Archives July 2024

Giganții tehnologiei NVIDIA și OpenAI văd India conducând revoluția IA

Giganții tehnologici Nvidia și OpenAI sunt hotărâți să susțină ambițiile Indiei în domeniul inteligenței artificiale (IA) și consideră că India nu doar că va modela revoluția IA, dar va conduce această transformare.

„Ideea unei IA suverane rezidă în faptul ca o națiune să dețină și să proceseze propria sa inteligență. Prin aceasta, India nu doar că va participa la revoluția IA, ci va contribui la modelarea ei,” a declarat Vishal Dhupar, director managing pentru Asia de Sud la Nvidia, lider mondial în calculul IA, la Summitul Global India AI, un eveniment de două zile care a implicat veterani din industrie și startup-uri, practicieni AI, academicieni, studenți și oficiali guvernamentali naționali și provinciali.

India, cea mai rapidă economie majoră în creștere din lume, își propune să devină un furnizor global de servicii IT și o superputere în produsele IT, profitând de tehnologie pentru a stimula creșterea economică și recunoașterea internațională. În 2024, India a preluat președinția GPAI (Parteneriatul Global pentru Inteligență Artificială). GPAI este o inițiativă multi-stakeholder cu 29 de țări membre, care își propune să reducă decalajul între teorie și practică prin susținerea cercetării și activităților aplicate în prioritățile legate de IA.

„Avem India în minte în toate deciziile importante pe care le luăm,” a declarat Srinivas Narayanan, vicepreședinte OpenAI, creatorul ChatGPT, în cadrul Summitului Global India AI.

Declarațiile oficialilor de top de la Nvidia și OpenAI vin într-un moment în care puterea din Asia de Sud a afirmat că intenționează să “democratizeze” tehnologia și IA și să o facă accesibilă tuturor, investind simultan în platforme publice comune cu focalizare pe IA, care pot fi utilizate de toți pentru a inova, dezvolta și livra produse și servicii.

„India, desigur, va construi propria autostradă națională pentru IA. Această autostradă va fi pentru economia de mâine. Va permite cetățenilor să o acceseze. Va permite cercetătorilor noștri să exploreze, să inventeze și să inoveze,” a declarat Dhupar de la Nvidia.

„Cu autostrăzile naționale [de IA], vom avea posibilitatea să codificăm cultura noastră bogată, simțul comun propriu, sensibilitățile noastre într-un model de limbă extins și dincolo de el. Misiunea noastră va fi să explorăm lumi de la biologie la fizică, de la sănătate la climă,” a adăugat Dhupar.

În acest month, Nvidia a semnat un memorandum de înțelegere cu Thapar Institute of Engineering & Technology (TIET) din India pentru a înființa Thapar School of Advanced AI & Data Science (TSAAI) cu suport tehnic din partea programului Nvidia AI University. Colaborarea își propune să ofere o gamă de programe academice, oportunități de cercetare și proiecte de inovare pentru a dota atât studenții, cât și facultatea cu abilități și cunoștințe esențiale în domeniul IA.

În luna iunie, giganții software IBM, Microsoft și Asociația Națională a Companiilor de Software și Servicii (NASSCOM) au colaborat cu guvernul provincial Gujarat pentru a promova utilizarea inteligenței artificiale în statul indian din vest. Parteneriatul își propune să înființeze și să promoveze un „Cluster de AI” pentru a stimula inovația și colaborarea între instituțiile financiare la Gujarat International Finance Tec (GIFT) City.

Misiunea strălucitoare a Indiei în domeniul IA

Narayanan de la OpenAI a declarat că misiunea Indiei în domeniul IA este „un exemplu strălucitor” și reprezintă un exemplu excelent nu doar pentru Sudul Global, ci și pentru întreaga lume privind cum ar putea arăta o investiție publică completă în IA generativă.

„India are o abordare unică pentru a face această tehnologie benefică pentru oameni prin inițiative precum infrastructura publică digitală, care a creat servicii transformative precum Interfața Unificată de Plăți (UPI),” a spus Narayanan.

În martie, India a aprobat 1,24 miliarde de dolari pentru următorii cinci ani pentru a stimula ecosistemul său de IA, inovația și antreprenoriatul. Inițiativa este așteptată să consolideze statutul de lider global al Indiei în domeniul IA și să asigure implementarea etică și responsabilă a IA.

India va achiziționa peste 10.000 de unități de procesare grafică (GPU-uri) pentru a răspunde nevoilor sale de capacitate de calcul și pentru a dezvolta un ecosistem de IA de înaltă performanță.

„Am lansat ChatGPT acum doar 1,5 ani. Am crezut că va fi o prezentare de cercetare mai discretă, dar în ultimele 18 luni am văzut că oamenii îl folosesc în moduri cu adevărat transformaționale și impactează viețile oamenilor în toate felurile de moduri pe care nu le-am imaginat,” a spus Narayanan de la OpenAI.

„În India, acest lucru a creat o nouă interfață pentru calcul. Este o modalitate naturală de a interacționa cu tehnologia, care este conversațională, și o folosim pentru a realiza lucruri. Ceea ce arată acest lucru este că atunci când ai sisteme general inteligente, oamenii le pot folosi într-o varietate de aplicații diferite. Furnizarea de expertiză la scară este una dintre cele mai importante provocări pentru societate și așa că vedem IA fiind folosită în multe industrii noi în întreaga lume,” a subliniat Narayanan.

Conform unui raport al International Data Corporation (IDC), adoptarea IA și a IA generativă (GenAI) în India – inclusiv software, servicii și hardware pentru sisteme centrate pe IA – a crescut semnificativ. Cheltuielile sunt proiectate să atingă 6 miliarde de dolari până în 2027 și au o rată de creștere anuală compusă de 33,7% pentru perioada 2022-2027. În comparație, IDC estimează că cheltuielile globale cu IA vor depăși 512 miliarde de dolari până în 2027, mai mult decât dublu față de dimensiunea pieței în 2024.

Sursă foto: oecd.ai

China obține o victorie diplomatică după adoptarea rezoluției privind inteligența artificială la Adunarea Generală a Națiunilor Unite

Planurile Chinei pentru standarde globale de reglementare a inteligenței artificiale (IA) au atins un punct de referință istoric după ce rezoluția sa a primit sprijin unanim la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Rezoluția privind IA, sponsorizată de China, a urmărit să creeze o dezvoltare echitabilă a IA la nivel mondial pentru a preveni decalajul tehnologic dintre Nordul și Sudul global. Peste 140 de națiuni au susținut rezoluția, menționând că această inițiativă ar putea avea consecințe de amploare pentru tehnologia emergentă.

O analiză detaliată a rezoluției relevă un accent pe oportunități egale pentru ca IA să prospere în toate regiunile globale, în special pentru aplicațiile non-militare. Aceasta îndeamnă țările dezvoltate să ajute țările în curs de dezvoltare pentru a le aduce la același nivel în inovația și integrarea IA.

În timp ce pare să existe o cursă globală pentru IA, mai multe studii indică faptul că majoritatea activităților din ecosistem sunt limitate la America de Nord, China și Uniunea Europeană. Alte regiuni, precum Orientul Mijlociu, America Latină și Africa, încearcă să recupereze, dar distanța dintre acestea și liderii industriei continuă să se mărească.

Pentru a atinge un ritm uniform de dezvoltare, China afirmă că este necesară colaborarea globală, dar tensiunile geopolitice existente reprezintă o amenințare pentru obiectivele rezoluției.

„O abordare fragmentată a IA, a tehnologiei digitale, nu va aduce beneficii nimănui,” a declarat Fu Cong, reprezentantul permanent al Chinei la AGNU.

Pe lângă obiectivele sale de a reduce decalajul tot mai mare dintre țările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate, mișcarea Chinei de a susține rezoluția este considerată o încercare de a diminua influența SUA în reglementarea globală a IA. În martie, SUA au sponsorizat primul manual global pentru IA, având ca scop protejarea datelor consumatorilor și a drepturilor omului, în timp ce îndemnau guvernele să ia măsuri pentru a preveni riscurile asociate IA.

Încercând să distingă rezoluțiile SUA, Cong a declarat că cea mai recentă, sponsorizată de China, se concentrează pe „construirea capacităților,” în timp ce documentul susținut de SUA are o abordare largă.

Tensiunile în creștere între SUA și China

Tensiunile dintre China continentală și SUA se apropie de un crescendo, Washingtonul înăsprind restricțiile comerciale asupra cipurilor avansate de inteligență artificială și a altor tehnologii emergente. Deși rațiunea pare a fi motivată de apărare, utilizatorii de întreprinderi care au nevoie de hardware IA se plâng de scăderea aprovizionării, forțând China să privească spre interior pentru a satisface cererea în creștere.

Cong susține că, deoarece SUA și-au exprimat sprijinul ferm pentru rezoluție, ridicarea embargoului comercial este singura decizie logică în acest moment, dar pare puțin probabil ca SUA să-și schimbe poziția.

„Dacă oamenii sunt fideli conținutului acestei rezoluții, aceasta spune că este important să se promoveze un mediu de afaceri incluziv,” a spus Cong. „Nu credem că acțiunile SUA sunt în concordanță cu această direcție.”

Sursă foto: moderndiplomacy.eu

Noua soluție blockchain vizată pentru a sprijini Dubaiul în comerțul global

Vama din Dubai a apelat la tehnologia blockchain pentru a-și îmbunătăți procesele interne, oferind în același timp o soluție utilă pentru întreprinderile implicate în verticala lanțului de aprovizionare.

În comunicatul său de presă, Vama din Dubai a declarat că lansarea soluției blockchain este o încercare de a digitaliza procesele comerciale în Emirate și în regiunea Golfului. Soluția este așteptată să asiste întreprinderile în urmărirea articolelor în tranzit, promovând transparența și reducând documentația asociată în mod tradițional cu procesul lanțului de aprovizionare.

Pe de altă parte, guvernul vede multiple beneficii ale lansării, pe lângă îmbunătățirea proceselor lanțului de aprovizionare. Pentru început, Vama din Dubai spune că platforma va fi esențială pentru accelerarea procesului de vămuire prin contracte inteligente, economisind întreprinderilor sume considerabile de timp și taxe.

Cu o descriere detaliată a articolelor listate pe registre distribuite, oficialii vamali sunt de părere că activitățile transfrontaliere frauduloase și erorile inocente vor fi minime. Un alt avantaj asociat cu blockchain pentru oficiali este conformitatea îmbunătățită, în timp ce alții indică niveluri sporite de securitate ca rezultat al descentralizării.

Pe lângă beneficiile imediate pentru procesele vamale, oficialii din Dubai au în vedere transformarea Dubaiului într-un oraș inteligent.

„Această inovație reflectă viziunea noastră de a face din Dubai un hub global pentru comerț și logistică,” se arată în anunț. „Credem că adoptarea tehnologiilor moderne, precum blockchain, va contribui semnificativ la îmbunătățirea mediului de afaceri și la consolidarea poziției Dubaiului ca centru major pentru comerțul global.”

Orașul a făcut progrese semnificative în avansarea obiectivelor sale de oraș inteligent, bazându-se pe AI, active digitale și o serie de tehnologii emergente. În timp ce planul general pare să facă progrese constante, oficialii guvernamentali investesc sume considerabile în educația rezidenților pentru a asigura talentul necesar pentru schimbările ample din emirate.

„Această inițiativă reprezintă un pas esențial către un viitor strălucit și spectaculos pentru comerț și servicii guvernamentale, asigurând continuarea călătoriei de inovație și leadership global al emiratului,” a declarat Directorul General al Vămii din Dubai, Dr. Abdullah Busnad.

Criticii găsesc puncte slabe în ofertă

În ciuda naturii sale inovatoare, un număr de sceptici au argumentat că o serie de provocări ar putea afecta inițiativa blockchain. Ei își bazează argumentele pe problemele de scalabilitate care afectează de obicei blockchain-ul în perioadele de creștere a numărului de tranzacții.

Având în vedere multitudinea de părți implicate în procesele vamale, spectrul interoperabilității rămâne prezent în umbră. Alte probleme asociate cu proiectul includ costurile de implementare și operare, posibilele breșe de date și problemele de consum energetic.

Sursă foto: mena.news

Cele mai mari trei bănci din Japonia vor colabora pentru a dezvolta o identitate digitală bazată pe blockchain

Cele mai mari trei bănci din Japonia colaborează la o inițiativă de identitate digitală care va fi bazată pe tehnologia blockchain.

Un nou raport al ziarului local Nikkei a dezvăluit că cele trei bănci – MUFG , Mizuho și Sumitomo Mitsui – au invitat, de asemenea, Shizuoka și Fukuoka Financial Group, două bănci regionale de top, să participe la proiect.

Proiectul vizează o nouă soluție de identitate digitală care permite utilizatorilor să stocheze informații de identificare personală, cum ar fi numele, data nașterii, adresa și altele, pe telefoanele mobile. Utilizatorii pot apoi să partajeze aceste detalii la nevoie, inclusiv atunci când deschid noi conturi bancare sau obțin carduri de credit.

Soluția va fi susținută de tehnologia registrelor distribuite, sporind securitatea și oferindu-le utilizatorilor control deplin asupra datelor lor.

Cele trei mega-bănci planifică să înceapă testele mai târziu în acest an și să lanseze noua soluție anul viitor.

Japonia a avut dificultăți cu identitatea digitală în ultima deceniu. În ciuda faptului că este a doua cea mai mare economie din Asia după China, Japonia stă în urma majorității colegilor săi în domeniul digital. Guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a încercat să promoveze digitalizarea în ultimii ani, dar nu a reușit să ajungă la nivelul vecinilor săi mai avansați.

Unul dintre cele mai mari eforturi ale Japoniei este My Number, un sistem de identificare digitală introdus în 2016, pe care administrația Kishida l-a revitalizat în ultimii trei ani. Anul trecut, My Number a întâmpinat probleme grave, în timpul cărora mii de persoane au primit documente de identitate ale altora. Luni mai târziu, s-a descoperit că sistemul a asociat peste 130.000 de carduri My Number la conturi bancare greșite.

Cu toate acestea, guvernul Kishida continuă să susțină inițiativa. Luna trecută, a anunțat o înțelegere cu Apple, în cadrul căreia Japonia va deveni prima piață externă în care Apple Wallet de la iPhone va suporta o identitate digitală emisă oficial de guvern. Noua funcționalitate va fi lansată începând cu anul viitor.

De asemenea, Japonia a anunțat recent un acord de cooperare cu Uniunea Europeană privind gestionarea identității digitale. Cei doi parteneri au promis să coopereze și să împărtășească expertiza în îmbunătățirea securității în identitatea digitală și să exploreze procese de verificare mai simple și mai eficiente.

Sursă foto: entrepreneur.com

Nvidia își face mutarea în Orientul Mijlociu în ciuda restricțiilor comerciale impuse de SUA

Producătorul american de cipuri Nvidia a încheiat un acord pentru a introduce tehnologia de inteligență artificială (AI) în centre de date selectate din Orientul Mijlociu, în ciuda embargoului comercial iminent împotriva regiunii.

Potrivit unui raport al South China Morning Post (SCMP), Nvidia a semnat un acord comercial cu firma de telecomunicații Ooredoo, cu sediul în Qatar, un aranjament care va extinde prezența producătorului de semiconductori în Orientul Mijlociu.

Ambele părți au semnat acordul la TM Forum în Danemarca, atrăgând participanți din domenii cheie ale telecomunicațiilor, AI și alte tehnologii emergente. Infrastructura AI a Nvidia va fi implementată în centrele de date ale Ooredoo din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Noul acord va permite Ooredoo să ofere clienților tehnologia de AI și procesare grafică a Nvidia în Qatar, Oman și Kuwait. În afara Orientului Mijlociu, clienții din Tunisia, Algeria și Maldive vor beneficia de servicii similare, oferind firmei din Qatar un statut de pionierat cu produsele Nvidia.

„Clienții noștri B2B, datorită acestui acord, vor avea acces la servicii pe care probabil competitorii lor nu le vor avea timp de încă 18 până la 24 de luni,” a declarat Aziz Aluthman Fakhroo, CEO Ooredoo.

Raportul nu a specificat exact serviciile Nvidia care vor fi furnizate în centrele de date, dar analiștii speculează că acestea se vor axa pe AI generativă. Fakhroo a sugerat că serviciile vor depinde de „disponibilitate și cerere,” dar accesul la cele mai noi și performante cipuri Nvidia este puțin probabil.

Pe lângă instrumente, raportul nu a dezvăluit valoarea acordului, dar persoane neidentificate, cu cunoștințe despre aranjament, au spus că Nvidia va investi o sumă considerabilă pentru a îmbunătăți capacitatea în megawați a centrelor de date Ooredoo. Fakhroo a dezvăluit reporterilor că există planuri de a tripla capacitatea în megawați a centrelor de date înainte de 2030, profitând de parteneriate și venituri.

Cu fonduri noi, Ooredoo ar putea trece printr-o restructurare corporativă, cu afacerea sa de cabluri submarine și fibră optică așteptându-se să funcționeze sub o entitate diferită. Centrele sale de date funcționează deja sub o entitate separată pentru beneficii fiscale și de reglementare, în timp ce se pregătește pentru competiția cu alți jucători regionali.

Nvidia este într-o situație incertă

Autoritățile americane au anunțat restricții comerciale privind semiconductoarele avansate către China și unele țări din Orientul Mijlociu, invocând preocupări legate de securitatea națională. Veniturile Nvidia sunt preconizate să scadă după embargoul impus Chinei, cel mai mare partener comercial internațional al companiei.

Pentru a-și menține performanțele financiare, compania explorează noi piețe, dar autoritățile americane monitorizează pentru a preveni accesul Chinei la cele mai recente cipuri AI prin canale neoficiale. Qatarul și mai multe țări din Orientul Mijlociu se confruntă cu restricții din cauza potențialului abuz al sistemelor AI de către guvernele totalitare împotriva cetățenilor lor.

Sursă foto: investopedia.com