Archives May 2024

Poate xAI să răstoarne OpenAI până la sfârșitul anului 2024 – Elon Musk așa crede

xAI de la Elon Musk a anunțat recent o rundă de finanțare din seria B de 6 miliarde de dolari, ceea ce a adus evaluarea companiei la 24 de miliarde de dolari în total.

În timp ce evaluarea actuală lasă în continuare OpenAI (evaluare de 80 de miliarde de dolari) ca fiind de peste trei ori mai mare decât xAI, Musk crede că poate reduce decalajul până la sfârșitul anului. OpenAI are un avans de opt ani față de firma lui Musk, care a fost lansată abia în iulie 2023, arătând cât de strânsă este cursa AI și cât de repede se pot schimba lucrurile.

La rundă au participat nume mari din capitalul de risc, precum Andreessen Horowitz, Sequoia Capital și Fidelity. Deși nu este surprinzător faptul că acești jucători grei sunt la începutul unei aventuri tehnologice cu potențialul xAI, înseamnă că aceiași jucători din Silicon Valley care controlează internetul vor fi în fruntea AI. Andreessen Horowitz și Sequoia Capital au fost, de asemenea, investitori în stadiu incipient în OpenAI, demonstrând cât de înrădăcinați sunt acești jucători.

Potentialul incredibil al AI, atât bun cât și rău

Companii care nu au nici măcar un an și care au o evaluare de 24 de miliarde de dolari sunt un fenomen pe care l-am văzut rar de la bula Dot-Com. Privind la creșterea rapidă a firmelor precum OpenAI, Nvidia și altele din domeniul AI, ajungem la o concluzie evidentă: se întâmplă ceva mare.

Deși acțiunile și evaluările AI sunt probabil într-o bulă în acest moment, nu putem nega potențialul impresionant al tehnologiei. Modelele de limbaj mare (LLM) precum ChatGPT și Grok sunt doar vârful icebergului; AI va duce probabil la un val de noi invenții, descoperiri medicale și progrese sociale. Dacă ar fi să credem maximaliștii AI, abia putem înțelege ce urmează să vină.

Totuși, la fel ca internetul, AI este o sabie cu două tăișuri. Odată cu toate progresele vor veni perturbări serioase ale locurilor de muncă și ale întregilor economii, iar actorii rău intenționați, cum ar fi escrocii, găsesc deja modalități de a folosi AI pentru a extorca oamenii, precum deepfake-urile.

În mijlocul întregului hype, entuziasm și potențial al AI, lumea are nevoie disperată de un mod de a responsabiliza dezvoltatorii și utilizatorii. Din fericire, tehnologia responsabilă pentru ultimul ciclu de entuziasm oferă speranță.

Cum poate tehnologia blockchain să ajute la atenuarea pericolelor AI

Blockchain-ul nu este “crypto,” și lumea începe să realizeze acest lucru. Cei care au studiat serios tehnologia blockchain înțeleg că acestea sunt baze de date distribuite care pot fi modificate doar prin consens între noduri. Când sunt combinate cu AI, aceasta are mai multe utilizări benefice.

Cel mai evident, înregistrările cu marcaj temporal de pe blockchains pot fi folosite pentru a urmări și a trasa modificările făcute modelelor AI de către dezvoltatori, pentru a verifica sursele de date pe care le folosesc și pentru a păstra înregistrări despre ce s-a întâmplat, unde, când și de către cine.

Pentru a înțelege cum ar putea funcționa acest lucru la un nivel practic, priviți la Sentinel Node, un instrument dezvoltat de IBM și Certihash, care folosește blockchain-ul pentru a urmări starea rețelelor și sistemelor de calculatoare, detectând modificările și alertând administratorii atunci când acestea apar. Nu este nevoie de prea multă imaginație pentru a realiza cum aceleași principii pot fi aplicate AI-ului.

Cu potențialul de a provoca perturbări economice imprevizibile, dezinformare la scară industrială, supraveghere în masă, și multe altele, pe măsură ce AI devine omniprezentă, tehnologia blockchain oferă o cale de ieșire.

Pe măsură ce firme precum xAI iau avânt și domină piața, să sperăm că factorii de decizie și responsabilii AI vor realiza potențialul blockchain-ului de a atenua dezavantajele și vor milita pentru integrarea sa. Procedând astfel, ei pot asigura că vom culege beneficiile AI, atenuând în același timp efectele negative care ar putea să ne afecteze grav.

Sursă foto: cnbc.com

Ministrul finanțelor din India solicită o înțelegere globală privind reglementarea activelor digitale

Ministrul indian de Finanțe, Nirmala Sitharaman, caută un consens global și o colaborare în reglementarea activelor digitale, deoarece consideră că nicio țară nu ar putea să le reglementeze de una singură, chiar dacă ar încerca.

„Chiar înainte de G20, și din 2020, am avut discuții despre asta în Ministerul de Finanțe. Suntem foarte siguri că ar trebui să existe o înțelegere globală cu privire la modul de reglementare a cripto-ului”, a declarat Sitharaman pentru presa de știri Businessline într-un interviu.

„Aducerea unei reglementări într-o singură țară fără o înțelegere globală cu privire la o tehnologie care nu încalcă granițele nu va ajuta. În ceea ce privește criptomonedele, nicio țară nu ar reuși chiar dacă intenționează acest lucru”, a adăugat ea.

India a deținut președinția G20 timp de un an până în noiembrie 2023, reglementarea activelor digitale fiind una dintre obiectivele sale cheie. G20 cuprinde 19 țări și reprezintă aproximativ 85% din produsul intern brut (PIB) global, peste 75% din comerțul global și aproximativ două treimi din populația lumii. Potrivit site-ului web al G20, Summitul G20 are loc anual sub conducerea unei președinții rotative.

„În timpul G20 sub președinția Indiei, am vorbit despre aceasta [reglementarea activelor digitale]. Am adus [Fondul Monetar Internațional] și [Consiliul de stabilitate financiară]. Au fost depuse lucrări bine scrise. Au avut loc multe discuții. Aș dori să parcurg calea înțelegerii globale atunci când toată lumea este pe aceeași pagină”, a spus Sitharaman.

Declarațiile lui Sitharaman vin la câteva zile după ce Securities and Exchange Board of India (SEBI), autoritatea de reglementare a piețelor de valori mobiliare și mărfuri, a sugerat că mai multe autorități de reglementare ar trebui să monitorizeze activitățile legate de activele digitale în loc de un singur supraveghetor. SEBI a spus că ar putea supraveghea ofertele inițiale de monede (ICO), să gestioneze activele digitale clasificate drept valori mobiliare și să elibereze licențe pentru produse legate de piața de acțiuni.

Cu toate acestea, Reserve Bank of India (RBI) a sugerat interzicerea monedelor stabile, care sunt legate de anumite monede fiat, făcându-le mai puțin volatile decât activele digitale. RBI consideră că tranzacționarea cu active digitale poate duce la o pierdere a veniturilor din crearea de bani pentru băncile centrale și poate duce la evaziune fiscală.

Interesant, în timp ce economia majoră cu cea mai rapidă creștere caută să reglementeze spațiul activelor digitale, Sitharaman a declarat în martie că „criptomonedele” nu pot fi o monedă legală în India; sunt pur și simplu active pentru tranzacționare și speculații.

Impozite și reglementări

Deși guvernul indian nu a impus o interdicție totală a tranzacționării cu active digitale, el impune o impozitare strictă asupra sectorului – o taxă unică de 30% pe toate veniturile din monede digitale, fără prevederi pentru a compensa pierderile și un impozit de 1% dedus la sursă (TDS). ) pentru toate tranzacțiile de peste 10.000 de rupie indiane (120 USD). Anul trecut, națiunea din Asia de Sud a introdus o pedeapsă egală cu TDS pentru nededucere, dobândă de 15% anual pentru întârzierea plății și chiar o pedeapsă cu închisoarea de până la șase luni.

Cu toate acestea, schimburile de active digitale se conformează din ce în ce mai mult la noile cerințe de reglementare, deoarece creșterea economică puternică a națiunii și angajamentul față de tehnologiile emergente atrag investitorii și corporațiile.

În decembrie anul trecut, Unitatea de Informații Financiare (FIU) – agenția națională de combatere a spălării banilor (AML) – a emis ordine de „conformitate arată cauza” către nouă schimburi de active digitale: Binance, Bitfinex, Bitstamp, Bittrex, Gate.io, Huobi (acum HTX), Kraken, Kucoin și MEXC Global cu sediul în Rusia. Guvernul indian a spus că aceste schimburi funcționează ilegal, fără a respecta prevederile Legii de prevenire a spălării banilor.

Până acum, schimbul de active digitale KuCoin s-a înregistrat la FIU după ce se pare că a plătit o penalizare de 41.000 USD, ca parte a efortului său de a respecta reglementările locale. Binance, de asemenea, s-a înregistrat la FIU și se presupune că va plăti o penalizare de aproximativ 2 milioane de dolari.

Sursă foto: moneycontrol.com

Țările africane se pregătesc pentru adoptarea inteligenței artificiale în ciuda provocărilor evidente

În timp ce inteligența artificială (AI) continuă să avanseze remarcabil la nivel mondial, mai multe țări africane își exprimă interesul pentru a încorpora această tehnologie emergentă în economiile lor.

Raportul Oxford Insights Government AI Readiness Index măsoară eforturile a 193 de țări în încercările lor de a integra AI și învățarea automată. Conform raportului, națiunile africane se află la coada clasamentului, ocupând poziții scăzute în toate cele 39 de indicatori ai indexului, comparativ cu alte regiuni.

În ciuda poziției lor scăzute, raportul menționează că țările africane ar putea urca constant în clasament în anii următori, ultimele 12 luni aducând o serie de progrese pozitive. În ultimele 12 luni, Senegal, Benin și Rwanda au introdus strategii naționale de AI, alăturându-se Maurițiusului ca fiind singurele țări cu un plan național pentru AI.

Există rapoarte care sugerează că numărul țărilor cu strategii AI ar putea să se dubleze înainte de sfârșitul anului, cu cel puțin patru națiuni grăbindu-și planurile pentru a adopta AI. Aceste națiuni primesc îndrumări din partea UNESCO pentru direcția de reglementare și sunt pe cale să adopte Recomandarea agenției ONU privind etica AI.

„Așa cum ilustrează noile strategii ale Rwandei și Senegalului, organizațiile internaționale pot fi influente în sprijinirea națiunilor africane pentru a-și crea propriile strategii naționale AI”, se arată în raport.

Pentru moment, indexul plasează Maurițius ca fiind țara africană lider, cu un scor cumulat de 53,27, urmată îndeaproape de Rwanda și Benin pe locurile al doilea și al treilea, respectiv. Deși se află pe poziții mai joase, Africa de Sud conduce continentul la pilonul Date și Infrastructură.

Nigeria se clasează pe locul patru, în ciuda absenței unui cadru robust de AI, dar mai multe rapoarte sugerează că țara se îndreaptă către un set de reguli cuprinzător. La sfârșitul anului 2023, guvernul nigerian a anunțat căutarea de cercetători AI de origine nigeriană pentru a se alătura discuțiilor privind o strategie AI, continuând să urmărească parteneriate cu Statele Unite.

„Ca lider în inovație pe continentul african, Nigeria trebuie să dezvolte o strategie națională pentru a valorifica puterea AI pentru dezvoltarea durabilă,” a declarat Ministrul Comunicațiilor, Bosun Tijani.

Efort comun

În loc să facă eforturi de unele singure, țările africane se îndreaptă spre colaborări regionale în proiectarea cadrelor naționale și a direcțiilor legislative. O privire de ansamblu dezvăluie că mai multe națiuni așteaptă conducerea Uniunii Africane (UA) pentru o direcție continentală, în timp ce altele preiau inițiativa cu tehnologii emergente.

În sud, Namibia, Malawi, Zambia, Africa de Sud și Botswana caută idei pentru reglementarea AI, conducând la Declarația de la Windhoek pentru o direcție regională. Tendințe similare au fost identificate în Africa de Nord și Africa Sub-Sahariană, pe măsură ce continentul caută să micșoreze decalajul față de alte regiuni.

Sursă foto: modus.vc

Microsoft își îndreaptă atenția către un nou model AI dezvoltat intern pentru a se ridica la nivelul concurenților

Microsoft își proiectează un nou model de inteligență artificială (AI) pentru a concura cu ofertele de la alți jucători din industrie, în încercarea de a se distanța de restul concurenței.

Noul model de limbaj mare (LLM) va fi o ofertă internă, conform unui raport Seeking Alpha. Numit MAI-1, modelul ar putea avea până la 500 de miliarde de parametri, plasându-l în mijlocul lucrurilor alături de ofertele de la Google și OpenAI.

În general, modelele AI cu parametri mai mari pot învăța modele complexe din datele de antrenament în comparație cu cele mai mici. Pentru context, ChatGPT-3 de la OpenAI vine încărcat cu 175 de miliarde de parametri, în timp ce Llama 2 de la Meta are 65 de miliarde de parametri. Cu jumătate de trilion de parametri, MAI-1 este cu mult cel mai mare model open-source al Microsoft și se așteaptă să rivalizeze cu modelele mari Gemini de la Google.

Deși detaliile sunt limitate, sursele spun că Microsoft ar putea dezvălui o previzualizare a modelului intern în cadrul conferinței pentru dezvoltatori Microsoft Build programată pentru acestă lună. Microsoft are avantajul de a concura cu alte firme de AI pe măsură ce expertiza sa în tehnologie continuă să crească, ducând la dezvoltarea mai multor produse încorporate cu funcționalități AI, inclusiv Copilot.

“Modelele AI sunt utilizate în aproape fiecare dintre produsele, serviciile și procesele noastre operaționale la Microsoft, iar echipele care le dezvoltă și le operează, din când în când, au nevoie să facă lucrări personalizate, fie că este vorba de antrenarea unui model de la zero, fie de ajustarea fină a unui model construit de altcineva”, a declarat Kevin Scott, CTO-ul Microsoft.

Compania a avut succes cu modelele AI ușoare, cu modelele sale Phi, cu a treia iterație conținând doar 3,8 miliarde de parametri, dar demonstrând totuși abilități avansate în codificare, matematică și limbaj. Capacitățile interne de AI ale Microsoftului au determinat OpenAI să se bazeze pe supercomputerele sale pentru a antrena roboții săi de chat AI generativi, foarte populari.

“Vor exista mai multe în viitor”, a adăugat Scott, sugerând noul model intern. “Unele dintre aceste modele au nume precum Turing și MAI.”

Noii angajați își încep activitatea

În martie, Microsoft a confirmat o serie de angajări de noi executivi pentru a conduce unitatea sa de AI și alte tehnologii emergente, recrutând personal din rivalii din industrie într-o demonstrație puternică de forță. În viitor, noul angajat Mustafa Suleyman va conduce proiectarea MAI-1, cu foști angajați ai Inflection AI formând restul echipei.

Noua mișcare face ca pentru prima dată o singură persoană să coordoneze ofertele de AI pentru consumatori ale Microsoftului după ani de experimentare. În trecut, eforturile de AI ale companiei foloseau o abordare fragmentată care a dus la coborârea sa în ierarhie.

Sursă foto: pymnts.com

Amazon înregistrează cel mai mare profit operațional trimestrial stimulat de inteligența artificială

Amazon a devenit cel mai recent gigant american care utilizează valul de inteligență artificială (AI) pentru a atinge noi niveluri de venituri. Gigantul de comerț electronic a înregistrat peste 140 de miliarde de dolari în venituri pentru primul trimestru, atingând cel mai mare profit operațional trimestrial.

În primele trei luni, veniturile Amazon au fost de 143,3 miliarde de dolari, depășind estimările Wall Street-ului de 142,65 miliarde de dolari. Veniturile gigantului de retail au crescut cu 13% față de anul precedent, în timp ce profitul operațional a crescut cu 200% la 15,3 miliarde de dolari. Profitul net a înregistrat cea mai mare creștere, triplându-se de la 3,17 miliarde de dolari la 10,4 miliarde de dolari.

CEO-ul Andy Jassy a atribuit realizările companiei în materie de venituri focalizării sale pe inteligența artificială, care, spune el, a reaccelerat creșterea Amazon Web Services (AWS), divizia de calcul în cloud a companiei.

AWS a înregistrat venituri de 25 de miliarde de dolari, în creștere cu 17% față de anul precedent, cea mai rapidă creștere trimestrială din 2022 încoace. Acesta a reprezentat 62% din profiturile operaționale ale retailerului, cu Jassy declarând că este pe drumul cel mai bun pentru cel mai mare an al său până în prezent.

“Suntem foarte optimiști în ceea ce privește AWS. Ne aflăm acum la un ritm anualizat de venituri de 100 de miliarde de dolari și acest lucru este înainte de a lua în calcul chiar și inteligența artificială generativă. Avem în fața noastră o oportunitate foarte mare”, a declarat el.

Amazon pariază serios pe inteligența artificială, atât ca furnizor de infrastructură cu AWS, cât și ca firmă de servicii AI, a adăugat Jassy. Deja, zeci de mii dintre clienții săi se bazează pe Bedrock, serviciul său AI bazat pe cloud, iar CEO-ul estimează că mulți alți clienți se vor înregistra pe măsură ce costul integrării tehnologiei continuă să scadă. Unele dintre cele mai importante companii de AI se bazează și ele pe AWS, inclusiv Anthropic, evaluată la 18,4 miliarde de dolari, în care Amazon a investit 4 miliarde de dolari, cea mai mare investiție în capital de risc a sa.

“Observăm semnale puternice de cerere din partea clienților noștri din partea AWS. Aceștia semnează contracte mai lungi, cu angajamente mai mari, multe dintre acestea incluzând componente AI generative”, a comentat CFO-ul Brian Olsavsky.

În prezent, cei mai mulți clienți folosesc AWS pentru a-și antrena modelele lor de limbaj mari. Cu toate acestea, Jassy a afirmat că pe termen lung, cea mai mare oportunitate pentru AWS va fi o creștere a cererii pentru cloud-ul său pentru a ancora aplicațiile AI ale clienților săi.

Dominanța AI a Amazon nu va veni ieftin. Compania a cheltuit 48 de miliarde de dolari anul trecut pentru a-și consolida capacitățile în cloud și AI, iar estimează că acest număr va crește “în mod semnificativ” în acest an. În primul trimestru, cheltuielile de capital ale companiei au ajuns la 14 miliarde de dolari, iar potrivit CFO-ului Olsavsky, aceasta va fi cea mai mică cheltuială trimestrială din acest an.

Proiecțiile Amazon se aliniază cu cele ale majorității colegilor săi din sectorul AI, ale căror cheltuieli sunt așteptate să fie semnificativ mai mari în acest an.

Sursă foto: traficmedia.ro

Noua politică AI a Google declanșează îngrijorări cu privire la traficul web scăzut

Google a anunțat planuri de a introduce schimbări majore în motorul său de căutare, concepute pentru a prioritiza răspunsurile generate de inteligența artificială (AI) în locul linkurilor tradiționale către site-uri web.

Compania de tehnologie și-a dezvăluit planurile la conferința anuală pentru dezvoltatori, confirmând că o versiune de testare va fi inițiată în luna mai, înainte de o lansare pe scară largă în lunile următoare. Conform dezvăluirii, utilizatorilor li se cor afișa rezumate generate de AI, linkurile către site-uri web normale urmând în al doilea rând.

Anunțul menționează că utilizatorii nu vor primii întotdeauna rezumate AI pentru interogări, Google clarificând că funcția va fi limitată la subiecte complexe sau întrebări de brainstorming. Pentru interogările care vizează prognoze meteo sau recomandări de magazine, Google spune că utilizatorii vor vedea linkuri normale către site-uri web înainte de orice rezultate AI.

Google a testat rezultatele AI pentru cea mai mare parte a anului, lansând funcția pentru clienți selectați. În urma recenziilor pozitive, compania este dornică să evalueze oferta în Statele Unite înainte de a continua cu o lansare globală pentru cei peste 1 miliard de utilizatori ai săi.

„Această abordare îndrăzneață și responsabilă este fundamentală pentru a ne îndeplini misiunea și pentru a face AI mai utilă pentru toată lumea,” a declarat CEO-ul Google, Sundar Pichai, referindu-se la abordarea lentă și constantă a companiei de a integra AI în Căutare.

Cu toate acestea, planurile de integrare se confruntă cu o serie de obstacole nefavorabile, inclusiv temeri că rezultatele AI ar putea afecta negativ afacerea de publicitate. Anul trecut, compania a înregistrat peste 170 de miliarde de dolari în venituri din publicitate, o cifră care ar putea fi semnificativ afectată de importanța acordată rezultatelor AI pe platformă.

Și editorii de site-uri web sunt așteptați să fie afectați de noua politică, având în vedere perspectivele sumbre ale unui număr mai mic de clicuri pe site-urile lor dacă rezultatele AI sunt suficient de cuprinzătoare.

Analiștii se așteaptă ca noua politică să declanșeze o bătălie între Google și editori, o parte dintre aceștia prezicând o avalanșă de procese legate de drepturi de autor și de îmbogățire fără justă cauză.

„Relația dintre Google și editori a fost destul de reciproc avantajoasă, dar odată cu introducerea AI, ceea ce s-a întâmplat, în esență, este că marile companii de tehnologie au preluat acest conținut creativ și l-au folosit pentru a-și antrena modelele AI,” a declarat Marc McCollum, directorul de inovație la Raptive. „Acum vedem că acest lucru este folosit în scopuri comerciale proprii, ceea ce este, în esență, un transfer de bogăție de la afaceri mici și independente către Big Tech.”

Google minimizează temerile

În ciuda anxietății resimțite de editori, Google afirmă că studiile sale inițiale cu rezultate de căutare generate de AI au dezvăluit un trend opus, utilizatorii dând clic pe mai multe linkuri către site-uri web după o prezentare generală generată de AI.

Liz Reid, șefa departamentului de Căutare la Google, a menționat că utilizatorii încep, în general, căutarea de informații cu rezultate generate de AI, înainte de a explora mai multe site-uri web. Cu toate acestea, Reid nu a dezvăluit cifre legate de ratele de clicuri pe site-uri în timpul testelor AI de un an, dar a sugerat o abordare etapizată pentru introducerea noilor tehnologii emergente în ofertele existente. „Vom continua să inovăm în ceea ce privește prezentarea generală generată de AI și, de asemenea, în ceea ce privește modul în care trimitem cel mai util trafic către web,” a adăugat Reid.

Sursă foto: nypost.com

Uniunea Europeană și Japonia au anunțat un parteneriat pentru a aborda provocările legate de ID și AI

Japonia și Uniunea Europeană și-au reiterat angajamentul de a explora tehnologiile emergente și de a îmbunătăți eforturile de digitalizare în jurisdicțiile lor respective.

Reprezentanții ambelor părți s-au întâlnit la Bruxelles pentru a semna un Memorandum de Cooperare pentru a doua oară în mai puțin de un an. Noua colaborare va permite UE și Japonia să împărtășească idei privind inovarea în domeniile inteligenței artificiale (AI), identificării digitale și semiconductorilor.

În cadrul acordului, părțile vor investiga tehnologia cuantică, calculul de înaltă performanță (HPC), 5G și 6G, schimbând idei pentru a-și menține avantajul cu tehnologiile emergente. Pe lângă partajarea progreselor inovatoare, administratorii din ambele jurisdicții vor căuta să “elimine birocrația și să îmbunătățească eficiența” pentru a integra noile tehnologii.

În ceea ce privește identificările digitale, ambele jurisdicții sunt interesate să utilizeze tehnologia blockchain pentru a digitaliza procesele, cu UE înregistrând succese timpurii cu oferta sa. Japonia va încerca să învețe din experiența UE după ce încercările sale de identificare digitală au avut un început lent la mijlocul anului 2023.

“Astăzi, am reafirmat parteneriatul nostru strategic tot mai strâns cu Japonia,” a declarat Thierry Breton, Comisar pentru Piața Internă. “Lucrând pentru standarde comune, vom facilita schimburile digitale fără probleme, vom susține inovația și competitivitatea și vom crea noi oportunități pentru economiile noastre.”

Inteligența artificială pare să fie o parte integrală a parteneriatului strategic, cu ambele jurisdicții exprimând intenția de a supraveghea îndeaproape sectorul. UE a luat conducerea în implementarea unui set de reguli pentru AI, care crede ca ar putea servi ca un model pentru restul lumii.

Cu toate avantajele inițiale, Legea UE privind AI a fost criticată de o coaliție de furnizori de servicii industriale pentru încetinirea inovației.

Circula zvonuri că o colaborare transfrontaliera cu Japonia ar putea oferi insight-uri critice pentru a rafina setul de reguli al UE pentru AI. Institutul Japonez de Siguranță AI va colabora cu Biroul UE AI pentru a dezvolta standarde uniforme pentru ambele jurisdicții.

Ambele națiuni spun că vor continua explorarea tehnologiilor 5G și 6G, angajându-se să urmărească rețele sigure și reziliente. Prima iterație a parteneriatului a prevăzut țările punând bazele pentru studii comune despre semiconductori și lanțurile de aprovizionare cu materii prime pentru sectorul tehnologic.

Tango-ul Japoniei cu AI

Japonia se adaptează ritmului inovației globale în domeniul AI, după ce întreprinderile sale au dezvăluit o serie de cazuri de utilizare pentru tehnologie. Fermierii din țară adoptă o suită de recoltatoare bazate pe AI pentru a face față creșterii lipsei de forță de muncă, în timp ce școlile din întreaga țară au incorporat AI generativ ca instrumente de învățare.

Conștienți de riscurile care decurg din AI, o secțiune transversală de rezidenți japonezi tânjește după o reglementare etanșă a AI pentru a asigura o utilizare în siguranță. Autoritățile propun reguli pentru a evita incidentele de părtinire și de încredere excesivă, firmele fiind îndemnate să creeze balustrade interne înainte de a integra AI în procesele existente.

Sursă foto: orientsoftware.com

Coca-Cola a semnat un parteneriat de 1,1 miliarde de dolari cu Microsoft în domeniul AI

Compania Coca-Cola a anunțat o colaborare strategică pe cinci ani cu Microsoft pentru soluțiile sale de cloud și inteligență artificială.

Cele două companii au semnat inițial un parteneriat în 2020, cu Microsoft furnizând gigantului de băuturi software de afaceri, inclusiv soluțiile sale de cloud computing, instrumentele de chat Teams și Dynamic 365, suita sa de software enterprise.

Acum au actualizat această colaborare pentru a include capacitățile evolutive de AI generative ale Microsoft. În anunțul lor, cele două companii au confirmat că intenționează să experimenteze cu tehnologii emergente, cum ar fi Azure OpenAI Service, pentru a dezvolta soluții pentru diverse funcții de afaceri ale Coca-Cola.

“Prin parteneriatul nostru pe termen lung, am făcut progrese semnificative pentru a accelera transformarea AI la nivelul întregii rețele a companiei Coca-Cola și a rețelei sale de parteneri independenți din întreaga lume,” a comentat Judson Althoff, CFO-ul Microsoft.

Un aspect vital al parteneriatului va fi Copilot, asistentul de AI al Microsoft, despre care compania susține că poate îmbunătăți productivitatea și economisi mii de ore de lucru pentru întreprinderi. La Coca-Cola, Copilot va avea sarcina de a ajuta angajații să îmbunătățească operațiunile, să îmbunătățească experiența clienților, să crească eficiența și să descopere noi oportunități de creștere.

Cele două companii nu au dezvăluit repartizarea celor 1,1 miliarde de dolari, inclusiv cât din aceasta merge către produse existente precum Azure și Dynamics 365 și cât merge către produsele inovatoare de AI generativ.

“Parteneriatul nostru extins cu Microsoft reprezintă un capitol important în călătoria Coca-Cola către o întreprindere axată pe digital, alimentată de tehnologiile emergente. Capabilitățile Microsoft ne ajută să accelerăm adoptarea AI pentru a crea valoare incrementală la nivel de întreprindere”, a comentat Neeraj Tolmare, vicepreședintele senior al Coca-Cola.

Parteneriatul demonstrează dominația continuă a Microsoft în sectorul de inteligență artificială. Doar acum un deceniu, compania era văzută ca o marcă aflată în declin, urmând același parcurs ca și gigantii anteriori precum producătorul de PC-uri Wang și producătorii de telefoane Nokia și BlackBerry. Cu toate acestea, s-a reinventat cu ajutorul calculului în cloud și a inteligenței artificiale în ultimii ani.

Astăzi, Microsoft trage sforile la OpenAI, creatorul ChatGPT și un lider de piață în domeniul AI. Acest trend în AI a triplat capitalizarea de piață a companiei în ultimii trei ani, ajungând la 3 trilioane de dolari, făcând-o cea mai mare companie din lume.

Sursă foto: uctoday.com

Președintele Bundesbank – Euro digital nu va fi introdus prea curând

În timp ce Uniunea Europeană a fost înaintea multora în adoptarea ideii unei monede digitale a băncii centrale (CBDC), președintele Deutsche Bundesbank, Dr. Joachim Nagel, spune că euro digital nu va fi probabil în funcțiune înainte de 2028-2029.

Euro digital “nu va fi introdus prea curând”, a declarat dr. Nagel în timpul unui discurs Bundesbank intitulat “Bani de bancă centrală în secolul al XXI-lea”.

Președintele băncii centrale a Germaniei a evidențiat beneficiile CBDC-ului euro, inclusiv plăți sigure, convenabile, gratuite, utilizare universală în zona euro și posibilitatea de a-l folosi pentru plăți de orice fel. În prezent, cardurile bancare germane nu funcționează întotdeauna în alte zone ale zonei euro, a spus el, dând exemplul modului în care un euro digital ar putea îmbunătăți lucrurile.

Banca centrală a subliniat, de asemenea, că euro digital ar oferi un nivel ridicat de confidențialitate. Acest lucru a fost o problemă încă de la început în ceea ce privește CBDC-urile, dar mai mult pe aceasta în curând.

De ce nu va exista un euro CBDC prea curând?

În principiu, totul se reduce la politică. Un CBDC european necesită aprobarea parlamentului, iar în timp ce prima proiectare a legislației a fost publicată în iunie 2023, aceasta a întâmpinat o opoziție puternică din partea conservatorilor.

După ce au fost abordate unele dintre probleme, în principal legate de confidențialitate, o versiune amendată a fost discutată în februarie 2024. Chiar și Comitetul European pentru Libertăți Civile și Justiție (LIBE) a încercat să o aprobe, dar proiectul de lege nu a ajuns până la linia de sosire înainte ca parlamentul să intre în vacanță. În UE, aceasta înseamnă că va trebui să înceapă din nou. 2025 este cel mai devreme când este probabil să fie adoptată, și vor exista etape de proiectare și testare după aceea.

Desigur, “în curând” este o noțiune relativă. Cei care se opun CBDC-urilor ar argumenta că cinci ani nu sunt deloc o perioadă lungă, având în vedere nivelul de control oferit de băncile centrale și guverne criptomonedele digitale.

Prudență în ceea ce privește CBDC-urile

Nu este surprinzător că un bancher central german a conturat beneficiile unui euro digital, dar există încă mult scepticism în jurul lor în întreaga lume. Atitudinile variază considerabil de la o țară la alta, cu oamenii din țările în curs de dezvoltare având o perspectivă mai pozitivă în comparație cu cei din Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Europa.

Obiecția principală față de CBDC-uri este cantitatea de putere pe care guvernele ar avea-o asupra cetățenilor dacă acestea ar deveni omniprezente. Fiind programabile din design, acestea ar permite băncilor centrale să stipuleze condiții precum pe ce pot fi cheltuite, termene de expirare și poate chiar înghețarea și confiscarea lor.

În timp ce mecanismele de control în jurul plăților și a banilor există și în prezent, susținătorii libertății susțin că CBDC-urile ar putea duce la tiranie totală. Mai mult, acestea ar putea elimina mulți furnizori privați de plăți, reducând numărul de opțiuni disponibile și forțând mai multe persoane să cadă în plasa CBDC-urilor.

Bitcoin este o alternativă

În timp ce aceste temeri nu sunt nefondate, cei îngrijorați ar trebui să aibă încredere în ideea că există un sistem alternativ de numerar digital scalabil. BSV permite plăți globale instantanee între utilizatori, cu taxe aproape zero.

Toate tipurile de tranzacții sunt posibile pe BSV, inclusiv de la tranzacții simple de numerar între utilizatori la cele mai complexe legate de rezultate care declanșează condiții de plată în contracte inteligente.

Deși BSV nu este anonim, și infractorii nu ar trebui să-l folosească deoarece toate tranzacțiile sunt marcate temporal pe registru public, este privat. Acum că se extinde la dimensiuni globale, oricine, de la Statele Unite la Nigeria la Papua Noua Guinee, poate folosi BSV pentru scopul său inițial: plăți electronice peer-to-peer.

Desigur, soluția ideală ar fi ca băncile centrale să emită CBDC-uri pe u blockchain public scalabil precum BSV, permițând cetățenilor să se bucure de beneficiile lor promovate și limitând controlul guvernului.

Cu toate acestea, pentru moment, foarte puțini înțeleg că Blockchain-ul BSV poate scala la nivelurile necesare pentru a gestiona plățile globale, astfel încât CBDC-urile rămân un scenariu puțin probabil.

Sursă foto: paytm.com