Archives February 2024

Biometria este măsura preferată de securitate a consumatorilor din Marea Britanie pe măsură ce dorința de protecție împotriva fraudelor crește

Nevoia și dorința de protecție împotriva fraudelor s-au dezvoltat. Odată considerate doar ca o cheltuială necesară, măsurile bune de prevenire a fraudelor sunt acum o modalitate foarte puternică de a atrage clienți noi și de a îi păstra pe cei existenți. De fapt, aproape trei din patru consumatori (73%) clasifică o bună protecție împotriva fraudelor drept una dintre cele mai importante trei considerații atunci când deschid un cont nou, conform cercetării FICO.

FICO, compania de analize, a publicat un raport intitulat “Fraudă, Identitate și Studiu de Consum al Serviciilor Bancare Digitale 2023 – Regatul Unit”, care dezvăluie atitudinile britanicilor față de fraude și măsurile de securitate cibernetică. Acesta relevă în ce moment consumatorii decid să întrerupă procesul lor de înregistrare din cauza măsurilor complicate.

„Instituțiile financiare ar trebui să folosească protecția împotriva fraudelor ca avantaj competitiv”, a comentat James Roche, un consultant principal în domeniul fraudelor la FICO. „Clienții caută furnizori în care să aibă încredere, așa că instituțiile ar trebui să se laude cu excelenta protecție împotriva fraudelor pe care o oferă. Dar când vine vorba de aplicare și înregistrare, acestea trebuie să se asigure că acele protecții, verificări ale fraudelor și verificări ale identității sunt adecvate, proporționale și eficiente în timp pentru a reduce șansele de abandon.”

În timp ce 73% dintre consumatori au declarat că protecția împotriva fraudelor era una dintre primele trei preocupări atunci când deschideau un cont nou, 34% au clasificat-o drept o prioritate principală. Biometria a fost o alegere de top pentru măsurile de securitate, cu 68% preferând să folosească amprentele digitale. Doar acum câțiva ani, biometria era o știință necunoscută pentru consumatori. Cercetarea FICO arată schimbarea, deoarece 54% dintre aceștia cred că scanările de amprente digitale oferă o protecție esențială; 52% au ales scanările faciale și 49% scanările irisului.

Complicat, dar nu prea complicat

Cu toate acestea, companiile trebuie să găsească un echilibru delicat, deoarece efectuarea verificărilor de identitate prea complicate ar putea duce la abandonarea deschiderii conturilor, deoarece aproape unul din cinci (18%) consumatori a declarat că supra-complicarea sau timpul îndelungat necesar pentru configurare i-a descurajat să deschidă un cont nou.

În timp ce 34% au declarat că sunt mai predispuși să deschidă un cont financiar digital decât erau acum un an, așteptările pentru o experiență fără probleme au crescut, de asemenea. Consumatorii își doresc ca procesul de aplicare să fie rapid. Aproape unul din cinci va renunța la o cerere dacă verificările sunt prea dificile sau durează prea mult. Două treimi se așteaptă să petreacă mai puțin de 30 de minute deschizând un cont curent. „Dacă un loc în procesul de înregistrare prezintă un procent ridicat de abandon, instituțiile financiare ar trebui să ia în considerare modificarea ordinii în care sunt efectuate verificările și dacă unele ar putea avea loc odată ce clientul a fost acceptat,” a adăugat Roche.

Cele mai mari temeri

Raportul FICO identifică și infracțiunile financiare de care consumatorii sunt îngrijorați.; furtul de identitate pentru deschiderea unui cont nou este cea mai mare preocupare, fiind clasată pe primul loc, cu 30%. Preluarea controlului asupra contului bancar a fost clasată ca fiind infracțiunea cea mai temută de 20% dintre respondenți. Pe locul al treilea, 16% au clasat drept cea mai mare preocupare faptul de a fi înșelați să trimită bani unui escroc. Prin urmare, este crucial să oferi clienților încredere că o instituție financiară folosește cele mai bune procese pentru a se proteja împotriva acestor amenințări.

„Întâmpinarea unor experiențe complet lipsite de fricțiune ar putea expune excesiv o instituție financiară la fraudă”, a concluzionat Roche. „De fapt, o rezistență adecvată poate ajuta clienții să se simtă protejați. Realitatea este că verificările trebuie să fie proporționale și personale pentru fiecare client și interacțiune. Prin urmare, protecția împotriva fraudelor trebuie să fie adaptabilă. Aceasta trebuie să folosească toate fluxurile de date ale clienților pentru cel mai bun rezultat pentru client și instituție.”

Sursă foto: goodeintelligence.com

Peru ia în considerare un AI Framework axat pe siguranța consumatorilor

Peru și-a exprimat intenția de a se alătura listei țărilor care urmăresc un cadru cuprinzător de inteligență artificială (AI) după depunerea unei propuneri de lege la Adunarea Națională.

Propunerea de lege depusă la Congresul din Peru reprezintă prima încercare a țării de a reglementa activitățile dezvoltatorilor de AI pe fondul creșterii ratei de adoptare. Având în vedere prezența chatboturilor de inteligență artificială străine în țară, deputatul Carlos Javier Zeballos Madariaga a inițiat proiectul de lege în parlament, militând pentru reguli stricte privind AI-ul.

Milioane de peruvieni folosesc chatboturile generative de inteligență artificială pentru o productivitate îmbunătățită, dar reglementatorii sunt îngrijorați că utilizarea necontrolată a tehnologiei ar putea duce la mai multe probleme în țară pe termen lung.

Proiectul de lege are ca scop limitarea răspândirii dezinformării prin deepfakes, reglementarea utilizării AI în piețele financiare și protejarea consumatorilor de produsele AI nocive. În timp ce prevederile proiectului de lege capturează particularitățile Peruului, cadru regulamentar se inspiră din cadrul AI al Uniunii Europene.

„Acest proiect de lege este destinat să garanteze protecția drepturilor esențiale, intimitatea și securitatea cetățenilor și să promoveze transparența, etica, inovația și progresul în domeniul inteligenței artificiale,” se menționează în preambulul proiectului de lege privind AI-ul din Peru.

O analiză detaliată a proiectului de lege relevă intenția de a menține suveranitatea datelor, căutând să țină dezvoltatorii globali de AI responsabili în conformitate cu regulile locale de confidențialitate a datelor. Proiectul de lege prevede în mod specific că firmele de AI trebuie să respecte legislația peruană indiferent de locația serverelor companiei.

Cadru regulamentar nou urmărește și stabilirea unor reguli stricte privind auditarea, cerând dezvoltatorilor de AI să facă rapoarte regulate către un organism de reglementare. Furnizorii de servicii sunt așteptați să obțină consimțământul expres al utilizatorilor înainte de a folosi datele acestora pentru antrenarea modelelor lor de limbaj de mari dimensiuni (LLM-uri).

În loc să fie doar un ghid de funcționare, proiectul de lege prevede penalități pentru încălcări, inclusiv amenzi drastice, închisoare pentru membrii principali ai companiilor de AI care încalcă regulile și alte sancțiuni drastice.

Bazându-se pe planul de reglementare al UE

Legea UE privind inteligența artificială a devenit o forță dominantă în reglementarea globală a AI-ului datorită prevederilor sale inovatoare și a “abordării bazate pe riscuri”. După controlul reușit al furnizorilor de servicii de active digitale din regiune prin reglementarea sa privind Piețele în Criptomonede (MiCA), UE dorește să reproducă același succes și în cazul AI-ului.

Cu toate acestea, criticii au susținut că playbook-ul UE ar putea sufoca inovația și ar putea declanșa o migrație masivă de talente și capital către alte jurisdicții mai puțin restrictive. În apărarea sa, UE afirmă că regulile reprezintă un echilibru sănătos între inovație și protecția consumatorilor, concepute pentru a stabili ritmul pentru un cadru regulamentar uniform pentru AI.

Sursă foto: perureports.com

Un executiv al BCE afirmă că euro digital va avea o mai bună protecție a confidențialității decât sistemele private

Piero Cipollone, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a vorbit în fața Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European despre pregătirile pentru emiterea unui euro digital. Acesta a abordat patru probleme cu care se confruntă banca centrală și modul în care BCE ar garanta capacitatea publicului de a folosi un mijloc comun de plată liber.

Cipollone a afirmat că BCE a început să caute furnizori de infrastructură pentru moneda digitală a Băncii Centrale Europene (CBDC). „Prezența noastră ar fi compromisă dacă am începe să căutăm posibili furnizori doar după ce acea decizie [de lansare a euro-ului digital] este luată”, a declarat Cipollone pe 14 februarie, adăugând că acordurile ar fi flexibile în ceea ce privește dezvoltările legislative și tehnologice. În plus: „Doar entitățile juridice cu sedii în UE și controlate de astfel de entități sau cetățeni ai UE vor fi eligibile să participe la procesul de achiziție.” Acest lucru ar putea fi crucial pentru participarea viitoare a Amazon în proiect; a fost aleasă pentru a crea un component de comerț electronic pentru CBDC, dar de atunci a fost emisă o altă solicitare pentru aplicanți.

În al doilea rând, Cipollone a discutat regulamentul euro digital, adică „un set unic de reguli, standarde și proceduri pentru euro digital care vor asigura implementarea sa armonioasă”. Euro digital ar trebui să funcționeze ca numerarul, a spus Cipollone. Acest lucru ar elibera utilizatorii de dependența de procesatorii de plăți internaționali și ar asigura un serviciu egal în întreaga zonă euro. Cipollone a comparat infrastructura euro digital cu șinele de tren propriu-zise, care ar putea fi folosite de o varietate de companii private, în timp ce aparțin statului.

Forumul European al Banilor și Finanțelor, o organizație independentă și non-profit, a publicat pe 15 februarie un document care evidențiază implicațiile problematice ale transformării euro-ului digital în monedă legală. Acesta a subliniat în special aspectele legale legate de statutul furnizorilor privați de plăți integrați în sistemul euro. Mai mult, a numit conceptul de monedă legală (mijloc de plată recunoscut de instanțe și necesar pentru acceptare în cadrul unei jurisdicții) un „arhaism barbar”.

Cipollone a continuat spunând că sunt incorporate măsuri de protecție în designul euro-ului digital pentru a menține stabilitatea financiară. Euro-ul digital ar fi fără dobândă pentru a evita competiția cu instituțiile de economii. Ar exista limite privind deținerea publică de euro digital și interdicții privind deținerea acestuia de către întreprinderi și instituții financiare. Va fi oferită o soluție alternativă pentru a lega portofelele CBDC cu conturile bancare pentru a asigura efectuarea tranzacțiilor fără alimentarea prealabilă a portofelelor.

În cele din urmă, Cipollone a abordat subiectul confidențialității. El a promis: „Un euro digital ar permite oamenilor să efectueze plăți online cu standarde foarte ridicate de confidențialitate, mai ridicate de fapt decât ceea ce oferă soluțiile comerciale în prezent”.

Numerarul ar fi păstrat, iar plățile euro digitale efectuate offline ar fi la fel de private ca numerarul, cu detaliile unei tranzacții cunoscute doar de plătitor și beneficiar. Online, BCE ar primi „un set minim de date pseudonimizate” necesare pentru sarcini precum reglementarea, iar utilizatorii ar avea un control mai mare asupra informațiilor lor decât oferă în prezent sistemele private de plată. Euro-ul digital ar oferi, de asemenea, securitate cibernetică de ultimă oră.

Sursă foto: wall-street.ro

Frauda pe cardurile Revolut a scăzut cu 30% de la lansarea funcției de detectare a escrocheriilor

Mulți consumatori din Marea Britanie cad victime ale escrocheriilor care au originea în platformele Meta: Facebook, Instagram și WhatsApp. Conform Revolut, neobanca din Marea Britanie, 33% din suma totală pierdută în urma escrocheriilor a avut originea pe aceste platforme. Pentru a-și proteja mai bine consumatorii, neobanca a lansat o funcție avansată de detectare a escrocheriilor.

Necesitatea unui serviciu de acest fel este evidentă, deoarece escrocheriile continuă să crească pe toate platformele, nu doar cele deținute de Meta. Cu toate acestea, cazurile raportate pe aceste platforme au crescut de la 52% la 66% în 2023. Pentru a calma îngrijorările, Revolut le-a oferit clienților săi o funcție suplimentară de protecție și securitate, în plus față de tehnologia deja existentă, pentru a detecta escrocheriile de tip APP (plată autorizată prin push), în care infractorii îi înșală pe utilizatori pentru a-i determina să transfere bani într-un alt cont.

David Eborne, șeful departamentului de fraudă la Revolut, a declarat: „Suntem foarte entuziasmați să lansăm noua noastră funcționalitate AI împotriva escrocheriilor, care implementează tehnologie avansată pentru a întrerupe fraudele comise de infractori care profită de oamenii de rând. Am investit în mod semnificativ în aceasta funcție pentru a ne asigura clienții că își pot continua cheltuielile și transferurile de bani în siguranță.

„De exemplu, un număr tot mai mare de bănci restricționează sau limitează semnificativ capacitatea de a efectua plăți cu cardul către site-urile de criptomonede și investiții. Cu această funcționalitate avansată, în loc să blocăm complet acele tranzacții, ne asigurăm că utilizatorii care doresc să efectueze plăți legitime continuă să o facă, dar intervenim și pentru a îi proteja pe cei care sunt îndrumați de infractori să facă plăți frauduloase. Le oferim clienților noștri atât libertate, cât și securitate în același timp.”

Protecția clienților

Noua funcționalitate AI împotriva escrocheriilor a neobăncii Revolut utilizează învățarea automată sofisticată pentru a detecta dacă un client este victima unei escrocherii și, prin urmare, pentru a întrerupe activitatea infractorului înainte ca banii să fie trimiși către acesta. Construită intern de echipa de combatere a criminalității financiare a Revolut, noua funcționalitate poate determina dacă există o probabilitate mare ca clientul să facă o plată cu cardul ca parte a unei escrocherii și, în caz afirmativ, poate respinge plata.

Ulterior, clientul este protejat împotriva efectuării altor plăți similare și este direcționat printr-un flux de intervenție împotriva escrocheriilor în aplicația mobilă. În timpul acestei faze, clientul trebuie să furnizeze informații suplimentare despre tranzacția pe care încerca să o efectueze, cu scopul de a verifica dacă clientul este ghidat de cineva și este sub acțiunea escrocilor.

Ulterior, clienților li se arată și povești educaționale specifice despre escrocherii pentru a-i încuraja să reflecteze în profunzime înainte de a efectua plata. Revolut poate, de asemenea, redirecționa clientul către o conversație cu un specialist în fraudă de la Revolut, care îi va pune ulterior întrebări suplimentare pentru a determina dacă sunt victime ale unei escrocherii.

De la lansarea funcției de detectare a escrocheriilor cu cardurile, Revolut a observat o reducere cu 30% a pierderilor din fraude rezultate din escrocherii cu carduri, unde banii au fost trimiși pentru oportunități de investiții.

Sursă foto: laurentiumihai.ro

Pașapoartele pacienților sunt mai bune pe blockchain

O anchetă din Marea Britanie efectuată de Comisia pentru Sănătate a ziarului Times a concluzionat că „pașapoartele pacienților”, care permit oamenilor să-și împărtășească datele medicale cu medicii, asistentele și farmaciile, sunt extrem de populare.

Nu este niciun secret că sistemele Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie sunt învechite și au nevoie urgentă de transformare. Pașapoartele pacienților ar crea o sursă digitală unică de înregistrări. Studiile separate YouGov arată că 81% dintre britanici susțin conturile de sănătate digitale, iar 89% susțin ca pacienții să aibă acces automat la propriile lor date. Se crede că pașapoartele pacienților ar reduce birocrația și ar împuternici pacienții. Sisteme similare există deja în Spania, Singapore, Estonia, Danemarca și Israel.

Pașapoartele pacienților ar fi mai bine plasate pe un blockchain public scalabil

Pașapoartele pacienților ar crea o schimbare mult necesară în sistemele NHS, dar baza de date din care se alimentează ar trebui să fie un blockchain public de întreprindere scalabil. Un sistem bazat pe blockchain ar oferi trei beneficii principale: securitate sporită, gestionare mai bună a înregistrărilor și crearea unei noi piețe de date care ar putea aduce finanțare pentru NHS.

În ceea ce privește securitatea, blockchain-urile marchează în timp și înregistrează fiecare eveniment care are loc pe ele, inclusiv noi înregistrări de date și accesarea celor vechi. Acest lucru creează un sistem de securitate ermetic pentru unele dintre cele mai sensibile date imaginabile: înregistrările medicale.

Aplicații precum Sentinel Node demonstrează cum tehnologia blockchain poate securiza sistemele de fișiere. Instantanee ale sistemului sunt luate și înregistrate pe un blockchain, alertând administratorii de sistem atunci când apar modificări neautorizate de fișiere sau încălcări ale sistemului.

Totuși, stocarea amprentelor datelor pe blockchain în sine are beneficii suplimentare. Blockchain-ul este, în esență, o bază de date distribuită, nu lasă niciun punct central pentru atacatori să încalce. Împreună cu algoritmii criptografici avansați pe blockchain-uri precum BSV, înregistrările medicale britanice ar fi extra-securizate.

O revoluție în gestionarea înregistrărilor

Blockchain-urile ar putea face viața mai ușoară și în ceea ce privește gestionarea înregistrărilor. În timp ce bazele de date centralizate pot fi vulnerabile și modificate, cu înregistrările accesate, actualizate și chiar șterse fără a lăsa urme, pe sistemele bazate pe blockchain nu este posibil așa ceva.

Fiecare actualizare ar fi marcată cu un ștampila temporală și scrisă în registru, lăsând nici o îndoială despre ce s-a întâmplat și când. Actualizările înregistrărilor sunt la fel de ușoare ca scrierea unei noi intrări în registru, iar toate înregistrările ar fi semnate criptografic de un medic de familie sau de un medic privat autorizat. În plus, înregistrările medicale ar putea fi asociate cu identitatea unei persoane bazată pe blockchain-ul său mai larg.

Noi venituri pentru NHS

Dacă o mai bună gestionare a înregistrărilor și o securitate sporită nu sunt suficiente, NHS-ul ar putea beneficia și de creșterea finanțării prin includerea înregistrărilor pacienților pe blockchain. Plăți micro ar putea fi efectuate atunci când cercetătorii accesează înregistrările pacienților (cu permisiunea acestora), iar veniturile ar putea fi împărțite între NHS și pacient.

Dacă datele sunt noua resursă petrolieră, NHS-ul se află pe unul dintre cele mai mari rezervoare neexploatate din lume. În acest moment, aceasta nu poate fi ușor monetizată din cauza preocupărilor legate de confidențialitate și securitate. Dacă înregistrările sunt anonimizate pe blockchain, permițând doar afișarea datelor relevante fără a dezvălui informații confidențiale, ar putea deschide o întreagă nouă sursă de venituri pentru Serviciul Național de Sănătate, care se confruntă cu lipsa de fonduri.

În orice caz, pașapoartele populare ale pacienților ar fi infinit mai bune dacă baza de date din care extrag înregistrările este distribuită și securizată criptografic. Blockchain-ul BSV ar putea fi exact o astfel de soluție.

Sursă foto: innovationatwork.ieee.org

Parlamentul European introduce Legea Transferului Instant de Credit pentru Bănci și PSP-uri

Membrii Parlamentului European (MEP-uri) au adoptat oficial noi reguli pentru a se asigura că fondurile transferate ajung imediat în conturile bancare ale clienților de retail și ale întreprinderilor din întreaga UE. Noua regulă își propune să garanteze clienților de retail și întreprinderilor, în special IMM-urile, ca nu vor trebui să aștepte banii lor. Parlamentul European a explicat, de asemenea, că această mișcare ar trebui să îmbunătățească siguranța transferurilor.

Băncile și alte companii furnizoare de servicii de plată (PSP-uri – payment service providers) vor trebui acum să se asigure că transferurile de credit sunt accesibile și procesate imediat. Noile reguli definesc transferurile de credit „instant” ca fiind transferurile de bani care ajung în contul destinatarului în termen de 10 secunde, indiferent de momentul sau ziua în care sunt efectuate. Plătitorul ar trebui, de asemenea, să fie informat în zece secunde dacă fondurile transferate au fost sau nu puse la dispoziția destinatarului dorit.

PSP-urile situate în zona euro vor avea nouă luni pentru a se asigura că sunt pregătite să primească transferuri de credit instant în euro și 18 luni pentru a le trimite.

Michiel Hoogeveen, un membru olandez al Parlamentului European, a discutat despre noua lege: „Regulamentul privind Plățile Instant marchează modernizarea mult așteptată a plăților în piața unică europeană.” „Clienții pot acum să spună adio neplăcerii de a aștepta două sau trei zile lucrătoare pentru a avea acces la banii lor. Livrăm ceva de care oamenii și afacerile se preocupă cu adevărat: transferul de bani în 10 secunde, în orice moment al zilei.”

Statele membre care nu folosesc euro ca monedă principală vor trebui, de asemenea, să aplice regulile, acolo unde conturile oferă deja tranzacții regulate în euro, după un interval de tranziție mai lung. Va exista o derogare specială de la efectuarea plății în zece secunde pentru astfel de conturi în afara orelor de program, având în vedere posibilele preocupări legate de accesul la lichidități în euro.

Protejarea clienților împotriva fraudelor

Pentru a maximiza siguranța clienților, PSP-urile vor trebui să implementeze măsuri robuste și actualizate de detectare și prevenire a fraudelor, pentru a evita ca transferurile de credit să ajungă în contul greșit din cauza fraudelor sau erorilor. Toate PSP-urile care activează în UE ar trebui să ofere acum un serviciu pentru a verifica identitatea unui destinatar – fără taxe sau comisioane suplimentare.

Acest lucru înseamnă că taxele percepute de un PSP pentru tranzacția instantanee de credit în euro nu pot fi mai mari decât taxele percepute pentru transferurile de credit “non-instant”.

Ca o măsură suplimentară de protecție împotriva fraudei, PSP-urile vor trebui, de asemenea, să permită clienților să stabilească un plafon maxim pentru transferurile de credit instant în euro, care ar putea fi ușor modificat înainte de următorul transfer.

Noile reguli mai prevăd ca, în cazul în care vreun PSP nu își îndeplinește suficient de bine obligațiile de prevenire a fraudelor, iar acest lucru rezultă în daune financiare, un client să poată solicita compensație de la furnizorul de servicii, conform noilor reguli.

PSP-urile care oferă transferuri de credit instant trebuie, de asemenea, să verifice dacă vreunul dintre clienții lor este supus sancțiunilor sau altor măsuri restrictive legate de spălarea banilor și finanțarea teroristă.

Sursă foto: currencytransfer.com

Comisia Europeană dorește contribuții legate de orientările privind dezinformarea generată de AI pentru alegeri

Orientările au ca scop reducerea amenințărilor democratice generate de inteligența artificială generativă și deepfake în viitoarele alegeri europene din luna mai.

Comisia Europeană va solicita platformelor de tehnologie precum TikTok, X și Facebook să detecteze conținutul generat de inteligența artificială (AI) pentru a proteja viitoarele alegeri europene de dezinformare.

Comisia a inițiat o consultare publică privind orientările propuse pentru securitatea alegerilor pentru platformele online foarte mari (VLOP-uri) și motoarele de căutare online foarte mari (VLOSE-uri). Recomandările au ca scop reducerea amenințărilor democratice generate de inteligența artificială generativă și deepfake.

Proiectul de orientări oferă exemple de posibile măsuri pentru abordarea riscurilor legate de alegeri, incluzând acțiuni specifice legate de conținutul generat de AI, planificarea pentru reducerea riscurilor înainte sau după un eveniment electoral și oferirea de orientări clare pentru alegerile Parlamentului European.

Inteligența artificială generativă poate induce în eroare votanții sau poate manipula procesele electorale prin crearea și diseminarea de conținut sintetic inautentic și înșelător despre actorii politici, falsificarea evenimentelor, sondajele electorale sau diferite contexte.

Deschis în prezent spre consultare publică în Uniunea Europeană până pe 7 martie, proiectul de orientări privind securitatea alegerilor recomandă alertarea utilizatorilor de pe platformele relevante cu privire la potențialele inexactități ale conținutului produs de AI generativă.

Potrivit proiectului, orientările sugerează, de asemenea, îndrumarea utilizatorilor către surse de informații autorizate și afirmă că giganții tehnologici ar trebui să implementeze măsuri de protecție pentru a preveni generarea de conținut înșelător cu potențial semnificativ de a influența comportamentul utilizatorilor.

În ceea ce privește textul generat de AI, recomandarea actuală este ca VLOP-urile/VLOSE-urile să “indice, dacă este posibil, în rezultatele generate sursele concrete ale informațiilor utilizate ca date de intrare pentru a permite utilizatorilor să verifice fiabilitatea și să contextualizeze ulterior informațiile”.

Practicile propuse pentru reducerea riscurilor din proiectul de orientare se inspiră din propunerea legislativă recent aprobată a UE, Legea AI, și din echivalentul său neobligatoriu, Pactul AI.

Îngrijorările legate de sistemele AI avansate, cum ar fi modelele de limbaj mari, au apărut odată cu creșterea virală a inteligenței artificiale generative în 2023, făcând instrumente precum ChatGPT de la OpenAI larg cunoscute.

Comisia nu a precizat exact când companiile vor fi obligate să eticheteze conținutul manipulat conform legii UE privind moderarea conținutului, Legea serviciilor digitale.

Cu toate acestea, într-o postare pe blog a companiei, Meta a anunțat planuri de a introduce noi orientări privind conținutul generat de AI pe Facebook, Instagram și Threads în lunile următoare. Orice conținut recunoscut ca fiind generat de AI, fie prin metadate, fie prin marcarea intenționată, va primi o etichetă vizibilă.

Kenya se confruntă cu reacții negative din cauza noii legi privind AI și robotică

Profesioniștii din domeniul tehnologiei informației (IT) din Kenya au informat comitetul Adunării Naționale că părțile interesate din domeniul AI și robotică nu au fost consultate în timpul elaborării proiectului de lege. Aceștia au îndemnat parlamentul țării să respingă proiectul de lege al Societății de Robotică și Inteligență Artificială din 2023, invocând numeroase deficiențe.

Potrivit presei locale, în timpul unei sesiuni organizate de Comitetul de Comunicare, Informații și Inovație al Adunării Naționale pentru a marca Ziua Internațională a Internetului Mai Sigur în 2024, s-a raportat informarea comitetului de părțile interesate din domeniul inteligenței artificiale (AI) și robotică că nu au fost implicate în nicio fază a procesului de elaborare a proiectului de lege.

Proiectul de lege descrie entitățile ca fiind neautorizate dacă nu și-au înregistrat încă afacerile în domeniul robotică și AI la Societatea de Robotică din Kenya (RSK).

Legislația își propune să impună penalități, inclusiv amenzi de până la un milion de șilingi kenyeni (6.269 de dolari SUA), o posibilă pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani sau ambele, entităților neautorizate implicate în exploatarea afacerilor de robotică și AI dacă nu se înregistrează la RSK.

RSK este concepută ca un organism de reglementare ce are ca sarcini supravegherea și promovarea dezvoltării sectoarelor de robotică și AI. Scopul său este să colaboreze cu alte autorități pentru a stabili reguli și linii directoare, asigurând conformitatea între companii. În plus, RSK va oferi guvernului sfaturi cu privire la tendințele emergente din domeniul AI și robotică.

Alex Gakuru, directorul Centrului pentru Drept în Tehnologia Informației și șeful Camerei de Comerț Americane, Kenya, ar fi declarat în cadrul întâlnirii că proiectul de lege ar trebui retras pentru consultări suplimentare cu părțile interesate, subliniind că ar provoca un dezastru național dacă ar fi promulgat în forma sa actuală.

Potrivit lui Gakuru, proiectul de lege nu abordează în mod adecvat preocupările legate de AI, ci se concentrează în primul rând pe reglementarea sectorului de robotică. Acesta a afirmat că proiectul de lege prost redactat ar putea întâmpina provocări legale dacă nu este modificat.

Inovația în domeniul inteligenței artificiale în Orientul Mijlociu poate rivaliza cu cea din UE și America de Nord

Pe fondul ritmului rapid al inovației în inteligența artificială (AI) din Europa și America de Nord, experții au indicat Orientul Mijlociu drept următorul hub emergent pentru tehnologie.

Țările din Orientul Mijlociu, în special țările din Golf, adoptă inteligența artificială în timp ce se orientează spre a-și digitaliza economiile. Orientul Mijlociu este cunoscut pentru economiile sale bazate pe petrol, dar condițiile macroeconomice globale au forțat regiunea să exploreze alte surse de venituri. În timp ce unele națiuni s-au orientat către turism, altele își îndreaptă atenția către tehnologia blockchain și alte tehnologii emergente.

Un raport recent a evidențiat progresele Emiratelor Arabe Unite în domeniul inteligenței artificiale (AI) în ultimele luni, culminând cu înființarea unui consiliu dedicat pentru a conduce dezvoltarea ecosistemului. Denumit Consiliul pentru Inteligență Artificială și Tehnologie Avansată (AIATC), cea mai recentă entitate a UAE va ghida intrarea țării în inovarea și dezvoltarea infrastructurii AI.

Scopul final pentru UAE este de a deveni hubul global al AI până în 2031, un plan care este în curs de desfășurare încă din momentul în care conducerea țării a dezvăluit planul său național AI în 2017. În cadrul acestui plan ambițios, națiunea din Golful Persic va încerca să integreze AI-ul generativ în sectoarele educației, transportului, producției și sănătății în lunile următoare.

Arabia Saudită s-a alăturat cursei AI prin lansarea strategiei sale Viziunea 2030, în timp ce caută o soluție departe de petrol. Planul previzionează o serie de inovații AI, subliniate de cheltuirea unor sume colosale pe expedierea de cipuri AI de la Nvidia (NASDAQ: NVDA) pentru a-și susține obiectivele.

“Sunt convins că Orientul Mijlociu are întregul potențial de a depăși mulți lideri actuali în ceea ce privește utilizarea AI,” a declarat Pawel Satalecki, un executiv al firmei de consultanță Avenga. “Cu toate acestea, anii următori vor trebui petrecuți cu înțelepciune, incorporând cunoștințe și resurse externe în strategiile lor pentru a recupera terenul și a explora posibilitatea de a construi capacitatea necesară local.”

Israelul s-a alăturat prin intermediul start-up-urilor AI finanțate de stat și a cercetătorilor din firmele de top AI, printre care Google, Microsoft și Meta. Între timp, Qatarul intensifică educația AI la nivel național pentru a accelera nivelurile de adoptare, în timp ce își deschide granițele pentru dezvoltatorii globali de AI.

Ajustarea ofertelor existente

Experții au exprimat îndoieli cu privire la capacitatea regiunii de a inova de la zero, prezicând că Orientul Mijlociu va adopta o atitudine de “a urma liderul” în ceea ce privește AI-ul. Satalecki indică planurile existente dezvăluite de țările din Orientul Mijlociu și direcția de integrare folosită de entitățile private din regiune. “Regiunea a dovedit că este foarte bună la implementarea sau ajustarea a ceea ce SUA a inovat deja,” a declarat Satalecki.

Mai mulți factori stau în calea inovării în domeniul AI în regiune, inclusiv o lipsă de personal calificat, reglementări neclare și temeri legate de abuzul guvernamental împotriva minorităților.

Sursă foto: diplomatist.com

Autoritățile germane au confiscat 50.000 de monede Bitcoin, evaluate la aproximativ 2,17 miliarde de dolari, într-o operațiune fără precedent

Denumită cea mai extinsă confiscare de criptomonede din istoria țării, operațiunea a fost condusă de poliția din Dresden, care a dezvăluit această activitate marți, conform Reuters. Colaborând cu Biroul Federal de Poliție Criminalistică (BKA), FBI și o firmă de experți IT cu sediul în München, agențiile de aplicare a legii au intensificat eforturile pentru a combate activitățile comerciale de spălare de bani. Investigația s-a concentrat asupra a doi indivizi implicați într-un site german de piraterie care a funcționat până în 2013.

Monedele Bitcoin în discuție au fost urmărite înapoi la veniturile generate de pe platforma online ilicită. Ulterior, suspecții au transferat voluntar activele digitale către portofele oficiale furnizate de BKA, facilitând astfel confiscarea lor.

Deși nu au fost formulate acuzații formale împotriva suspecților, autoritățile desfășoară investigații active privind posibile cazuri ulterioare de spălare de bani rezultate din deținerea criptomonedelor. Investigația este în curs, autoritățile încă nefinalizând deciziile referitoare la utilizarea monedelor confiscate.

Această confiscare semnificativă se aseamănă acțiunilor similare de amploare în spațiul criptomonedelor, cum ar fi confiscarea de către guvernul SUA a 216 milioane de dolari în biți asociată cu Silk Road, o faimoasă piață dark net închisă în 2013.

Conform datelor Arkham, guvernul SUA deține în prezent aproximativ 9,5 miliarde de dolari în Bitcoin, evidențiind importanța tot mai mare a activelor criptomonetare în operațiunile de aplicare a legii la nivel mondial.

Regatul Unit riscă să piardă cursa în domeniul inteligenței artificiale din cauza unei abordări axate pe siguranță în detrimentul oportunităților

Printr-un raport, o comisie a Camerei Lorzilor a respins temerile exagerate legate de amenințările aduse de inteligența artificială existenței umane, îndemnând responsabilii politici să abordeze preocupările mai imediate.

Comisia pentru Comunicare și Tehnologie Digitală a Camerei Lorzilor din parlamentul britanic a avertizat că abordarea Regatului Unit față de inteligența artificială s-a concentrat prea puternic asupra siguranței AI și asupra amenințărilor pe care tehnologia le-ar putea prezenta în loc să se concentreze asupra beneficiilor sale, ceea ce reprezintă un risc de a pierde oportunitățile pe care le oferă.

Într-un raport privind inteligența artificială (IA) și modelele de limbaj extinse (LLM), care alimentează instrumente de IA generativă precum ChatGPT, comisia a declarat că tehnologia va aduce schimbări care definesc epoca, comparabile cu inventarea internetului.

Cu toate acestea, comisia a avertizat că Marea Britanie trebuie să-și reechilibreze abordarea și să ia în considerare oportunitățile oferite de inteligența artificială. În caz contrar, Marea Britanie va pierde influența sa internațională și va deveni dependentă strategic de firmele de tehnologie străine pentru o tehnologie care se așteaptă să joace un rol vital în viața de zi cu zi în anii următori.

În noiembrie 2023, Marea Britanie a organizat primul Summit al Siguranței AI la Bletchley Park. Summit-ul s-a concentrat pe riscurile persistente ale IA, inclusiv potențialul său ca o amenințare existențială, rolul său în atacurile cibernetice avansate și susceptibilitatea la abuz în dezvoltarea de arme biologice sau chimice de către actori răuvoitori.

Raportul comisiei a cerut un sprijin mai semnificativ pentru start-up-urile de IA, un impuls infrastructurii informatice, eforturi sporite pentru îmbunătățirea abilităților digitale și o explorare mai profundă a potențialului pentru un model de limbaj extins (LLM) suveran “intern” al Marii Britanii.

Evidențiind competiția semnificativă dintre dezvoltatorii de modele deschise și închise în sectorul IA, fiecare luptând pentru un cadru regulamentar care să favorizeze interesele lor, comisia a recomandat ca guvernul să acorde prioritate competiției pe piață ca obiectiv-cheie al politicii AI pentru a preveni influențele nefaste ale oricărei părți.

În plus, documentul comisiei a recomandat sprijinirea drepturilor de autor, chiar dacă este nevoie de legi noi. Guvernul ar trebui să ofere proprietarilor de conținut posibilitatea de a verifica dacă datele lor sunt utilizate în mod corespunzător și să investească în seturi extinse și de înaltă calitate de date de antrenament pentru a încuraja firmele de tehnologie să folosească materialele licențiate.

Documentul a afirmat necesitatea ca guvernul britanic să susțină supravegherea regulamentară eficientă. Acesta spune că priorității imediate ar trebui să fie dezvoltarea de standarde acreditate și metode comune de audit într-un ritm care să asigure inovația responsabilă, să sprijine adoptarea în afaceri și să permită o supraveghere regulamentară semnificativă.

Sursă foto: surveysparrow.com

Apple va lansa funcții de inteligență artificială generativă în 2024

CEO-ul Apple, Tim Cook, a făcut aluzii la planurile pentru funcționalitățile de inteligență artificială generativă ale companiei care urmează să fie lansate mai târziu în acest an, dezvăluind un focus strategic asupra tehnologiilor de inteligență artificială.

În cadrul convorbirii trimestriale despre rezultatele financiare ale companiei, pe 1 februarie, Cook a declarat că el crede că există o “oportunitate imensă” pentru companie în domeniul inteligenței artificiale și a celei generative. “Pe măsură ce privim în viitor, vom continua să investim în aceste tehnologii și altele care vor modela viitorul. Acest lucru include inteligența artificială, unde continuăm să dedicăm o cantitate semnificativă de timp și efort, și suntem entuziasmați să împărtășim detaliile muncii noastre continue în acest domeniu mai târziu în acest an.”

Pe măsură ce analiștii au încercat să obțină mai multe detalii despre planurile de inteligență artificială ale Apple de la CEO, acesta a declarat că au câteva lucruri despre care sunt “incredibil de entuziasmați”, dar vor discuta despre ele “mai târziu în acest an”. În mod obișnuit, Apple introduce noi produse software în iunie, în cadrul conferinței anuale a dezvoltatorilor Worldwide Developers Conference.

Deși a existat agitație în jurul știrilor despre viitoarele planuri AI ale Apple, compania este mult în urma concurenților săi, cum ar fi Google, Microsoft și Meta, care au dezvoltat agresiv în spațiul AI în ultimul an. La 29 ianuarie, evaluarea Apple a scăzut sub pragul de 3 trilioane de dolari, permițând Microsoft să preia poziția de cea mai valoroasă companie listată public din lume. În propriul său raport financiar, Microsoft a indicat “infuzarea AI în fiecare strat” al tehnologiei sale ca un factor de succes.

Alphabet, compania-mamă a Google și YouTube, a raportat venituri consolidate de 86 miliarde de dolari în al patrulea trimestru al anului 2023, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. Compania a declarat că deja beneficiază de investițiile și inovațiile sale în domeniul inteligenței artificiale, și odată cu lansarea noului său model Gemini, “ceea ce este mai bun încă urmează să vină”.

Cu toate acestea, alături de prezentarea de către Apple a produselor sale de inteligență artificială și de generare AI, au fost sugerate și la alte dezvoltări majore pentru anul 2024. Acestea includ cea mai nouă adiție la familia sa de smartphone-uri, iPhone 16 și 16 Pro, împreună cu o actualizare la iOS 18, pe care unii o consideră potențial cea mai mare actualizare din istoria sistemului de operare. În plus, compania va lansa pe 2 februarie cel mai așteptat și primul său dispozitiv de realitate augmentată, Vision Pro.

Mastercard lansează instrumentul Gen AI pentru a oferi o mai bună protecție a consumatorilor

Mastercard va lansa Decision Intelligence Pro, un instrument de protecție a consumatorilor bazat pe inteligența artificială (Gen AI) care determină riscul tranzacției prin evaluarea relațiilor entităților. Lansarea vine în urma instrumentului său existent, Decisions Intelligence (DI), o soluție de luare a deciziilor în timp real care ajută băncile să evalueze și să aprobe în condiții de siguranță peste 143 de miliarde de tranzacții pe an.

În prezent, infractorii folosesc tot mai mult tehnologii avansate pentru a exploata băncile și clienții lor. Profitând de inteligența artificială și deepfakes pentru a obține acces la datele sensibile ale consumatorilor, infractorii devin tot mai îndrăzneți și frecvenți în atacurile lor. Pentru a atenua această situație, furnizorii de servicii financiare de frunte trebuie să valorifice aceeași tehnologie pentru a dezvolta strategii de apărare la scară.

Mastercard se plasează astăzi în fruntea acestui efort cu lansarea Decision Intelligence Pro (DI Pro), un instrument de evaluare a riscului tranzacției alimentat de inteligența artificială (Gen AI) care funcționează prin evaluarea relațiilor dintre multiple entități implicate într-o anumită tranzacție. Lansarea vine pe fondul instrumentului său existent, Decisions Intelligence (DI), o soluție de luare a deciziilor în timp real care ajută băncile să evalueze și să aprobe în condiții de siguranță peste 143 de miliarde de tranzacții pe an.

Decision Intelligence Pro: Cum funcționează

Odată cu lansarea DI Pro, instrumentul Gen AI îmbunătățit al Mastercard va scana un număr fără precedent de un trilion de puncte de date pentru a prezice probabilitatea unei tranzacții autentice sau false, toate în timp real. Tehnologia necesită mai puțin de 50 de milisecunde pentru a analiza datele și a furniza un scor general de siguranță.

Cu siguranță, Mastercard speră că această soluție de ultimă oră va fi vitală în prevenirea creșterii ratei de fraudă, cu modelele inițiale arătând că îmbunătățirile aduse de inteligența artificială pot crește ratele de detecție a fraudelor în medie cu 20%, ajungând până la 300% în anumite cazuri.

Ajay Bhalla, Președintele pentru Cyber și Intelligence al Mastercard, declară: “Cu Gen AI, transformăm viteza și precizia soluțiilor noastre anti-fraudă, respingând eforturile criminalilor și protejând băncile și clienții lor.”

“Supraalimentarea algoritmului nostru va îmbunătăți capacitatea noastră de a anticipa următorul eveniment potențial fraudulos, impunând încrederea în fiecare interacțiune.

Precizia soluției – realizată prin scanarea potențialelor puncte de vânzare în timp real – a demonstrat în propria noastră analiză că nu numai crește acuratețea, dar reduce și numărul de rezultate false cu peste 85%. Îmbunătățirea DI de la Mastercard va consolida capacitatea băncilor de a proteja posesorii de carduri de tranzacții frauduloase, reducând riscul de alarme false – tranzacții legitime care sunt greșit marcate ca suspecte.”

Sursă foto: analyticsinsight.net