de obiecte de colecție digitale vor fi emise în rețeaua Polygon și OpenSea în această lună, cuprinzând momente memorabile din turneu și versiuni digitale ale acestora.

„Programată să înceapă la Jeddah, Arabia Saudită, pe 12 decembrie, Cupa Mondială a Cluburilor FIFA reunește șapte dintre cele mai mari echipe de fotbal din lume. Campionii celor șase confederații FIFA participă cu toții”, a scris FIFA. NFT-urile vor fi disponibile pe platforma omonimă a FIFA, FIFA+ Collect. Platforma NFT a fost lansată în septembrie 2022 și este alimentată de Algorand.

„Piesele de colecție digitale măresc modurile în care fanii pot interacționa cu jucătorii, echipele și cu jocul pe care îl preferă, iar noi suntem onorați să sprijinim FIFA în realizarea acestui obiectiv”, a comentat Francesco Abbate, CEO Modex.

De la înființare, platforma FIFA+ Collect a facilitat 11 drop-uri NFT, cu 909.255 de obiecte de colecție digitale batate și 16.448 deținători. Platforma a înregistrat un volum de tranzacționare de 2,4 milioane USD pe piețele NFT primare și secundare. Cu toate acestea, „Volumul Monetăriei poate induce în eroare, deoarece FIFA+ Collect Info nu poate distinge pachetele obținute gratuit în provocări de pachetele achiziționate cu USDC”, susține FIFA+ Collect Info.

Sursă foto: proactiveinvestors.com

Mastercard face parteneriat cu MDP pentru a inova soluțiile de plată în Orientul Mijlociu și Africa

Mastercard a făcut echipă cu compania de procesare a plăților MDP pentru a stimula peisajul plăților pentru bănci și non-FI din regiunea Orientului Mijlociu și Africa.

În urma parteneriatului, MDP își propune să se identifice drept un centru cuprinzător de servicii de procesare, încorporând activele digitale Mastercard și aplicațiile cu etichetă albă în suita sa de produse, oferind o soluție unică pentru clienți.

Ahmed Nafie, CEO, MDP, a comentat: „Prin gruparea activelor digitale ale Mastercard cu produsele noastre, oferim băncilor emitente posibilitatea de a lansa noi soluții concentrate pe segment, cum ar fi banca pentru tineri, banca pentru familie și creditarea digitală.

„De asemenea, dăm putere fintech-urilor, operatorilor de rețele mobile și companiilor din segmentul non-FI să ajungă rapid pe piață, oferindu-le propunerile unice Mastercard cu cel mai puțin efort din partea lor de până acum.”

Potrivit Mastercard, alianța strategică este în conformitate cu angajamentul său de a alimenta o economie digitală puternică în regiunea Orientului Mijlociu și Africa prin parteneriate.

„Colaborarea noastră cu MDP va echipa companiile cu soluții de plată inovatoare care le permit să participe la comerțul digital și să stimuleze incluziunea financiară”, a declarat Gaurang Shah, vicepreședinte executiv, produse și inginerie, Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa, Mastercard.

Colaborarea își propune să eficientizeze împrumuturile IMM-urilor și împrumuturile de consum sau metoda “cumpără acum, plătește mai târziu” și oferă opțiuni de credit accesibile prin aplicații mobile, pe lângă extinderea în domenii mai inovatoare, cum ar fi sănătatea, fitnessul și sustenabilitatea AI.

Companiile Fintech ar putea beneficia de capabilitățile card-as-a-service (CaaS) și sandbox. Între timp, non-FI și companiile de telecomunicații pot oferi aplicații cu etichetă albă abonaților lor, depășind obstacolele asociate, cum ar fi sponsorizarea BIN, care va fi disponibilă prin programul de activare CaaS cu MDP.

Sursă foto: reclamacoes.net.br

ChatGPT trece examenul neurologic pentru prima dată

Cea mai recentă actualizare a OpenAI a modelului său de limbă mare (LLM), ChatGPT 4.0, a trecut un examen de neurologie clinică cu 85% răspunsuri corecte într-un studiu de dovadă a conceptului. Autorii cercetării cred că, după unele reglaje, LLM-urile ar putea avea „aplicații semnificative” în neurologia clinică. Rezultatele experimentului, realizat de un grup de cercetători de la Spitalul Universitar Heidelberg și Centrul German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, au fost publicate pe 7 decembrie. Testul, efectuat pe 31 mai, a inclus două LLM, ChatGPT 3.5 și mai târziu. versiunea, ChatGPT 4.0.

Cercetătorii au folosit setul de întrebări pentru un examen de neurologie de la Consiliul American de Psihiatrie și Neurologie cu o mică cohortă de întrebări de la Consiliul European pentru Neurologie.

În timp ce versiunea mai veche a ChatGPT a obținut un scor de 66,8%, răspunzând corect la 1306 de întrebări din 1956, modelul mai recent, ChatGPT 4.0, a câștigat 85% cu 1662 de răspunsuri corecte. Scorul mediu uman a fost de 73,8%. ChatGPT 4.0 a depășit utilizatorii umani la întrebările comportamentale, cognitive și psihologice și a „trecut” efectiv examenul de neurologie, deoarece 70% dintre răspunsurile corecte sunt în general considerate un scor de trecere în instituțiile de învățământ.

Cu toate acestea, ambele modele au demonstrat performanțe mai slabe în sarcinile care necesită „gândire de ordin superior” decât întrebările care necesită doar „gândire de ordin inferior”.

Potrivit grupului de cercetători care efectuează experimentul, aceste rezultate servesc drept recomandare de utilizare a LLM-urilor în neurologia clinică după unele modificări: „Aceste constatări sugerează că, cu perfecționări suplimentare, modelele mari de limbaj ar putea avea aplicații semnificative în neurologia clinică”.

Cercetătorii subliniază că încă sunt rezervați. Deși există o perspectivă clară pentru aplicarea LLM-urilor în documentarea și sistemele de sprijin pentru luarea deciziilor, neurologii ar trebui să fie precauți cu privire la utilizarea lor în practică, deoarece sunt încă imperfecți în ceea ce privește sarcinile cognitive de ordin înalt. Unul dintre autorii studiului, dr. Varun Venkataramani, a spus: “Vedem studiul nostru mai mult ca o dovadă a conceptului pentru capacitățile LLM-urilor. Există încă nevoie de dezvoltare și, probabil, chiar o reglare fină specifică a LLM-urilor pentru a le face aplicabile în mod corespunzător pentru neurologia clinică. „

AI lucrează deja la unele sarcini majore din domeniul sănătății, cum ar fi găsirea remediului pentru cancer pentru AstraZeneca sau combaterea prescripției excesive de antibiotice în Hong Kong.

Oficialii UE ajung la un acord „istoric” de reglementare a AI

Acordul obligă modele precum ChatGPT și AI în general să urmeze regulile de transparență înainte de intrarea pe piață.

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu cu privire la regulile care reglementează utilizarea inteligenței artificiale vineri, 8 decembrie.

Acordul acoperă utilizarea guvernamentală a AI în supravegherea biometrică, modul de reglementare a sistemelor AI, cum ar fi ChatGPT, și regulile de transparență care trebuie urmate înainte de intrarea pe piață. Aceasta acoperă documentele tehnice, respectarea drepturilor de autor ale Uniunii Europene și partajarea rezumatelor conținutului de formare.

UE dorește să fie prima autoritate supranațională cu legi privind AI, specificând modul în care aceasta va fi utilizată în mod benefic, protejând în același timp împotriva riscurilor. Acordul a fost încheiat în urma unei dezbateri de aproape 24 de ore pe 8 decembrie și după 15 ore de negocieri.

Acordul prevede că modelele AI cu impact semnificativ și riscuri sistemice trebuie să evalueze și să abordeze aceste riscuri, să efectueze teste contradictorii pentru rezistența sistemului, să raporteze incidentele Comisiei Europene, să asigure securitatea cibernetică și să dezvăluie eficiența energetică. „Implementarea corectă va fi esențială – Parlamentul va urmări cu atenție sprijinirea noilor idei de afaceri cu sandbox și reguli eficiente pentru cele mai puternice modele.”

După încheierea înțelegerii, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a postat pe X (fostul Twitter) „Istoric! #AIAct este mult mai mult decât un cadru de reguli – este o rampă de lansare pentru startup-urile și cercetătorii din UE pentru a conduce cursa globală de inteligență artificială. Ce-i mai bun are să vină!”

Conform acordului, inteligența artificială de uz general cu riscuri trebuie să urmeze coduri. Guvernele pot utiliza supravegherea biometrică în timp real doar în cazuri specifice, cum ar fi anumite infracțiuni sau amenințări severe în spațiile publice.

Acordul interzice manipularea cognitiv-comportamentală, imitarea imaginilor faciale de pe internet sau înregistrări CCTV, scorul social și sistemele biometrice care deduc detalii personale precum convingerile și orientarea. Consumatorii ar avea dreptul de a depune reclamații și de a obține explicații.

Amenzile pentru încălcări ale regulilor ar varia de la 7,5 milioane de euro (8,1 milioane de dolari) sau 1,5% din cifra de afaceri până la 35 de milioane de euro (37,7 milioane de dolari) sau 7% din cifra de afaceri globală, în funcție de nivelul de  încălcarea a regulilor și dimensiunea companiei.

Potrivit declarației Parlamentului European, textul convenit va trebui acum să fie adoptat oficial de parlament și consiliu înainte de a deveni lege europeană. Comisiile pentru piața internă și libertățile civile ale parlamentului vor vota acordul la o ședință viitoare.

Sursă foto: newrepublic.com

Bitcoin este de „importanță strategică națională”, spune ofițerul US Space Force

Majorul forțelor spațiale americane Jason Lowery dorește ca armata americană să acorde prioritate investigației sistemelor proof-of-work, precum Bitcoin, pentru a proteja țara de războiul provocat de atacuri cibernetice.

Într-o scrisoare de patru pagini adresată Comitetului pentru inovare a apărării din SUA din 2 decembrie, Lowery a explicat că, deși Bitcoin este văzut în mare parte ca un „sistem monetar” pentru asigurarea fondurilor, puțini știu că Bitcoin poate fi folosit pentru a securiza „toate formele de date, mesaje sau semnale de comandă.” „Ca urmare, această concepție greșită subminează semnificația strategică largă a tehnologiei pentru securitatea cibernetică și, în consecință, pentru securitatea națională.”

Defense Innovation Board este un consiliu consultativ independent înființat pentru a aduce inovația tehnologică și cele mai bune practici din Silicon Valley armatei SUA. Lowery a folosit scrisoarea pentru a îndemna consiliul să-l sfătuiască pe secretarul apărării să investigheze „importanța strategică națională” a sistemelor PoW precum Bitcoin. În scrisoarea sa, Lowery a explicat că un sistem precum Bitcoin ar putea funcționa pentru a descuraja adversarii de la atacuri cibernetice din cauza „costurilor mari” ale unui computer care necesită resurse fizice, în același mod în care activele militare ajută la descurajarea atacurilor militare împotriva țară. „Proof-of-work reflectă strategiile de securitate fizică și descurajare utilizate în alte domenii precum pământ, mare, aer și spațiu”, dar, în schimb, o face în domeniul digital, a explicat Lowery.

Potențialele aplicații de securitate cibernetică ale Bitcoin sunt uriașe, potrivit lui Lowery, și ar putea juca un rol important în menținerea SUA de lider mondial. „Abordarea acestui lucru ar putea fi vitală pentru ca SUA să își mențină pozițiile de superputere globală și lider între națiuni, în special într-o lume din ce în ce mai digitală și interconectată, afectată de vulnerabilități de securitate.”

Lowery spune că are potențialul de a declanșa și „revoluția securității cibernetice”. „Este începutul unei revoluții în domeniul securității cibernetice. El transformă rețeaua electrică globală într-un computer mare, costisitor din punct de vedere fizic, sau „macrocip” și îl folosește pentru a constrânge fizic actorii rău intenționați și pentru a proteja o gamă largă de date și mesaje care traversează internetul.”

Lowery a concluzionat că aplicația de securitate cibernetică a Bitcoin se aliniază „perfect cu o compensare strategică” și că Departamentul de Apărare al Statelor Unite poate să fi „pierdut deja timp prețios” neimplementand-o în arsenalul său.

Lowery este, de asemenea, membru al apărării naționale la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și a propus anterior un instrument de securitate cibernetică pe stratul de bază Bitcoin în martie, despre care susține că este capabil să transforme securitatea națională a țării.

Bitcoin „cel mai bun apărător” al intereselor SUA: CEO-ul Coinbase

Între timp, într-un subiect separat despre X, CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a susținut că Bitcoin și criptomonedele ar putea juca un rol esențial în a ajuta Statele Unite să-și mențină dominația față de dolarul american, potrivit CEO-ului Coinbase, Brian Armstrong. „O idee la care m-am gândit este că Bitcoin ar putea fi cheia extinderii civilizației occidentale”, a spus Armstrong într-o postare din 3 decembrie, explicând că criptomonedele pot funcționa în tandem cu dolarul american în loc să-l detroneze. „Cred că va fi un echilibru natural care va completa dolarul și va fi cel mai bun apărător al intereselor americane pe termen lung”, a adăugat Armstrong.

El a explicat că liderii mondiali nu reușesc adesea să rețină moneda de rezervă prin umflarea masei monetare și creșterea cheltuielilor deficitare. „SUA se află undeva în această călătorie”, a explicat Armstrong, dar a subliniat că yuanul și euro chinezesc nu sunt alternative viabile în acest moment, deoarece au probleme proprii. În schimb, criptomonedele au potențialul de a fi moneda alternativă în cazul unei scăderi a dolarului american: „Ceea ce cred că mulți nu au luat în considerare este că oamenii au acum o alternativă cu criptomonedele. S-ar putea să înceapă să mute banii fiat în cripto, ca un antidot împotriva inflației.”

El a adăugat că monedele stabile susținute de dolari americani precum USD Coin (USDC) și apariția monedelor plate (flat coins) vor juca „un rol major în unificarea acestor lumi”.

Sursă foto: finance-monthly.com

Băncile centrale din Italia și Coreea de Sud sunt de acord asupra cooperării CBDC

Banca d’Italia – banca centrală a Italiei – a anunțat pe 5 decembrie, prin canalele sale oficiale, că a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Coreei de Sud, Bank of Korea, privind sistemele informatice și de plată. Potrivit băncii centrale italiene, memorandumul de înțelegere include „schimbul reciproc de cunoștințe și informații” atunci când vine vorba de problemele legate de tehnologia informației și comunicațiilor (TIC). Mai exact, menționează problemele TIC legate de sistemele de decontare în timp real și de monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC). Anunțul spunea că la întâlnire a participat directorul general al Băncii d’Italia, Luigi Federico Signorini, care a semnat acordul.

Pe parcursul ultimului an, ambele țări au explorat CBDC, deși cu abordări diferite.

În Italia, banca centrală s-a concentrat în principal pe interoperabilitate în soluțiile sale de decontare a tranzacțiilor bazate pe tehnologia contabilă distribuită (DLT) prin contracte hash-linked, mai degrabă decât pe o abordare CBDC angro, așa cum este cazul altor țări europene.

Între timp, Coreea de Sud a început să-și piloteze tehnologia de infrastructură CBDC în octombrie. Programul său pilot include atât bănci private, cât și instituții publice, sprijinul tehnic fiind oferit prin Banca Reglementelor Internaționale. În noiembrie, Coreea de Sud a anunțat că va invita 100.000 de cetățeni să-și testeze CBDC începând cu 2024.

Deși multe guverne avansează cu planuri de a introduce CBDC, rămâne o opoziție fermă față de monedele digitale. Un politician german a declarat recent că este un „oponent ferm” al monedei euro digitale a Uniunii Europene și consideră că CBDC-urile sunt o invazie a vieții private. În Statele Unite, multe personalități publice s-au declarat împotriva propriei CBDC din SUA. Gazda podcastului Joe Rogan a mers chiar atât de departe încât a spus că CBDC vor însemna „șah-mat” și „game over”.

Singapore lansează Strategia Naționala AI 2.0 cu planuri pentru 15.000 de experți în AI

Singapore a lansat o versiune actualizată a Strategiei sale naționale de inteligență artificială, inclusiv planuri pentru creșterea competenței guvernamentale, construirea unei națiuni inteligente și creșterea capacității de calcul. Guvernul din Singapore a lansat Strategia națională 2.0 actualizată pe 4 decembrie, subliniind modul în care intenționează să îmbrățișeze inovația și să abordeze provocările asociate cu inteligența artificială (AI).

Singapore și-a structurat strategia de inteligență artificială în trei sisteme distincte constând din 10 „activatori” care conduc acele sisteme și 15 pași de acțiune pentru ca sistemul să funcționeze. Prima strategie AI a fost introdusă în 2019. Abordarea sistematică a planului actualizat se concentrează pe trei domenii principale ale societății sale, inclusiv ceea ce numește „motoare de activitate”, „oameni și comunități” și „infrastructură și mediu”.

Construirea unei națiuni inteligente

Printre pașii de acțiune se numără planul Singapore de a dezvolta noi „Centre de excelență” AI în cadrul companiilor care operează în țară pentru a promova „crearea și utilizarea sofisticată a valorii AI în sectoare cheie”.

Planul AI actualizat are, de asemenea, criterii de echipare a agențiilor guvernamentale cu „cunoștințe specializate, capacități tehnice și instrumente de reglementare” și „îmbunătățire” a competențelor AI în toți funcționarii publici din Singapore. Conform viziunii, Singapore intenționează să-și folosească capacitatea guvernamentală pentru a crea resurse care să sprijine adoptarea AI în sectorul public.

În plus, a spus că intenționează să-și mărească numărul de „practicanți AI” sau experți locali la 15.000 prin extinderea programelor de formare specifice AI, tehnologiei și că „rămâne deschis” talentelor globale. Raportul spune că diverse programe de instruire tehnologică centrate pe dezvoltarea AI au oferit la peste 2.700 de persoane „joburi bune” până în prezent.

Singapore, la fel ca multe alte țări din întreaga lume, a declarat că intenționează, de asemenea, să își mărească capacitățile. Pentru a face acest lucru, Singapore a declarat că intenționează să aprofundeze parteneriatele cu jucători importanți din industrie, inclusiv producătorii de cipuri și furnizorii de servicii cloud, și să sprijine firmele locale din industria de calcul din Singapore. Planifică să-și pună în aplicare măsurile de acțiune în următorii 3-5 ani pentru a-și susține ambițiile în sectorul AI.

Singapore urmează alte țări în eforturile sale de a îmbrățișa AI. Recent, la AI Safety Summit, Regatul Unit a declarat că intenționează să investească 300 de milioane de lire sterline în obținerea și operarea a două supercomputere AI pentru a-și spori propria amprentă în cursa globală AI.

OpenAI, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de inteligență artificială din lume, a anunțat un parteneriat cu G42 în Dubai pentru a-și extinde acoperirea în regiunea Orientului Mijlociu.

Între timp, Statele Unite – unul dintre cele mai importante centre de producție de cipuri din lume – au început să înăsprească controalele la export, vizând anumite țări cu privire la tehnologia sa de a dezvolta și alimenta sisteme AI de nivel înalt.

Sursă foto: gi-de.com