Archives July 2023

Amazon extinde capacitățile Web3 cu instrumente Cloud care ajută dezvoltatorii blockchain

Gigantul din domeniul tech pătrunde mai adânc în infrastructura Web3 cu serviciile AMB Access și Query pentru dezvoltatori.

Amazon (AMZN) a adăugat noi instrumente Amazon Web Services, cea mai mare platformă cloud din lume, concepută pentru a facilita dezvoltatorilor să construiască software-ul Web3 bazat pe blockchain.

Instrumente numite „Acces” („Acces”) și „Interogare” („Query”) au fost adăugate la Amazon Managed Blockchain (AMB), un serviciu complet gestionat care permite utilizatorilor să creeze aplicații mai rapid folosind infrastructura blockchain de furnizare, potrivit unui comunicat de presă de joi. Anunțul a venit în timpul summitului AWS Web3/Blockchain de două zile din New York.

Amazon Managed Blockchain s-a mutat treptat mai mult în spațiul Web3. La începutul acestui an, Amazon (AMZN) a postat noi liste de locuri de muncă pentru angajații din Web3. Rapoartele recente au sugerat, de asemenea, că Amazon lucrează la o piață de token non-fungible (NFT) programată să fie lansată în acest an, deși compania nu a confirmat încă zvonurile.

Odata cu introducerea AMB Access, dezvoltatorii pot folosi apeluri standard de procedură de la distanță, o metodă de a cere unei surse de calcul externe să îndeplinească o funcție, să interacționeze cu activele digitale și aplicațiile distribuite pe mai multe blockchain-uri fără infrastructură specializată. Serviciul va susține inițial rețeaua Bitcoin.

AMB Query oferă dezvoltatorilor acces la datele blockchain, începând cu Bitcoin și Ethereum, prin interfețe de programare a aplicațiilor (API). Prețul se face printr-un model de tip pay-as-you-go.

Amazon enumeră cazurile potențiale de utilizare ca aplicații cripto de custodie (custodial crypto wallets) și campanii de implicare a consumatorilor Web3 care utilizează NFT.

„Amazon Managed Blockchain Access și Query oferă acces la rețelele blockchain și la datele acestora, astfel încât dezvoltatorii să-și poată crea cu ușurință aplicațiile Web3”, a declarat Saman Michael Far, vicepreședinte al tehnologiei serviciilor financiare la AWS, într-un comunicat.

Cum poate Web3 să aducă libertatea financiară mai aproape de realitate pentru freelanceri de pe tot globul?

Platformele Web3 pot aborda acum preocupările majore privind freelancing-ul folosind tehnologie descentralizată și cripto.

Pentru mulți angajați ce fac parte din forța de muncă globală, ziua de lucru de la 9 la 5 este depășită. După o lungă navetă la serviciu, care pentru unii poate dura trei ore pe zi, mulți constată că, la întoarcerea acasă, sunt prea epuizați pentru a se bucura de viața lor, lăsându-i într-un cerc vicios de lucru. Din fericire, cu mai multă tehnologie de colaborare decât oricând și cu cultura generală a nomadismului digital care a preluat controlul, un nou model de freelancer își face acum drum în curentul mainstream.

Cei care au adoptat un stil de tip freelancing cu normă întreagă au evidențiat mai multe beneficii care îl fac o alegere atractivă de carieră, conform platformei de concerte freelance Upwork. În primul rând, munca independentă oferă un nivel de flexibilitate, oferind lucrătorilor libertatea de a-și stabili propriile ore de lucru și de a-și alege mediul de lucru, scăpând astfel de constrângerile ciclului de la 9 la 5. Fie că lucrează din confortul sufrageriei lor sau se bucură de soare pe o plajă tropicală, freelancerii au autonomia de a decide când și unde lucrează.

Facilitarea autonomiei freelancerului prin descentralizare

Ca un avantaj suplimentar, freelancerii au posibilitatea de a selecta proiectele pe care le asumă și clienții cu care lucrează. Acest lucru le oferă posibilitatea de a alege munca care se aliniază cu interesele și valorile lor, permițându-le să aleagă proiecte ce contribuie la dezvoltarea și satisfacția personală.

Deși există beneficii clare în îndepărtarea de la cultura muncii de la 9 la 5, cum ar fi oportunități mai echitabile și capacitatea de a urma proiecte de care angajații se bucură cu adevărat, rămân unele obstacole majore. În prezent, platformele tradiționale de freelancing care conectează persoanele la ofertele de muncă servesc ca intermediari care sunt în vigoare pentru a face bani, eliminând libertatea financiară și autonomia în carieră promise de către modelul de muncă tip freelancing.

Tehnologia Web3 revoluționează freelancing-ul, oferind opțiuni de plată descentralizate care elimină comisioanele mari predominante în platformele tradiționale, deoarece criptomonedele permit tranzacții directe, fără suprataxe intermediare. O altă problemă semnificativă este utilizarea necinstită a recenziilor pe platformele freelancing, cu cazuri de feedback negativ nemeritat pentru a rezilia contractele prematur. Platformele Web3 combat acest lucru prin contracte cu autoexecuție, oferind liber profesioniștilor și clienților un sistem neutru pentru a aplica termenii acordului, inclusiv plata și obiectivele, protejând interesele freelancerilor.

Sursă foto: blog.bitoasis.net

Interviul președintelui BFN la Financial Intelligence: “Digitalizarea sectorului public trebuie încurajată prin promovarea utilizării serviciilor de e-guvernare”

financialintelligence.ro

• “Blockchain este un adevărat must-have pentru orice afacere care presupune livrări de orice fel”.

• “Cu ajutorul tehnologiei blockchain, este mult mai ușor să urmărești identitățile digitale, lucru care poate reduce cozile la ghișeuri, aeroporturi ș.a.m.d”.

• “Blockchain-ul poate fi utilizat pentru protejarea datelor, verificarea informațiilor și înregistrarea tuturor operațiunilor”

• “Automatizarea va fi vizibilă în majoritatea industriilor,  iar inteligența artificială va grăbi acest proces și mai mult. Problema apare la reintegrarea în câmpul muncii a angajaților ale căror meserii se vor automatiza”.

• “Informațiile primite prin intermediul Chat GPT necesită sortare și moderație”.

• “Digitalizarea sectorului public trebuie încurajată prin promovarea utilizării serviciilor de e-guvernare pentru a îmbunătăți eficiența administrativă, transparența și accesibilitatea”.

• “Lucruri care lipsesc României – monitorizarea progresului și compararea cu cele mai bune practici: evaluarea continuă a eficacității inițiativelor digitale și monitorizarea progresului prin comparație cu alte țări europene relevante”.

• “În România, carierele în  IT &Tech sunt foarte căutate, iar sectorul Business and Finance atrage absolvenți care doresc să devină analiști financiari, bancheri de investiții, consultanți în management, contabili și profesioniști în marketing”

• Interviu cu Sorin-Cristian NIȚĂ, Asistent Univ. Dr. Academia de Studii Economice și Președintele Bucharest Fintech Network

Ce ne puteți spune despre dezvoltarea tehnologiei blockchain în România? Care sunt principalele aplicabilități ale blockchain, în afară de monedele digitale?

Sorin-Cristian NIȚĂ: Moneda digitală este un domeniu al finanțelor relativ nou, însă prezintă valențe cu un grad ridicat de dinamicitate. Concret, aproape 70 de instituții financiare din întreaga lume au declarat că investighează CBDC-urile, cel mai notabil fiind anunțul Băncii Centrale Europene privind lansarea proiectului euro digital. În fapt, blockchain-ul are multe alte aplicabilități dincolo de acestea. O primă aplicabilitate constă în contractele smart. Acestea funcționează asemănător cu contractele clasice, așa cum le cunoaștem, însă monitorizarea termenilor se realizează automat, astfel încât, dacă una dintre părți nu respectă contractul, condițiile prezente în acesta se activează în mod automat. De asemenea, pentru afacerile care funcționează pe baza semnării unor volume mari de contracte (spre exemplu industria telecom), contractele smart sunt o foarte bună soluție, evitând astfel semnarea contractelor în mod individual (cu fiecare client).

Un alt element îl constituie urmărirea lanțului de aprovizionare. Blockchain este un adevărat must-have pentru orice afacere care presupune livrări de orice fel. Softurile obișnuite care gestionează lanțurile de aprovizionare sunt fragile, iar în cazul apariției unor erori se prefigurează șanse considerabile de apariție a problemelor la livrare, plată ș.a.m.d, lucru care poate conduce la discrepanțe financiare serioase în anumite situații. Structura blockchain-urilor este concepută pentru a fi redus factorul uman și erorile din sistem. De asemenea, acesta înregistrează fiecare aspect, astfel încât, în cazul unei defecțiuni sau a unei erori, o persoană poate afla întotdeauna ce s-a întâmplat. Un exemplu în acest sens este Walmart Canada, care și-a îmbunătățit eficiența operațiunilor considerabil de la implementarea blockchain.

De asemenea, putem discuta despre ID-urile digitale. Cu ajutorul tehnologiei blockchain, este mult mai ușor să urmărești identitățile digitale, lucru care poate reduce cozile la ghișeuri, aeroporturi ș.a.m.d. În ceea ce privește autentificarea identității, Blockchain-ul securizează întreaga procedură. În timp ce metodele obișnuite de autentificare folosesc sistemul bazat pe parole, sistemul blockchain verifică doar dacă cheia privată este corectă.

Tehnologia Blockchain și-a lăsat amprenta, de asemenea, asupra sectorului imobiliar. Anterior, tranzacționarea activelor de mare valoare, precum bunurile imobiliare, exclusiv prin canale digitale, nu a fost niciodată în mod real considerată o posibilitate. Acest tip de tranzacții este adesea efectuat offline, implicând angajamente față în față între diverse persoane fizice/juridice. Introducerea contractelor smart în platformele blockchain permite acum ca active precum imobiliarele să fie tokenizate și tranzacționate precum criptomonedele (ex.: bitcoin, ether etc.). Un proiect pilot de acest gen se desfășoară în prezent în Suedia.

Nu în ultimul rând, Blockchain-ul poate fi utilizat pentru protejarea datelor, verificarea informațiilor și înregistrarea tuturor operațiunilor, astfel încât constituie o tehnologie de neînlocuit pentru orice sferă care operează utilizând date sensibile. Am menționat numai o parte din aplicabilitățile acestei tehnologii, ele sunt mult mai numeroase.

Cum apreciați evoluția principalelor monede digitale, în special bitcoin și ether?

Sorin-Cristian NIȚĂ: Bitcoin a captat atenția publicului în jurul anului 2017, când prețul său a crescut vertiginos, atingând un maxim istoric de aproape 20.000 USD. De atunci, Bitcoin a cunoscut mai multe fluctuații semnificative de preț. Între 2018 și 2020 acesta a trecut printr-o corecție majoră, prețurile scăzând la aproximativ 3.200 USD în decembrie 2018, apoi întrând într-o fază de consolidare, tranzacționându-se între 3.000 USD și 10.000 USD pentru o lungă perioadă de timp. Ulterior, Bitcoin a cunoscut o altă creștere semnificativă a prețurilor, începând de la  aproximativ 7.000 USD și atingând un nou maxim istoric de peste 64.000 USD în aprilie 2021.

În prezent, prețul unui BTC se situează în jurul sumei de 30.000 de euro. Acesta constituie un driver al pieței, prețurile celorlalte monede având o variație oarecum corelată cu prețul bitcoin. Ce trebuie avut în vedere cu privire la evoluția oricărei monede este volatilitatea de care aceasta dă dovadă, volatilitate generată de lipsa de maturitate a pieței, coroborat cu lipsa reglementărilor specifice.

Cât de reglementată ar trebui să fie piața monedelor digitale?

Sorin-Cristian NIȚĂ: Dacă ne uităm la piața bursieră, constatăm că aceasta are reglementări concrete, indiferent că discutăm despre acțiuni, obligațiuni sau derivative, toate funcționează într-un cadru extrem de bine delimitat din punct de vedere legislativ. Cu toate acestea, determinarea nivelului adecvat de reglementare pentru piața cripto este un aspect subiectiv și depinde de diverși factori, inclusiv de obiectivele autorităților, jurisdicția specifică și riscurile și beneficiile generale asociate criptomonedelor.

Este important să reținem că reglementarea criptomonedelor constituie un aspect aflat încă în dezvoltare, iar abordările actorilor de pe piață sunt diferite raportat la jurisdicțiile existente într-o regiune/un stat anume. Unele țări au adoptat criptomonedele și tehnologia blockchain cu reglementări mai blânde, în timp ce altele au adoptat o atitudine mai precaută. Găsirea echilibrului corect este o provocare continuă și necesită o analiză atentă a potențialelor beneficii și riscuri asociate pieței cripto. Uniunea Europeană a progresat din punct de vedere legislativ în ceea ce privește reglementările prin pachetul MiCA (Markets în Crypto Assets), care ajută la creșterea transparenței, crearea unui cadru legal pentru furnizorii de servicii și dezvoltarea regulilor de combatere spălării banilor.

Cât de mult ne va schimba viitorul AI? Noi, oamenii, suntem pregătiți pentru asta? Cum va schimba AI piața muncii la nivel mondial și în România?

Sorin-Cristian NIȚĂ: Inteligența artificială are potențialul de a influența viitorul, în special pe fondul existenței învățării automate/roboticii, ce sunt de natură să ducă la automatizarea unui număr mare de sarcini de rutină din diverse industrii. Această automatizare ar putea contribui la creșterea productivității, eficienței și la economii de costuri. Cu toate acestea, anumite sectoare de muncă pot fi afectate, solicitând lucrătorilor să se adapteze și să dobândească noi competențe pentru a rămâne relevanți pe piața muncii, aflată într-o continuă schimbare. Este foarte posibil ca în industriile în care automatizarea este facilă să vedem o utilizare tot mai frecventă a roboților și a inteligenței artificiale. Cu titlu de exemplu, Amazon a început deja să facă livrări folosind dronele. În același sens, în viitorul nu foarte îndepărtat, se conturează posibilitatea livrării similare a comenzilor făcute prin aplicații 3rd party.

Personalul răspunzător de front office de la nivelul băncilor a început deja să aibă sarcini tot mai puține, majoritatea operațiunilor fiind realizate pe cale informatică. Automatizarea va fi vizibilă în majoritatea industriilor așa cum le știm noi, Iar inteligența artificială va grăbi acest proces și mai mult. Problema apare la reintegrarea în câmpul muncii a angajaților ale căror meserii se vor automatiza, intrucât deseori acești oameni au o singură specializare. Entitățile statale vor fi nevoite să intervină în piață și să le asigure o reconversie profesională eficientă, încât cei ce se regăsesc în situațiile menționate să poată lucra. Acest lucru nu ar fi benefic numai pentru angajați, ci și pentru stat, deoarece ei consumă banii pe care-i produc, iar o parte se întorc în bugetul public sub formă de taxe.

Sunt multe controverse legate de Chat GPT. Care este opinia dvs?

Sorin-Cristian NIȚĂ: În general, e util să ai un instrument performant care să fie de ajutor în desfășurarea activităților, însă informațiile primite prin intermediul acestuia necesită sortare și moderație. De exemplu, acesta este frecvent utilizat de studenți, însă, atâta timp cât informația generată este preluată fără a mai fi trecută prin filtrul gândirii, programul devine mai degrabă un obstacol. În ceea ce privește domeniul economic, de cele mai multe ori ChatGPT confundă termenii de specialitate cu cei din sfera juridică. Prin urmare, în cazul în care nu e realizată o sortare cel puțin primară a informației, instrumentul creează confuzie. În cele din urmă, nu există nicio îndoială că, în ciuda faptului că are diverse avantaje și dezavantaje, ChatGPT este revoluționar, însă cu toții ar trebui să ținem cont că nu ne putem baza exclusiv pe informațiile oferite de acest ChatBot (ne putem ajuta de el, dar fără a omite că primordiale sunt capacitățile noastre de gândire).

Cum putem diminua decalajul față de Occident în ceea ce privește indicele DESI?

Sorin-Cristian NIȚĂ: În ceea ce privește indicele DESI, România se situează pe ultimul loc din cele 27 de state membre UE, conform ultimelor date publice disponibile. Este important de remarcat că se conturează o creștere anuală relativă, însă aceasta este inferioară țărilor similare, lucru care demonstrează că nu există o convergență cu celelalte state în ceea ce privește indicele DESI.

Conform datelor existente în prezent, la capitolul conectivitate, România are rezultate relativ bune. Cu toate acestea, performanțele în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale și a serviciilor publice digitale sunt slabe comparativ cu celelalte state membre. Nivelul digitalizarii și progresele relativ lente în această zonă perturbă inclusiv potențialul economic al statului român, întrucât acesta nu poate beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de noile tehnologii. Mai mult, nivelul scăzut al serviciilor publice esențiale digitale agravează situația și mai mult adăugând costuri temporale destul de ridicate.

Astfel, în vederea reducerii decalajului existent la momentul actual, sunt necesare o serie de măsuri în sarcina statului român, precum promovarea competențelor și educației digitale în vederea accentuării gradului de alfabetizare digitală și a educației legate de tehnologie de la o vârstă fragedă. Aceasta include actualizarea curriculei școlare pentru a include formarea de bază a competențelor digitale și încurajarea adulților să participe la programe de îmbunătățire a competențelor digitale.

De asemenea, trebuie să sprijine inovația și antreprenoriatul prin crearea unui mediu favorabil pentru ca startup-urile și companiile inovatoare să prospere. Aceasta implică reducerea barierelor birocratice, asigurarea accesului la finanțare și oferirea de stimulente pentru cercetare și dezvoltare în tehnologiile digitale.

Totodată, digitalizarea sectorului public trebuie încurajată prin promovarea utilizării serviciilor de e-guvernare pentru a îmbunătăți eficiența administrativă, transparența și accesibilitatea, fapt ce poate avea un impact pozitiv atât asupra cetățenilor cât și asupra întreprinderilor.

În final, un alt lucru care lipsește României este monitorizarea progresului și compararea cu cele mai bune practici: evaluarea continuă a eficacității inițiativelor digitale și monitorizarea progresului prin comparație cu alte țări europene relevante. Învățarea de bune practici din abordări de succes ale altor actori internaționali poate ajuta la rafinarea strategiilor și la îmbunătățirea ulterioară a acestora. Este dificil să se realizeze progrese în contextul în care eficiența eforturilor depuse nu este măsurată constant.

Având în vedere că lucrați în mediul universitar, ne puteți spune principalele cariere pe care vor să le urmeze studenții?

Sorin-Cristian NIȚĂ: În România, carierele în  IT &Tech sunt foarte căutate. Mulți studenți aspiră să devină ingineri software, dezvoltatori web, analiști de date, experți în securitate cibernetică și consultanți IT, având în vedere industria tehnologică în creștere.

De asemenea, sectorul Business and Finance atrage absolvenți care doresc să devină analiști financiari, bancheri de investiții, consultanți în management, contabili și profesioniști în marketing. Pe măsură ce economia crește, există o cerere de profesioniști calificați în aceste domenii.

Sursă foto: financialintelligence.ro

Mastercard Receivables Manager a fost lansat pentru a eficientiza plățile virtuale de afaceri

Pe măsură ce mai mulți clienți aleg metode de plată alternative, unele companii se străduiesc să țină pasul și să proceseze aceste tranzacții în ritmul așteptat de la ele. Pentru a ajuta cu această povară, conglomeratul global de plăți, Mastercard lansează Mastercard Receivables Manager, o soluție nouă, automată.

Completând platforma de carduri virtuale Mastercard, lansarea Mastercard Receivables Manager simplifică modul în care companiile acceptă și procesează plățile cu cardul virtual. Într-o lume din ce în ce mai digitală, mai multe companii caută să înlocuiască procesele greoaie de plată tradiționale. Cardurile virtuale câștigă rapid avânt în plățile B2B. De fapt, peste 90% dintre furnizori raportează că preferă să primească o plată digitală – și informațiile aferente facturii – în detrimentul cecurilor.

Cu toate acestea, această trecere către tehnologiile în curs de dezvoltare a lăsat și echipele de creanțe să se lupte să țină pasul cu procesarea crescută a plăților cu cardul virtual. Acest lucru subliniază nevoia critică pentru o soluție automatizată.

După lansare, Chad Wallace, șeful global de soluții comerciale la Mastercard, a declarat: „Acesta este o realizare semnificativă în călătoria noastră de a oferi experiențe utilizatorilor mai simple, mai întâi digitale, ecosistemului de plăți B2B. Reducem decalajul dintre preferințele cumpărătorilor de carduri virtuale și provocările de acceptare ale furnizorilor prin automatizarea proceselor manuale și transformând modul în care funcționează echipele de creanțe.”

Integrarea Mastercard Receivables Manager

În parteneriat cu Billtrust, o organizație de plăți digitale și software de comandă în numerar B2B, Mastercard Receivables Manager face tranzacțiile cu cardul virtual mai eficiente, mai sigure și mai rentabile de procesat.

Furnizorii nu vor mai trebui să captureze și să introducă manual detaliile cardului virtual pentru a reconcilia numărul mare de plăți digitale primite. În schimb, noul produs consolidează aceste plăți cu cardul de la toți emitenții. Prin urmare, datele de remitere pot fi corelate automat cu facturile deschise și formatate și livrate pentru sistemele lor Enterprise Resource Planning (ERP). Acest lucru, la rândul său, facilitează reconcilierea facturilor cu eficiența și acuratețea furnizorilor.

Acest lucru oferă, de asemenea, furnizorilor noi avantaje, inclusiv capacitatea de a genera plăți anticipate și de a îmbunătăți vizibilitatea generală a fluxului lor de numerar.

Prin parteneriatul Mastercard cu Billtrust, Mastercard Receivables Manager necesită resurse minime pentru implementare.

Acesta permite achizitorilor să intre rapid pe piață și dă putere furnizorilor să primească plăți cu cardul virtual cu simplitate și ușurință. În consecință, crește oportunitățile de cheltuieli cu cardul pentru companii.

Mastercard Receivables Manager este o inovație globală care este disponibilă în prezent pentru clienții din SUA, iar disponibilitatea se extinde pe alte câteva piețe începând cu sfârșitul acestui an.

Sursă foto: staxpayments.com

Banca centrală nigeriană adaugă tehnologia NFC la eNaira pentru plăți contactless

Banca centrală a subliniat că adăugarea tehnologiei NFC (Near Field Communication) va juca un rol crucial în creșterea ratelor de adoptare pentru CBDC (Central bank digital currencies).

În ciuda destituirii fostului guvernator în urmă cu aproape două luni, Banca Centrală a Nigeriei (CBN) continuă să se angajeze în proiectul său privind moneda digitală a băncii centrale (CBDC), fără să arate niciun indiciu că îl abandonează.

Potrivit unui raport al publicației locale de știri The Sun, banca centrală a îmbunătățit recent aplicația mobilă CBDC prin încorporarea tehnologiei Near Field Communication (NFC). Această actualizare permite dispozitivelor mobile și terminalelor de plată să interacționeze atunci când se află în imediata apropiere, facilitând plățile eNaira convenabile și fără contact.

În ciuda versiunilor anterioare care încorporează coduri QR, CBN subliniază că cea mai recentă adăugare a tehnologiei NFC va juca un rol crucial în creșterea ratelor de adoptare pentru CBDC. Joseph Angaye, directorul adjunct al departamentului de management al riscului al CBN, a dezvăluit că autoritatea de reglementare bancară se angajează să utilizeze tehnologia inovatoare pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului.

Îmbrățișând ideea utilizării tehnologiei de ultimă oră, Angaye a dezvăluit că CBDC-ul va fi echipat cu caracteristici de programabilitate. El a explicat că aceste caracteristici de programabilitate ar putea limita plățile CBDC exclusiv la programe guvernamentale desemnate, reducând riscul de fraudă.

Printr-o explicație suplimentară, Angaye a subliniat că programabilitatea CBDC permite alocarea țintită a fondurilor fermierilor, permițând scopuri specifice, cum ar fi achiziția de instrumente. Prin implementarea acestei abordări, fondurile transferate în portofelul lor eNaira devin nedeturnabile în orice scopuri independente, asigurându-se că utilizarea prevăzută este respectată cu strictețe.

Conform rapoartelor, Angaye a evidențiat numeroase avantaje ale CBDC-urilor pentru utilizatorii de retail din țară, cum ar fi atenuarea riscurilor de decontare și permiterea procesării rapide a tranzacțiilor. El a subliniat că eNaira își propune să abordeze problema incluziunii financiare, iar rolul de pionierat al Nigeriei în adoptarea CBDC oferă informații valoroase pentru diverși actori economici și entități pentru a învăța din experiența țării.

Nigeria și-a lansat eNaira în 2021 pentru a face parte dintr-un grup exclusiv de țări cu o ofertă CBDC. Cu toate acestea, ratele de adoptare au scăzut sub așteptări, ceea ce a determinat banca centrală să exploreze mai multe opțiuni pentru a stimula utilizarea.

Cu rate scăzute de adopție, fostul guvernator CBN Godwin Emefiele a învinuit băncile comerciale că au împiedicat creșterea eNaira în favoarea profitabilității acestora.

Sursă foto: blockchain.news

ChatGPT își pierde performanța de la model la model

Unele dintre răspunsurile ChatGPT au arătat că acuratețea modelului s-a deteriorat în ultimele luni și cercetătorii nu își pot da seama de ce.

Într-un studiu din 18 iulie, cercetătorii de la Stanford și UC Berkeley au descoperit că cele mai noi modele ChatGPT au devenit mult mai puțin eficiente in oferirea de răspunsuri precise la o serie identică de întrebări în decurs de câteva luni.

Autorii studiului nu au putut oferi un răspuns clar cu privire la motivul pentru care capacitățile chatbot-ului AI s-au deteriorat.

Pentru a testa cât de fiabile au fost diferitele modele de ChatGPT, cercetătorii Lingjiao Chen, Matei Zaharia și James Zou au cerut modelelor ChatGPT-3.5 și ChatGPT-4 să rezolve o serie de probleme de matematică, să răspundă la întrebări sensibile, să scrie noi linii de cod și să urmeze un raționament vizual-spațial din prompturi.

Potrivit cercetării, în martie, ChatGPT-4 a fost capabil să identifice numere prime cu o rată de precizie de 97,6%. În același test efectuat în iunie, precizia lui GPT-4 a scăzut la doar 2,4%.

În schimb, modelul anterior GPT-3.5 a îmbunătățit identificarea numerelor prime în același interval de timp.

Studiul a constatat, de asemenea, că răspunsurile ChatGPT la întrebări referitoare la subiecte controversate – cu unele exemple care arată un accent pe etnie și gen – au devenit ulterior mai concise în refuzul de a răspunde.

Iterațiile anterioare ale chatbot-ului au oferit un raționament amplu privind motivul pentru care nu a putut răspunde la anumite întrebări sensibile. În iunie însă, modelele și-au cerut pur și simplu scuze utilizatorului și au refuzat să răspundă.

„Comportamentul aceluiași serviciu se poate schimba substanțial într-un timp relativ scurt”, au scris cercetătorii, subliniind necesitatea monitorizării continue a calității modelului AI.

Cercetătorii au recomandat utilizatorilor și companiilor care se bazează pe serviciile LLM drept componentă a fluxurilor lor de lucru să implementeze o anumită formă de analiză de monitorizare pentru a se asigura că chatbot-ul rămâne la curent.

Pe 6 iunie, OpenAI a dezvăluit planurile de a crea o echipă care va ajuta la gestionarea riscurilor care ar putea apărea dintr-un sistem AI superinteligent, lucru așteptat în acest deceniu.

Casa Albă: Demersul companiilor AI spre siguranță și transparență

Administrația Biden a subliniat responsabilitatea companiilor de inteligență artificială de a se asigura că serviciile lor sunt sigure pentru utilizare.

Pe 21 iulie, Casa Albă a facut un anunț privind companiile ce se folosesc de inteligența artificială (AI), precum OpenAI, Google și Microsoft, conform căruia acestea s-au angajat să dezvolte o tehnologie AI care este sigură și transparentă.

Administrația Biden a subliniat responsabilitatea companiilor de a asigura siguranța serviciilor lor și de a valorifica potențialul AI, promovând în același timp standarde înalte în dezvoltarea acesteia.

Kent Walker, președintele Google pentru afaceri globale, a recunoscut că obținerea succesului în AI necesită colaborare. El și-a exprimat satisfacția că s-a alăturat altor companii de top în domeniul inteligenței artificiale pentru a sprijini aceste angajamente și a asigurat că Google va continua să lucreze cu alte companii prin împărtășirea informațiilor și a celor mai bune practici.

Printre angajamente se numără testarea de securitate înainte de lansare pentru sistemele AI, partajarea celor mai bune practici în domeniul siguranței AI, investiția în securitate cibernetică și măsuri de protecție a amenințărilor interne și permiterea raportării de către terți a vulnerabilităților în sistemele AI.

Sursă foto: bath.ac.uk

Minarea de Bitcoin devine din ce în ce mai ecologică

Minarea de Bitcoin devine din ce în ce mai sustenabilă datorită unor lucruri precum fermele de hidro-răcire și gazele petroliere asociate – subminând criticile privind mediul înconjurator.

Impactul asupra mediului al mineritului de Bitcoin a fost întotdeauna un subiect controversat. Pe de o parte, criticii subliniază că securizarea rețelei Bitcoin necesită mai multă putere decât consumul anual de electricitate al unor țări întregi. Pe de altă parte, o mare parte a comunității cripto susține că este o activitate necesară care a permis blockchain-ului Bitcoin să rămână extrem de rezistent împotriva atacurilor externe, cu un timp de funcționare de aproape 99,99% de-a lungul a 14 ani de istorie.

Cu toate acestea, evoluțiile recente de pe piață au oferit participanților oportunitatea de a face ca minarea Bitcoin să devină sustenabilă.

Falsa reputație proastă a procesului de minare

Înainte de a trece peste beneficiile în sine, este esențial să clarificăm câteva fapte despre minerit Bitcoin. Comparând consumul de energie al națiunilor și estimări conform cărora o singură tranzacție BTC are o amprentă de carbon de aproape 820.000 de tranzacții Visa, trebuie subliniat că această activitate nu produce de fapt emisii.

În schimb, această „muncă” este făcută de centralele electrice care furnizează energie electrică platformelor miniere. Asemenea gospodăriilor sau altor entități comerciale, minerii folosesc doar infrastructura electrică ce există în orice locație dată.

De când Tesla a încetat să accepte plăți cu Bitcoin în mai 2021, invocând ingrijorarea asupra stării mediului, mulți au criticat consumul de energie al rețelei blockchain. Totuși, deși este important să se abordeze utilizarea ridicată a energiei electrice de către minarea de Bitcoin, aceasta nu ar trebui făcută în vid, deoarece nu este singura industrie consumatoare de energie.

Potrivit Bitcoin Mining Council, mineritul BTC consumă doar o fracțiune din energia necesară pentru alimentarea industriilor, cum ar fi construcții (3,77%), finanțe și asigurări (4,45%), transport maritim (5,41%) și aviație (5,43%). Este nevoie chiar de aproape 2,6 ori mai multă energie electrică pentru a extrage aur decât pentru a securiza rețeaua Bitcoin. Și asta fără a discuta măcar despre eliminarea dispozitivelor electronice, precum și despre industriile agricole și zootehnice, care se numără printre cele cu cele mai semnificative amprente asupra mediului.

Având în vedere cele de mai sus, pare incorect să subliniem consumul ridicat de energie electrică de minerit Bitcoin fără a menționa cât de multă energie consumă alte industrii în fiecare zi.

Eforturi către o industrie din ce în ce mai durabilă

În ciuda controverselor în jurul subiectului, este cert faptul că este nevoie de o cantitate semnificativă de energie electrică pentru a securiza și întreține rețeaua Bitcoin. Întrebarea este cum să facem Bitcoin mai durabil.

O soluție ar fi combinarea minării de Bitcoin cu alte activități de afaceri într-un mod benefic. De exemplu, fermele miniere cu hidro-răcire pot furniza căldură pentru sere, ferme piscicole, clădiri și chiar comunități întregi. În timp ce doar opt WhatsMiners sunt necesari pentru a încălzi o seră de 10.000 de metri pătrați, creșterea temperaturii apei cu 10 grade Celsius prin intermediul platformelor miniere poate scurta perioada de creștere a somonului în fermele piscicole de până la trei ori. Un alt caz potențial de utilizare include dezvoltarea de hidrocentrale mici pentru a consuma energie electrică împreună cu comunitățile locale.

Utilizarea gazului petrolier asociat (APG – un produs secundar al forajelor petroliere) pentru a alimenta platformele miniere Bitcoin este, de asemenea, un punct cheie în acest domeniu. Deoarece nu întotdeauna merită ca producătorii să-l folosească, îl ard în mod regulat la fața locului. Ultimul proces se numește ardere cu gaz, care a condus la 2,7 miliarde de tone de emisii de CO2 echivalent în 2021, împreună cu gazul irosit în aerisire și scurgerile de metan.

În loc să risipească această resursă, minerii Bitcoin pot transforma APG în energie pentru a-și alimenta platformele. Prin prevenirea arderilor, această activitate poate avea un efect favorabil asupra mediului. De fapt, un raport a dezvăluit că minarea de Bitcoin poate scădea procentul de gaz arse de către fiecare producător de petrol cu 80%.

În același timp, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că este de departe cea mai rentabilă modalitate de a reduce emisiile, depășind de mai multe ori valorile eoliene și solare. Acesta este probabil motivul pentru care multe companii de petrol și gaze mai mici din Statele Unite extrag Bitcoin cu gaz ars.

Drumul către un Bitcoin mai ecologic

Pe măsură ce minerii Bitcoin au migrat în țări în care au acces la energie mai ieftină sub formă de surse regenerabile, acest lucru a oferit participanților de pe piață oportunitatea de a crește sustenabilitatea industriei.

Cu inițiative precum prevenirea arderii gazelor și combinarea acesteia cu alte activități de afaceri, obiectivul pe termen lung este de a face mineritul Bitcoin ecologic. În mod ideal, fiecare industrie ar trebui să devină cât mai sustenabilă posibil, minimizând în același timp daunele cauzate mediului. A depune eforturi pentru a face acest lucru posibil este ceea ce înseamnă a fi participanți responsabili pe piață.

Minatul de Bitcoin face deja multe pentru a transforma sectorul energetic, deoarece minerii sunt foarte flexibili în ceea ce privește consumul de energie electrică. Și pe măsură ce sustenabilitatea acestei industrii se îmbunătățește în anii următori, aceasta va atrage mulți investitori pe scară largă care sunt interesați să investească în afaceri ecologice.

Sursă foto: etftrends.com

Raport Bloomberg: Evoluții în reglementarea finanțelor digitale

Cu evoluțiile tehnologice care avansează într-un ritm rapid, autoritățile de reglementare se grăbesc să stabilească standarde pentru o serie de probleme noi și emergente. UE este cu un pas mai aproape de a ajunge la un cadru final pentru inteligența artificială (IA), Parlamentul European fiind de acord cu poziția sa de negociere. Regatul Unit urmează să găzduiască primul summit global din lume privind siguranța AI la sfârșitul acestui an, iar Congresul SUA speră să aibă în curând un cadru pentru AI. Rolul furnizorilor terți pe piețele financiare continuă să fie o temă importantă de reglementare, Europa începând să concretizeze detaliile tehnice ale viitorului său cadru pentru riscul operațional, iar autoritățile de reglementare ale băncilor din SUA au emis îndrumări privind gestionarea riscului terților. Activele digitale continuă să fie o prioritate de reglementare emergentă, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din SUA depunând procese împotriva a două dintre cele mai mari burse de cripto, iar UE a publicat regulile finale pentru cadrul său de reglementare pentru cripto-active. Atât Africa de Sud, cât și Hong Kong au făcut progrese semnificative în dezvoltarea regimurilor de licențiere pentru companiile cripto și, respectiv, platformele virtuale de tranzacționare a activelor.

Parlamentul European face progrese în ceea ce privește reglementarea AI

Parlamentul European a votat pentru a promova proiectul legislativ pentru stabilirea primului regim de reglementare pentru tehnologia Inteligenței Artificiale (AI), cunoscut sub numele de Actul AI. UE urmează să adopte o abordare bazată pe risc, care clasifică aplicațiile AI în funcție de profilul lor de risc:

 • Risc inacceptabil: proiectele de propuneri includ interdicții privind aplicațiile considerate a fi inacceptabile, cum ar fi supravegherea biometrică în timp real și la distanță, precum recunoașterea facială și sistemele de scoring social, care sunt considerate riscuri inacceptabile.
 • Risc ridicat: aplicațiile cu risc ridicat, cum ar fi educația, aplicarea legii și accesul la servicii private esențiale, vor fi evaluate înainte de a fi disponibile pe piață și pe tot parcursul ciclului lor de viață.
 • AI generativă: Parlamentul European propune ca AI generativă să fie nevoită să dezvăluie faptul că conținutul este generat de AI, proiectarea modelului trebuie să prevină generarea de conținut ilegal și rezumatele datelor protejate prin drepturi de autor utilizate pentru instruire să fie publicate.
 • Risc limitat: sistemele AI considerate a fi cu risc limitat vor trebui să respecte cerințele minime de transparență care permit utilizatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză.
 • Negocierile vor începe acum între Parlamentul European, statele membre și Comisia UE în vederea ajungerii la un acord final până la sfârșitul anului.

Marea Britanie va găzdui primul summit global privind siguranța inteligenței artificiale

Prim-ministrul Regatului Unit a anunțat că Regatul Unit va găzdui primul summit global important privind siguranța AI, în timp ce lumea se confruntă cu provocările și oportunitățile prezentate de progresul rapid al AI. Summit-ul, care va fi găzduit în Marea Britanie în această toamnă, va lua în considerare riscurile AI, inclusiv sistemele de frontieră, și va discuta despre modul în care acestea pot fi atenuate prin acțiuni coordonate la nivel internațional. De asemenea, va oferi țărilor o platformă pentru a lucra împreună la dezvoltarea în continuare a unei abordări comune pentru atenuarea acestor riscuri. În iulie, secretarul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, va convoca prima ședință de informare a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la oportunitățile și riscurile inteligenței artificiale pentru pacea și securitatea internațională.

SEC din SUA va propune reguli pentru brokerajele care folosesc AI

Securities and Exchange Commission (SEC) din Statele Unite ale Americii a indicat că intenționează să propună reguli pentru a aborda conflictele de interese asociate cu inteligența artificială (AI) utilizată de brokeri pentru a interacționa cu clienții. Rapoartele indică că propunerea s-ar aplica și analizei predictive a datelor și învățării automate (ML). SEC a analizat potențialele conflicte de interese asociate cu AI/ML și analiza datelor predictive încă de la cererea sa de informații din 2021, care a pus zeci de întrebări industriei și publicului cu privire la utilizarea, dezvoltarea și implementarea AI/ML și analiza datelor predictive. . În plus, președintele SEC Gary Gensler a scris despre AI/ML încă din zilele sale ca profesor la MIT. În documentul său de lucru din 2020 „Învățare profundă și stabilitate financiară”, Gensler și co-autorul său au explorat potențialele beneficii și riscuri ale AI/ML în serviciile financiare.

Acest lucru vine în timp ce liderul majorității din Senat, Chuck Schumer (D-NY), a cerut „modestie”, în timp ce a semnalat un impuls pentru reglementarea inteligenței artificiale. Schumer a remarcat că este important să încurajăm inovarea, dar să o facem într-un mod sigur și responsabil și ar trebui să asigure securitatea națională, securitatea economică și să abordeze preocupările legate de drepturile de autor și de dezinformări. Democratul din New York a semnalat că reglementarea AI va fi „extrem de dificilă”, dar că Congresul va urmări să aibă un cadru cuprinzător în cateva„luni”.

ESA se consultă cu privire la criteriile critice ale furnizorilor de servicii TIC terți în conformitate cu DORA

Autoritățile europene de supraveghere (ESA) se consultă cu privire la criteriile pentru furnizorii terți de ICT (CTPP) și taxele de supraveghere care urmează să fie percepute acestora în temeiul Digital Operational Resilience Act (DORA) al Europei. Documentul de discuție este împărțit în două părți:

(i) criteriile propuse pentru evaluarea importantei furnizorilor terți de servicii ICT, inclusiv o serie de indicatori cantitativi și calitativi relevanți pentru fiecare dintre criteriile ce măsoară importanta; 

(ii) taxele propuse care urmează să fie percepute pentru CTPP și modul în care acestea urmează să fie plătite, inclusiv tipurile de cheltuieli care vor fi acoperite de taxe, precum și determinarea adecvată a cifrei de afaceri aplicabile CTPP care va sta la baza comisionului calcul. AES solicită, de asemenea, feedback cu privire la metoda de calcul a taxelor și alte considerații practice privind plata taxelor.

Comentariile trebuie să fie transmise până la 23 iunie 2023. Feedback-ul colectat ca răspuns la această consultare va informa sfaturile tehnice pe care AES-urile le vor furniza Comisiei până la 30 septembrie 2023. DORA urmează să se aplice în UE începând cu 17 ianuarie 2025.

În mod similar, ESA au lansat, de asemenea, primul lor lot de produse de politică în cadrul DORA, care urmăresc să asigure un cadru legal consecvent și armonizat în domeniile managementului riscurilor ICT, raportării incidentelor majore legate de ICT și managementului riscurilor terților din ICT. Consultarea se desfășoară până la 11 septembrie 2023.

Agențiile americane de reglementare a băncilor emit orientări finale privind managementul riscului de către terți

Consiliul guvernatorilor Rezervei Federale, Federal Deposit Insurance și Office of the Controller of the Currency au emis îndrumări comune finale menite să ajute organizațiile bancare să gestioneze riscurile asociate cu relațiile cu terții, inclusiv relațiile cu companiile de tehnologie financiară. Îndrumarea finală descrie principiile și considerațiile pentru gestionarea riscului de către organizațiile bancare a relațiilor cu terții. Ghidul final acoperă practicile de management al riscului pentru etapele ciclului de viață al relațiilor cu terții: planificare, due diligence și selecția terților, negocierea contractului, monitorizarea continuă și reziliere.

Malaezia încorporează riscurile specifice cloud-ului în cadrul său de reglementare

BNM (Bank Negara Malaysia) și-a actualizat documentul de politică privind managementul riscului în tehnologia informației (RMiT) pentru a oferi îndrumări suplimentare privind consolidarea capacităților firmelor de management al riscului în cloud. Mai exact, documentul stabilește noi cerințe pentru instituțiile financiare să ia în considerare riscurile cheie comune și măsurile de control atunci când găzduiesc sisteme critice pe infrastructura cloud public. Instituțiile financiare trebuie să implementeze controale solide de gestionare a riscurilor și o fortificare cibernetică robustă pentru a păstra încrederea publicului în sistemul financiar. Documentul de politică este în vigoare de la 1 iunie 2023 pentru toate băncile digitale licențiate, inclusiv băncile digitale islamice. Pentru alte tipuri de instituții financiare, noile cerințe privind adoptarea cloud-ului vor intra în vigoare la 1 iunie 2024. Orice modificări ale contractelor existente cu furnizorii de servicii cloud trebuie făcute până la această dată.

IOSCO consultă cu privire la reglementarea cripto-activelor

Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) – instituția globală de stabilire a standardelor pentru piețele de valori mobiliare – a emis spre consultare recomandări detaliate privind reglementarea cripto-activelor către jurisdicțiile de pe tot globul. Propunerile vizează diferitele activități desfășurate de furnizorii de servicii de cripto-active (CASP), cum ar fi oferta, admiterea la tranzacționare, tranzacționarea în curs, decontarea, supravegherea pieței și custodia. Conceput pentru a îmbunătăți standardele globale de reglementare pentru cripto-active și pentru a pune capăt incertitudinii de reglementare care caracterizează spațiul cripto-activelor, IOSCO a formulat recomandări care acoperă șase domenii:

 • Conflicte de interese care decurg din integrarea verticală a activităților și funcțiilor;
 • Manipularea pieței, comerțul privilegiat și fraudă;
 • Riscuri transfrontaliere și cooperare în materie de reglementare;
 • Custodia și protecția bunurilor clienților;
 • Risc operațional și tehnologic;
 • Acces cu amănuntul, adecvare și distribuție.

În urma feedback-ului la consultare, IOSCO intenționează să își finalizeze recomandările la începutul trimestrului IV al acestui an. Un obiectiv cheie al IOSCO este de a promova o mai mare coerență în ceea ce privește modul în care membrii IOSCO abordează reglementarea și supravegherea activităților cripto-activelor, având în vedere natura transfrontalieră a acestor piețe. Perioada de consultare este deschisă până la 31 iulie 2023.

UE publică regulile finale privind reglementarea cripto

Normele europene emblematice pentru stabilirea unui regim de reglementare pentru cripto-active – piețele de cripto-active (MiCA) – au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor introduce un cadru de reglementare armonizat în UE pentru a înlocui actualul mozaic de legislație națională. în diferite state membre. MiCA urmărește să crească transparența prin introducerea de noi reguli pentru emitenții de token-uri utilitare, token-uri de referință la active, așa-numitele stablecoins. De asemenea, acoperă furnizorii de servicii, cum ar fi platormele de tranzacționare și portofelele în care sunt deținute cripto-active. Prevederile privind stablecoinurile și token-urile e-money vor fi introduse treptat începând cu 30 iunie 2024, majoritatea prevederilor fiind introduse în șase luni după 30 decembrie 2024. Autoritatea de reglementare a pieței de securitate din Europa, ESMA se pregătește să se consulte cu privire la trei pachete de pachete tehnice. reguli de implementare a MiCA:

 • Pachetul de consultare 1 (iulie 2023): Acesta va include reguli privind cererea de autorizare, tratarea reclamațiilor și conflictele de interese.
 • Pachetul de consultare 2 (octombrie 2023): Mandatele specifice sunt nedeterminate, dar vor acoperi probabil toate acele mandate rămase cu un termen limită de 12 luni, cum ar fi dezvăluirea investitorilor, guvernanța CASP, indicatorii de durabilitate și transparența comercială.
 • Pachetul de consultare 3 (T1 2024): Mandatele specifice sunt încă nedeterminate, dar vor include probabil protecția investitorilor și abuzul de piață.

MiCA a fost publicat împreună cu regulile însoțitoare privind transferurile de fonduri în criptoactive.

SEC dă în judecată Coinbase și Binance

SEC a intentat un litigiu atât împotriva Coinbase, cât și împotriva Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din SUA și, respectiv, la nivel global. Comisia susține că Coinbase a ocolit reglementările, permițând utilizatorilor să tranzacționeze token-uri care erau de fapt valori mobiliare neînregistrate. În special, Comisia a vizat programul de staking al Coinbase, care permite utilizatorilor să obțină profit prin mecanismele de staking. Plângerea susține că acest aranjament, în care clienții obțin un profit pe baza eforturilor Coinbase, încalcă legile privind valorile mobiliare. Într-o acțiune separată, SEC a dat în judecată Binance și afiliatul său american BAM Trading Services, împreună cu Changpeng Zhao (CZ), acuzând multiple încălcări ale legilor privind valorile mobiliare. În special, Comisia susține că CZ și Binance și-au subminat propriile controale interne pentru a permite „clienților americani de mare valoare” să continue tranzacționarea pe Binance.com, în ciuda faptului că susțineau public că clienților americani li s-a interzis să facă acest lucru. În plus, plângerea susține că Biniance și CZ au permis amestecarea activelor clienților și au deturnat fondurile clienților după bunul plac. O parte deosebit de supărătoare a plângerii pentru Binance este presupusa admitere de către COO al Binance în decembrie 2018 că Binance a funcționat ca o bursă de valori mobiliare fără licență.

Pe 13 iunie, SEC a trimis o scrisoare ca răspuns la un ordin din 6 iunie din partea Curții de Apel din SUA pentru al treilea circuit. Ordinul determinat Comisia să determine dacă SEC a luat o decizie cu privire la petiția Coinbase de reglementare, care a fost depusă inițial în 2022 și, dacă nu, de cât timp suplimentar are nevoie Comisia. Comisia a răspuns declarând că personalul se așteaptă să poată face o recomandare în următoarele 120 de zile.

Intră în vigoare un nou regim de licență pentru platformele virtuale de tranzacționare a activelor din Hong Kong

Hong Kong Securities and Futures Commission (SFC) a publicat cerințele de reglementare și aranjamentele tranzitorii pentru a implementa noul regim de licențiere pentru platformele virtuale de tranzacționare a activelor (VATP) în temeiul Ordonanței de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLO). În cadrul noului regim, toate VATP-urile care continuă să opereze un schimb virtual de active în Hong Kong sau să își comercializeze în mod activ serviciile către investitorii din Hong Kong vor trebui să fie autorizate de SFC. Noul regim de licențiere a intrat în vigoare la 1 iunie 2023.

În ceea ce privește aranjamentele tranzitorii ale noului regim de licențiere, VATP-urile care furnizează servicii cu „prezență semnificativă și substanțială” în Hong Kong înainte de 1 iunie 2023 pot continua să presteze serviciul timp de 12 luni până la 31 mai 2024, fără a încălca noile cerințe de licențiere. Determinarea unei „prezențe semnificative și substanțiale” va implica luarea în considerare a biroului fizic, a personalului cheie și a volumelor de tranzacționare specifice Hong Kong. VATP-urile care nu funcționau în Hong Kong înainte de 1 iunie 2023 nu sunt eligibile pentru aranjamentele tranzitorii și, prin urmare, nu pot începe activități comerciale VATP în oraș sau nu comercializează în mod activ investitorilor din Hong Kong până când nu sunt autorizați de către SFC.

Înainte de lansarea regimului de licențiere din 1 iunie 2023, SFC și-a publicat concluziile ca răspuns la feedback-ul de consultare primit de la o mare varietate de părți interesate. SFC a spus că respondenții au salutat în general cerințele propuse, în timp ce unii dintre ei au solicitat clarificări. Cerințele finale au fost modificate sau clarificate pentru a reflecta acest lucru.

Furnizorii de servicii cripto din Africa de Sud vizează obținerea licențierii

Companiile cripto care doresc să opereze în Africa de Sud vor trebui să solicite o licență de la Autoritatea de Conduită a Sectorului Financiar (FSCA) a țării începând cu 1 iunie 2023. FSCA rămâne de părere că activitățile legate de criptoactive prezintă riscuri semnificative pentru clienții financiari și că evoluțiile recente evidențiază necesitatea reglementării urgente a activităților criptoactivelor. Ca urmare a acestui nou regim de licență, cei care furnizează servicii financiare în legătură cu criptoactive fără licență ar putea fi amendați de până la 10 milioane ranzi sud-africani sau riscă închisoare. Companiile au până la 30 noiembrie 2023 să depună această cerere.

Hong Kong și Japonia explorează monedele digitale ale băncii centrale

Directorul executiv al Autorității Monetare din Hong Kong (HKMA) Eddie Yue a anunțat începerea programului pilot de monedă digitală a băncii centrale de vânzare cu amănuntul (CBDC) în Hong Kong, și anume e-HKD. În urma feedback-ului pozitiv la două runde de consultare, în special în lumina potențialului eficiență mai mare a plăților, Hong Kong a lansat Programul pilot e-HKD pentru a lua în considerare diferite cazuri de utilizare și opțiuni de proiectare și pentru a crea împreună noi funcționalități și infrastructuri de plată. Având în vedere ecosistemul bine dezvoltat de plăți cu amănuntul din Hong Kong, orice decizie de implementare a e-HKD ar depinde foarte mult de posibilitatea realizării plaților mai eficiente și mai convenabile decât metodele de plată. Ca atare, lecțiile din programul pilot vor fi esențiale în vederea adoptării oricărei decizii politice finale așteptarea fiind ca aceste lecții să fie împărtășite în săptămâna FinTech din Hong Kong din noiembrie 2023.

Între timp, Banca Japoniei (BOJ) a emis un nou raport care detaliază concluziile din a doua fază a studiului său CBDC, un proiect care a derulat din aprilie 2022 până în martie 2023. A doua fază a proiectului a avut în vedere evaluarea unor funcții suplimentare construite pe baza funcțiilor primare CBDC explorate în prima fază. Decizia de emitere a unui CBDC va fi adoptată prin discuții între publicul japonez, iar BOJ va continua să facă pregătirile în consecință.

Sursă foto: cnbctv18.com