Archives February 2023

Blockchain Marathon

Eveniment organizat de BFN și ASE, care adună la un loc, timp de două zile, la București, experți, antreprenori, profesori (și nu numai), toți pasionați de FinTech, Blockchain și Web 3.0, cu scopul de a dezbate cele mai noi tendințe ale industriei.

La inițiativa fondatorilor BUCHAREST FINTECH NETWORK (BFN) a fost organizată prima ediție a workshop-ului „Blockchain Marathon”, din 2022, în cadrul Academiei de Studii Economice, de Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ).

Începând cu cea de-a doua ediție (aprilie 2023), BFN este principalul partener al FABIZ în organizarea evenimentului, care adună la București, timp de două zile, pionieri și lideri ai industriei FinTech și Blockchain din România.

Visa sprijină fintech-urile într-un peisaj financiar în continuă evoluție

Visa este partenerul principal al Unchain Fintech Festival, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate fintech-urilor din Europa Centrală și de Est, care anul acesta are loc pe 13 și 14 iulie. Reprezentanți ai băncilor centrale, experți din companii financiare și de tehnologie, bancheri, investitori se reunesc la Oradea pentru a discuta cele mai recente tendințe în zona inovației tehnologice în serviciile financiare, printre care open banking, plăți digitale, reglementări și monede digitale emise de băncile centrale, digital banking, tehnologia cloud, securitate cibernetică și multe altele, anunță Visa.

Parteneriatul cu acest eveniment regional este parte a angajamentului Visa de a încuraja inovația și de a contribui la construirea unui viitor digital, prin susținerea colaborării dintre fintech-uri și jucătorii financiari tradiționali.

Companiile fintech și startup-urile au ieșit mai puternice din pandemie, datorită platformelor lor inovatoare de tranzacționare de bunuri și servicii sau, și mai important, de transferuri de bani. Succesul lor în asigurarea circulației banilor în timp real și în siguranță reprezintă un motor al creșterii viitoare și stimulează ecosistemul de plăți digitale.

Fintech-urile pot răspunde, însă, cerințelor consumatorilor doar dacă au acces la o rețea extinsă de companii, clienți și furnizori de servicii. Ce se poate face, deci, pentru a susține startup-urile, dar și companiile fintech cu reputație, astfel încât să ne putem bucura cu toții de beneficiile oferite de inovațiile acestora?

Programe precum Visa Fintech Fast-Track și Visa Developer sunt concepute pentru a consolida creșterea și expunerea fintech-urilor, astfel încât acestea să poată acoperi în continuare nevoile în continuă transformare ale clienților.

Cu o finanțare totală de peste 500.000 de dolari anual, programul Visa Everywhere Initiative creează oportunități și alimentează succesul celor mai promițătoare fintech-uri și startup-uri din Europa Centrală și de Est și nu numai.

Fintech-urile au contribuit nu doar la creșterea incluziunii digitale, însă au reușit să răspundă și cererii tot mai mari pentru noi modalități de plată, cum ar fi programele de plată în rate, acceptarea plăților prin intermediul telefonului și plățile în timp real. De exemplu, prin Visa Direct, platforma de plăți în timp real, fintech-urile permit clienților să primească și să trimită bani către miliarde de puncte din întreaga lume, în oricare dintre cele 160 de monede acceptate.

Accesibilitatea la scară largă, ușurința de utilizare și costurile mai mici au stimulat dezvoltarea acestor inovații de plată în întreaga lume, în ultimii ani.

Cu 1,8 miliarde de persoane fără acces la servicii financiare digitale la nivel global, Visa Everywhere Initiative caută fintech-uri care să ofere soluții inovatoare de plată și comerț pentru a face față provocării accesului și incluziunii financiare. Acestea includ, dar nu se limitează la: facilitatori de servicii digitale, emitere digitală, valoare adăugată pentru comercianți și consumatori în zona finanțelor personale și a soluțiilor pentru afaceri mici și mijlocii. Anul acesta, inițiativa s-a extins către startup-urile care folosesc criptomonedele și Visa Direct în moduri inovatoare.

Accesul fintech-urilor la finanțare și la ecosistemul de plăți este, de asemenea, esențial. De la lansarea sa în 2015, programul a sprijinit startup-uri din peste 100 de țări să acceseze finanțări totale de peste 16 miliarde de dolari și să aibă acces la rețeaua largă de clienți Visa, abordând astfel unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă antreprenorii la început de drum.

Sursă foto: visa.ro

BNR a autorizat prima IFN dedicată antreprenorilor sociali

BNR a autorizat prima IFN dedicată antreprenorilor sociali

Banca Națională a României (BNR) a autorizat funcționarea primei instituții financiare nebancare (IFN) cu capital privat românesc dedicată exclusiv antreprenorilor sociali, potrivit afin.org.ro.

”AFIN IFN își propune să crediteze în primii cinci ani un număr de 500 de entități, prin produse adaptate și inovative, alături de scheme de garantare totale sau parțiale”, a anunțat firma.

Instituția are 170 de acționari fondatori, majoritatea antreprenori sociali și își propune să vândă credite pentru capital de lucru, investiții și pentru co-finanțarea proiectelor derulate cu fonduri europene.

Conform Institutului Național de Statistică, în România sunt în jur de 205.000 de operatori din aria economiei sociale, având în jur de 165.000 salariați.

Dintre aceștia, 20.000 generează venituri de peste 10.000 euro pe an.

AFIN IFN a fost înființată în 2022 la inițiativa consorțiului format din Fundația „Alături de Voi” România, Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și a unor ”persoane fizice cu experiență în sistemul bancar și în aria economiei sociale”.

Sursă foto: afin.org.ro

Token Financial Technologies intră pe piața din România printr-o investiție inițială de 5 milioane de euro

Token Financial Technologies intră pe piața din România printr-o investiție inițială de 5 milioane de euro

Furnizorul turc de soluții de plăți digitale Token Financial Technologies a intrat pe piața din România prin intermediul brand-ului Odero, în urma unei investiții inițiale de 5 milioane de euro, potrivit zf.ro

„Strategia noastră pe termen lung este să oferim o gamă foarte largă de produse și tehnologii de plăți online și offline comercianților de orice mărime și din orice industrie, în condiții avantajoase și flexibile pentru consumatorii lor finali”, a declarat Kemal Özmen, președintele Consiliului de Administrație al Token Financial Technologies România.

Investiția a fost realizată exclusiv din fonduri proprii, urmând ca până la finalul anului 2023 să ajungă la suma de 7 milioane de euro.

„În ultimii ani, România a devenit una dintre cele mai atractive piețe din Europa în domeniul fintech, atât din perspectiva ecosistemului de start-up-uri, cât și a potențialului de scalare. Toate acestea ne-au determinat să alegem România ca primă subsidiară TOKEN în afara Turciei, un pilon esențial în strategia noastră de expansiune pe plan global”, a mai spus Özmen.

Token Financial Technologies face parte din Koç Group, un holding privat din Turcia, prezent în România din anul 2003 prin brandurile Arctic, Beko, Grundig, Ford și Otokar.

Cu un portofoliu de peste 800.000 de utilizatori, Token Financial Technologies gestionează zilnic în Turcia aproximativ 4 milioane de tranzacții.

Compania turcă intenționeză ca, ”în perspectivă”, să se extindă și în Estul Europei, Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Sursă foto: forbes.ro

România a devenit a doua cea mai mare piață pentru Revolut după numărul de clienți

Utilizatorii Revolut din România au realizat anul trecut 203 milioane tranzacții, cu 90% mai multe decât în 2021, din care 27% pentru cumpărături din supermarket și magazine alimentare. România a devenit a doua piață, după Anglia, după numărul de clienți, scrie forbes.ro.

În general, cumpărăturile clienților Revolut din România au fost pe un trend ascendent în 2022, indiferent de categoria de bunuri și servicii achiziționate, dar cele mai mari ponderi au fost deținute de cumpărături (18%) și divertisment (18%)”, potrivit unui comunicat al Revolut.

Un utilizator român mediu al aplicației financiare a cheltuit, anul trecut, 749 de euro pentru divertisment, 530 de euro pentru călătorii și 500 de euro pentru cumpărăuri.

Baza de clienți a crescut cu 67%, la 2,5 milioane de utilizatori în România, a doua piață după Regatul Unit.

La nivel global, Revolut are 25 de milioane de utilizatori. Valoarea medie a cheltuielilor realizate pe parcursul anului 2022 prin Revolut a fost de 2.181 de euro, iar valoarea medie a unei tranzacții a fost de 18,3 euro.

”Practic, în 2022, la fiecare trei zile, un utilizator mediu al Revolut a făcut o plată către un comerciant local sau din străinătate, cu cardul (fizic sau virtual), cu un device mobil sau direct din aplicație”, potrivit companiei.

Cele mai multe plăți au fost făcute către Bolt (peste 3,3 milioane tranzacții), urmat de Uber (3,3 milioane tranzacții), Apple (3,1 milioane tranzacții), Carrefour (3 milioane tranzacții), Tazz (1,6 milioane tranzacții), Compania de transport local Cluj-Napoca (1,1 milioane tranzacții), Emag (1,1 milioane tranzacții), Google (1 milion tranzacții) și McDonalds (960.000 tranzacții).

Sursă foto: forbes.ro