Archives November 2023

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie pledează pentru ca administratorii de active să tokenizeze fondurile

Autoritatea de reglementare financiară din Regatul Unit a aprobat un model conceput pentru a facilita tokenizarea fondurilor pentru firmele de administrare a activelor. Administratorii de investiții din Regatul Unit primesc sprijin de reglementare pentru a valorifica tehnologia blockchain pentru a tokeniza fondurile, rupându-se de sistemele convenționale de păstrare a evidenței. 

Un raport recent publicat de Investment Association a susținut că tokenizarea fondurilor – care se referă la emiterea de unități sau acțiuni tokenizate pe tehnologia registrului distribuit (DLT) – va duce la o industrie financiară mai eficientă și mai transparentă. În special, utilizarea unui sistem de evidență în timp real partajat între toate părțile care deservesc fondul va reduce costurile de administrare a fondului și va simplifica procesul de reconciliere, permițând timpi de decontare mai rapizi.

Sarah Pritchard, director executiv al piețelor și internaționale la Financial Conduct Authority (FCA), a subliniat că, deși autoritatea de reglementare este deschisă să exploreze căi inovatoare pentru administratorii de active, trebuie să evidențieze și riscurile potențiale: „Acesta este o provocare interesantă și deschide posibilitatea de a explora mai multe cazuri de utilizare transformatoare în viitor. Dorim să sprijinim firmele să implementeze soluții tehnologice care îmbunătățesc și consolidează industria de gestionare a activelor din Marea Britanie, abordând în același timp riscurile și daunele potențiale.”

Între timp, raportul propunea anumite principii pentru implementarea fondurilor tokenizate. Aceste principii includ asigurarea relevanței atât pentru investitorii naționali, cât și internaționali și evitarea unei concentrări limitate exclusiv asupra industriei de gestionare a activelor de investiții. „Oferiți oportunități pentru cea mai largă gamă posibilă de firme din sector, în loc să vă concentrați asupra oricărui tip specific de firmă, tip de produs, clasă de active sau grup de clienți”, se arată în raport.

Fondul ar trebui să fie înființat în Regatul Unit și să fie autorizat FCA, împreună cu respectarea standardelor tradiționale ale industriei financiare. De asemenea, s-a precizat că normele legale și de reglementare vor rămâne aceleași.

Într-o declarație separată, guvernul Marii Britanii și-a reiterat sprijinul pentru modelul blueprint, declarându-și angajamentul de a îmbunătăți abordările inovatoare în interiorul națiunii: „Guvernul salută cu căldură această publicație. Acesta va promova conversația mai largă despre rolul tehnologiei în managementul activelor și va semnala că Regatul Unit susține inovația și este deschisă pentru noile afaceri interesante ale viitorului.” Această decizie vine în urma știrilor recente că firmele de investiții din Regatul Unit și-au consolidat personalul dedicat activelor digitale.

Pe 10 septembrie, Cointelegraph a raportat că un sfert dintre administratorii de active și fondurile speculative din SUA, Marea Britanie și Europa au recrutat directori seniori pentru a supraveghea strategiile de active digitale. Potrivit unui sondaj, 24% dintre firmele de administrare a activelor au adoptat o strategie de active digitale, cu 13% în plus plănuind să facă acest lucru în următorii doi ani.

KPMG Canada face echipă cu Chainalysis pentru a lupta împotriva fraudelor și a exploatărilor cripto

Cei doi vor ajuta companiile să adere la reglementările cripto și să avanseze programele de conformitate împotriva spălării banilor.

Brațul canadian al gigantului de consultanță KPMG colaborează cu firma de analiză blockchain Chainalysis pentru a ajuta companiile să lupte cu amenințarea tot mai mare a fraudei și a activităților criminale în sectorul activelor digitale. Prin intermediul parteneriatului, KPMG va urmări să ofere clienților săi monitorizare avansată blockchain, asistență, guvernanță și management al riscului, astfel încât firmele să poată adera la reglementările cripto în evoluție și să își avanseze programele de conformitate împotriva spălării banilor, potrivit unui comunicat de miercuri. „Această colaborare va ajuta la consolidarea în continuare a expertizei KPMG în investigațiile criminalistice, criptoactivele și tehnologia blockchain”, a declarat Kunal Bhasin, partener și co-lider blockchain la KPMG Canada.

Mișcarea vine pe măsură ce exploatările și fraudele din sectorul activelor digitale au devenit mai proeminente și mai sofisticate. La nivel global, volumul tranzacțiilor ilicite bazate pe criptomonede a atins un maxim istoric de 20,6 miliarde de dolari anul trecut, conform Chainalysis 2023 Crypto Crime Report. Sectorul a fost afectat de exploatații sofisticate, cum ar fi hack-uri de portofele și schimburi de SIM, mai recent, schimbul de criptomonede Poloniex a pierdut aproximativ 114 milioane de dolari după acțiunile hackerilor.

„Utilizarea cunoștințelor și experienței vaste ale KPMG în infracțiunile financiare legate de criptoactive va ajuta organizațiile să ofere o abordare mai cuprinzătoare pentru atenuarea riscurilor de fraudă în tranzacțiile cripto”, a declarat Jonathan Levin, co-fondator și director de strategie Chainalysis în declaratia.

KPMG Canada este activă în sectorul criptomonedelor de ceva vreme. Anul trecut, a intrat în metavers prin deschiderea primului său hub de colaborare între unitățile sale din SUA și Canada. Firma a adăugat, de asemenea, bitcoin (BTC) și eter (ETH) în bilanțul său și a achiziționat artă digitală din colecția NFT World of Women (WoW).

Sursă foto: bankinghub.eu

Autoritățile de reglementare italiene investighează scrapingul online AI de date

Autoritatea italiană pentru protecția datelor, un organism local de reglementare a confidențialității, a anunțat lansarea unei investigații „de constatare a faptelor” pe 22 noiembrie, în care va analiza practica culegerii de date pentru a antrena algoritmi de inteligență artificială (AI).

Investigația urmărește să verifice adoptarea măsurilor de securitate adecvate pe site-urile publice și private pentru a preveni „răpirea web” a datelor personale utilizate pentru antrenamentul AI prin intermediul unor terți de la „păianjenii” producătorilor de algoritmi de inteligență artificială”.

Potrivit autorității de reglementare, acest „sondaj de constatare a faptelor” se aplică tuturor subiecților publici și privați care operează drept operatori de date, stabiliți în Italia sau care oferă servicii în Italia care oferă date cu caracter personal accesibile online. Deși nu a numit anumite companii, a spus că „de fapt” se știe că „diverse platforme AI” folosește platformele web în scopul de a colecta cantități mari de date personale. Acesta a spus că, după anchetă, va lua orice măsuri necesare, „chiar și urgent”.

În iulie, Google a fost lovit de o acțiune colectivă în Statele Unite pentru noua sa politică de confidențialitate privind eliminarea datelor AI din serviciile sale web, pentru propriile sale scopuri de instruire algoritmică AI.

Autoritățile de reglementare italiene au invitat experți din industria AI, cadre universitare și alții să participe la proces și să împărtășească opinii sau comentarii în termen de 60 de zile. Organismul italian de supraveghere a confidențialității a fost unul dintre primii care a analizat AI după ce a interzis popularului chatbot AI ChatGPT să opereze în Italia din cauza încălcărilor de confidențialitate în martie 2023. În mai, Italia a alocat milioane de euro într-un fond desemnat pentru lucrătorii supuși riscului de a fi înlocuiți de de AI.

La începutul acestei săptămâni, Italia, Franța și Germania au încheiat un acord privind viitoarea reglementare a inteligenței artificiale, potrivit unui document comun văzut de Reuters. Este de așteptat ca acordul să ajute la continuarea negocierilor similare la nivelul Uniunii Europene. Cele trei țări au susținut ideea de a crea angajamente voluntare pentru furnizorii mari și mici de AI din Uniunea Europeană.

Coaliția tehnologică a UE avertizează cu privire la suprareglementarea AI înainte de finalizarea Actului UE AI

Un grup de 33 de afaceri și companii tehnologice au semnat o cerere comună către autoritățile de reglementare din UE prin care le îndeamnă să nu reglementeze excesiv tehnologiile AI emergente în detrimentul inovației. Scrisoarea, care a fost trimisă pe 23 noiembrie și subsemnată de 33 de companii care lucrează în UE, subliniază că reglementările prea stricte pentru modelele precum ChatGPT de la OpenAI și AI de uz general (GPAI) ar putea conduce inovațiile necesare din regiune.

Cererea a evidențiat date care arată că doar 8% dintre companiile din Europa folosesc AI, ceea ce nu se apropie de obiectivul Comisiei Europene pentru 2030 de 75%. În plus, doar 3% dintre unicornii AI (“AI unicorns”) din lume provin din UE. „Competitivitatea și stabilitatea financiară a Europei depind în mare măsură de capacitatea companiilor și cetățenilor europeni de a implementa AI în domenii cheie precum tehnologia ecologică, sănătatea, producția sau energia.”

Companiile au subliniat că, pentru ca Europa să se dezvolte într-o „putere digitală globală”, are nevoie de companii care să conducă în AI prin modele de bază și GPAI – două tehnologii AI aflate sub control în viitoarea legislație a UE.

Pe lângă faptul că subliniază importanța nereglementării excesive a tehnologiilor, companiile au sugerat și soluții pentru liderii UE. Sugestiile includ reducerea costurilor de conformitate pentru companii, concentrarea pe reglementarea cazurilor de utilizare cu risc ridicat și nu a tehnologiilor specifice și clarificarea cazurilor în care există deja suprapuneri în legislația existentă.

Această evoluție vine în timp ce UE lucrează la finalizarea actului său emblematic privind AI al UE, care a fost adoptat inițial în iunie și este în prezent în curs de revizuire de către statele membre. La scurt timp după adoptarea actului inițial, o altă scrisoare a fost semnată de 160 de directori din industria tehnologiei, avertizând oficialii UE cu privire la implicațiile reglementărilor prea stricte privind AI.

Sursă foto: tradepromotioneurope.eu

Cum pot NFT-urile să ajute fermierii – de la producție la distribuție

Ce sunt NFT-urile utilitare și cum funcționează?

Jetoanele nefungibile (NFT) au fost în mod tradițional asociate cu arta digitală, imaginile de profil și alte obiecte digitale de colecție. Capabile de a păstra unicitatea, aceste jetoane sunt încă populare, dar există un alt tip de NFT care merge un pas mai departe. Ele oferă deținătorilor beneficii tangibile și reale.

NFT-urile utilitare oferă valoare imediată la cumpărare, acordând acces la anumite privilegii sau experiențe exclusive. De exemplu, pot debloca conținut premium, pot oferi abonamente sau pot permite deținătorilor să răscumpere recompense sau articole.

Valoarea NFT-urilor utilitare derivă cel mai adesea din valoarea obiectului din lumea reală sau a experienței pe care o reprezintă. Cu toate acestea, poate avea și o valoare intrinsecă bazată pe raritate și popularitate.

Din punct de vedere tehnic, NFT-urile utilitare nu sunt diferite de NFT-urile obișnuite – ele folosesc tehnologia blockchain pentru a asigura proprietatea și autenticitatea. Singura diferență este că acestea sunt direct legate de elemente sau experiențe specifice. Acestea sunt create pe rețele descentralizate folosind standarde de contracte inteligente dezvoltate în mod explicit pentru NFT.

Cum se leagă NFT-urile utilitare cu agricultura?

NFT-urile utilitare sunt agnostice de industrie, ceea ce înseamnă că nu sunt specializate într-o anumită industrie și pot transforma multe sectoare și experiențe, de la jocuri și modă la concerte live și imobiliare. Deși poate fi surprinzător, agricultura poate, de asemenea, să integreze aceste NFT pentru diferite cazuri de utilizare pentru a aduce eficiență și transparență.

NFT-urile pot revoluționa industria agricolă oferind o modalitate mai transparentă, eficientă și mai sigură de a gestiona lanțul de aprovizionare. Ele, precum certificatele digitale de recoltă, pot urmări proprietatea și autenticitatea pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, de la fermă până la consumator, și pot fi folosite pentru a digitaliza și gestiona activele fizice legate de culturi, animale și terenuri. Acest lucru poate spori transparența, îmbunătățirea eficienței și debloca noi posibilități de finanțare, tranzacționare și asigurare în sectorul agricol.

Un domeniu în care NFT-urile pot avea un impact uriaș este managementul lanțului de aprovizionare. NFT-urile și tehnologia blockchain subiacentă pot certifica proprietatea și autenticitatea activelor, ceea ce face ca aceste jetoane să fie adecvate pentru urmărirea produselor agricole.

Principala diferență dintre NFT-urile utilitare și metodele actuale de trasabilitate este că NFT-urile pot fi urmărite până la ferma sau cultura individuală de unde provine produsul. Pe măsură ce NFT se deplasează de-a lungul lanțului de aprovizionare, toate informațiile importante despre produs sunt întotdeauna disponibile și pot fi verificate, asigurându-se că produsul îndeplinește toate standardele de la fermă până la magazin.

Un ecosistem poate bate NFT pentru fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, de la fermă până la magazin. Acest lucru ar permite părților interesate și utilizatorilor finali să verifice de unde provine un produs alimentar și cum a ajuns la raftul pieței. NFT-urile utilitare, în acest caz, pot acorda părților interesate drepturi de proprietate asupra anumitor produse alimentare. Aceste drepturi sunt esențiale pentru un sistem alimentar mai echitabil, transparent și durabil. Ei împuternicesc fermierii, acordându-le dreptul de proprietate asupra produselor lor, ceea ce duce la profituri mai echitabile și la îmbunătățirea mijloacelor de trai. Această transparență se extinde la consumatori, care pot face alegeri informate cu privire la alimentele lor. În plus, proprietatea părților interesate stimulează fermierii să producă alimente de înaltă calitate și reduce risipa de alimente, permițând vânzările directe către consumatori.

Ce probleme rezolvă NFT-urile în agricultură?

NFT-urile și blockchain-urile sunt toate despre descentralizare, transparență, dovada proprietății și securitate. Aceste caracteristici vin să răspundă mai multor provocări din agricultură, o industrie care încă folosește multe metode vechi pentru a crește și a distribui alimente și bunuri. Acest lucru se reflectă asupra calității, eficienței și costurilor de producție, afectând în cele din urmă profitabilitatea fermierilor și a altor părți interesate.

Datorită NFT, părțile interesate pot crea o înregistrare sigură și permanentă pe blockchain, permițând accesul la date în timp real legate de întregul lanț de aprovizionare cu produse agricole.

Acest nivel de transparență de neegalat ajută la prevenirea fraudei, asigură siguranța alimentară și îmbunătățește implementarea practicilor de durabilitate. Aducând eficiență în toate etapele lanțului de aprovizionare, implementarea NFT poate reduce costurile și poate avea un impact pozitiv asupra profitabilității.

Cum pot beneficia fermierii și consumatorii din sectorul agricol de NFT-urile utilitare?

Integrarea NFT-urilor în procesele lanțului de aprovizionare și în alte cazuri de utilizare poate fi un avantaj pentru fermieri și consumatori.

Pentru fermieri, NFT-urile pot oferi un geamăn digital pentru produsele lor, ceea ce îmbunătățește trasabilitatea și în cele din urmă are un impact pozitiv asupra comerțului și valorii acestora.

De asemenea, consumatorii pot beneficia de utilizarea NFT în agricultură, deoarece au mai multă încredere în autenticitatea și calitatea produselor, ajutându-i să facă alegeri mai sigure și mai informate.

Un exemplu al modului în care NFT-urile pot ajuta sectorul agricol este ilustrat de Dimitra, un sistem de întreprindere bazat pe blockchain pentru AgTech, care conduce la o agricultură productivă, inteligentă și incluzivă. Dimitra ajută fermierii să reducă eforturile și să îmbunătățească eficiența prin integrarea stivei sale de tehnologie, inclusiv blockchain, mobil, inteligență artificială (AI), Internet of Things (IoT), drone și sateliți.

NFT-urile utilitare Dimitra oferă soluții inovatoare pentru sectorul agricol, permițând fermierilor să asigure finanțare, să stabilească conexiuni directe cu consumatorii și să monetizeze date valoroase pentru a lua decizii mai inteligente. Această abordare urmărește să eficientizeze procesele de finanțare, să promoveze transparența și prețurile echitabile și să ofere fermierilor oportunități suplimentare de venituri.

Ce preocupări sau riscuri ar trebui să abordeze industria agricolă atunci când implementează NFT?

În ciuda beneficiilor și potențialului lor, fermierii și consumatorii ar trebui să fie conștienți de anumite limitări ale NFT-urilor și ale tehnologiei blockchain în general.

Pentru început, blockchain-urile sunt sisteme închise fără acces la datele din lumea reală. Prin urmare, conectarea unui NFT în lanț cu un activ fizic sau digital în afara lanțului necesită efort suplimentar. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul așa-numitelor oracole sau a altor condiții încorporate în contractul inteligent în sine.

În cele din urmă, părțile interesate trebuie să se asigure că token-urile reprezintă cu exactitate produsele de bază, fie că este vorba de culturi, animale sau obligațiuni. De exemplu, Dimitra și-a dezvoltat Oracolul pentru adecvarea terenurilor (Land Suitability Oracle), care evaluează fiecare fermă în funcție de potențialul ei de a crește o anumită cultură. Mai mult, Dimitra are deja o aplicație care evaluează performanța fermierilor. Combinația acestor instrumente oferă o capacitate semnificativă pentru creditorii agricoli în comparație cu instrumentele disponibile.

Care sunt câteva exemple de integrare a NFT în agricultură astăzi?

NFT-urile pot fi utilizate independent sau cu alte aplicații blockchain pentru a îmbunătăți managementul lanțului de aprovizionare în toate etapele.

De exemplu, Dimitra revoluționează agricultura cu NFT utilitare, începând cu avocado. Compania a lansat recent o serie NFT în colaborare cu One Million Avocados, un startup din Kenya. Aceste NFT le permit persoanelor să sponsorizeze arbori de avocado pentru 50 de dolari, oferind fermierilor resurse esențiale, cum ar fi răsaduri și îngrășăminte, precum și acces la platforma digitală și senzori. Dimitra dezvoltă, de asemenea, un program Crop Certificate în care, printr-o interfață Web3, investitorii oferă un împrumut printr-un proces reglementat de crowdfunding și primesc rambursarea primelor din veniturile recoltei recoltei.

Pe măsură ce copacii cresc, investitorii împart recompensele. În al doilea an, un arbore de avocado poate produce un singur fruct, dar până în al zecelea, poate produce 300 până la 400 kg (661–881 lbs) și având în vedere prețurile de export de astăzi, fermierii pot câștiga de trei ori mai mult decât piețele interne. În plus, nu trebuie să plătească prime pentru împrumuturi înainte de a genera venituri.

Lansarea NFT a lui Dimitra începe cu 1.000 de arbori de avocado ca pilot în toamna anului 2023, cu planuri de extindere în mango, cacao și alte culturi. Prin implementarea blockchain-ului și a NFT-urilor, Dimitra dă putere fermierilor, investitorilor și sponsorilor filantropici în AgTech, demonstrând potențialul de transformare al acestei tehnologii în agricultură.

Sursă foto: entegra.com.au

Apple dat în judecată pentru blocarea tehnologiei cripto pentru plăți P2P

Apple se confruntă cu un proces colectiv pentru un presupus comportament anticoncurențial pe piața de plăți peer-to-peer iOS. Consumatorii nemulțumiți au intentat un proces colectiv împotriva Apple, susținând că gigantul tehnologic a conspirat pentru a limita opțiunile de plată peer-to-peer (P2P) pe dispozitivele sale și pentru a bloca tehnologia criptografică din aplicațiile de plăți iOS.

Plângerea din 17 noiembrie depusă la un tribunal districtual din California susține că Apple a încheiat acorduri anticoncurențiale cu Venmo de la PayPal și aplicația Block Cash pentru a restricționa utilizarea tehnologiei descentralizate de criptomonede în aplicațiile de plată, ceea ce i-a determinat pe utilizatori să plătească „prețuri care cresc rapid”.

„Aceste acorduri limitează concurența de caracteristici – și concurența de preț care ar fi provocată de aceasta – la nivel de piață, inclusiv prin interzicerea încorporării tehnologiei de criptomonede descentralizate în aplicațiile iOS existente sau noi de plată peer-to-peer”, se spune în dosar.

Reclamanții au susținut, de asemenea, că Apple folosește „restrângeri tehnologice și contractuale”, inclusiv exclusivitatea App Store impusă de hardware și „limitări contractuale ale tehnologiei browserului web” pentru a „exercita control nelimitat asupra fiecărei aplicații instalate și rulate pe iPhone și iPad-uri”. Cu aceste restricții, Apple poate – și face – să forțeze noile aplicații de plată iOS P2P pe piață să interzică cripto-ul „ca o condiție de intrare”, susține procesul.

Reclamanții se descriu drept clienți care au plătit taxe umflate din cauza restricțiilor comerciale ale Apple pe piața de plăți P2P iOS. Ei caută să recupereze taxele excesive și suprataxările din cauza presupusei comportamente anticoncurențiale ale Apple și a măsurilor de ordonare care împiedică firma să continue să încheie și să aplice acorduri anticoncurențiale care restricționează concurenții de pe piața de plăți P2P iOS și potențialii intrați.

Documentarea de 58 de pagini detaliază istoricul și creșterea aplicațiilor de plată peer-to-peer, criptomonede descentralizate și intrarea Apple pe piață.

În aprilie, Curtea de Apel a Statelor Unite pentru al nouălea circuit a decis că Apple a încălcat legile concurenței din California, nepermițând aplicațiilor să direcționeze utilizatorii către soluții de plată care nu sunt legate de Apple.

Moneda stabilă în dolari din Noua Zeelandă este disponibilă prin schimbul criptografic local

Easy Crypto a lansat monedele stabile de dolar neozeelandez (NZDD) în parteneriat cu Labrys, o firmă australiană de dezvoltare blockchain.

Într-un anunț din 22 noiembrie, Labrys și Easy Crypto au declarat că NZDD va fi susținut 1:1 cu numerar și reglementat de Autoritatea Piețelor Financiare din Noua Zeelandă. Se regăsește pe Ethereum, dar are de gând să se extindă la Polygon, BNB Smart Chain, Arbitrum, Optimism și Coinbase’s Base.

Easy Crypto a fost motivat să lanseze stablecoin, deoarece a susținut că este mai greu pentru neozeelandezi să-și maximizeze profiturile atunci când folosesc token-uri fixate în dolari americani. Cofondatorul și CEO-ul Easy Crypto, Janine Grainger, a spus că NZDD reduce decalajul cu finanțele tradiționale și a susținut că „va avansa Noua Zeelandă ca națiune, oferindu-ne o monedă digitală, programabilă, care poate face tot ce poate face NZD”.

Un raport din august comandat de parlamentul Noua Zeelandă spunea că țara a adoptat o abordare „agilă” a reglementării cripto. Acesta recomandă ca problemele să fie „abordate pe măsură ce apar și ca guvernul să creeze „orientări coerente și consecvente privind tratarea activelor digitale în conformitate cu legislația actuală”.

Încercările anterioare de a lansa o monedă stabilă fixată la dolarul NZ includ lansarea în 2021 de $NZD de către furnizorul australian de servicii financiare Techemyny. Cu toate acestea, în 2022, puntea folosită de stablecoin a fost inclusă pe lista neagră după piratarea protocolului DFX Finance în noiembrie 2022, lăsând o mare parte a fondurilor blocate pe blockchain-ul Polygon.

Sursă foto: quepasomiami.com

OpenAI și Microsoft date în judecată pentru presupusa utilizare neautorizată a lucrărilor unor autorilor

Julian Sancton, un autor și reporter de la Hollywood, acuză Microsoft că este conștient de accesarea OpenAI a materialelor protejate prin drepturi de autor.

OpenAI și Microsoft se confruntă cu un proces care susține utilizarea necorespunzătoare a lucrării autorilor de non-ficțiune pentru a instrui modele AI, inclusiv serviciul ChatGPT al OpenAI. Autorul și reporterul Julian Sancton a dat companiile în judecată pe 21 noiembrie.

Potrivit plângerii lui Sancton, OpenAI ar fi folosit zeci de mii de cărți non-ficțiune fără autorizație pentru a-și antrena modelele lingvistice extinse pentru a răspunde la solicitările de text uman. Autorul și editorul Hollywood Reporter conduce o propunere colectivă intentată la o instanță federală din New York.

Această acțiune în justiție se numără printre alte câteva inițiate de proprietarii drepturilor de autor, precum autorii John Grisham, George R.R. Martin și Jonathan Franzen, împotriva OpenAI și a altor firme de tehnologie. Acuzațiile implică presupusa utilizare abuzivă a muncii lor pentru a instrui sistemele AI. Companiile implicate au respins afirmațiile.

Procesul lui Sancton subliniază implicarea Microsoft în generarea de copii fără licență ale lucrărilor autorilor pentru datele de instruire și dezvoltarea tehnologiei generative bazate pe transformatoare pre-antrenate. Sancton acuză, de asemenea, Microsoft că este conștient de accesarea fără discernământ a OpenAI pe internet de materiale protejate prin drepturi de autor.

Procesul vine pe fondul unei mișcări neașteptate a Microsoft, care l-a angajat pe Sam Altman să conducă noua sa divizie de inteligență artificială după îndepărtarea sa din OpenAI. Într-o întoarcere surprinzătoare, pe 22 noiembrie, OpenAI a anunțat un nou acord prin care Altman va reveni în funcția de CEO. Compania a confirmat afacerea într-o postare pe contul său oficial X (fostul Twitter).

Deși OpenAI se confruntă cu mai multe procese de încălcare a drepturilor de autor, Microsoft a scăpat în mare măsură de control, în ciuda introducerii unei game de produse integrate cu ChatGPT.

Acțiunea în justiție a lui Sancton reprezintă prima dată când un autor a dat în judecată OpenAI în timp ce numește Microsoft drept acuzat. Cu investiții substanțiale în startup-ul AI, Microsoft a încorporat sistemele OpenAI în ofertele sale de produse.

Oamenii de știință dezvoltă un agent de monitorizare AI pentru a detecta și opri rezultatele nesigure

Sistemul de monitorizare este conceput pentru a detecta și a contracara atât atacurile cu injecție promptă, cât și amenințările marginale.

O echipă de cercetători de la firma de inteligență artificială (AI) AutoGPT, Northeastern University și Microsoft Research au dezvoltat un instrument care monitorizează modelele de limbaj mari (LLM) pentru rezultate potențial dăunătoare și le împiedică să se execute.

Agentul este descris într-o lucrare de cercetare preliminară intitulată „Testarea agenților model de limbaj în siguranță în sălbăticie” (“Testing Language Model Agents Safely in the Wild.”). Potrivit cercetării, agentul este suficient de flexibil pentru a monitoriza LLM-urile existente și poate opri output-urile dăunătoare, cum ar fi atacurile de cod, înainte ca acestea să se producă.

Conform cercetării: „Acțiunile agenților sunt auditate de un monitor sensibil la context care impune o limită strictă de siguranță pentru a opri un test nesigur, cu comportamentul suspect clasat și înregistrat pentru a fi examinat de oameni”.

Echipa declară că instrumentele existente pentru monitorizarea rezultatelor LLM pentru interacțiuni dăunătoare par să funcționeze bine în stadiul de laborator, dar atunci când sunt aplicate la modelele de testare deja în producție pe internetul deschis, „deseori nu reușesc să surprindă complexitățile dinamice ale lumii reale”.

Acest lucru, aparent, se datorează existenței cazurilor marginale. În ciuda eforturilor celor mai talentați informaticieni, ideea că cercetătorii își pot imagina fiecare vector posibil înainte de a se întâmpla este considerată în mare măsură o imposibilitate în domeniul AI.

Chiar și atunci când oamenii care interacționează cu AI au cele mai bune intenții, daune neașteptate pot apărea din îndemnuri aparent inofensive.

Pentru a instrui agentul de monitorizare, cercetătorii au creat un set de date de aproape 2.000 de interacțiuni sigure între om și AI în 29 de sarcini diferite, de la sarcini simple de recuperare a textului și corecții de codare până la dezvoltarea paginilor web întregi de la zero. Ei au creat, de asemenea, un set de date de testare concurent, plin cu rezultate adverse create manual, inclusiv zeci concepute intenționat pentru a fi nesigure. Seturile de date au fost apoi folosite pentru a antrena un agent pe GPT 3.5 turbo al OpenAI, un sistem de ultimă generație, capabil să facă distincția între ieșirile inofensive și potențial dăunătoare cu un factor de precizie de aproape 90%.

Sursă foto: computas.com

Membrul parlamentului german „oponent ferm” al monedei euro digitale, propunând Bitcoin

Legislatorii Uniunii Europene anticipează sosirea monedei euro digitale, dar politicianul german Joana Cotar se arată împotriva monedei și luptă în favoarea Bitcoin.

Uniunea Europeană s-a pregătit activ pentru ceea ce își imaginează ca fiind viitorul banilor. În ultimul an, a finalizat legislația cuprinzătoare de referință în domeniul cripto, MiCA, care urmează să intre în vigoare în 2024, după încheierea celei de-a doua consultări în octombrie. De asemenea, a făcut progrese în planul său de a introduce o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), care se concretizează ca „euro digital”. De Nederlandsche Bank, banca centrală a Țărilor de Jos, a descris-o simplu drept o „formă electronică de bani publici – monedele și bancnotele din portofelele noastre”.

Multe autorități locale de reglementare adoptă euro digital și promovează potențialele beneficii, deși nu toată lumea este de acord. Într-un sondaj recent din Spania, 65% dintre spanioli au spus că nu sunt interesați să folosească euro digital. Parlamentul Slovaciei a adoptat chiar și o măsură în iunie care și-a modificat constituția pentru a codifica dreptul cetățeanului de a plăti bunuri și servicii cu numerar în fața monedei digitale iminente.

În Germania, un politician local nu este doar împotriva monedei euro digitale, ci oferă o altă soluție digitală pentru o revoluție financiară: Bitcoin. Joana Cotar, membră a Bundestagului — parlamentul federal german — și activistă Bitcoin, vorbește despre abordarea ei cu privire la euro digital și de ce crede în beneficiile Bitcoin. Cotar a fost deschisă cu privire la poziția sa față de soluția monetară digitală a UE, despre care ea a spus că este „un oponent ferm al monedei euro digitale”. Conform acesteia, un euro digital ar putea permite băncilor centrale să stabilească o „limită superioară” pentru plăți și proprietate, punând cetățenii în dificultate. „Euro digital ar însemna, de asemenea, că fiecare dintre noi ar putea fi monitorizat în totalitate. Ca libertarian convins, resping cu tărie acest lucru. Oricine este împotriva supravegherii și pentru libertate nu are nevoie de un euro digital!”

Potrivit lui Cotar, sistemul chinez de credite sociale ar trebui să servească drept avertisment asupra posibilităților unui sistem de plată fără numerar și controlat de stat. „Nu vreau ca autoritățile să poată spiona viața noastră privată și să folosească greșit aceste date”, a spus ea.

Cu toate acestea, în aprilie, directorul de program pentru euro digital la Banca Centrală Europeană, Evelien Witlox, a declarat că „BCE nu are niciun interes în datele personale ale utilizatorilor”. În octombrie, autoritățile de reglementare din UE în domeniul protecției datelor au emis o declarație comună privind anonimatul în tranzacțiile digitale în euro.

Cotar își folosește platforma, printre altele, pentru a sensibiliza parlamentarii cu privire la potențialele pericole care ea crede că sunt asociate monedei euro digitale.

În timp ce Cotar poate să nu fie convinsă de un euro digital, ea este susținătoare a Bitcoin-ului. Aceasta se află în spatele inițiativei „Bitcoin în Bundestag”, despre care a declarat că se angajează să sensibilizeze și să educe membrii Bundestag-ului german cu privire la potențialul și riscurile Bitcoin. „Înființarea unui comitet oficial al Bundestag-ului care recunoaște diferențele tehnologice dintre Bitcoin și alte active cripto și care se ocupă în principal de importanța Bitcoin pentru societatea noastră este foarte importantă pentru noi.”

Ea a spus că inițiativa ei servește ca o resursă de informații pentru membrii Bundestagului și îi ajută să ia decizii mai informate despre Bitcoin. Când și-a explicat viziunea mai largă de a aduce Bitcoin în considerarea autorităților de reglementare, o schimbare majoră pe care și-ar dori să o vadă este capacitatea de a plăti taxe în Bitcoin și utilizarea fermelor miniere Bitcoin pentru a stabiliza rețeaua electrică. „Trebuie să promovăm aspectele legate de libertate ale Bitcoin (acces fără permisiune, suveranitate individuală). Acestea includ protejarea confidențialității, asigurarea standardelor de securitate și prevenirea reglementării excesive pentru a maximiza beneficiile Bitcoin.”

De asemenea, Cotar ar dori să inițieze o „examinare preliminară” pentru un cadru legal care să recunoască Bitcoin ca mijloc legal de plată în Germania. „Acest lucru include asigurarea securității juridice pentru companii și cetățeni”, a spus ea. „Trebuie să combatem riscurile potențiale, cum ar fi spălarea banilor, evaziunea fiscală și alte activități ilegale asociate cu Bitcoin”, a spus ea. „Dar fără a încetini inovația și aspectele legate de libertate ale Bitcoin.”

Parlamentarul susținător al Bitcoin a spus că ideile ei pentru Germania ar putea „ să fie cu ușurință transferate” ca un cadru pentru alte țări. Ea îndeamnă cooperarea internațională pentru a dezvolta un standard general pentru Bitcoin și utilizarea sa transfrontalieră. Când a fost întrebată dacă se simte la fel de pasionată de alte criptomonede disponibile în prezent pe piață, răspunsul ei a fost: „Inițiativa mea este doar Bitcoin”.

Pe 18 octombrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va începe „faza de pregătire” pentru proiectul euro digital, în urma unei investigații de doi ani privind potențiala monedă digitală la nivelul UE.

Sursă foto: bankinfosecurity.com

Acordul internațional de combatere a evaziunii fiscale cripto va începe în 2027, cu 48 de țări înscrise

Mai multe țări cu un interes considerabil pentru cripto, cum ar fi Turcia, India, China, Rusia și toate națiunile africane, nu sunt semnatare ale declarației. Aproximativ 48 de țări s-au angajat să adopte un standard de transparență fiscală începând din 2027, care va prevedea schimbul automat de informații între jurisdicții pentru a combate evaziunea fiscală pe schimburile cripto, conform unei declarații comune și a unor anunțuri individuale ale Regatului Unit, Singapore și Luxemburg. .

Acordul adaugă Cadrul de Raportare Crypto-Asset (CARF) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a fost finalizat în iunie, la Standardul Comun de Raportare (CRS) al organizației, un standard de informații pentru schimbul automat de informații privind conturi financiare între organele fiscale.

„Acordul final cu privire la CARF a fost stabilit în martie 2023, după doi ani de negocieri”, potrivit comunicatului din Regatul Unit. „Regatul Unit conduce primul angajament global de acest fel privind combaterea evaziunii fiscale cripto. Va însemna că platformele cripto trebuie să înceapă să împărtășească informații despre contribuabili cu autoritățile fiscale, ceea ce în prezent nu fac, asigurându-se că aceste autorități pot face schimb de informații pentru a impune respectarea fiscală.”

Termenul limită de implementare din 2027 se aplică și actualizărilor din Standardul comun de raportare, cu scopul de a „transpune rapid CARF în dreptul intern și de a activa acordurile de schimb la timp pentru ca schimburile să înceapă până în 2027, sub rezerva procedurilor legislative naționale”.

Mai multe națiuni cu un interes considerabil în cripto, cum ar fi Turcia, India, China, Rusia și toate țările africane, nu sunt semnatare ale declarației.

Curtea Supremă a Indiei respinge petiția prin i care se cere guvernului să încadreze linii directoare privind cripto

Curtea Supremă a Indiei, o speranță istorică pentru industria criptomonedei a națiunii, a respins o petiție care încerca să îndrume guvernul și autoritățile relevante să elaboreze linii directoare pentru reglementarea tranzacționării și extragerii criptomonedelor.

Litigiul de interes public (PIL) de Manu Prashant Wig împotriva Uniunii Indiei și a altora, care a cerut și o direcție pentru urmărirea penală a cauzelor care implică active digitale, a fost respins vineri.

„Deși petiția se încadrează în articolul 32 din Constituție, este evident că scopul real este de a solicita eliberarea pe cauțiune în procedurile împotriva celui ce a întemeiat petiția. Nu putem subscrie la acest curs de acțiune”, se arată în ordin. Articolul 32 din Constituția Indiei permite unei persoane să se adreseze direct instanței supreme pentru a-și proteja drepturile fundamentale.

Wig, director la Blue Fox Motion Picture Limited, presupusa entitate din spatele Tokenz Limited, o bursă de criptomonede centralizată, se află în prezent în custodie judiciară, acuzat că „a determinat oamenii să investească bani într-o schemă” într-un dosar depus de Departamentul pentru Infracțiuni Economice al Poliției din Delhi (Economic Offence Wing of Delhi Police), potrivit Bar and Bench, o platformă națională de știri din India. Peste 130 de victime au susținut că au fost fraudate. La începutul acestui an, soția lui Wig a cerut și a câștigat cauțiune anticipată de la o instanță, deoarece echipa de anchetă a încercat să o interogheze.

În 2020, Curtea Supremă a anulat o notificare din 2018 a băncii centrale a Indiei care interzicea băncilor să sprijine sau să se angajeze în tranzacții cripto, dând viață industriei. Dar în 2022 India a introdus taxe rigide – pe care industria le-a văzut drept o „interdicție umbră”. Procesatorii de plăți au întrerupt schimburile de criptomonede locale, iar guvernul a întreprins măsuri de aplicare împotriva a cel puțin 10 schimburi de cripto, lăsându-le să se lupte pentru supraviețuire.

„De ce ar trebui Curtea Supremă să analizeze asta?” a întrebat tribunalul, conform raportului Bar and Bench. Cu toate acestea, conform ordinului, instanța supremă a Indiei i-a dat lui Wig „libertatea de a muta instanța corespunzătoare pentru acordarea unei cauțiuni regulate”, deoarece scutirea în cauză este mai degrabă de „natura unei direcții legislative”.

„Instanțele din India nu au nicio autoritate să îndrume instituțiile legislative să întocmească o lege”, potrivit organismului de cercetare legislativă PRS, chiar dacă sunt rare cazuri când Curtea Supremă a contestat această „separare a puterilor”. Cu toate acestea, guvernul Indiei a spus anterior Curții Supreme că doar Parlamentul poate elabora sau adopta o lege.

India a cunoscut o serie de escrocherii criptografice în ultimele luni, ceea ce a dus la creșterea măsurilor autorităților.

Sursă foto: cpsc.gov

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul ajung la un acord privind noile reguli de plată instantanee

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic cu Parlamentul European cu privire la propunerea de plăți instant, care urmărește să îmbunătățească disponibilitatea opțiunilor de plată instantanee în euro pentru consumatorii și întreprinderile din UE și din țările SEE. Plățile instantanee le permit oamenilor să transfere bani în zece secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru, nu numai în aceeași țară, ci și în alt stat membru al Uniunii Europene.

Noile reguli de plată instantanee vor fi introduse pentru a îmbunătăți autonomia strategică a sectorului economic și financiar european, deoarece vor contribui la reducerea oricărei dependențe excesive de instituțiile și infrastructurile financiare din țări terțe.În conformitate cu regulile convenite provizoriu, furnizorii de servicii de plată (PSP), precum băncile, care oferă transferuri de credit standard în euro, vor fi, de asemenea, obligați să ofere serviciul de trimitere și primire de plăți instant în euro.

Acordul provizoriu ia în considerare și entitățile din afara zonei euro, Consiliul și Parlamentul stabilind că noile reguli vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție care va fi mai rapidă în zona euro și mai lungă în zona non-euro, ceea ce va necesită mai mult timp pentru adaptare.

Colegislatorii au convenit să acorde acces instituțiilor de plată și monedă electronică (PIEMI) la sistemele de plată, prin modificarea directivei privind finalitatea decontării (SFD). Drept urmare, aceste entități vor fi obligate să ofere serviciul de trimitere și primire de transferuri instant, după o perioadă de tranziție. Consiliul și Parlamentul au adăugat garanții adecvate pentru a se asigura că accesul PIEMI la sistemele de plată nu adaugă riscuri suplimentare sistemului.

Conform noilor reguli, furnizorii de plăți instantanee vor trebui să verifice dacă IBAN-ul și numele beneficiarului se potrivesc pentru a avertiza plătitorul despre posibile greșeli sau fraude înainte de a fi efectuată o tranzacție. Această cerință se va aplica și transferurilor obișnuite.

„O lege foarte importantă”

Nadia Calviño, vicepreședinte al Guvernului și ministru al Economiei pentru Spania, și-a explicat punctul de vedere cu privire la noul acord de reglementare a plăților instantanee: „Este o legislație foarte importantă, nu numai în ceea ce privește integrarea piețelor financiare europene, ci și cel mai important din cauza impactului asupra companiilor și cetățenilor europeni, care vor putea efectua plăți instantanee în întreaga UE cu dispozitive și mecanisme similare cu cele existente deja în unele state membre.”

La 26 octombrie 2022, Comisia Europeană a propus noi reglementări privind transferurile instantanee de credite în euro. Acesta modifică și modernizează regulamentul din 2012 privind zona unică de plăți în euro (SEPA) privind transferurile de credit standard în euro prin adăugarea unor prevederi specifice pentru transferurile instantanee de credit în euro.

Sursă foto: wikipedia.org

Autoritățile de reglementare australiene vor obliga companiile să raporteze atacurile cibernetice

Această obligație nu va fi susținută de o amendă în cazul în care compania nu se conformează, iar întreprinderilor li se va permite în continuare să plătească răscumpărări, deși acest lucru este descurajat.

Autoritățile australiene vor obliga companiile locale să fie pe deplin transparente și să raporteze orice atac cibernetic asupra afacerilor lor. Economia țării a pierdut 2,59 miliarde de dolari din cauza atacurilor cibernetice în 2021.

Potrivit unui raport din 13 noiembrie al The Australian, strategia națională de securitate cibernetică, care urmează să fie dezvăluită în noiembrie, va include un sistem obligatoriu conform căruia întreprinderile locale trebuie să alerteze guvernul cu privire la atacurile cibernetice ce cer răscumpărare. Cu toate acestea, această obligație nu va fi susținută de o amendă dacă compania nu se conformează.

Companiilor li se va permite în continuare să plătească răscumpărări, deși noul coordonator național de securitate cibernetică Air Marshal Darren Goldie, le-a descurajat public să facă acest lucru. În octombrie, Australia s-a alăturat altor aproape 40 de națiuni în angajamentul de a nu plăti cererile de răscumpărare făcute împotriva agențiilor guvernamentale.

Înainte de a intra în vigoare sistemul obligatoriu, guvernul intenționează să se consulte cu comunitatea de afaceri cu privire la proiectarea acestuia, așa cum a precizat ministrul Afacerilor Interne și Securității Cibernetice, Clare O’Neil: „Vom crea un manual de joc ransomware care va oferi îndrumări clare companiilor și cetățenii despre cum să se pregătească, să se ocupe de cererile de răscumpărare și să se recupereze”.

Atacurile cibernetice rămân o problemă comună în economia digitală. În iulie, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a anunțat o dublare a dimensiunii echipei sale de criminalitate criptografică și s-a concentrat imediat pe combaterea acestui tip de atacuri.

Potrivit Chainalysis, portofelele implicate în atacuri ransomware se îndreaptă adesea către pool-uri de cripto mining pentru a spăla fondurile dobândite prin exploatări. Firma de cercetare susține că a existat o creștere a valorii trimise din portofelele ransomware către pool-urile de minerit.

Visa lansează practica de consiliere AI pentru a îmbunătăți capacitățile AI ale clienților

Visa a stabilit o practică de consiliere AI, o mișcare menită să ofere clienților informații și recomandări valoroase pentru a valorifica potențialul inteligenței artificiale și al inteligenței artificiale generative.

Experiența vastă a companiei globale de plăți digitale în implementarea AI se întinde pe peste trei decenii, cu o investiție de peste 3 miliarde USD în AI și infrastructură de date în ultimul deceniu. Visa Consulting & Analytics (VCA), brațul de consultanță al Visa, a desfășurat numeroase angajamente legate de inteligența artificială, deschizând calea pentru lansarea acestui serviciu dedicat de consiliere în domeniul inteligenței artificiale. „AI nu doar remodelează industriile din întreaga lume, ci le revoluționează, iar sectorul plăților este în fruntea acestei transformări”, a declarat Carl Rutstein, șeful global al serviciilor de consiliere, Visa. „Visa nu folosește doar inteligența artificială pentru a ajuta la îmbunătățirea experiențelor de plată – afacerea noastră de consiliere o folosește și pentru a le permite clienților noștri să crească și să redefinească modul în care își servesc propriii clienți prin achiziții, implicare, reținere și management al riscului.”

Practica de consiliere AI a Visa va intra în rețeaua globală a VCA de peste 1.000 de consultanți, oameni de știință în date și experți în produse din 75 de birouri din întreaga lume. Serviciul va ghida clienții prin călătoria lor AI, de la planificarea inițială până la implementare, concentrându-se pe strategie, evaluarea capacității și proiectarea modelului.

Obiectivul este de a ajuta clienții să elaboreze strategii responsabile de AI și să utilizeze eficient AI pentru a atinge obiective specifice de afaceri, cum ar fi extinderea pieței, proiectarea produsului, achiziția clienților, îmbunătățirea angajamentului și prevenirea fraudei.

Un vicepreședinte senior pentru plăți la o bancă de top 10 din SUA, a comentat de asemenea: „VCA a dezvoltat o serie de modele AI/ML proprietare pentru a ne ajuta să creștem, servindu-ne mai bine clienții. Experții lor AI/ML, împreună cu datele noastre și datele VisaNet, ne oferă un nivel de perspectivă care este esențial pentru strategia noastră de creștere.

„Împreună explorăm cum să folosim inteligența artificială pentru a sprijini nevoile nesatisfăcute ale clienților noștri prin cazuri de utilizare care sunt atât unice pentru complexitatea metodelor de plată ale clienților, cât și pentru nevoile întreprinderii.”

Sursă foto: swoopfunding.com

Google va investi încă 2 miliarde de dolari în firma de inteligență artificială Anthropic

Potrivit unui nou raport, Google și-a dublat pariurile pe inteligența artificială (AI) investind încă 2 miliarde de dolari în startup-ul AI Anthropic. Google a investit deja 500 de milioane de dolari în avans pentru Anthropic – un rival al creatorilor de ChatGPT OpenAI – și va plăti restul de 1,5 miliarde de dolari în timp, potrivit unui raport din 27 octombrie al The Wall Street Journal (WSJ), care a citat persoane familiare cu materie.

Mega-afacerea se adaugă la investiția de 550 de milioane de dolari a Google în Anthropic la începutul anului 2023. Google Cloud a încheiat, de asemenea, un acord pe mai mulți ani cu Anthropic în urmă cu câteva luni în valoare de peste 3 miliarde de dolari, a dezvăluit The WSJ. Știrea urmează investiției masive de 4 miliarde de dolari ale Amazon în Anthropic în septembrie. Anthropic folosește o mare parte din aceste investiții pentru a-și instrui sistemele AI, cum ar fi asistentul AI Claude, în speranța că firma poate realiza următoarea mare descoperire în industria AI.

De cealaltă parte a dezbaterii este OpenAI, care a primit peste 13 miliarde de dolari în finanțare doar de la Microsoft din 2019 și continuă să construiască versiuni mai avansate ale propriului său chatbot AI, ChatGPT. Popularul chatbot a adunat peste 100 de milioane de utilizatori în primele două luni de la lansare în noiembrie 2022, ceea ce a atras atenția multor firme de capital de risc din întreaga lume care doresc să investească în spațiu.

Co-fondatorii Anthropic, frații Dario și Daniela Amodei, au lucrat anterior la OpenAI, dar au plecat în 2021 în urma unor dispute cu CEO-ul OpenAI, Sam Altman, cu privire la implicațiile de siguranță asociate cu construirea sistemelor AI.

Înainte de Google și Amazon, Anthropic a fost finanțat în principal de fostul CEO FTX, Sam Bankman-Fried, care a investit aproximativ 530 de milioane de dolari în Anthropic în aprilie 2022 – cu aproximativ șapte luni înainte de prăbușirea FTX. Creșterea evaluării Anthropic a fost văzută ca un semn pozitiv pentru creditorii FTX, în speranța că aceștia vor fi despăgubiți pe deplin în cazul falimentului FTX.

Volumul vânzărilor NFT crește la 129 milioane USD în noiembrie

Compania de analiză Blockchain Nansen a raportat că volumele vânzărilor NFT au atins 68.342 ETH în săptămâna încheiată pe 6 noiembrie. Token-urile nefungibile (NFT) au înregistrat o creștere constantă în ceea ce privește volumul săptămânal de vânzări Ether, conform platformei de analiză blockchain.

Într-o postare pe X (fostul Twitter), Nansen a subliniat că în săptămâna care s-a încheiat pe 9 octombrie, vânzările de NFT au fost de 29.704 ETH, în valoare de aproximativ 56 de milioane de dolari la prețurile actuale ale pieței ETH. Volumul vânzărilor a crescut săptămânal până a ajuns la 68.342 ETH, în valoare de peste 129 milioane USD.

Piața NFT Blur a avut cea mai mare cotă din volumul de tranzacționare NFT din ultimele 30 de zile. Potrivit agregatorului de date NFTGo, Blur a avut un volum de tranzacționare de 161.433 ETH (aproximativ 305 milioane USD) în ultimele 30 de zile. Între timp, al doilea loc i-a revenit concurentului său, OpenSea, care avea un volum de tranzacționare de 52.307 ETH, sau aproximativ 100 de milioane de dolari.

În ceea ce privește colecțiile NFT, Bored Ape Yacht Club (BAYC) a avut cel mai mare volum de tranzacționare din ultimele 30 de zile. Colecția BAYC a avut un volum de 35.226 ETH, sau aproximativ 66,7 milioane de dolari. Colectarea a fost urmată de Mutant Ape Yacht Club (MAYC) la 14.947 ETH și The Captainz la 9.948 ETH. CryptoPunks a rămas colecția de top în ceea ce privește capitalizarea bursieră. Cu toate acestea, colecția a avut doar un volum de tranzacționare de 5.773 ETH în ultimele 30 de zile.

În afară de acestea, datele NFTGo au arătat, de asemenea, că a existat o creștere cu 12% a comercianților NFT în ultimele șapte zile. Adresele cumpărătorilor erau la 22.804, în timp ce vânzătorii erau la 27.308 în aceeași perioadă de timp. Între timp, numărul de portofele care dețineau NFT a continuat să se ridice la aproximativ șase milioane.

Creșterea volumului de tranzacționare pentru NFT s-a produs pe fondul unor știri despre piața NFT. Pe 3 noiembrie, piața NFT OpenSea și-a concediat jumătate din personal, în timp ce se pregătește să lanseze a doua versiune.

Sursă foto: finicity.com