Băncile centrale din Italia și Coreea de Sud sunt de acord asupra cooperării CBDC

Banca d’Italia – banca centrală a Italiei – a anunțat pe 5 decembrie, prin canalele sale oficiale, că a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Coreei de Sud, Bank of Korea, privind sistemele informatice și de plată. Potrivit băncii centrale italiene, memorandumul de înțelegere include „schimbul reciproc de cunoștințe și informații” atunci când vine vorba de problemele legate de tehnologia informației și comunicațiilor (TIC). Mai exact, menționează problemele TIC legate de sistemele de decontare în timp real și de monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC). Anunțul spunea că la întâlnire a participat directorul general al Băncii d’Italia, Luigi Federico Signorini, care a semnat acordul.

Pe parcursul ultimului an, ambele țări au explorat CBDC, deși cu abordări diferite.

În Italia, banca centrală s-a concentrat în principal pe interoperabilitate în soluțiile sale de decontare a tranzacțiilor bazate pe tehnologia contabilă distribuită (DLT) prin contracte hash-linked, mai degrabă decât pe o abordare CBDC angro, așa cum este cazul altor țări europene.

Între timp, Coreea de Sud a început să-și piloteze tehnologia de infrastructură CBDC în octombrie. Programul său pilot include atât bănci private, cât și instituții publice, sprijinul tehnic fiind oferit prin Banca Reglementelor Internaționale. În noiembrie, Coreea de Sud a anunțat că va invita 100.000 de cetățeni să-și testeze CBDC începând cu 2024.

Deși multe guverne avansează cu planuri de a introduce CBDC, rămâne o opoziție fermă față de monedele digitale. Un politician german a declarat recent că este un „oponent ferm” al monedei euro digitale a Uniunii Europene și consideră că CBDC-urile sunt o invazie a vieții private. În Statele Unite, multe personalități publice s-au declarat împotriva propriei CBDC din SUA. Gazda podcastului Joe Rogan a mers chiar atât de departe încât a spus că CBDC vor însemna „șah-mat” și „game over”.

Singapore lansează Strategia Naționala AI 2.0 cu planuri pentru 15.000 de experți în AI

Singapore a lansat o versiune actualizată a Strategiei sale naționale de inteligență artificială, inclusiv planuri pentru creșterea competenței guvernamentale, construirea unei națiuni inteligente și creșterea capacității de calcul. Guvernul din Singapore a lansat Strategia națională 2.0 actualizată pe 4 decembrie, subliniind modul în care intenționează să îmbrățișeze inovația și să abordeze provocările asociate cu inteligența artificială (AI).

Singapore și-a structurat strategia de inteligență artificială în trei sisteme distincte constând din 10 „activatori” care conduc acele sisteme și 15 pași de acțiune pentru ca sistemul să funcționeze. Prima strategie AI a fost introdusă în 2019. Abordarea sistematică a planului actualizat se concentrează pe trei domenii principale ale societății sale, inclusiv ceea ce numește „motoare de activitate”, „oameni și comunități” și „infrastructură și mediu”.

Construirea unei națiuni inteligente

Printre pașii de acțiune se numără planul Singapore de a dezvolta noi „Centre de excelență” AI în cadrul companiilor care operează în țară pentru a promova „crearea și utilizarea sofisticată a valorii AI în sectoare cheie”.

Planul AI actualizat are, de asemenea, criterii de echipare a agențiilor guvernamentale cu „cunoștințe specializate, capacități tehnice și instrumente de reglementare” și „îmbunătățire” a competențelor AI în toți funcționarii publici din Singapore. Conform viziunii, Singapore intenționează să-și folosească capacitatea guvernamentală pentru a crea resurse care să sprijine adoptarea AI în sectorul public.

În plus, a spus că intenționează să-și mărească numărul de „practicanți AI” sau experți locali la 15.000 prin extinderea programelor de formare specifice AI, tehnologiei și că „rămâne deschis” talentelor globale. Raportul spune că diverse programe de instruire tehnologică centrate pe dezvoltarea AI au oferit la peste 2.700 de persoane „joburi bune” până în prezent.

Singapore, la fel ca multe alte țări din întreaga lume, a declarat că intenționează, de asemenea, să își mărească capacitățile. Pentru a face acest lucru, Singapore a declarat că intenționează să aprofundeze parteneriatele cu jucători importanți din industrie, inclusiv producătorii de cipuri și furnizorii de servicii cloud, și să sprijine firmele locale din industria de calcul din Singapore. Planifică să-și pună în aplicare măsurile de acțiune în următorii 3-5 ani pentru a-și susține ambițiile în sectorul AI.

Singapore urmează alte țări în eforturile sale de a îmbrățișa AI. Recent, la AI Safety Summit, Regatul Unit a declarat că intenționează să investească 300 de milioane de lire sterline în obținerea și operarea a două supercomputere AI pentru a-și spori propria amprentă în cursa globală AI.

OpenAI, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de inteligență artificială din lume, a anunțat un parteneriat cu G42 în Dubai pentru a-și extinde acoperirea în regiunea Orientului Mijlociu.

Între timp, Statele Unite – unul dintre cele mai importante centre de producție de cipuri din lume – au început să înăsprească controalele la export, vizând anumite țări cu privire la tehnologia sa de a dezvolta și alimenta sisteme AI de nivel înalt.

Sursă foto: gi-de.com