Archives March 2024

Cele mai recente angajări ale Microsoft schimbă echilibrul produselor AI destinate consumatorilor

Pe măsură ce cursa pentru inteligența artificială (AI) generativă se intensifică, Microsoft a demarat o serie de angajări masive de experți în tehnologii emergente în ultimele săptămâni.

Microsoft l-a angajat pe Mustafa Suleyman să conducă divizia sa de AI pentru consumatori, în timp ce compania tehnologică își stabilește strategia pentru următoarea lansare majoră de AI pentru consumatori. Suleyman a fost anterior cofondatorul Google DeepMind și se așteaptă să impună noi ambiții către Microsoft în domeniul AI. Rolul lui Suleyman în cadrul Microsoft este de a superviza integrarea formală a AI Copilot în Windows, elementele de conversație în Bing și o posibilă incursiune în spațiul hardware. Se așteaptă ca Suleyman să transforme marile idei AI ale Microsoft în produse comerciale fără a face neglija standardele de siguranță.

“Suntem determinați să ne asigurăm că acest următor val de inovație va aduce produse incredibile pentru consumatori,” a declarat Suleyman.

Suleyman a fondat startup-ul Inflection AI și a obținut anterior 1,3 miliarde de dolari în finanțare, evaluând firma de doi ani la peste 4 miliarde de dolari.

Cândva un concurent important al OpenAI în domeniul chatbot-urilor, Inflection AI își transferă o mare parte a echipei la Microsoft, inclusiv cofondatorul startup-ului Karen Simonyan, care este acum șef științific al diviziei de AI pentru consumatori a Microsoft, punând capăt rivalității cu OpenAI.

“Îi felicităm pe Mustafa și Karen pentru noile lor roluri și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei,” a declarat OpenAI într-o declarație.

Microsoft este hotărât să își mărească distanța față de alți dezvoltatori de AI, cu Google și Meta lansând noi și îmbunătățite modele de limbaj mare (LLM). Cu Google Gemini câștigând teren și o posibilă colaborare cu Apple în pregătire, Microsoft se pregătește pentru o competiție acerbă în lunile următoare.

Renunțând la OpenAI

În ciuda investiției sale considerabile în OpenAI, valul recent de angajări al Microsoft este văzut ca o încercare de a-și consolida unitatea de AI în afara producătorului ChatGPT. Microsoft are mai multe motive să își urmărească inițiativele de AI în propriile sale laboratoare, inclusiv investigațiile recente ale Departamentului de Justiție al Statelor Unite și ale Comisiei Federale pentru Comerț în legătură cu preocupările privind concurența neloială.

Autoritățile au exprimat preocupări că investiția Microsoft în OpenAI ar putea încălca regulile existente privind concurența neloială, cu reglementatorii Uniunii Europene semnalând parteneriatul sub reglementările sale privind fuziunile.

Sursă foto: uctoday.com

AI transformă rapid social media

Pe măsură ce inteligența artificială generativă (AI) continuă să înregistreze realizări impresionante, un nou studiu realizat de Research and Markets relevă că platformele de socializare sunt principalii adoptanți ai acestei tehnologii.

Raportul, intitulat “AI în piața de social media – Prognoze de la 2024 la 2029”, remarcă faptul că actorii din industrie se bazează pe instrumentele AI pentru a îmbunătăți experiențele clienților și pentru a face recomandări personalizate pentru utilizatori.

În timp ce dependența rețelelor de socializare de AI este deja la un nivel maxim, raportul prezice o creștere bruscă a adoptării în anii următori, care se așteaptă să depășească cazurile de utilizare anterioare. Principalele motoare ale exploziei AI includ necesitatea de a adapta conținutul pentru utilizatori specifici în cazul reclamelor și postărilor recomandate.

Raportul prezice o tranziție către chatbot-uri alimentate de AI pentru rezolvarea întrebărilor clienților, o mișcare concepută pentru a atenua sarcinile reprezentanților ai serviciului de asistență pentru clienți. Mai mult, se așteaptă ca platformele de socializare să aplice AI pentru analiza datelor și pentru a obține idei cheie pentru a conduce competiția într-un spațiu în evoluție rapidă.

Integrarea instrumentelor AI oferă utilizatorilor mai multe capabilități, inclusiv programarea postărilor și urmărirea performanțelor. În mod specific, managerii de social media pot folosi AI pentru a automatiza sarcinile repetitive, economisind mult timp pe parcurs. “Capacitatea de a delega aceste sarcini unui asistent alimentat de AI oferă managerilor oportunitatea de a se concentra pe activități mai strategice care pot duce la o productivitate îmbunătățită și o prezență mai puternică pe rețelele de socializare”, se menționează în raport.

Un alt factor cheie de creștere pentru AI în social media este progresul în recunoașterea imaginilor. Platformele de socializare pot introduce noi utilități, inclusiv etichetarea automată și sugestii pentru noi prieteni folosind tehnologia de recunoaștere facială susținută de AI.

Evaluarea predictivă a riscurilor este o altă sferă care alimentează adoptarea rapidă a AI în social media, cu vânzări și marketing care înregistrează interese similare.

În ceea ce privește tehnologia, în prezent învățarea automată și învățarea profundă conduc, dar raportul prezice o creștere semnificativă a prelucrării limbajului natural (NLP) în anii următori.

Jucătorii cheie își dublează pariurile pe AI

Mai mulți giganți în domeniul social media au prezentat instrumente AI și Web3 pentru a îmbunătăți experiențele clienților. Meta (NASDAQ: META), compania mamă a Instagram și Facebook, a introdus noi experiențe AI, inclusiv un set de chatboturi inspirate de vedete și influențe culturale.

Alte platforme de social media au lansat generatori de imagini și funcționalități de editare video bazate pe AI pentru a ține pasul cu ritmul inovației. În noiembrie, YouTube și-a dezvăluit cele mai recente funcționalități AI care permit creatorilor să rezume comentariile de pe videoclipurile pe termen lung, protejând drepturile de autor. „Lucrând împreună, vom înțelege mai bine cum pot fi aceste tehnologii cele mai valoroase pentru artiști și fani, cum pot îmbunătăți creativitatea și unde putem căuta să rezolvăm probleme critice pentru viitor”, a declarat CEO-ul YouTube, Neal Mohan, la acea vreme.

Sursă foto: medium.com

Banca Centrală a Turciei evaluează prima fază a lirei digitale

Banca Centrală a Republicii Turcia (CBRT) a dezvăluit un raport cuprinzător care evaluează faza inițială a ambițiosului său Proiect de Cercetare și Dezvoltare (R&D) al lirei turcești digitale a Băncii Centrale.

Această publicație importantă, care anterior era disponibilă doar în limba turcă, a fost acum tradusă în engleză, reprezentând un pas major în transparență și accesibilitate.

Raportul explorează detaliile fazei inițiale a proiectului, care a inclus dezvoltarea diferitelor componente cruciale, inclusiv sistemul de identitate digitală, sistemul de monedă digitală, stratul de abstractizare, stratul de servicii și infrastructura portofelului.

De remarcat este faptul că stratul de abstractizare a fost evidențiat pentru rolul său în susținerea modularității întregului sistem, facilitând integrarea fără probleme și actualizările viitoare potențiale.

Inițiat în 2021, proiectul a avut primele sale tranzacții de test cu lira turcească digitală realizate în 2022, marcând un moment de referință în explorarea Turciei în implementarea CBDC. Un aspect cheie al arhitecturii proiectului este accentul pus pe independența dintre componentele sale, ceea ce permite înlocuirea ușoară și asigură eficiența operațională.

Operând în cadrul Platformei de Colaborare pentru Lira Turcească Digitală, în parteneriat cu Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică al Turciei, precum și companiile Aselsan și Havelsan, CBRT a pus bazele unui ecosistem solid și colaborativ pentru stimularea inovației în domeniul monedelor digitale.

Lira turcească digitală a fost conceptualizată ca o CBDC intermediară pentru retail, cu considerații separate pentru plățile en-gros. Prin accentuarea interoperabilității și complementarității, CBRT își propune să se asigure că noul sistem se integrează fără probleme în infrastructura financiară existentă fără a perturba procesele economice.

În conformitate cu angajamentul său față de confidențialitate și securitate, CBRT a acordat prioritate plăților programabile în detrimentul banilor programabili. Prin posibilitatea creării de șabloane de contracte cu clauze condiționale, sistemul permite instituțiilor publice și entităților licențiate să participe la dezvoltarea, aprobarea și implementarea contractelor, protejând în același timp confidențialitatea prin caracteristici de identitate suverană.

Privind în viitor, Faza a II-a a proiectului va aborda plățile inteligente și tranzacțiile offline, abordând considerații legale, economice și tehnice. Cu toate acestea, protocolul pentru plățile offline încă nu a fost finalizat, iar nici cronologia specifică nu a fost furnizată pentru a doua fază.

Mai este de menționat că Turcia lucrează și activ la stabilirea unui cadru regulamentar pentru criptomonede. Abordarea slăbiciunilor în reglementarea criptomonedelor este considerată crucială pentru abordarea preocupărilor care au menținut țara pe lista gri a Grupului de Acțiune Financiară.

Sursă foto: cryptoslate.com

Inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee, prezice că realitatea virtuală (RV) și calculul spațial vor transforma internetul

Tim Berners-Lee nu a menționat nimic despre criptomonede sau blockchain, dar pare să fie optimist în privința metaversului.

Bărbatul creditat cu inventarea World Wide Web, Tim Berners-Lee, a făcut recent trei predicții despre viitorul internetului în cadrul unui interviu despre aniversarea a 35 de ani de la apariția web-ului. Potrivit pionierului în tehnologie, următorul capitol al istoriei internetului va fi definit de inteligența artificială (AI), realitatea virtuală (RV) și o reconfigurare a giganților tehnologici.

Într-un interviu pentru CNBC, Berners-Lee a declarat că asistenții AI de încredere vor marca un moment semnificativ pentru interacțiune. “Unul dintre lucrurile pe care le prezic,” a spus Berners-Lee, “este că veți avea un asistent AI, în care puteți avea încredere, și care lucrează pentru dvs., ca un doctor.”

A doua sa predicție este că oamenii își vor dobândi dreptul de proprietate asupra datelor lor și că realitatea virtuală și calculul spațial (în esență, fiind imersat în metavers) vor deveni modalitatea preferată de utilizare a computerelor.

Conform interviului pentru CNBC: “Puteți să faceți lucruri cu o cască VR, iar apoi când vă scoateți cască VR, puteți face același lucru cu un ecran uriaș. Și oriunde vă mișcați, puteți lua telefonul și experiența va fi una și aceeași. Trebuie să se treacă foarte ușor între diferite dispozitive.”

Ideea principală a acestei predicții se referă la calculul spațial — mișcarea într-un spațiu fizic care corespunde acțiunilor în spațiul digital — acesta va înlocui paradigmele tastaturii, mouse-ului și touchscreen-ului.

Deși Berners-Lee nu a menționat Web3, criptomonedele sau tehnologia blockchain în timpul interviului publicat, tehnologiile metaversului și calculului spațial sunt intrinsec legate.

A treia sa predicție a fost că în viitor, unele agenții ar putea să lucreze pentru a desființa conglomeratele Big Tech. Aceasta ar putea părea o concluzie evidentă pentru specialiștii din industrie, dar menționarea ei de către Berners-Lee evidențiază natura potențial precară chiar și a celor mai mari corporații din Statele Unite, văzută prin ochii uneia dintre cele mai notabile figuri din știința computerelor.

În mod interesant, prima sa contribuție la inventarea World Wide Web a venit în timp ce lucra ca subcontractant la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută și sub numele de CERN, în 1980. În 1989, el a implementat rețeaua hiper-text pe care a creat-o la CERN cu un protocol de rețea (TCP) și un serviciu de nume de domeniu (DNS) pentru a crea scheletul a ceea ce avea să devină ulterior World Wide Web.

Sursă foto: news.mit.edu

Parlamentul European a aprobat noi legi privind sancțiunile care se aplică și criptomonedelor

Legile au scopul de a asigura aplicarea uniformă a sancțiunilor în cele 27 de state membre ale UE. Parlamentul European a votat marți pentru a aproba un nou set de reguli cu sancțiuni pentru a armoniza aplicarea acestora în cele 27 de state membre ale UE. Legislația privind sancțiunile UE se aplică și furnizorilor de servicii criptografice și poate implica înghețarea activelor, inclusiv a criptomonedelor.

Parlamentarii reprezentând cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au emis 543 de voturi în favoarea noilor reguli, cu 45 de voturi împotrivă și 27 de abțineri. Noile reguli au fost determinate de invazia Rusiei în Ucraina și de preocupările crescânde că sancțiunile financiare ale UE împotriva Rusiei erau încălcate.

“Această legislație este necesară deoarece abordările naționale divergente au creat vulnerabilități și scurgeri, și va permite confiscarea activelor înghețate”, a declarat Sophie in ’t Veld, parlamentar olandez responsabil cu îndrumarea legilor prin Parlament, într-un comunicat de presă.

Deși sancțiunile sunt adoptate la nivelul UE, statele individuale au ca sarcină aplicarea acestor reguli – și totul, de la “definițiile încălcării sancțiunilor” la “penalitățile asociate” poate varia de la țară la țară, conform unui comunicat de presă privind votul plenar.

Măsurile restrictive ale UE se aplică unei game largi de servicii financiare, inclusiv furnizarea “cripto-active și portofele”, se menționează în textul adoptat. “Noua lege stabilește definiții consistente pentru încălcări, inclusiv neînghețarea fondurilor, nerespectarea interdicțiilor de călătorie sau embargourilor de arme, transferul de fonduri către persoanele supuse sancțiunilor sau desfășurarea de afaceri cu entități deținute de stat din țările supuse sancțiunilor”, se menționează în comunicatul de presă.

Legislația trebuie acum aprobată de Consiliu, care adună oficialii guvernamentali de top din statele membre, înainte să poată deveni lege.

Furnizorii de NFT-uri ar putea avea nevoie de înregistrare pentru a respecta regulile britanice privind spălarea banilor

Comisia Europeană a demarat o consultare privind regulile sale privind spălarea banilor luni.

Furnizorii de NFT-uri ar putea fi nevoiți să fie înregistrați la Autoritatea de Conduită Financiară, a declarat Trezoreria într-o consultare despre reglementările privind spălarea banilor.

NFT-urile nu sunt susceptibile să fie acoperite de regulile pentru serviciile financiare, care vor avea un regim de autorizare separat. 

Afacerile cu criptomonede care emit tokenuri non-fungibile (NFT-uri) în Marea Britanie, în loc să furnizeze servicii financiare, probabil că vor trebui să se înregistreze la Autoritatea de Conduită Financiară chiar și după ce guvernul introduce un nou regim de autorizare pentru industrie, conform unei consultări privind spălarea banilor emise de Trezorerie luni.

Guvernul a îmbunătățit mediul său de reglementare a criptomonedelor, și anul trecut a declarat că intenționează să aducă schimburile de criptomonede și furnizorii de custodie în noul regim de autorizare pentru criptomonede. În prezent, firmele trebuie să fie înregistrate la FCA, care acoperă măsurile de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului, pentru a putea opera în țară. Odată ce noul regim este în funcțiune, acest lucru nu va mai fi necesar.

Cu toate acestea, activele criptografice care nu sunt utilizate în legătură cu niciun serviciu financiar reglementat, cum ar fi NFT-urile, probabil că vor cădea în afara regimului, conform consultării. NFT-urile sunt tokenuri unice care sunt legate de blockchain și care în mod obișnuit reprezintă un activ precum arta.

“Aceste firme de active criptografice vor trebui în continuare să fie înregistrate și supravegheate de FCA în scopuri de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului”, se arată în document.

Legea serviciilor financiare și a piețelor adoptată anul trecut a deschis calea pentru tratarea criptomonedelor ca o activitate financiară reglementată. Într-un răspuns la consultarea din octombrie, guvernul a declarat că NFT-urile “nu sunt potrivite pentru reglementare ca serviciu financiar.” Acestea ar intra în regimul serviciilor financiare doar dacă sunt utilizate pentru activități reglementate.

Numărul de firme care ar putea fi nevoite să se înregistreze ar putea “crește pe măsură ce industria continuă să se dezvolte”, se arată în noul document de consultare. Guvernul britanic dorește să colecteze răspunsurile privind regimul propus până la 9 iunie.

Sursă foto: caleaeuropeana.ro

India ia decizii pentru startup-uri prin noua reglementare privind lansarea uneltelor AI către public

India a emis un aviz prin care solicită companiilor “mari” care utilizează unelte de inteligență artificială (AI) sau modele AI generative să obțină aprobarea guvernului înainte de a le lansa către public. Avizul Ministerului Tehnologiei Informației și Electronicelor (MeitY) nu se aplică startup-urilor.

De asemenea, avizul solicită companiilor de tehnologie să se asigure că uneltele lor de AI, produsele sau serviciile “nu permit niciun fel de bias sau discriminare sau nu amenință integritatea procesului electoral”. Cea mai populată țară din lume își va desfășura alegerile naționale în vara aceasta, unde se așteaptă ca Partidul Bharatiya Janata al prim-ministrului Narendra Modi să obțină o majoritate clară și să dețină funcția pentru un al treilea mandat, susținut de o economie robustă.

“Avizul vizează platformele AI neetestate care sunt implementate pe internetul indian”, a clarificat Rajeev Chandrasekhar, ministru adjunct al Tehnologiei Informației, pe X.

Căutarea permisiunii de la MeitY este valabilă doar pentru “platformele mari și nu se aplică startup-urilor”, a adăugat Chandrasekhar.

Avizul vine la scurt timp după ce un utilizator a afirmat că platforma AI Gemini a gigantului american de căutare Google a oferit răspunsuri influențate atunci când a fost întrebat dacă PM Modi era fascist. Google a cerut scuze guvernului indian pentru Gemini, declarând că platforma este “nepotrivită”.

Gemini de la Google a fost, de asemenea, criticat în alte părți și a trebuit să oprească temporar funcția de imagini generate de AI după ce a produs rezultate care distorsionau etnia și genul figurilor istorice.

Cu toate acestea, avizul Indiei a fost criticat de mai multe companii de tehnologie. Martin Casado, partener general la firma de investiții Andreessen Horowitz, a declarat pe X: „Ce o tragedie. Cererea de aprobare guvernamentală pentru a implementa un model… Este împotriva inovației. Este împotriva publicului. Și toți pierdem…”

Aravind Srinivas, director executiv al Perplexity.ai, a declarat pe X că avizul a fost “o mișcare proastă a Indiei”. Cu toate acestea, Chandrasekhar din India a răspuns rapid, clarificând că există consecințe legale în cadrul legilor penale și IT existente pentru platformele care permit sau produc direct conținut ilegal. “Deci, cel mai bun mod de a vă proteja este să folosiți etichetarea și consimțământul explicit și dacă sunteți o platformă majoră să solicitați permisiunea de la guvern înainte de a implementa platforme cu erori”, a spus el.

Avizul exclude startup-urile, luând în considerare că India are acum peste 1,00,000 de startup-uri, cu potențialul de a adăuga 10,00,000 de startup-uri în deceniul următor.

India urmează să lanseze un cadru regulativ preliminar pentru AI până în luna iulie pentru a utiliza tehnologia în scopul creșterii economice, în timp ce stabilește măsuri de protecție pentru a preveni abuzul.

Sursă foto: indiaai.gov.in

Hong Kong SFC interzice site-urile web false ale schimburilor de criptomonede

Potrivit experților în securitate blockchain, ar putea să nu fie atât de ușor să detectezi dacă un site web de criptomonede este fals, mai ales pentru vizitatorii noi.

Autoritatea de reglementare financiară din Hong Kong, Comisia pentru Valori Mobiliare și Futures (SFC), a identificat și blocat site-uri web false care se impersonau ca fiind importante burse locale de criptomonede.

La 4 martie, SFC a emis o avertizare oficială împotriva mai multor site-uri web suspecte care se dădeau drept două platforme de tranzacționare cu criptomonede licențiate. Online, au fost create mai multe domenii false care se impersonau ca fiind două burse licențiate din Hong Kong, inclusiv OSL Digital Securities și Hash Blockchain Limited, cunoscută și sub numele de HashKey.

Conform anunțului, SFC a blocat un total de șase site-uri web, inclusiv hskexpro.com, hskex.com, hskexs.com, hskexit.com, oslexu.com și oslint.com. Măsurile au urmat rapoarte privind dificultățile de retragere a fondurilor și comisioanele ridicate pentru retrageri. La cererea SFC, Forța de Poliție din Hong Kong a luat măsuri pentru a bloca accesul la site-urile relevante. Site-urile web sunt listate pe lista oficială de alertă pentru criptomonede a SFC, alături de alte site-uri web false care se impersonau ca fiind alte burse de criptomonede, precum MEXC. SFC a pus anterior pe lista neagră opt domenii care se impersonau ca fiind MEXC pe 9 februarie.

SFC a îndemnat investitorii să verifice platformele de tranzacționare folosind registrul public al persoanelor licențiate și instituțiilor înregistrate, precum și lista platformelor licențiate de tranzacționare cu active virtuale pentru informații relevante despre entitățile licențiate, inclusiv site-urile lor oficiale. “De asemenea, investitorii ar trebui să se abțină să trimită bani sau să efectueze tranzacții înainte de a verifica identitatea părții aflate în contrapartidă”, a subliniat reglementatorul.

Conform lui Bartosz Barwikowski, expert în securitatea straturilor-1 la firma de securitate blockchain Hacken, este posibil să nu fie atât de ușor să detectezi dacă un anumit site web este original sau fals. A notat că acest lucru poate fi deosebit de dificil atunci când un utilizator accesează un site web pentru prima dată.

“Desigur, întotdeauna poți verifica pe site-ul SEC dacă URL-ul este corect, dar mai puțin de 1% dintre oameni ar face acest lucru,” a remarcat Barwikowski. A recomandat utilizatorilor să se bazeze pe terțe părți de încredere în loc să se bazeze pe motoarele de căutare sau canalele de social media, inclusiv Reddit, deoarece rezultatele pot fi ușor manipulate de escroci.

Barwikowski a evidențiat două recomandări pentru utilizatori pentru a se feri de site-urile web false: “Folosiți aplicații mobile în loc de site-uri web, acestea sunt mult mai greu de falsificat. Doar în cazul în care, acestea ar trebui să aibă multe recenzii înainte să le încredințezi. Verificați site-ul terței părți de încredere – poate fi un site web guvernamental sau cer.live în ceea ce privește bursele.”

Știrea vine la câteva zile după ce SFC a acceptat ultimele cereri de la bursele de criptomonede în cea mai recentă rundă a ciclului de licențiere la 29 februarie. Bursele de criptomonede care nu au reușit să se înregistreze sau să-și depună cererile până la acea dată trebuie să părăsească regiunea în termen de trei luni.

Sursă foto: cryptochainuni.com

Utilitatea NFT continuă să fascineze brandurile de modă

Artiștii, designerii și brandurile de lux demonstrează utilitatea reală a tokenurilor non-fungibile și a tehnologiei blockchain, iar evenimentul NFT Paris a atras mii de vizitatori în capitala Franței. A treia ediție a evenimentului NFT Paris, găzduită în umbra Turnului Eiffel la Grand Palais Éphémère, a evidențiat impactul din ce în ce mai mare al Web3 asupra diferitelor industrii.

Evenimentul NFT Paris a adus moda în prim-plan. Parisul este sinonim cu moda, iar NFT Paris nu a făcut excepție. Participanții au demonstrat un gust impecabil și un stil în concordanță cu aprecierea lor crescândă pentru tehnologia care conduce inovația în acest sector.

Brian Trunzo, vicepreședinte și șef al dezvoltării de afaceri la Polygon Labs, a discutat cu reporterii în timpul unei plimbări prin sala de expoziție. Fost avocat, care a fondat și o marcă de modă de succes, acum facilitează implicarea brandurilor de modă în ecosistemul layer-2 de scalare Ethereum al Polygon. Înainte de a se alătura echipei Polygon, Trunzo a consiliat branduri mari și a explorat cazuri de utilizare pentru NFT-uri și blockchain începând din 2017. Proprietatea digitală expusă de Decentraland, CryptoKitties și Axie Infinity, precum și skin-urile din joc ale League of Legends, au servit drept exemple ale potențialului din aceste medii virtuale.

Trunzo a declarat că, deși moda este “cunoscută ca o industrie avangardistă și progresistă”, realitatea este că mecanismele sale, de la lanțul de aprovizionare la design și retail, au decenii de vechime, sunt lente și greoaie: “Ceea ce a captivat mintea multor persoane din industria modei când vine vorba de Web3 este capacitatea de a vinde lucruri noi.”

Trunzo a adăugat că natura nemiloasă a domeniului, în care creșterea și marjele înseamnă totul, este perturbată de ideea că brandurile pot vinde elemente digitale sau pot digitaliza și îmbunătăți procesele. “Asta îi frământă pe oamenii din moda. Ei sunt genul care spun, ‘Nu am putut să vindem ceva nou de când am inventat pălăriile.’ Cam așa o percep.”

Polygon s-a angajat direct cu branduri majore din Statele Unite, Europa și Asia care construiesc pe infrastructura sa. Trunzo a spus că Nike a mers dincolo de limite dezvoltând propria sa platformă Web3, Swoosh.

“În spate, ceea ce fac LVMH, Prada, OTB și Mercedes acolo, cu lanțul de aprovizionare și ciclul de viață al produsului, este fascinant. Să vezi o etichetă Aura într-un magazin este uluitor, știind că aceasta a fost autentificată pe un blockchain”, a explicat Trunzo. Tehnologia Aura oferă brandurilor acces la pașapoartele digitale ale produselor pe blockchain. Deși aceste etichete nu ar putea avea sens pentru clienți acum, Trunzo crede că acest lucru se va schimba pe măsură ce tehnologia blockchain devine mai răspândită.

Protocolul Arianee, alimentat de Polygon, s-a afirmat ca un jucător semnificativ în spațiul brandurilor de lux. Protocolul său alimentează pașapoartele de produs și funcționalitatea NFT pentru mai multe dintre cele mai importante branduri din lume.

CEO-ul Arianee, Pierre-Nicolas Hurstel, la NFT Paris, a declarat că industria de ceasornicărie, în special, a adoptat pașapoartele digitale bazate pe blockchain. Acesta a estimat că până la sfârșitul anului 2024, 30% din ceasurile premium produse și vândute în întreaga lume vor fi acreditate pe blockchain: “Producătorii de ceasuri apreciază faptul că oamenii pot urmări istoricul produsului după achiziție și pot transfera ușor proprietatea altcuiva păstrând în continuare legătura cu ceasul.”

Hurstel a spus că protocolul a fost conceput pentru a crea o relație circulară între companii, produse și consumatori, susținută de funcționalități care respectă confidențialitatea. “Este legătura Arianee. Este această conexiune perpetuă între un brand, un obiect și diferiții săi proprietari. De asemenea, sunt convinși că infrastructura de date tokenizate la intersecția produselor lor și a utilizatorilor este cea mai bună infrastructură de construit,” a adăugat Hurstel.

Președintele Arianee, Frédéric Montagnon, a evidențiat o multitudine de beneficii pentru branduri și clienți. Aplicația Arianee permite utilizatorilor să țină evidența istoricului de întreținere și asigurare a unui obiect, proveniența și proprietatea anterioară, și funcționalități Web3, precum acces exclusiv la produse sau experiențe.

Construirea comunității

Brandurile de modă au căutat, de asemenea, să profite de aspectul de construire a comunității din Web3, cu platforma metaverse The Sandbox ca exemplu principal. Cofondatorii The Sandbox, Sebastien Borget și Arthur Madrid, au evidențiat peste 10 branduri majore de modă – inclusiv Gucci, Lacoste, LVMH și Adidas – care au recompensat clienții cu active digitale și NFT-uri.

„Ei văd The Sandbox ca o platformă pentru loialitate, implicare, construirea comunității și captarea atenției prin toate mijloacele media câștigate pe care le generează pe rețelele sociale și timpul de atenție pe care îl primesc de la publicul nostru”, a spus Borget.

Madrid a adăugat că Web3 servește, de asemenea, ca o cale emergentă pentru tinerii designeri de modă să exploreze modalități disruptive de lansare a produselor și de implicare a publicului lor. Fie că este vorba despre lansarea de NFT-uri, artă, colecții digitalizate, experiențe sau obiecte de colecție bazate pe metaverse.

Sursă foto: theinterline.com

93% dintre firmele din Arabia Saudită au strategii avansate pentru integrarea AI

Un nou studiu realizat de Cisco a descoperit o creștere a adoptării inteligenței artificiale (AI) de către firmele private din Arabia Saudită, stimulată de necesitatea de a îmbunătăți productivitatea și eficiența la locul de muncă.

Raportul, intitulat “Indexul de pregătire pentru AI în Arabia Saudită”, a sondat peste 8.000 de companii din 30 de țări pentru a evalua planurile lor de integrare a AI în procesele lor. Raportul Cisco vine înaintea conferinței LEAP 2024 din capitala Arabiei Saudite, Riyadh, denumită “cea mai mare conferință tech din lume”.

Un studiu mai detaliat al sondajului dezvăluie că, în timp ce 93% dintre companiile din Arabia Saudită au strategii avansate pentru integrarea AI, doar 8% dintre firme sunt pregătite să implementeze complet tehnologia în sistemele lor. O parte semnificativă din firmele intervievate menționează absența unei infrastructuri solide pentru a gestiona procese AI complexe, în timp ce o mică parte indică un cadru reglementar neclar drept motiv pentru ezitarea în adoptarea AI. 31% din companiile analizate consideră că numărul redus de oameni talentați implicați este un motiv semnificativ pentru ezitarea de a se implica complet în AI, iar 82% promit să crească investițiile în echiparea angajaților cu noi competențe în domeniul AI.

În ciuda factorilor care stau în calea firmelor din Arabia Saudită, aproape toate întreprinderile intervievate își propun să crească productivitatea la locul de muncă prin utilizarea modelelor AI generative de către angajați. 30% dintre firme iau în considerare perspectivele de noi surse de venituri cu AI, în timp ce altele vizează avantajele serviciilor personalizate pentru clienți.

Indexul Cisco notează că doar un număr limitat de firme din țară pot preveni atacurile cibernetice ale răufăcătorilor asupra sistemelor AI. Cu toate acestea, raportul sugerează că o combinație între sectorul privat și ambiția guvernului saudit de a adopta AI este de așteptat să umple orice lacune care împiedică adoptarea AI.

„Pe măsură ce Autoritatea Saudiă pentru Date și Inteligență Artificială lucrează la implementarea Strategiei Naționale pentru Date și AI, informațiile din index pot ajuta la informarea priorităților în cadrul pilonilor importanți, inclusiv strategie, infrastructură, date, guvernanță, talente și cultură,” a declarat Salman Faqeeh, Director General, Cisco Arabia Saudită.

O încercare curajoasă pentru AI

Arabia Saudită a depus eforturi susținute pentru a transforma economia sa digitală cu ajutorul inteligenței artificiale. Eforturile țării au condus la investiții în noi cipuri Nvidia și la lansarea unei inițiative naționale de educație în domeniul AI pentru a a mări numărul de angajați talentați pentru companiile globale de AI. Pentru a se distanța de dominația SUA și Chinei, Arabia Saudită a dezvăluit AceGPT, un model nativ de limbaj larg (LLM), pentru a surprinde subtilitățile culturii arabe.

“Arabia Saudită a făcut progrese semnificative în ultimii ani pentru a se afirma ca un jucător important în domeniul AI”, a declarat Faqeeh. “Regatul recunoaște potențialul transformativ al AI și l-a plasat în centrul Viziunii sale 2030.”

Sursă foto: al-monitor.com

Legislatorii din Singapore dezbat impactul economic al inteligenței artificiale înainte de lansarea noului buget

Membrii Parlamentului din Singapore (MP-uri) dezbat impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei înaintea lansării unui nou buget național. Channel News Asia a raportat că 56 de MP-uri și-au exprimat opinii cu privire la implicațiile adoptării AI-ului în statul oraș. Discuția care a durat opt ore a generat remarci diverse din partea legislatorilor, majoritatea exprimând îngrijorare cu privire la viitorul muncii în Singapore.

MP-ul Desmond Choo a remarcat că adoptarea AI-ului ar putea crea anumite job-uri redundante, ducând la mii de pierderi de locuri de muncă în Singapore. În special, parlamentarul a exprimat îngrijorare cu privire la rolurile de nivel de intrare în codificare și servicii pentru clienți, având în vedere competența instrumentelor AI în aceste domenii.

“Anumite abilități pe care până nu demult le-am considerat rezistente în fața viitorului, cum ar fi codificarea sau analiza statistică, ar putea deveni rapid devalorizate atunci când instrumentele AI pot face sarcinile acestor job-uri la fel de bine, dacă nu mai bine, pentru o fracțiune din costul și timpul implicate,” a spus MP-ul Jamus Lim, afirmând poziția lui Choo.

Legislatorii au subliniat creșterea numărului de tineri singaporezi care învață abilități de codificare în universități, descriind avântul adoptării ca o “schimbare seismică” pentru economie.

Pe de altă parte, o parte a parlamentarilor argumentează că integrările AI pot oferi mai multe beneficii pentru economie, provenite din îmbunătățirea eficienței la locul de muncă. Ei menționează beneficiile de economisire a costurilor și timpului obținute din instrumentele AI generative la locul de muncă, dar subliniază costurile ridicate asociate cu creșterea abilităților angajaților.

Legislatorii singaporezi susțin o abordare echilibrată în integrarea AI pentru a proteja forța de muncă. Există un consens între parlamentari cu privire la necesitatea unei campanii de sensibilizare la nivel național privind AI și la o legislație riguroasă pentru a evita capcanele similare cu imploziile firmelor de monedă digitală din țară.

“Ceea ce trebuie să ne asigurăm ca guvern este că nimeni nu alunecă prin crăpături,” a spus MP-ul Christopher de Souza. “Pentru a asigura fiecărui singaporez că, pe măsură ce devenim o societate activată de AI, fiecare va avea acea oportunitate să învețe și să crească și niciunul dintre noi nu trebuie să se teamă că va fi înlocuit.”

Un pas înainte

În timp ce legislatorii lucrează la limitele pentru AI în Singapore, statul oraș recent a dezvăluit o inițiativă de investiții de 1 miliard de dolari pentru a-și alimenta ambițiile în domeniul AI. Potrivit Strategiei Naționale AI 2.0, Singapore intenționează să-și tripleze experții în domeniul AI la 15.000 în anii următori pentru a oferi forța de muncă necesară firmelor locale și internaționale. Singapore își îndreaptă privirea către aplicațiile AI în finanțe pentru a combate spălarea de bani, testând în același timp apele cu un model AI regional adaptat pentru Asia de Sud-Est. Se preconizează că modelul regional va captura nuanțele culturale și este instruit în 11 limbi locale, inclusiv vietnameză, thai și bahasa indoneziană.

Grecia explorează planuri pentru o platformă bazată pe inteligență artificială pentru a combate știrile false

Pe măsură ce dezinformarea atinge noi extreme, Grecia și-a asumat angajamentul de a lua o serie de măsuri preventive pentru a proteja națiunea de efectele adverse ale știrilor false. National Herald a relatat că Ministerul Afacerilor Externe și al Guvernării Digitale din Grecia a confirmat planurile de a crea o platformă bazată pe inteligență artificială (AI) pentru a combate dezinformarea.

Platforma bazată pe AI, proiectată pentru a identifica și bloca știrile false pe spațiile de socializare din Grecia, este prima încercare a guvernului de a utiliza tehnologiile emergente în lupta împotriva știrilor false. Un aspect cheie al platformei este eliminarea informațiilor false considerate dăunătoare pentru interesele națiunii.

În urma neplății datoriei către Fondul Monetar Internațional (FMI), țara a fost afectată de instabilitate politică, creștere a inegalității veniturilor și perturbarea coeziunii sociale. Autoritățile elene observă că problemele variate cu care se confruntă țara sunt amplificate de știrile false, determinând promisiunea unei acțiuni ferme la nivel național.

Platforma planificată va depăși simpla recunoaștere a cuvintelor cheie pentru a include capacități AI de înțelegere a contextului mesajelor. O înțelegere contextuală a conținutului este așteptată să crească eficiența guvernului în depistarea știrilor false care ar putea trece de verificarea uneltelor bazate pe recunoașterea cuvintelor cheie. Există planuri ca noul instrument AI să fie folosit în studiile la Academia Diplomatică Elenă pentru a instrui viitorii diplomați cu privire la impactul AI-ului asupra rețelelor de socializare. Adepții noii platforme bazate pe AI susțin că instrumentul nu va fi folosit ca un dispozitiv pentru a sufoca rapoartele negative împotriva guvernului, ci va rămâne imparțial.

Încercările anterioare de a combate știrile false prin sancțiuni împotriva caselor de presă au fost criticate sever de presă, forțând guvernul să exploreze noi căi pentru a preveni răspândirea dezinformării cu ajutorul tehnologiilor emergente.

Echipa consultativă AI

În târziul anului 2023, Grecia a anunțat planuri pentru stabilirea unui comitet consultativ AI pentru a-și elabora strategia națională AI. Comitetul, aprobat de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, cuprinde experți din diverse domenii, inclusiv etică, știință, inginerie și IT. Conform anunțului, obiectivul final al Comisiei este protejarea consumatorilor greci și elaborarea unui cadru robust pentru a ghida activitățile firmelor AI din țară.

“De asemenea, vom lucra în mod coordonat pentru ca Grecia să poată fi membru al inițiativelor internaționale pentru AI care sunt dezvoltate în cadrul Organizației Internaționale de Inteligență Artificială,” a declarat membrul comitetului, Constantinos Daskalakis.

Sursă foto: canterbury.ai