Archives April 2024

Rolul critic al metaversului în turismul medical va contribui la atingerea sumei de 200 de miliarde de dolari până în 2027

Metaversul a făcut progrese remarcabile în jocuri, publicitate, cultură, comunicare și sporturi. Se estimează că această tehnologie emergentă va avea un rol crucial în turismul medical, un sector evaluat la 200 de miliarde de dolari în următorii trei ani.

Metaversul a fost folosit în industria medicală de ani de zile. Unele facilități de sănătate, precum Grupul Thumbay din Emiratele Arabe Unite, se bazează pe metavers pentru a-și extinde acoperirea, a oferi atenție medicală personalizată și la cerere și a reduce costurile medicale pentru pacienți. Thumbay a lansat primul spital metaverse acum doi ani.

Conform unui raport al Omnia Health, un director global de echipamente medicale, turismul medical este următorul domeniu pe care metaversul îl va transforma.

Turismul medical este practica de a călători în alte țări pentru a accesa tratamente. Pacienții călătoresc în străinătate din motive diverse, de la acces la servicii de sănătate mai calitative până la economii de costuri.

Turismul medical a fost evaluat la 54,4 miliarde de dolari în 2020 și se extinde rapid. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a lovit și a adus industriei un mare șoc. De atunci s-a recuperat, iar conform experților, sectorul va fi evaluat la peste 200 de miliarde de dolari până în 2027.

Industria se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv experiențe proaste ale pacienților, costuri ridicate și lipsă de încredere, conform unui studiu realizat de Asociația de Turism Medical anul trecut.

Înainte de călătoriile lor, pacienții se confruntă cu obstacole precum comunicare inadecvată și aranjamente de călătorie stresante. Aici este locul unde metaversul ar avea cel mai mare impact, conform raportului Omnia Health.

Prin metavers, pacienții pot face tururi virtuale ale facilităților medicale, pot interacționa cu personalul medical și pot pune întrebări, pot previzualiza procedurile și multe altele, toate din confortul propriilor case. Acest lucru le permite să ia decizii informate cu privire la facilitățile care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor.

În plus, după ce pacienții primesc îngrijiri medicale și se întorc acasă, medicii pot ține legătura cu ei și pot oferi îngrijiri postoperatorii și servicii de reabilitare.

La facilitățile grupului Thumbay din Emiratele Arabe Unite, pacienții internați în spital utilizează metaversul pentru a se conecta cu familiile și prietenii lor de acasă.

Metaversul, odată cea mai populară tehnologie la nivel global, și-a pierdut din popularitate pe măsură ce tehnologii mai strălucitoare, cum ar fi inteligența artificială (IA), au captat atenția și investițiile. 

Sursă foto: accelerationeconomy.com

Noul centru Microsoft din Londra va contribui la dezvoltarea unor lucrări inovatoare în domeniul modelelor de inteligență artificială

Microsoft își intensifică investiția în domeniul inteligenței artificiale emergente din Marea Britanie, promițând să deschidă un nou centru de inteligență artificială în Londra pentru a conduce munca companiei cu această tehnologie.

După abia o lună de la lansarea Microsoft AI, gigantul tehnologic confirmă lansarea unui centru la Londra conceput pentru a “impulsiona lucrări inovatoare” în domeniul modelelor de inteligență artificială. Denumit Microsoft AI London, acest centru va oferi instrumente pentru modelele de bază, în timp ce va explora colaborările cu OpenAI și alte companii partenere din domeniul tehnologiei.

Condus de fostul inginer de la Inflection și Deepmind, Jordan Hoffmann, centrul de la Londra va angaja mai mulți experți în inteligența artificială pentru a se alătura echipei. Se așteaptă ca majoritatea membrilor echipei să fie recrutați din biroul Microsoft din Paddington, Londra, anunțul sugerând că în viitorul apropiat vor fi făcute angajări masive.

“In următoarele săptămâni și luni, vom posta anunțuri de angajare și vom recruta activ persoane excepționale care doresc să lucreze la cele mai interesante și provocatoare întrebări legate de inteligența artificială din zilele noastre,” se confirmă în anunț.

Microsoft AI, lansat în mijlocul lunii martie, reprezintă planul companiei de a se orienta către inteligența artificială generativă, concentrându-se pe îmbunătățirea Copilot și a altor oferte de inteligență artificială. Organizația nou creată este așteptată să fie vârful inovației în domeniul inteligenței artificiale în cadrul Microsoft, cu Mustafa Suleyman numit să conducă noua organizație.

Alegerea Regatului Unit ca bază pare să fie o alegere evidentă pentru Microsoft AI, cu Suleyman indicând o bază solidă de experți în învățarea automată în regiune. “Sunt profund conștient de extraordinarele talente și ecosistemul de inteligență artificială din Regatul Unit, și sunt încântat să fac acest angajament față de Regatul Unit în numele Microsoft AI,” a declarat Suleyman.

În plus, decizia de a stabili un centru în Londra va permite companiei să-și extindă prezența în Regatul Unit. Țara găzduiește în prezent Laboratorul Microsoft Research Cambridge și beneficiază de o subvenție de 2,5 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de dolari) pentru îmbunătățirea adoptării inteligenței artificiale și a altor tehnologii emergente.

Strategia Regatului Unit în domeniul AI

Conștient de puterea AI de a revoluționa peisajul digital, guvernul Regatului Unit a adoptat o abordare rapidă pentru a rămâne în fruntea evoluției, alocând o avere în cercetare și dezvoltare.

Cu peste 120 de milioane de dolari cheltuiți și o echipă specializată conducând avansul, Regatul Unit dorește să asigure standarde minime globale pentru reglementarea AI. Rezultatele eforturilor concertate au dus la Declarația Bletchley, în care mai multe țări și-au adăugat semnăturile la document.

“Având în vedere importanța AI pentru securitatea națională, ar trebui să se stabilească și un forum pentru țările cu valori liberale și democrate, care să poată dezvolta o protecție mutuală îmbunătățită împotriva acelor actori – statali sau nu – care sunt dușmani ai acestor valori,” se arată într-un raport al Comitetului din Camera Comunelor din 2023.

Sursă foto: egi.co.uk

Paraguay intenționează să reconsidere interdicția privind mineritul de Bitcoin și ia în considerare vânzarea energiei electrice către minerii de criptomonede

Legislatorii din Paraguay au propus o alternativă la interdicția controversată privind mineritul de Bitcoin și urmează să dezbată acest subiect mai târziu în acest luna.

Senatorii paraguayeni au oprit progresul privind interdicția propusă pentru mineritul de criptomonede introdusă săptămâna trecută, oficialii luând în considerare acum beneficiile vânzării excesului de energie de la centrala hidroelectrică Itaipu către mineri, în loc să o exporte către Brazilia și Argentina.

O dezbatere va avea loc într-o audiere publică pe 23 aprilie pentru a discuta beneficiile și dezavantajele mineritului de Bitcoin în țară, a confirmat senatorul Lilian Samaniego într-o sesiune a Senatului din 10 aprilie.

Aceasta vine aproximativ o săptămână după ce legislatorii au introdus un proiect de lege pe 4 aprilie pentru a interzice temporar mineritul de Bitcoin pentru 180 de zile, susținând că minele ilegale de criptomonede au furat energie și au perturbat alimentarea cu electricitate a țării.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, legislatorii paraguayeni au aprobat o declarație pentru a susține infrastructura de investiții locale și străine patru zile mai târziu, pe 8 aprilie, lucru pe care senatorul Salyn Buzarquis speră că va determina Ministerul Industriei din Paraguay să studieze avantajele economice ale vânzării excesului de energie către mineri de Bitcoin.

Într-o scrisoare adresată Congresului din 8 aprilie, Buzarquis a notat că 45 de mineri de criptomonede licențiați sunt pe drumul cel bun pentru a genera 48 de milioane de dolari pentru Administrația Națională de Electricitate (ANDE) până în 2024 — se așteaptă să atingă 125 de milioane de dolari până în 2025 după ce mineri vor instala mai mult echipament.

Cu costul producerii de electricitate la centrala hidroelectrică Itaipu din Paraguay în jurul intervalului de 22 de dolari pe megawatt-oră (MWh), ANDE ar putea genera o marjă de profit net de 45% prin vânzarea excesului de energie către mineri locali de Bitcoin la 40 de dolari/MWh.

Acest lucru înseamnă 73 de milioane de dolari anual și aproximativ 17 milioane de dolari în taxă pe valoarea adăugată pentru trezorerie, a notat Buzarquis, care a afirmat că operațiunile de minerit Bitcoin ar putea chiar să salveze ANDE de la faliment. “Acest flux de fonduri este ceea ce va salva ANDE de la faliment; pentru a putea investi mai mult în infrastructură și nu pentru a crește tariful pentru paraguayani.”

Paraguayul vinde în prezent energie către Brazilia la un tarif subvenționat de 10 dolari/MWh, a remarcat Buzarquis.

Minarea criptomonedelor ar putea, de asemenea, genera mai multe oportunități de angajare pentru economia locală, a adăugat Buzarquis în sesiunea Senatului din 10 aprilie.

În proiectul de lege anterior din 4 aprilie, legislatorii au argumentat că au existat 50 de cazuri de întreruperi ale alimentării cu energie electrică legate de mineri de criptomonede care s-au conectat ilegal la aceste surse de energie electrică din februarie.

Dacă va fi adoptată, aceasta ar putea afecta unul dintre cei mai mari jucători din industrie, Marathon Digital Holdings, care s-a extins în Paraguay în noiembrie anul trecut, desfășurând 27 MW în jurul centralei hidroelectrice Itaipu.

Controversa din Paraguay survine în timp ce mineri de Bitcoin se pregătesc pentru evenimentul viitor al reducerii la jumătate a Bitcoinului, așteptat să aibă loc pe 20 aprilie, care va tăia recompensele pentru mineri de la 6,25 BTC (442.000 dolari) la 3,125 BTC (221.000 dolari).

Sursă foto: news.bitcoin.com

NASA a creat un metavers VR pentru a pregăti astronauții pentru viața pe stația spațială lunară

“Când își pun căștile de realitate virtuală, ei nu doar văd stația – sunt în ea”, conform unei postări pe blogul NASA.

În timp ce majoritatea dintre noi ne petrecem timpul în metavers, tranzacționând active sau explorând realități virtuale, astronauții care lucrează cu NASA și SpaceX îl folosesc pentru a se pregăti pentru viața la bordul unei stații spațiale lunare care încă nu a fost construită.

Potrivit NASA, primii oameni care își vor face case în spațiul cosmic îndepărtat vor fi echipa însărcinată cu operarea unei stații spațiale aflată în prezent în curs de dezvoltare, numită “Gateway”.

NASA, într-o postare recentă pe blog, a descris Gateway ca fiind „un laborator științific de ultimă generație, o navă spațială alimentată de energie solară și un cămin departe de casă” pentru astronauții internaționali.

Astronauții s-au pregătit tradițional pentru noi misiuni prin utilizarea simulatoarelor fizice și bazate pe calculator. Dar apariția căștilor moderne de realitate virtuală și tehnologiilor avansate de calcul spațial a făcut posibil ca cei care planifică să ocupe spațiul cosmic îndepărtat să dobândească abilitățile necesare pentru a lucra și a supraviețui într-un mediu imersiv 3D.

SUA afirmă că Gateway își va face debutul în afara Pământului nu mai devreme de 2025, când sistemele sale critice de propulsie și alimentare sunt instalate în orbită în jurul Lunii.

Misiunea sa merge mult dincolo de începuturile sale modeste în curtea din spate a Pământului. Conform NASA, Gateway este configurat ca un punct de pornire pentru programul Artemis, o inițiativă bazată în SUA pentru construirea unei baze ocupate pe Lună ca următorul pas în căutarea umanității de a pune un om pe Marte.

Potrivit NASA: „Gateway este o componentă vitală a misiunilor Artemis conduse de NASA pentru a reveni pe Lună și a trasa o cale pentru primele misiuni umane către Marte. Stația spațială mică va fi un avanpost cu multiple scopuri care orbitează Luna și oferă sprijin esențial pentru misiunile pe suprafața lunară, o destinație pentru știință și un punct de plecare pentru explorarea spațiului cosmic profund.”

Astronauții însărcinați cu întreținerea și operarea Gateway vor avea de înfruntat sarcina intimidantă de a fi primul echipaj orbital al unei stații spațiale care locuiește și lucrează în spațiul cosmic profund – la o distanță maximă de aproximativ 386.243 de kilometri de Pământ. Pentru comparație, astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale, care a fost lansată în 1998, operează la o distanță medie de aproximativ 400 de kilometri de Pământ.

Sursă foto: unimersiv.com

Interviu Sorin Niță: “Educația financiară și educația cibernetică ar trebui să fie într-o strânsă legătură, cu precădere pe fondul amplificării fenomenului de fraudă informatică”

  • “Educația financiară și educația cibernetică ar trebui să fie într-o strânsă legătură, cu precădere pe fondul amplificării fenomenului de fraudă informatică, întrucât eficiența acestora din urmă se remarcă chiar din cauza lipsei educației financiare și cibernetice”.
  • Adoptarea unei Strategii de Educație Financiară sub forma unui act normativ constituie un pas în direcția corectă pentru promovarea educației financiare în rândul populației
  • Interviu cu Sorin-Cristian NIȚĂ, Asistent Univ. Dr. Academia de Studii Economice și Președintele Bucharest Fintech Network

De ce se află România în continuare pe ultimul loc în UE, la incluziunea financiară, potrivit Eurostat?

Sorin-Cristian NIȚĂ: România continuă să se claseze pe un loc scăzut în ceea ce privește incluziunea financiară, conform Eurostat, din cauza unor factori precum accesul limitat la servicii bancare, nivelul ridicate de sărăcie și excluziune socială, lipsa educației financiare, economia informală, infrastructura subdezvoltată și bariere lingvistice și culturale. Abordarea acestor provocări prin măsuri politice, educație și îmbunătățiri ale infrastructurii este crucială pentru îmbunătățirea incluziunii financiare și reducerea sărăciei și excluziunii sociale.

Ce credeti că ar trebui făcut pentru creșterea educației financiare/incluziunii financiare în România?

Sorin-Cristian NIȚĂ:  Pentru a stimula educația/incluziunea financiară în România sunt necesare o serie de acțiuni concrete și coordonate, dintre care menționez:

  • Adaptarea curiculei aferente materiei “Educație financiară”, predată în învățământul preuniversitar. În cadrul disciplinei ¨Educație socială¨, în clasa a VIII-a sunt studiate elemente fundamentale de economie (consumatorul, producătorul, spiritul antreprenorial, raportul dintre cerere și ofertă, inițiativa și riscul etc), elevul descoperind acele competențe care să îi permită să adopte, ulterior, decizii referitoare la aspectele financiare ale vieții acestora și la inițiativa de antreprenoriat. Cu toate acestea, materia predată în cadrul acestor discipline este învechită, manualele fiind în mare parte o adaptare a celor de educație civică predată anterior la clasele a VII-a și a VIII-a. În același sens, pentru predarea educației economico-financiare nu există cadre didactice specializate în domeniul respectiv, profesorul titular având competența predării tuturor celor 4 discipline succesive din cadrul educației sociale.

Este esențial să introducem element de programă educțională care să ofere elevilor instrumentele necesare pentru gestionarea financiară responsabilăa resurselor proprii, încă de la o vârstă fragedă;

  • Promovarea formării continue pentru adulți prin oferirea de cursuri și ateliere gratuite de educație financiară în cadrul instituțiilor cu profil specific, astfel încât aceștia să-și dezvolte abilitățile necesare pentru gestionarea eficientă a veniturilor acestora;
  • Campanii de conștientizare publică prin awarness răspândit în mass-media și în cadrul evenimentelor publice;
  • Extinderea serviciilor financiare disponibile în zonele rurale, având în vedere procentul ridicat al populației ce trăiește în zona rurală. Îmbunătățirea accesului la serviciile bancare și crearea de alternative pentru comunitățile izolate ar contribui la reducerea discrepanțelor existente în ceea ce privește incluziunea financiară;
  • Sprijinirea inițiativelor locale prin promovarea cooperativelor și a altor forme de economie socială, ce ar putea constitui soluții inovatoare pentru persoanele catalogate ca fiind excluse din sistemul financiar tradițional;
  • Facilitarea parteneriatelor dezvoltate între sectorul public, cel privat și organizațiile nonguvernamentale, acestea fiind de natură să identifice și să contrbuie la implementarea soluțiilor sustenabile în statul român.

Adoptarea acestor măsuri ar constitui un prim pas în creșterea gradului de alfabetizare financiară a populației și la îmbunătățirea accesului la serviciile financiare disponible cetățenilor. Totodată, este imperios necesar a se conștientiza că măsurile necesită un termen mediu spre lung pentru ca rezultatele acestora să poată fi cuantificate, având în vedere că procesul educativ este unul de durată, sistematic.

În ultima perioadă au aparut deep-fake-uri pe rețelele de socializare care îndeamnă, prin folosirea în mod fraudulos a imaginii unor personalități, la investiții pe piața de capital pentru câștiguri mari pe termen scurt, dar de fapt sunt doar modalități de a păcăli oamenii. Cum se poate limita acest fenomen?

Sorin-Cristian NIȚĂ: Pentru a limita acest fenomen e nevoie, pe de o parte, de investiții în tehnologii avansate și algoritmi specializați în identificarea deep fake-urilor și, totodată, adoptarea unui cadru legislativ cuprinzător, în vederea reglementării, pe cât posibil, a modalității în care sunt create și distribuite acestea.

De asemenea, educația publicului în vederea recunoașterii tehnologiei deep-fake, inclusiv riscurile asociate acesteia, poate constitui o componentă semnificativă în combaterea fenomenului, oamenii recunoscând elementele manipulatoare prezente în mediul online cu mai multă ușurință.

Nu în ultimul rând, o importanță deosebită o are și cooperarea internațională, axată pe schimbul de bune practici între state, dovedindu-și utilitatea și relevanța în abordarea eficientă a fenomenului.

Din ce în ce ai mulți oameni își pierd banii din bănci, dând date personale unor infractori cibernetici. Care ar trebui să fie interdependența între educație financiară și educație cibernetică?

Sorin-Cristian NIȚĂ: Educația cibernetică, având în vedere societatea în care ne desfășurăm viața în prezent, ar trebui să constituie o componentă studiată de sine stătător pe parcursul tuturor ciclurilor de învățământ, aceasta manifestând valențe în majoritatea sectoarelor de activitate existente la nivelul unui stat european.

Pe latură economică, apreciez că cele două ar trebui să fie într-o strânsă legătură, cu precădere pe fondul amplificării fenomenului de fraudă informatică (de exemplu phishing), întrucât eficiența acestora din urmă se remarcă chiar din cauza lipsei educației financiare și cibernetice.

Concret, cetățenii trebuie să fie învățați cum să își protejeze datele personale și să recunoască semnele unei potențiale fraude cibernetice. Consider că educația cibernetică în sine ar trebui să includă și elemente precum utilizarea sigură a serviciilor financiare disponibile pe internet și instruirea în identificarea și raportarea fraudelor online.

Care este opinia dvs cu privire la Strategia de Educație Financiară, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației?

Sorin-Cristian NIȚĂ:  Adoptarea unei Strategii de Educație Financiară sub forma unui act normativ constituie un pas în direcția corectă pentru promovarea educației financiare în rândul populației. În prezent aceasta este crucială într-o societate modernă, în special într-un context în care deciziile financiare devin tot mai complexe și implicațiile acestora pot avea un impact semnificativ atât asupra vieții individuale a cetățenilor, cât și a economiei în ansamblul său. În concret, România demonstrează angajamentul față de creșterea gradului de conștientizare și competențe financiare ale cetățenilor săi, conform angajamentelor asumate la nivel internațional.

Cu toate acestea, un pas în direcția corectă nu este suficient, cu precădere în contextul drumului lung și anevoios pe care statul român îl are de parcurs. Să nu uitam că, în final, dincolo de trasarea unei direcții generale, lucru pe care strategia îl face, este necesară o implementare corespunzătoare a măsurilor ce se regăsesc în aceasta și o adaptare constantă, racordată la realitatea practică.

În final, succesul unei strategii de educație financiară depinde de implicarea și colaborarea tuturor părților interesate, inclusiv a autorităților guvernamentale, instituțiilor de învățământ, sectorului privat și organizațiilor neguvernamentale, astfel încât dialogul interinstituțional să fie unul eficient.

Vă mulțumesc!

Sursă: financialintelligence.ro

Casa Albă dezvăluie planul de bază pentru inteligența artificială destinat agențiilor federale din SUA

Casa Albă a emis un nou memorandum destinat agențiilor federale cu mandate privind implementarea și gestionarea riscurilor inteligenței artificiale (IA) în birourile guvernamentale din Statele Unite.

Memorandumul, intitulat “M-24-10: Avansarea Inovației în Guvernare și Gestionarea Riscurilor pentru Utilizarea de Către Agenții a Inteligenței Artificiale”, a fost publicat la 28 martie de către Biroul Executiv al Președintelui prin Biroul de Management și Buget.

La fel ca multe dintre documentele legate de IA pe care le-am văzut publicate de instituțiile guvernamentale și organizațiile globale în trecut, acest nou memorandum oferă un cadru pentru guvernanța, inovația și gestionarea riscurilor legate de IA pentru diversele agenții federale din SUA, cu speranța că unele dintre aceste practici vor fi adoptate în întreaga lume.

Memorandumul este conceput pentru a se asigura că adoptarea tehnologiilor de IA în cadrul agențiilor federale atenuează riscurile, în timp ce este inovativă și ia în considerare preocupările etice.

Iată componentele și directivele cheie ale memorandumului pe care agențiile federale sunt îndemnate să le urmeze și să le implementeze până la 1 decembrie 2024.

Inițiativele guvernului în domeniul IA

Guvernanța IA: Memorandumul impune numirea unui Ofițer Șef de IA (CAIO) în cadrul fiecărei agenții federale pentru a supraveghea guvernanța IA, inovația și gestionarea riscurilor. CAIO va avea sarcina de a coordona inițiativele de IA în cadrul agențiilor lor respective și de a se asigura că tehnologiile de IA sunt dezvoltate și utilizate în moduri care se aliniază cu politicile și principiile federale. În plus, CAIO-urile sunt responsabile de elaborarea strategiilor pentru utilizarea IA, crearea unui inventar al cazurilor de utilizare a IA și de a lucra îndeaproape cu oficialii existenți în probleme legate de IA care afectează departamentele lor.

Implementarea responsabilă a IA: Memorandumul încurajează agențiile federale să țină cont de etica în timp ce fiecare departament continuă să își dezvolte capacitățile de IA și ulterior să își implementeze IA, în special în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii IT, gestionarea datelor, securitatea cibernetică și dezvoltarea forței de muncă legate de IA. Memorandumul subliniază, de asemenea, importanța departamentelor de a împărtăși resursele de IA, cum ar fi modelele, codul și datele, în întreaga guvernare federală pentru a încuraja colaborarea și a cataliza inovația.

Gestionarea riscurilor pentru IA: O parte semnificativă din memorandumul de 34 de pagini este dedicată practicilor de gestionare a riscurilor pentru IA, în special în ceea ce privește aplicațiile de IA care ar putea afecta drepturile și siguranța publică. Având în vedere acest lucru, memorandumul solicită agențiilor federale să implementeze “practici minime de gestionare a riscurilor”, inclusiv testarea pentru bias și echitate, monitorizarea continuă a sistemelor de IA și evaluarea regulată pentru a se asigura că aplicațiile de IA nu subminează încrederea sau siguranța publică.

Avansul global al politicilor de inteligență artificială: Provocarea aplicării

Recent, au fost adoptate multe politici și reglementări privind inteligența artificială care fie au fost aprobate, fie își fac drum prin corpul legislativ al unei țări sau organizații fără multă rezistență.

Am văzut Uniunea Europeană adoptând Legea privind IA, am văzut Organizația Națiunilor Unite adoptând o rezoluție provizorie privind IA, am văzut administrația Biden eliberând un ordin executiv privind IA, și acum, vedem Casa Albă lansând cel mai recent memorandum privind IA.

Este clar că fiecare țară încearcă să arate lumii că sunt jucători serioși în cursa pentru IA, cu speranța că politica și reglementarea privind IA pe care o creează vor deveni fie un standard global, fie cel puțin o sursă de inspirație pentru politicile și reglementările privind IA care urmează; dar un lucru la care aceste politici nu reușesc deloc este să explice cum vor fi ele aplicate.

Cele mai multe politici și reglementări privind IA sunt insuficiente în așteptările lor că participanții din industrie sunt dispuși să divulge informații despre modelele lor de IA și despre cazurile lor de utilizare actuale și viitoare. Cu excepția unei companii foarte expuse public care încalcă în mod flagrant una dintre legi sau mandate, va fi dificil să se identifice companiile care nu respectă reglementările.

Ce nu ajută este natura secretă a acestei industrii extrem de tehnice. Dacă un startup sau o companie are într-adevăr un model inovator de IA, cel mai probabil nu va dori să dezvăluie natura modelului sau cazurile sale de utilizare, deoarece ar putea să îl pună într-o poziție defavorabilă și ar putea duce la copierea efectivă a tehnologiei sale de către concurenți. Din aceste motive, printre multe altele, legile și reglementările cuprinzătoare privind IA pe care le vedem luând amploare sunt, în multe cazuri, lipsite de putere.

În alte cazuri mai specifice, legile privind IA create sunt utile, în special cele care impun penalități celor care folosesc IA pentru a provoca prejudicii. Mai devreme în acest an, FCC a emis o hotărâre care a făcut robo-apelurile generate de IA ilegale în conformitate cu Legea privind protecția consumatorilor de telefonie. Aceasta s-a întâmplat la scurt timp după ce mulți locuitori din New Hampshire au primit un mesaj audio generat de IA care imita vocea președintelui Joe Biden și îi încuraja să nu voteze. Dar datorită noii hotărâri a FCC, persoanele care folosesc IA generativă pentru a manipula, a viza sau a dezinforma alții prin robo-apeluri pot primi amenzi reglementare de peste 23.000 de dolari per apel.

Sursă foto: shopsg7.shop

Singapore modifică legile privind plățile pentru a acoperi tokenurile digitale

Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a anunțat marți o modificare a Legii Serviciilor de Plăți (Payment Services Act – PS Act) a țării pentru a include furnizorii de servicii de active virtuale (VASP) care oferă o serie de servicii în token-uri de plată digitală (DPT).

Potrivit noii legi, banca centrală va reglementa toți VASP-urile care oferă custodie pentru token-uri, o mișcare pe care oficialii guvernamentali au sugerat-o de luni de zile. “Această extindere este în lucru din 2021 și aduce claritatea regulamentară mult anticipată pentru jucătorii de custodie de criptomonede din Singapore”, a declarat pentru media Angela Ang, fost oficial MAS.

Noua lege va include și VASP-uri care facilitează transferul sau schimbul de tokenuri de plată, “chiar și atunci când furnizorul de servicii nu intră în posesia banilor sau DPT-urilor.” Această stipulație va aduce serviciile P2P în rețeaua MAS.

Companiile care facilitează transferul transfrontalier de bani prin tokenuri de plată, chiar și atunci când banii nu sunt acceptați sau primiți în Singapore, vor fi, de asemenea, incluse în legea extinsă. “Modificările vor permite MAS să impună cerințe referitoare la prevenirea spălării de bani, combaterea finanțării terorismului, protecția utilizatorilor și stabilitatea financiară asupra furnizorilor de servicii DPT”, spune corpul de autoritate monetară.

Se vor oferi aranjamente tranzitorii pentru toți furnizorii care desfășoară activități în Singapore. Aceste companii trebuie să notifice MAS-ul în termen de 30 de zile pentru a fi acoperite de aranjamente. Apoi, acestea trebuie să depună o cerere de licență în termen de șase luni de la 4 aprilie.

Pentru a obține licența, VASP-urile trebuie să demonstreze că segregă activele clienților și le plasează în conturi de încredere; 90% din aceste active trebuie să fie păstrate în stocare la rece. Alte cerințe includ mitigarea conflictelor de interese și divulgarea aspectelor cheie către clienți.

În plus, VASP-urile nu trebuie să împrumute sau să mizeze niciunul dintre activele clienților lor.

Schimbările legale nu sunt neașteptate pentru VASP-urile din Singapore, spune profesorul de drept de la Universitatea Națională din Singapore (NUS), Kelvin Low. El crede că aceste companii știau de modificările legale iminente și că cele care nu au putut să le îndeplinească au părăsit Singapore-ul acum ceva timp.

Ultimele legi privind activele digitale din Singapore vin într-un moment în care țara concurează cu alte centre financiare precum Hong Kong, Tokyo, Zurich și Dubai pentru a atrage firmele blockchain. Hong Kong-ul a fost cel mai agresiv, adoptând legi prietenoase și chiar împingând băncile locale să servească VASP-urile, contrastând puternic cu poziția “anti-cripto” a Chinei continentale.

Haga dorește să ofere claritate juridică pentru tokenizarea transfrontalieră

Conferința de la Haga privind Dreptul Internațional Privat (HCCH) a lansat o nouă inițiativă pentru a oferi claritate juridică întreprinderilor care se ocupă cu tokenurile digitale.

Această inițiativă încearcă să “propună un proiect normativ privind aspectele de drept internațional privat referitoare la tokenurile digitale”.

HCCH este o organizație interguvernamentală care oferă interpretare globală și unificare a dreptului privat.

Propunerea recunoaște tokenizarea ca un facilitator al tranzacțiilor rapide și sigure, inclusiv transferurile transfrontaliere de valori. Aceasta simplifică tranzacțiile prin creșterea transparenței și reducerea intermediarilor. În afara transferurilor, tokenizarea câștigă teren în lumea investițiilor prin acțiuni tokenizate în fonduri digitale, cu giganți globali precum Citibank, BlackRock și HSBC conducând inițiativa.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii notorietății, majoritatea jurisdicțiilor nu au legi care să reglementeze tokenizarea, notează HCCH. Abordarea cea mai populară a fost extinderea regulilor existente pentru a acoperi noul sector. HCCH consideră că natura descentralizată a tokenurilor digitale și varietatea participanților din proces constituie o amenințare nouă pentru reglementările existente.

“O complexitate suplimentară apare întrucât dezvoltarea legii substanțiale interne referitoare la diversele cazuri de utilizare ale tokenurilor digitale nu a fost coordonată sau uniformă. Aceasta duce la o arenă fragmentată, posibil plurijurisdicțională și cu mai mulți părți implicate, care poate diferi în funcție de diferitele cazuri de utilizare a tokenizării digitale”, a adăugat organizația.

HCCH recomandă un studiu asupra tokenurilor digitale, inclusiv o definiție globală și o prezentare a tokenurilor care ar trebui acoperite în cadrul acestui concept. Unele domenii de luat în considerare includ tokenurile imobiliare, tokenurile non-fungibile (NFT-uri), tokenurile de plată, stablecoin-urile și tokenurile de utilitate. Studiul ar exclude valorile mobiliare, certificatele de carbon și monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC-uri), deoarece există alte studii referitoare la acestea.

HCCH propune ca statele membre să nominalizeze experți în domeniu din jurisdicțiile lor pentru a contribui la studiu, cu intenția de a prezenta un raport la întâlnirea Consiliului de Conducere din anul viitor.

În timp ce HCCH lucrează la un cadru global, statele individuale lucrează la reglementările privind tokenizarea pe măsură ce industria crește rapid.

Săptămâna aceasta, directorul general al Autorității Monetare din Singapore (MAS) a dezvăluit că reglementarea tokenizării este considerată o prioritate.

“MAS lucrează cu acești manageri piloți la tratamentul legal și reglementar și implicațiile fondurilor de investiții tokenizate”, a declarat Chia Der Jiun participanților la un eveniment din industrie.

Recent, Hong Kong a dezvăluit standarde pentru produsele financiare tokenizate în timp ce urmărește obiectivul său de a fi un hub global pentru tokenizare.

Sursă foto: bitcoinmarketjournal.com

Includerea portofelului Bitcoin de către Google stârnește o dezbatere privind confidențialitatea

În timp ce unii aplaudă mișcarea către adoptarea generalizată, susținătorii Bitcoin-ului, axați pe confidențialitate, au semnalat preocupări legate de agregarea centralizată a datelor.

Google și-a extins caracteristicile pentru a permite utilizatorilor să caute soldurile portofelului pe mai multe blockchain-uri, cum ar fi Bitcoin, Arbitrum, Avalanche, Optimism, Polygon și Fantom. Atunci când este introdusă adresa portofelului, rezultatele căutării afișează soldul tokenului pe rețea împreună cu data ultimei actualizări. Utilizatorii pot căuta trei formate de adresă Bitcoin – P2PKH, P2SH și Bech32 – și pot vizualiza soldurile curente și tranzacțiile recente.

Incorporarea datelor Bitcoin în rezultatele căutării îmbunătățește accesibilitatea Google la activitatea on-chain, valorificând volumul său extensiv de căutare zilnic.

În timp ce unii laudă noua funcție a Google ca fiind o mișcare către adoptarea generalizată, susținătorii Bitcoin-ului, axați pe confidențialitate, și-au arătat temerile legate de agregarea centralizată a datelor și impactul său asupra confidențialității.

Ultima funcție a Google vine după ce a introdus rezultatele căutării domeniilor Ethereum Name Service (ENS), permițând utilizatorilor să verifice soldurile portofelului cu nume de domeniu citibile, precum “vitalik.eth” pentru adresele portofelului Ethereum. Extinderea recentă a Google se bazează pe introducerea inițială a căutărilor de solduri portofel Ethereum în mai 2023. În 2022, Google a integrat o funcționalitate criptografică, permițând unor adrese de portofel Ethereum să își urmărească soldurile de Ether prin motorul de căutare Google, economisind necesitatea accesării Etherscan.

Adăugarea căutărilor wallet marchează o schimbare în atitudinea gigantului tehnologic. Google a interzis reclamele legate de Bitcoin în 2018, dar recent și-a schimbat poziția, permițând reclamele pentru fondurile exchange-traded fund (ETF) Bitcoin spot, după aprobarea lor în Statele Unite în ianuarie.

Produsele ETF de la manageri de active remarcabili precum BlackRock apar acum în rezultatele căutării. În octombrie 2022, Google s-a asociat cu Coinbase pentru a permite clienților săi să plătească serviciile cloud cu criptomonede. Firma tech a inițiat, de asemenea, un contor pentru evenimentul Ethereum Merge – tranziția Ethereumului de la proof-of-work (PoW) la proof-of-stake (PoS) în 2022.

În 2023, Google Cloud s-a alăturat startup-ului Web3 Orderly Network pentru a crea instrumente pentru dezvoltatori axate pe utilizatori pentru finanțele descentralizate (DeFi) pentru a reduce barierele de intrare în lumea descentralizată. Colaborarea a avut ca scop abordarea principalelor obstacole ale DeFi: barierele de intrare și problemele de securitate, care au fost provocări persistente în ecosistem.

Sursă foto: cryptoslate.com

Peste jumătate dintre organizațiile de caritate din SUA acceptă acum donații în criptomonede

Un număr din ce în ce mai mare de organizații de caritate și non-profit adoptă criptomonedele.

Adoptarea criptomonedelor în domeniul caritabil înregistrează o creștere rapidă, cu 56% dintre primele 100 de organizații de caritate din Statele Unite acceptând acum donații în criptomonede începând cu ianuarie 2024, conform raportului anual din 2024 al organizației de caritate cripto The Giving Block.

Acest lucru marchează o schimbare semnificativă pentru organizațiile non-profit, multe dintre acestea fiind inițial reticente în adoptarea plăților cu criptomonede.

Conform raportului, „Atunci când am lansat The Giving Block în 2018, a trebuit practic să spargem ușile pentru a determina organizațiile non-profit să vorbească cu noi despre bitcoin.” Raportul adaugă: „Multe s-au schimbat de atunci.”

Co-fondatorul Giving Block, Alex Wilson, dezvăluie cum se schimbă atitudinile și dacă se așteaptă să vadă organizații de caritate orientate spre o adoptare mai mare a criptomonedelor în viitor. “Da, în timp, continuăm să observăm o adoptare mai mare a organizațiilor non-profit care acceptă donații în criptomonede,” a spus Wilson. “Piața a devenit prea mare pentru a fi ignorată. Nu există multe piețe în lume care permit unei organizații non-profit să acceseze o bază de donatori de 2 trilioane de dolari.”

Wilson consideră că cunoștințele și familiarizarea cu criptomonedele sunt cheia acestei schimbări. “În cea mai mare parte, este o chestiune de educație. Multe organizații non-profit pur și simplu nu realizează câți oameni dețin criptomonede. Totuși, odată ce își dau seama de acest lucru, se adaptează destul de repede,” a spus el.

Menținerea donațiilor cu crypto cât mai simplă

Pentru a include cât mai multe organizații de caritate posibil, Giving Block își propune să facă simplă acceptarea donațiilor în criptomonede pentru organizațiile non-profit. Parte din aceasta vine sub forma unei caracteristici de vânzare automată, care transferă criptomoneda în dolari în momentul donației.

“Dacă doresc, pot alege să păstreze criptomonedele, dar cei mai mulți sunt mai confortabili să-și lichideze donațiile, similar cu modul în care tratează alte donații non-cash precum acțiunile sau alte forme de proprietate. Scopul nostru este să facem acceptarea criptomonedelor la fel de ușoară ca și acceptarea oricărui alt cadou pe care îl primește o organizație non-profit,” a spus Wilson.

Având acest lucru în vedere, folosirea unei soluții de donare minimizează expunerea unei organizații non-profit la criptomonede. “Principala capcană este încercarea de a face prea mult fără să știe ce fac. Unele organizații non-profit au ales să se ocupe singure de aceste lucruri în loc să lucreze cu un partener de încredere,” a spus Wilson. Potrivit lui Wilson, “de obicei, nu se termină bine” pentru cei care încearcă să meargă pe cont propriu.

Parteneri de încredere: Simplificarea adoptării

Save the Children, o organizație non-profit axată pe îmbunătățirea vieții copiilor din întreaga lume, a început să accepte Bitcoin în 2013, după ce taifunul Haiyan a lovit Filipinele.

Ettore Rossetti, consilier principal pentru tehnologie, marketing și parteneriate inovatoare la Save the Children, a declarat că procesul de acceptare a donațiilor în criptomonede nu a fost complet simplu, necesitând aprobări din partea mai multor departamente înainte ca inițiativa să poată progresa. “Am obținut aprobările legale, financiare și de comunicare media necesare pentru a putea accepta acea donație în Bitcoin,” a spus Rossetti, care a recunoscut că “au existat preocupări” legate de aspecte precum impactul asupra mediului. Chiar și cu acele preocupări, Rossetti a reușit să obțină toate aprobările necesare în 24 de ore, demonstrând că acolo unde există voință, progresul poate fi foarte rapid într-adevăr.

Având diverși parteneri de încredere începând cu anul 2013, Save The Children este acum una dintre multele organizații non-profit care lucrează cu The Giving Block. Multe dintre programele sale au beneficiat de generozitatea donatorilor de criptomonede. De exemplu, în Afghanistan, donatorii de criptomonede au contribuit la susținerea asistenței umanitare pentru 730.000 de copii în urma haosului care a urmat retragerii SUA. În urma cutremurului din Siria și Turcia din 2023, donațiile în criptomonede au ajutat la finanțarea programului de apă și igienă al Save the Children, ajungând la 1,1 milioane de copii și 2,6 milioane de persoane în total. În Uganda, în cooperare cu World of Women, Save the Children a strâns 100.000 de dolari, ajutând la îndeplinirea nevoilor educaționale ale a 115.000 de copii și adolescenți.

Reputația controversată a criptomonedelor

Deși criptomonedele și actul caritabil devin din ce în ce mai strâns legate, există încă provocări în cale. Media mainstream nu este întotdeauna prietenoasă cu industria blockchain, iar organizațiile non-profit trebuie să-și păstreze reputația în minte.

Apoi, există figuri precum senatorul american Elizabeth Warren care asociază industria cripto cu activități ilicite. L-am întrebat pe Wilson ce impact au astfel de figuri asupra industriei. “Este frustrant deoarece Elizabeth Warren și alți politicieni au folosit adesea date exagerate sau complet false pentru a-și susține afirmațiile,” a spus Wilson. “Norocul nostru este că faptele ne susțin, iar dovada este clară că există mult mai puțină activitate ilicită decât pretind oameni precum Elizabeth Warren. Toate datele indică faptul că există mai puțină activitate ilicită în criptomonede decât în economia tradițională.”

Rossetti a spus că unul dintre aspectele pe care Save the Children a trebuit să le ia în considerare activ a fost mediul înconjurător și “riscul de reputație asociat cu probleme precum utilizarea energiei, în special lanțurile proof-of-work precum blockchain-ul Bitcoin”.

Pentru Rossetti și Save the Children, mediul înconjurător este ceva de care sunt în mod constant conștienți, deoarece schimbările climatice “exacerbează problemele cu care se confruntă copiii – mai multe dezastre naturale și așa mai departe”.

“Suntem primul ONG din lume care face parte din Fondul Climatic Verde și singura organizație de caritate pentru copii. Deci, suntem mândri de asta. Avem doar o singură planetă”, a spus Rossetti. “Dar, privind mai atent, dincolo de titluri, multe dintre blockchain-uri sunt alimentate de surse regenerabile sau de energie subutilizată.”

Crypto pentru bine: #HODLhope

Cel mai recent efort al Save the Children pentru samariteni cripto este #HODLhope. După cum declară campania, “În întreaga lume, copiilor le sunt furate viitorurile de o economie globală construită pe inegalitate și lăcomie. […] Save the Children crede că tehnologia blockchain și criptomonedele pot fi o forță pentru bine și pentru incluziunea financiară.”

Scopul #HODLhope este de a strânge 10 milioane de dolari în donații cripto până la sfârșitul anului 2024, permițând copiilor din întreaga lume să păstreze speranța. Strângând aproape 8 milioane de dolari până în martie, campania pare sigură să atingă acest obiectiv.

Pentru cele 44% din primele 100 de organizații caritabile din SUA care încă nu au conștientizat puterea Bitcoinului și a criptomonedelor în general, acum ar putea fi momentul potrivit să o facă.

Sursă foto: investopedia.com