Un adevăr dificil – nepotrivirea dintre Web3 și AI generativă

Sarcinile de lucru AI generative sunt concepute pentru a fi intensive din punct de vedere computațional, rulând pe GPU-uri extrem de paralelizabile. Ce rol lasă asta blockchain-ului? Jesus Rodriguez, de la IntoTheBlock, explorează o soluție posibilă.

Intersecția dintre inteligența artificială generativă (AI) și Web3 este una dintre cele mai fascinante tendințe din spațiul activelor digitale. În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord că AI generativă va juca probabil un rol în următoarea generație de tehnologii Web3, specificul este departe de a fi banal. La urma urmei, AI nu a fost niciodată considerat un bloc important în arhitecturile Web3, iar diferitele generații de L1 și L2 nu au fost concepute pentru a rula sarcini de lucru AI.

Realitatea cu care se confruntă tehnologii Web3 atunci când încearcă să imagineze adaptarea timpilor de execuție Web3 la tehnologiile AI generative sugerează o nepotrivire copleșitoare privind cerințele de date și de calcul. Sarcinile de lucru AI generative sunt concepute pentru a fi intensive din punct de vedere computațional, rulând pe GPU-uri extrem de paralelizabile. Timpul de rulare a blockchain-ului este destul de limitat în ceea ce privește datele și capacitățile lor de calcul.

În același timp, Web3 are nevoie disperată să încorporeze capabilități generative de AI pentru a ajunge din urmă alternativele Web 2. Întrebarea evidentă devine atunci: cum s-ar concretiza integrarea AI generativă și Web3?

Dintre toate tendințele în AI generativă, există una care pare a fi ideală pentru încorporarea capabilităților blockchain și care, întâmplător, a adunat atenția mainstreamului prin anunțurile recente făcute de OpenAI în cadrul conferinței sale Developer Days: ați auzit de agenți autonomi?

Aici, subiectul se împarte în două puncte cheie:

1.De ce majoritatea capabilităților Web3 adaugă doar beneficii marginale valului actual de soluții AI generative.

2.De ce agenții autonomi sunt singura tendință în AI generativă care poate încorpora capabilități Web3.

Nepotrivirea

Citim în mod regulat publicații exagerate despre cum blockchain-ul și tehnologiile AI generative se potrivesc perfect. Acele afirmații sunt bune pentru a face titluri, dar le lipsește rigoarea tehnică de a înțelege starea actuală a ambelor tehnologii. Aprofundarea înțelegerii posibilelor căi de integrare dintre Web3 și AI generativă dezvăluie o imagine foarte provocatoare.

Urmând o abordare bazată pe principii pentru a ne gândi la potențiala integrare dintre AI generativă și Web3, putem lua în considerare două dimensiuni fundamentale:

1. O nouă generație de tehnologii Web3 care va valorifica capabilitățile AI generative.

2.Soluții AI generative care ar putea încorpora tehnologii blockchain.

Primul vector este destul de enigmatic. Pe de o parte, ne putem imagina clar o nouă generație de protocoale DeFi sau timpi de execuție blockchain care vor încorpora

capabilități inteligente alimentate de AI generativă. Pe de altă parte, acele cazuri de utilizare sunt foarte în curs de dezvoltare sau aproape inexistente.

A doua categorie oferă un set mai larg de oportunități, dar este la fel de provocatoare. Din punct de vedere psihologic, este foarte tentant să încercăm să adaptăm capabilitățile moderne Web3, cum ar fi calculul fără cunoștințe, la stive descentralizate pentru soluții AI generative. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că vedem un număr tot mai mare de cunoștințe zero (zk) sau stive descentralizate pentru AI generativă. Deși cu siguranță interesante, acele soluții par destul de nepotrivite cu valul actual de stive generative de AI.

De exemplu, calculul cu cunoștințe zero ar putea debloca unele cazuri de utilizare în termeni de transparență în IA generativă, dar costurile sale de calcul fac să fie extrem de nepractic să fie aplicat la scara modelelor de transformare mari. În mod similar, arhitecturile GPU descentralizate sunt impracticabile pentru preinstruirea sau reglarea fină a modelelor AI generative, având în vedere că necesită o magistrală de comunicare incredibil de rapidă între GPU.

Reducerea decalajului dintre tehnologiile AI generative și Web3 necesită mai mult decât o combinație de capabilități tehnologice; necesită ca aceste capabilități să fie potrivite pentru cazurile de utilizare actuale în ambele stive de tehnologie. În acest sens, există o tendință nouă în AI generativă care pare a fi un candidat perfect pentru stivele Web3.

Introducerea agenților semi-autonomi

Dacă urmăriți spațiul AI generativ, probabil că ați întâlnit proiecte precum AutoGPT, BabyAGI sau GPT-urile OpenAI tocmai anunțate, care se bazează pe capabilități de agenți semi-autonomi. Cea mai simplă versiune a agenților semi-autonomi sunt modelele inteligente care pot raționa prin sarcini abstracte, pot formula și executa planuri într-un mediu dat.

Luați în considerare un agent specializat în efectuarea cercetărilor de piață pentru un anumit domeniu. Acest agent poate începe cu un scop abstract, cum ar fi „cercetarea unui produs specific” și poate formula un plan pentru a consulta sursele de informații adecvate, a rezuma informațiile folosind un model de limbaj mare și a le distribui diferitelor părți. Agenții semi-autonomi îmbunătățesc modelele de bază cu capacități precum memoria, integrarea instrumentelor, balustradele de securitate și multe altele.

În ultimele luni, agenții semi-autonomi au trecut de la un subiect obscur de cercetare la una dintre cele mai actuale tendințe în AI generativă. Natura semi-autonomă a acestei tehnologii este tocmai ceea ce o face un scenariu ideal pentru runtime blockchain. În stadiul actual al tehnologiilor de agenți semi-autonomi, există patru cazuri de utilizare dominante care se potrivesc bine pentru runtimele blockchain. Aceste cazuri de utilizare nu sunt provocări teoretice, ci mai degrabă reale cu care se confruntă aplicațiile de agenți semi-autonomi:

1) Transparență: Una dintre principalele propuneri de valoare ale agenților semi-autonomi este capacitatea lor de a formula și executa acțiuni într-un mediu dat. Timpurile de rulare Blockchain pot acționa ca un sistem de înregistrare pentru acele planuri și decizii.

2) Coordonare descentralizată: Unul dintre obiectivele finale ale agenților semi-autonomi este acela că aceștia pot colabora pentru a atinge un obiectiv specific. Acest nivel de colaborare necesită o coordonare descentralizată, care se potrivește perfect pentru blockchains. Vă puteți imagina un scenariu în care un agent poate descoperi capacitățile altor agenți prin intermediul contractelor lor inteligente și poate interacționa cu aceștia.

3) Balustrade: Odată ce agenții încep să ia acțiuni în mod semi-autonom, ideea de a instala balustrade în jurul lor pentru a limita impactul potențial al acelor acțiuni devine din ce în ce mai relevantă. Contractele inteligente reprezintă un mecanism ideal pentru a stabili balustrade imuabile în jurul agenților. Imaginați-vă un agent care poate lua decizii financiare având în vedere o cerere de credit, protejat de un contract inteligent care asigură că nu sunt produse informații sensibile ca parte a rezultatelor.

4) Stimulente economice: În contextul colaborării, criptoactivele pot juca un rol semnificativ, servind ca un strat economic cheie pentru agenții semi-autonomi. Să luăm exemplul unui agent care poate genera materiale de marketing pentru un anumit produs folosind modele costisitoare de generare de imagini. În acest scenariu, agenții pot primi plăți prin cripto active și pot executa funcția în mod autonom.

De ce agenți semi-autonomi?

Indiferent de pasiunea noastră pentru tehnologia Web3, putem vedea clar că AI generativă evoluează foarte bine fără ajutorul timpilor de execuție blockchain. Găsirea unei potriviri între aceste două tendințe tehnologice nu este un efort foarte ușor. Scenariile Web3 pentru AI generativă sunt foarte în curs de dezvoltare sau inexistente.

Ideea devine atunci găsirea provocărilor reale în AI generativă care pot fi abordate cu tehnologii blockchain. Prin „real” se înțelege că nu este derivat dintr-un exercițiu teoretic și ținând cont de faptul că încercăm să potrivim o tehnologie cu adoptare limitată în lumea reală cu tendința tehnologică cu cea mai rapidă creștere din multe generații.

Agenții semi-autonomi par să aibă combinația potrivită de tehnologie și sincronizare potrivită pentru timpul de execuție blockchain. Tendința devine pe scară largă acceptată ca unul dintre următoarele valuri în AI generativă și există provocări reale în ceea ce privește transparența, coordonarea și securitatea care par potrivite pentru blockchain. Indiferent dacă această integrare se materializează sau nu, va necesita unele adaptări tehnice inteligente în ambele mișcări tehnice. Dar nevoia este reală; agenții semi-autonomi ar putea fi singura tendință care face legătura între AI generativă și blockchains.

Sursă foto: extendedlearning.ubc.ca