Archives June 2024

India aplică o amendă de 2,2 milioane de dolari companiei Binance pentru neconformitate – industria laudă abilitățile de reglementare ale țării

Schimbul de active digitale Binance a fost sancționat de Unitatea de Informații Financiare (FIU) din India cu o amendă de 2,2 milioane de dolari pentru neconformitate cu reglementările locale. Agenția anti-spălare a banilor din țară a declarat că acuzațiile împotriva Binance au fost „fundamentate” după o analiză care a inclus declarații orale și scrise.

În decembrie anul trecut, agenția anti-spălare a banilor din India a emis ordine de „justificare a conformității” către nouă schimburi de active digitale—Binance, Bitfinex, Bitstamp, Bittrex, Gate.io, Huobi (acum HTX), Kraken, Kucoin și MEXC Global, bazat în Rusia. Guvernul indian a spus că aceste schimburi operau ilegal fără a respecta prevederile Legii de Prevenire a Spălării Banilor (PMLA).

„Din cauza furnizării continue de servicii către clienți indieni și a operațiunilor în India fără a respecta obligațiile sale statutare conform PMLA, o notificare datată 28 decembrie 2023 a fost emisă către Binance… obligând Binance să demonstreze de ce nu ar trebui întreprinsă o acțiune adecvată împotriva sa pentru neîndeplinirea obligațiilor conform Legii, în ciuda statutului său de Entitate Raportatoare datorită operațiunilor sale ca Furnizor de Servicii de Active Digitale Virtuale,” a declarat FIU din India într-un comunicat.

„După ce a considerat declarațiile scrise și orale ale Binance, directorul FIU-IND, bazându-se pe materialele disponibile în dosar, a constatat că acuzațiile împotriva Binance au fost fundamentate.”

FIU nu doar că a impus o amendă de 188,2 milioane de rupii (2,2 milioane de dolari) către Binance pentru neconformitate, dar schimbului de active digitale i-au fost date și „direcții specifice” pentru a asigura „conformitatea diligentă” cu obligațiile prevăzute în Legea de Prevenire a Spălării Banilor (PMLA), precum și cu Regulile de Menținere a Evidenței PMLA, pentru prevenirea activităților de spălare a banilor și combaterea finanțării terorismului.

„FIU-IND prevede cadrul de conformitate sub Legea de Prevenire a Spălării Banilor (PMLA) ce se aplică Furnizorilor de Servicii de Active Digitale Virtuale (VDA SPs) care deservesc utilizatorii indieni, indiferent de domiciliul lor. Obligațiile sunt bazate pe activitate, mai degrabă decât pe prezența fizică în India, subliniind obiectivul de a urmări activitățile frauduloase în mod eficient,” a declarat Dilip Chenoy, președintele Asociației Bharat Web3, un organism industrial format pentru a promova și a dezvolta industria locală Web3.

Până acum, schimbul de active digitale KuCoin s-a înregistrat la FIU din India după ce a plătit, se pare, o amendă de 41.000 de dolari. Custodia digitală Liminal, bazată în Singapore, a devenit, de asemenea, o entitate înregistrată la FIU și o custodie de active digitale conformă pentru instituțiile indiene.

Cu toate acestea, OKX, al doilea cel mai mare schimb global de active digitale după volumul de tranzacționare, cu sediul în Seychelles, a anunțat că nu mai colaborează cu utilizatorii din India. Decizia OKX a venit la scurt timp după ce India a blocat accesul la schimburile străine de active digitale precum OKX, Binance și Kucoin din motive de neconformitate. Apple (NASDAQ: AAPL) a retras unele aplicații de schimb valutar străine din App Store-ul său, în timp ce Google a eliminat platformele de tranzacționare din Play Store-ul său din India.

„Evoluțiile pe care le observăm cu FIU-IND legate de Binance sunt foarte organice și reprezintă un indicator semnificativ al progresului Indiei în reglementarea piețelor de active digitale din țară. O reglementare comună pentru toți actorii și afacerile – locali și globali – ar asigura o concurență echitabilă pentru jucătorii din industrie și ar oferi oportunități de creștere egale pentru toți actorii relevanți ai industriei,” a declarat Manhar Garegrat, Country Head of India & Global Partnerships, Liminal Custody.

„Deoarece India este o piață profitabilă pentru mărcile globale, având o reprezentare mare a demografiei tinere și ambițioase, alături de un număr tot mai mare de investitori experimentați, devine extrem de important ca reglementatorii să protejeze interesele utilizatorilor și consumatorilor în fiecare sector. Într-o piață digitală atât de mare de active, este imperativ să se implementeze un cadru de reglementare pentru protecția fondurilor utilizatorilor și pentru crearea unui mediu prietenos pentru afaceri,” a adăugat Garegrat.

Cea mai mare democrație din lume impune una dintre cele mai aspre taxări asupra tranzacțiilor cu active digitale – o taxă fixă de 30% pe toate veniturile din monede digitale fără posibilitatea compensării pierderilor și o taxă de reținere la sursă de 1% pe toate tranzacțiile peste 10.000 INR ($120). Această națiune din Asia de Sud este cea mai rapidă economie majoră în creștere și se preconizează că va deveni a treia cea mai mare economie din lume până în 2028, atrăgând investitori și corporații să facă parte din povestea de creștere a Indiei, în ciuda taxării ridicate.

„Această amendă semnificativă este o indicație clară a intensificării supravegherii și reglementării în spațiul activelor digitale… Cred că reglementările devin mai organizate pentru schimburile de criptomonede, la nivel global,” a declarat Shivam Thakral, directorul executiv al BuyUcoin, unul dintre schimburile de active digitale din India.

„Necesitatea conformității este crucială pentru protecția utilizatorilor și pentru desfășurarea afacerilor într-un mediu fără frică. Eforturile susținute ale FIU-IND vor crea un teren fertil pentru creșterea afacerilor Web3 și vor permite Indiei să devină o economie digitală de 1 trilion de dolari,” a adăugat el.

Sursă foto: theopinion.com.pk

UNICEF investește 400.000 de dolari în blockchain, Web3 și AI în țările în curs de dezvoltare

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a anunțat un fond de 400.000 de dolari pentru startup-urile promițătoare care dezvoltă soluții bazate pe blockchain și inteligență artificială (AI), dar cu un accent pe economiile în curs de dezvoltare.

Numită UNICEF Venture Fund, cea mai recentă injecție de capital este destinată startup-urilor care au primit finanțare inițială în trecut și care și-au atins obiectivele inițiale. Conform unei declarații oficiale, fondurile vor fi folosite pentru a integra cel de-al treilea cohort de creștere de la lansarea oficială la sfârșitul anului 2021.

După un studiu atent al mai multor aplicații, fondul a selectat trei firme care demonstrează un potențial semnificativ în AI și blockchain pentru a se alătura listei sale de startup-uri. Rumsan din Nepal, bazat pe blockchain, Xcapit din Argentina și Tilli, axat pe AI, din Sri Lanka aduc numărul startup-urilor din Fondul de Venture UNICEF la 15.

Startup-urile selectate vor avea acces la 400.000 de dolari fie în active fiat, fie în active digitale, în plus față de suportul de reglementare și tehnic din partea partenerilor UNICEF.

Rumsan, unul dintre startup-urile selectate, are un istoric de colaborare cu UNICEF, după implementarea unui proiect de asistență prin numerar digital și vouchere (CVA) în 2023. Folosind tehnologia blockchain, compania a demonstrat competență în transparență și gestionarea datelor, oferind populației nepaleze fără acces la servicii bancare o gamă largă de servicii financiare.

O evaluare pilot realizată de UNICEF a dezvăluit că soluția CVA bazată pe blockchain a Rumsan a depășit platformele tradiționale prin eliminarea necesității utilizatorilor de a avea conturi bancare tradiționale. Compania este așteptată să integreze pe deplin activele digitale cu injecția de capital, după ce a lansat funcționalitățile de gestionare a beneficiarilor cu finanțarea inițială.

XCapit, o soluție de portofel Web3 cu auto-custodie din Argentina, a fost selectată pentru serviciile sale financiare destinate cetățenilor fără acces la bănci din țară. În locul abordării obișnuite, XCapit încorporează economii gamificate, o serie de instrumente de planificare financiară pentru utilizatori și funcționalități de escrow, stablecoins și împrumuturi.

Tilli, singura firmă bazată pe AI din al treilea cohort, folosește tehnologia emergentă pentru a stabili un instrument de învățare social-emoțională (SEL) pentru copiii sub 10 ani. După ce a înregistrat un succes inițial semnificativ, compania din Sri Lanka a declarat că va folosi fondurile pentru a crea un Tablou de Bord pentru Profesori și un Instrument de Evaluare în lunile următoare.

Implicarea UNICEF în tehnologiile emergente

De când blockchain-ul a devenit mainstream, agenția ONU s-a orientat către această tehnologie pentru a se apropia de obiectivele sale înalte de protejare a copiilor defavorizați. Un caz de utilizare timpuriu din 2019 a văzut UNICEF folosind blockchain pentru a furniza acces la internet școlilor din Kârgâzstan, iar altul a folosit mining-ul pentru a oferi ajutor organizațiilor caritabile din Siria.

În mai, UNICEF a semnat un acord cu Blockchain For Impact (BFI) pentru a îmbunătăți serviciile de sănătate publică în India, agenția ONU folosind o sumă semnificativă în proiect.

Cu AI, UNICEF este dornic să stabilească mecanisme de protecție adecvate pentru a proteja elevii care utilizează AI în mediile educaționale și să testeze orientări politice cu dezvoltatori de top și state naționale.

Sursă foto: childhub.org

Elveția extinde neutralitatea sa la regulamentele privind inteligența artificială

Pe măsură ce marile puteri globale se grăbesc să reglementeze inteligența artificială (AI), Elveția alege să rămână neutră și să permită industriei să se dezvolte în ritmul ei propriu, extinzând o abordare non-intervenționistă care se întinde pe parcursul a sute de ani.

China și Statele Unite au luat un avans masiv în domeniul AI, reprezentând de două ori mai multe startup-uri finanțate în ultimul deceniu decât următoarele 15 națiuni combinate. În Europa, Germania, Franța și Regatul Unit sunt forțele dominante.

Și totuși, Elveția ar putea fi cea mai influentă națiune în conturarea viitorului tehnologiei la nivel global. Micuța națiune alpină are o influență disproporționată asupra reglementărilor globale, echilibrând piața capitalistă occidentală, economiile orientate spre Keynes și abordarea regulatoare europeană axată pe siguranță. În timp ce neutralitatea Elveției a început pe frontul militar, acum se extinde la fiecare aspect al societății, inclusiv reglementările tehnologice.

Livia Walpen, oficial la Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor OFCOM din țară, a rezumat adecvat abordarea elvețiană: „Pentru Elveția, lipsa reglementării este mai bună decât o reglementare proastă.”

În cazul AI, Elveția optează să mențină această neutralitate, conform declarațiilor lui Ayisha Piotti, șefa Summitului Anual al Politicii AI din țară. Vorbind pentru o publicație, ea a dezvăluit că reglementatorii elvețieni evită politici generale care ar putea diminua inovația.

„Ne-am dorit să analizăm tehnologia într-un anumit caz de utilizare și apoi să acoperim golul în ceea ce privește legislația. Acest lucru, în esență, te conduce la o abordare specifică sectorului și nu la un foarte mare Act AI orizontal al UE. Nu vizăm tehnologia,” a declarat Piotti.

Deși se află în inima diplomației europene, Elveția nu este membru al Uniunii Europene. Acest lucru scutește firmele elvețiene de AI de Actul AI al UE, cel mai cuprinzător cadru regional pentru AI. Așa cum a procedat cu alte politici ale UE, Elveția îl va personaliza pentru companiile sale locale. Conform expertului elvețian în AI, Alex Brunner, guvernul a început deja cercetări asupra impactului tehnologiei.

„Echilibrarea atentă a reglementării sensibile cu cercetarea puternică este fundația succesului Elveției. Fiind cea mai liberă țară din lume, Elveția oferă libertatea de a inova. Inovația are nevoie de libertate pentru a fi creativă,” a comentat Brunner.

Neutralitatea Elveției este o abordare îndrăzneață. La nivel global, mulți experți de top în AI au avertizat asupra pericolului dezvoltării necontrolate a AI, pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai puternică. Această preocupare a fost atât de mare pentru unii cercetători încât au renunțat la poziții lucrative și au riscat să piardă milioane de dolari pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolelor tehnologiei.

Sursă foto: actu.epfl.ch

Rusia va începe să utilizeze moneda digitală a băncii centrale pentru plăți internaționale în 2025

Plățile cu monede digitale ale băncilor centrale (CBDC) în comerțul internațional vor deveni norma în următorii cinci ani, spune Anatoly Aksakov, influentul legislator rus care conduce Comitetul pentru Piețele Financiare al Dumei de Stat.

Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Aksakov a adăugat că se așteaptă ca Rusia să efectueze plăți internaționale în ruble digitale până în a doua jumătate a anului 2025.

Peste 130 de națiuni, reprezentând 98% din PIB-ul global, explorează CBDC-urile, iar trei dintre ele—Jamaica, Nigeria și Bahamas—le-au lansat deja. Totuși, majoritatea țărilor se află în stadii incipiente ale călătoriei lor către CBDC.

Aksakov a recunoscut acest lucru, afirmând: „În mod fundamental, există puține țări care au făcut progrese serioase în utilizarea monedelor digitale naționale. Din acest motiv, tehnologic, acestea nu sunt pur și simplu pregătite să lanseze o monedă digitală în decontările reciproce cu alte țări.” „Cu toate acestea, sunt încrezător că aceasta va deveni o practică comună în următorii cinci ani.”

În ultimii ani, Rusia și-a intensificat dezvoltarea rublei digitale. În august anul trecut, a lansat prima fază a pilotului în colaborare cu banca locală VTB pentru a permite plăți la anumiți comercianți. Acest lucru include plata la stațiile Lukoil, una dintre cele mai mari trei firme de petrol și gaze din Rusia.

În martie, Banca Rusiei a dezvăluit că a înregistrat 25.000 de tranzacții, dintre care 19.000 au fost tranzacții peer-to-peer (P2P), iar restul au fost plăți la magazinele comercianților. Aproximativ 15% dintre tranzacții au fost automatizate prin contracte inteligente.

Cu toate că începutul a fost lent, centrala bancară a atribuit aceasta unor probleme tehnice din partea băncilor intermediare, Aksakov crede că Rusia va utiliza rubla digitală pentru plăți începând de anul viitor. „Recunosc că rubla digitală va fi probabil utilizată pentru plăți internaționale începând de anul viitor, cu primele decontări efectuate, însă nu în prima jumătate a anului”, a declarat el participanților.

Pentru ca obiectivul ambițios al lui Aksakov să devină realitate, Rusia trebuie să colaboreze cu alte țări cu capacități avansate în CBDC. Legislatorul consideră că China este o țintă naturală, având în vedere că yuanul digital al acesteia se numără printre cele mai avansate din lume și este un aliat și pe plan politic.

„Atât noi, cât și ei avem deja anumite experiențe, motiv pentru care ar fi interesant să lansăm procesul de decontare în monede digitale cu China. Din punct de vedere tehnologic, suntem destul de apropiați”, a afirmat el.

Rusia și China sunt membri fondatori ai BRICS, o organizație care explorează un sistem de decontări blockchain care să nu se bazeze pe dolarul american.

Sursă foto: cepr.org

India își dorește să devină o națiune renumită pentru produsele software

India, cea mai rapidă economie majoră în creștere din lume, dorește să facă tranziția de la un furnizor global de servicii de tehnologia informației (IT) la o superputere în domeniul produselor IT, utilizând tehnologia pentru a stimula creșterea economică și recunoașterea globală.

“Devenirea unei națiuni renumită pentru produse este o ambiție pe care India o are”, a declarat S Krishnan, Secretar la Ministerul Electronicii și Tehnologiei Informației, la celebrarea celei de-a 33-a Zile de Fundație a Parcurilor Tehnologice de Software din India (STPI). STPI este un organism autonom creat pentru a promova industria de IT și servicii IT din India. “Recunoașterea globală a Indiei nu mai este limitată la “servicii IT”, ci țara devine un jucător puternic în inovația produselor software”, a spus Krishnan într-un raport lansat în timpul celebrării Zilei de Fundație.

„Pe măsură ce ne trasăm drumul către a deveni un jucător formidabil în domeniul produselor software, este imperativ să valorificăm tehnologiile de vârf și să explorăm sectoarele în care India își poate folosi punctele forte existente pentru a propulsa creșterea. Produsele software indiene răspund în prezent cerințelor nișate ale industriei, iar acum accentul se pune pe designul și crearea de proprietate intelectuală (IP)”, a declarat Krishnan în raport.

Krishnan a spus că sectorul IT și ITES din India este o industrie de 250 miliarde de dolari care angajează aproape cinci milioane de tineri și are potențialul de a crea și mai multe locuri de muncă. „Pe măsură ce economia digitală crește, pe măsură ce tehnologiile emergente sunt adoptate, pe măsură ce adoptăm tehnologii precum inteligența artificială (AI), Internetul Lucrurilor (IoT), blockchain și multe altele, oportunitățile pentru tineri sunt imense. Locuri de muncă de înaltă calitate, locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare, care vor duce India la următorul nivel de dezvoltare, se află în acest sector. Acesta continuă să fie un sector în ascensiune”, a subliniat el.

Declarațiile lui Krishnan vin în contextul în care prim-ministrul Narendra Modi, care a câștigat un rar al treilea mandat consecutiv în alegerile naționale din acest an, repoziționează India ca o alternativă pentru companiile tehnologice globale care doresc să își reducă dependența de China pentru lanțurile de aprovizionare.

Creșterea economică puternică a Indiei, estimată la peste 7% în anul fiscal curent, a atras cu succes furnizori pentru corporații majore americane precum Apple (NASDAQ: AAPL) și Google (NASDAQ: GOOGL). Google a cerut furnizorilor locali să înceapă producția de smartphone-uri Pixel în India. În același timp, se estimează că aproximativ 25% din toate iPhone-urile vor fi produse în India până în 2028, față de doar 5% până la 7% din producția Apple în ianuarie 2023.

India planifică să își mărească cota de producție globală la 5% până în 2030 și la 10% până în 2047, conform unui document intern văzut de Reuters. În prezent, mai puțin de 3% din producția globală are loc în India, comparativ cu 24% în China.

„India trebuie să dețină multă proprietate intelectuală pentru că, în final, acolo se duc toate beneficiile și majoritatea profiturilor,” a spus Krishnan.

Potrivit lui Arvind Kumar, director general al Parcurilor Tehnologice de Software din India, piața produselor software din India, evaluată în prezent la aproximativ 14,2 miliarde de dolari, cuprinde peste 4.500 de companii și este susținută de adoptarea pe scară largă a soluțiilor bazate pe cloud.

„Sectoare cheie precum cel industrial, auto, sănătate, agricultură și BFSI [bancare, servicii financiare și asigurări] sunt așteptate să genereze peste 60% din valoarea adăugată de inteligența artificială (AI) în produsul intern brut (PIB) până în anul fiscal 2026, subliniind în continuare potențialul imens al industriei produselor software. Se estimează că adoptarea AI va adăuga singură 500 de miliarde de dolari la PIB-ul Indiei până în 2025”, a spus Kumar în raport.

Cu toate acestea, diversele reglementări interne reprezintă o provocare care determină companiile să se mute pe piețele externe, ceea ce duce la pierderea talentelor din India. Lipsa de capital disponibil este un obstacol major pentru creșterea și succesul industriei interne, în timp ce analfabetismul digital și lipsa de cunoștințe despre produsele software printre utilizatori continuă să fie o preocupare majoră pentru industria produselor software din India, se arată în raport.

Sursă foto: umweltbundesamt.de

Autoritatea de Reglementare Financiară din Dubai modifică regulile privind activele digitale pentru furnizorii de servicii

După doi ani de la dezvăluirea un regim de active digitale, autoritățile financiare din Dubai modifică regulamentul pentru a ține pasul cu schimbările reglementare globale, forțând mâna jucătorilor din industrie să se conformeze noilor reguli.

Ultimele amendamente au venit din partea Autorității de Servicii Financiare din Dubai (DFSA) la regimul său de token-uri din 2022, în urma rezultatelor unei consultări publice la începutul anului. Potrivit comunicatului de presă, modificările aduse regimului de token-uri vor avea un efect semnificativ asupra furnizorilor de servicii în mai multe domenii, cu penalități mai dure pentru firmele care încalcă regulile.

Amendamentele ridică interdicția privind activitățile de fonduri care implică active digitale, permițând utilizatorilor să ofere publicului acces la fonduri străine care investesc în active digitale. Noile reguli par să permită, de asemenea, fondurilor locale înregistrate să investească în monede digitale cu capitalizare mică, dar investițiile trebuie să fie limitate la mai puțin de 10% din valoarea totală a activelor brute a fondului.

În afara fondurilor, amendamentul a redus semnificativ taxele percepute pentru recunoașterea token-urilor de la 10.000 de dolari pe token la 5.000 de dolari, în urma plângerilor referitoare la procedurile stricte de licențiere. Cu toate acestea, DFSA a clarificat faptul că noua serie de amendamente nu înseamnă o relaxare a atitudinii sale.

“Subliniem că propunerea noastră nu înseamnă că ne relaxăm abordarea, ci este destinată să ofere DFSA flexibilitatea de a recunoaște token-urile cripto fiat emise în alte jurisdicții cu reglementări comparabile,” a declarat DFSA.

Noile reguli par să impună cerințe mai stricte pentru furnizorii de servicii de custodie, îndemnând firmele să separare distinct fondurile clienților de activele deținute de firmă, ca o măsură suplimentară de protecție în fața evenimentelor neprevăzute. Noile reguli pentru stakingul activelor digitale, regulile de raportare și ghidul de conformitate pentru regula călătoriei subliniază angajamentul DFSA de a respecta standardele minime globale.

Documentele de orientare ale Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori (IOSCO) și ale Comitetului Basel privind activele digitale sunt citate ca principale motive pentru noile amendamente. „Obiectivul nostru cu regimul Crypto Token este să stimulăm inovația într-un mod responsabil și transparent, asigurându-ne în același timp că îndeplinim obiectivele noastre reglementare,” a declarat Ian Johnston, șeful DFSA. „La DFSA, am adoptat o abordare echilibrată în dezvoltarea acestui regim și rămânem angajați să-l evoluăm în conformitate cu cele mai bune practici și standarde globale.”

Un trend colaborativ

Pe lângă introducerea unor reguli financiare stricte în Dubai, DFSA are o tendință de a căuta colaborare cu agenții partenere din alte jurisdicții pentru a proteja interesele investitorilor în active digitale.

În iunie 2023, Elizabeth Wallace, un executiv al DFSA, a dezvăluit într-un interviu că reglementatorul va fi interesat să reducă incidentele de arbitraj reglementar prin parteneriate. Națiunile G20 și G7 urmează aceeași cale în stabilirea unor standarde operaționale comune pentru jucătorii din industrie. „Ele se află în întreaga lume și, în calitate de reglementatori, trebuie să comunicăm mai mult în această zonă, deoarece pot exista destule lacune și am văzut mulți răufăcători încercând să acopere unele dintre acele lacune,” a spus Wallace.

Sursă foto: teknosassociates.com

Filipinezii conduc lumea în adoptarea inteligenței artificiale la locul de muncă – Microsoft Filipine

Microsoft Filipine a declarat că filipinezii au devenit lideri la nivel global în adoptarea inteligenței artificiale generative (AI) în rândul lucrătorilor din domeniul cunoașterii. Acest lucru a fost dezvăluit în urma rezultatelor Indexului Tendințelor de Muncă din 2024, realizat în colaborare cu LinkedIn.

Un impresionant procent de 86% dintre lucrătorii din sectorul intelectual din Filipine integrează AI în rutinele lor de lucru. Această cifră depășește atât media globală de 75%, cât și media regională de 83%.

ABS-CBN News l-a citat pe Peter Maquera de la Microsoft Filipine, spunând că angajații filipinezi nu doar că sunt lideri în Asia, dar stabilesc și ritmul la nivel global în utilizarea AI pentru a spori productivitatea, eficiența și creativitatea.

Provocări în adoptarea AI în mediul corporate

În ciuda utilizării individuale ridicate a AI, companiile din Filipine au fost mai lente în integrarea acestei tehnologii. Ca rezultat, aproximativ 83% dintre utilizatorii filipinezi de AI își aduc propriile soluții de AI la locul de muncă. Microsoft a remarcat că această tendință introduce potențiale riscuri de confidențialitate, securitate și legale pentru companii. Cu toate acestea, Maquera a exprimat optimism în privința ratei de adoptare a AI din țară, remarcând că marile corporații caută activ să integreze AI în operațiunile lor.

În timp ce băncile și companiile de telecomunicații au fost pionieri în integrarea AI în Filipine, alte industrii urmează exemplul. Sectoare precum retailul, producția, companiile aeriene, transporturile și logistica explorează, de asemenea, implementarea tehnologiilor AI.

Echilibrarea reglementării AI

Maquera a subliniat importanța reglementării guvernamentale a AI, dar a avertizat împotriva riscurilor unei reglementări excesive.

În răspuns la tendința crescândă a AI, a fost introdusă în Congres o lege care susține înființarea Autorității de Dezvoltare a Inteligenței Artificiale (AIDA) în conformitate cu Legea Camerei 7396, cunoscută sub numele de “Legea Dezvoltării și Reglementării Inteligenței Artificiale din Filipine”.

Mai multe departamente guvernamentale, inclusiv Departamentele de Interne, Educație și Justiție, și-au exprimat sprijinul pentru crearea unei entități de reglementare a AI.

Într-un interviu anterior, Profesorul Eugene Rex Jalao, Coordonatorul Programului de Inteligență Artificială de la Universitatea din Filipine, a declarat că există lacune în legile existente, în special în ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală și protecția muncii legate de utilizarea AI.

Jalao a mai spus că ar trebui să existe protecții legale pentru muncă împotriva AI, în sensul în care companiile care intenționează să implementeze soluții AI nu ar trebui să fie folosite ca motiv pentru înlocuirea locurilor de muncă, ci doar pentru a îmbunătăți productivitatea. A adăugat că politica națională ar ajuta la finanțarea cercetărilor AI, a laboratoarelor AI și la achiziționarea de echipamente.

Tendință globală

Conform Indexului Tendințelor de Muncă din 2024, utilizarea inteligenței artificiale generative în rândul lucrătorilor din domeniul intelectual la nivel mondial s-a dublat aproape în ultimele șase luni, ajungând la 75%. “2024 este anul în care AI la locul de muncă devine reală,” afirmă ultimul raport realizat de Microsoft și LinkedIn.

Microsoft și LinkedIn au efectuat cercetări extinse, sondând 31.000 de persoane din 31 de țări și analizând cantități vaste de date de productivitate din Microsoft 365. Concluziile oferă insights cruciale și pași acționabili pentru lideri și profesioniști pentru a valorifica potențialul AI-ului. “Datele indică insigiențe pe care fiecare lider și profesionist trebuie să le cunoască,” concluzionează raportul, oferind o hartă pentru depășirea inerției AI și conducerea succesului organizațional.

Tranziția de la experimentarea cu AI la transformarea completă a afacerilor reflectă perturbările tehnologice din trecut, cum ar fi apariția internetului și a calculatoarelor personale. Organizațiile care utilizează cu succes AI pentru a stimula creșterea, a gestiona costurile și a îmbunătăți valoarea pentru clienți sunt pregătite să depășească competitorii lor.

“Am ajuns la partea dificilă a oricărei perturbări tehnologice,” notează raportul, subliniind necesitatea unei adoptări largi.

Impactul AI asupra pieței muncii

AI este setată să remodeleze semnificativ piața muncii, însă îngrijorările legate de pierderea locurilor de muncă se confruntă cu o realitate surprinzătoare: o lipsă de talente pentru rolurile cheie. “Liderii raportează o lipsă de talente pentru rolurile cheie… [chiar și] pe măsură ce aptitudinea AI începe să rivalizeze cu experiența,” constată raportul. Această schimbare sugerează că, în timp ce AI va crește așteptările de performanță, va oferi și noi oportunități de carieră pentru mulți angajați.

Sursă foto: fintechnews.ph

Congresul SUA promovează Actul NO FAKES pentru a proteja artiștii de imitațiile AI

Un scandal recent implicând actrița Scarlett Johansson și OpenAI a reînviat eforturile legislatorilor din Statele Unite de a reglementa imitațiile realizate de inteligența artificială (AI) în industria creativă.

Actul NO FAKES a fost introdus la sfârșitul anului 2023 de senatorul Chris Coons, care prezidează Comitetul pentru Proprietate Intelectuală al Senatului SUA. Acesta urmărește să găsească un echilibru între „apărarea drepturilor individuale și promovarea inovației și creativității AI,” a declarat Coons într-o audiere în Senat acum o lună.

De când ChatGPT a explodat și AI a devenit mainstream, întrebarea despre cât de departe ar trebui să meargă reglementările pentru a proteja proprietatea intelectuală  a artiștilor a fost intens disputată. Cu toate acestea, disputa lui Johansson cu OpenAI pare să fi reînviat apelul pentru ca autoritățile de reglementare să intervină urgent și să protejeze muzicienii și actorii.

Actrița a susținut că cea mai recentă versiune a ChatGPT, care vine cu un asistent vocal, suna „ciudat de similar” cu ea. Johansson s-a poziționat împotriva OpenAI, declarând că a fost „șocată, furioasă și neîncrezătoare,” ceea ce a determinat compania să elimine vocea, deși a negat acuzațiile.

Incidentul a reaprins discuțiile despre reglementările AI, iar Washingtonul este acum mai dornic ca niciodată să avanseze cu legislația, relatează Yahoo Finance, citând asistenți din Senat. „Compozitorii, actorii și comunitatea noastră creativă incredibil de talentată merită dreptul de a-și deține vocea, imaginea și asemănarea,” a declarat Marsha Blackburn, principalul republican care susține proiectul de lege.

Industria muzicală a fost una dintre cele mai afectate de imitațiile realizate de AI. Pe măsură ce tehnologia de clonare vocală AI devine mai ieftină și mai accesibilă, utilizatorii imită vocile unor muzicieni celebri, inclusiv Ariana Grande, Drake și Tupac, fără consimțământul lor. Acest lucru i-a determinat pe muzicieni să se unească pentru a susține măsuri stricte împotriva imitațiilor realizate de AI.

La un eveniment recent dedicat lobby-ului pentru reglementări, câștigătoarea premiului Grammy, Sheryl Crow, a cerut „parametri și măsuri de protecție.” „Am văzut deja artiști ale căror voci au fost folosite după ce au trecut în neființă. De asemenea, vedem artiști fiind folosiți în contexte cu care nu au nicio legătură, și asta este înspăimântător,” a declarat ea.

Deocamdată, Congresul finalizează detaliile propunerii de lege, sursele dezvăluind că senatorii se concentrează pe evitarea interferenței cu legile de stat existente și viitoare.

O problemă care a divizat opiniile este cât timp ar trebui să restricționeze proiectul de lege licențierea replicii digitale a unui artist. Versiunea preliminară a stabilit 70 de ani, care se potrivește cu reglementările existente privind protecția drepturilor de autor. Producătorii de filme vor ca această perioadă să fie redusă drastic, în timp ce majoritatea muzicienilor pledează pentru ca perioada să fie permanentă. Cea mai mare provocare a cadrului propus este timpul. Congresul mai are șase luni înainte de alegerile din noiembrie, care deja devin punctul central și distrag atenția de la inițiativele legislative.

Sursă foto: biobiochile.cl

Un nou comitet OpenAI asigură securitate robustă pentru proiectele viitoare de AI pe măsură ce lansarea GPT-5 se apropie

OpenAI a anunțat crearea unui Comitet pentru Siguranță și Securitate pentru a oferi îndrumări experte privind utilizarea produselor viitoare ale companiei de inteligență artificială (AI).

Într-o declarație, OpenAI a spus că noul comitet va fi organismul principal responsabil de a face recomandări întregului consiliu de administrație cu privire la deciziile de siguranță, în urma desființării echipei super alignment. Comitetul, format din directorii companiei Bret Taylor, Adam D’Angelo, Nicole Seligman și CEO-ul Sam Altman, are sarcina de a elabora un plan de siguranță pentru companie.

Comitetul nou înființat este așteptat să evalueze și să raporteze cu privire la liniile directoare existente de siguranță ale companiei în termen de 30 de zile, împărtășind recomandările cu Consiliul. În loc să adopte o abordare închisă, recomandările comitetului vor fi împărtășite publicului pentru a obține feedback de la consumatori și alte părți interesate.

Jakub Pachocki, Chief Scientist al OpenAI, Matt Knight, Head of Security, Lilian Weng, Head of Safety Systems, Aleksander Madry, Head of Preparedness, și John Schulman, Head of Alignment Science, vor consolida comitetul. Compania intenționează, de asemenea, să adauge o serie de experți tehnici echipei, pe măsură ce caută opțiuni dincolo de cele interne.

În timp ce comitetul de siguranță se pregătește pentru sarcina dificilă care urmează, brațul tehnic al companiei avansează spre lansarea unui nou model AI pentru a înlocui GPT-4. Noua versiune, despre care se vorbește că va fi a cincea din serie, este de așteptat să includă un mod vocal pentru funcționalități de asistent digital.

În prezent, OpenAI nu a anunțat încă un calendar pentru lansarea succesorului lui GPT-4, dar lansările recente de la Google, Meta și Anthropic ar putea forța compania să realizeze o lansare comercială în lunile următoare.

“OpenAI a început recent antrenarea modelului său de frontieră și anticipăm că sistemele rezultate ne vor duce la următorul nivel de capabilități pe drumul nostru către AGI,” se arată în declarație. “Deși suntem mândri să construim și să lansăm modele care sunt lideri în industrie atât în ceea ce privește capabilitățile, cât și siguranța, încurajăm o dezbatere amplă în acest moment important.”

Deși OpenAI afirmă că va fi transparentă în procesul de creare a noului model de frontieră, compania nu a dezvăluit încă informații despre calendar, datele de antrenament sau integrarea cu alte tehnologii emergente.

Demisionând în mijlocul furtunii

Vorbele despre un nou comitet de siguranță vin în urma demisiei fostului cercetător OpenAI, Jan Leike, în urma problemelor legate de politica de siguranță a companiei. Leike a argumentat că compania a trecut siguranța pe plan secund în favoarea produselor sale atrăgătoare, cu Altman recunoscând că OpenAI are “mult mai mult de făcut”.

Compania a fost lovită de o serie de demisii de profil înalt în ultimele săptămâni, inclusiv plecările mai multor membri esențiali ai echipei, printre care fostul Șef Științific Ilya Sutskever. La mai puțin de un an după ce a înființat o echipă Superalignment cu Sutskever și Leike, OpenAI a închis proiectul, generând îndoieli cu privire la poziția companiei în ceea ce privește siguranța.

Sursă foto: futurumgroup.com