Autoritatea de Reglementare Financiară din Dubai modifică regulile privind activele digitale pentru furnizorii de servicii

După doi ani de la dezvăluirea un regim de active digitale, autoritățile financiare din Dubai modifică regulamentul pentru a ține pasul cu schimbările reglementare globale, forțând mâna jucătorilor din industrie să se conformeze noilor reguli.

Ultimele amendamente au venit din partea Autorității de Servicii Financiare din Dubai (DFSA) la regimul său de token-uri din 2022, în urma rezultatelor unei consultări publice la începutul anului. Potrivit comunicatului de presă, modificările aduse regimului de token-uri vor avea un efect semnificativ asupra furnizorilor de servicii în mai multe domenii, cu penalități mai dure pentru firmele care încalcă regulile.

Amendamentele ridică interdicția privind activitățile de fonduri care implică active digitale, permițând utilizatorilor să ofere publicului acces la fonduri străine care investesc în active digitale. Noile reguli par să permită, de asemenea, fondurilor locale înregistrate să investească în monede digitale cu capitalizare mică, dar investițiile trebuie să fie limitate la mai puțin de 10% din valoarea totală a activelor brute a fondului.

În afara fondurilor, amendamentul a redus semnificativ taxele percepute pentru recunoașterea token-urilor de la 10.000 de dolari pe token la 5.000 de dolari, în urma plângerilor referitoare la procedurile stricte de licențiere. Cu toate acestea, DFSA a clarificat faptul că noua serie de amendamente nu înseamnă o relaxare a atitudinii sale.

“Subliniem că propunerea noastră nu înseamnă că ne relaxăm abordarea, ci este destinată să ofere DFSA flexibilitatea de a recunoaște token-urile cripto fiat emise în alte jurisdicții cu reglementări comparabile,” a declarat DFSA.

Noile reguli par să impună cerințe mai stricte pentru furnizorii de servicii de custodie, îndemnând firmele să separare distinct fondurile clienților de activele deținute de firmă, ca o măsură suplimentară de protecție în fața evenimentelor neprevăzute. Noile reguli pentru stakingul activelor digitale, regulile de raportare și ghidul de conformitate pentru regula călătoriei subliniază angajamentul DFSA de a respecta standardele minime globale.

Documentele de orientare ale Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori (IOSCO) și ale Comitetului Basel privind activele digitale sunt citate ca principale motive pentru noile amendamente. „Obiectivul nostru cu regimul Crypto Token este să stimulăm inovația într-un mod responsabil și transparent, asigurându-ne în același timp că îndeplinim obiectivele noastre reglementare,” a declarat Ian Johnston, șeful DFSA. „La DFSA, am adoptat o abordare echilibrată în dezvoltarea acestui regim și rămânem angajați să-l evoluăm în conformitate cu cele mai bune practici și standarde globale.”

Un trend colaborativ

Pe lângă introducerea unor reguli financiare stricte în Dubai, DFSA are o tendință de a căuta colaborare cu agenții partenere din alte jurisdicții pentru a proteja interesele investitorilor în active digitale.

În iunie 2023, Elizabeth Wallace, un executiv al DFSA, a dezvăluit într-un interviu că reglementatorul va fi interesat să reducă incidentele de arbitraj reglementar prin parteneriate. Națiunile G20 și G7 urmează aceeași cale în stabilirea unor standarde operaționale comune pentru jucătorii din industrie. „Ele se află în întreaga lume și, în calitate de reglementatori, trebuie să comunicăm mai mult în această zonă, deoarece pot exista destule lacune și am văzut mulți răufăcători încercând să acopere unele dintre acele lacune,” a spus Wallace.

Sursă foto: teknosassociates.com

Peste jumătate dintre organizațiile de caritate din SUA acceptă acum donații în criptomonede

Un număr din ce în ce mai mare de organizații de caritate și non-profit adoptă criptomonedele.

Adoptarea criptomonedelor în domeniul caritabil înregistrează o creștere rapidă, cu 56% dintre primele 100 de organizații de caritate din Statele Unite acceptând acum donații în criptomonede începând cu ianuarie 2024, conform raportului anual din 2024 al organizației de caritate cripto The Giving Block.

Acest lucru marchează o schimbare semnificativă pentru organizațiile non-profit, multe dintre acestea fiind inițial reticente în adoptarea plăților cu criptomonede.

Conform raportului, „Atunci când am lansat The Giving Block în 2018, a trebuit practic să spargem ușile pentru a determina organizațiile non-profit să vorbească cu noi despre bitcoin.” Raportul adaugă: „Multe s-au schimbat de atunci.”

Co-fondatorul Giving Block, Alex Wilson, dezvăluie cum se schimbă atitudinile și dacă se așteaptă să vadă organizații de caritate orientate spre o adoptare mai mare a criptomonedelor în viitor. “Da, în timp, continuăm să observăm o adoptare mai mare a organizațiilor non-profit care acceptă donații în criptomonede,” a spus Wilson. “Piața a devenit prea mare pentru a fi ignorată. Nu există multe piețe în lume care permit unei organizații non-profit să acceseze o bază de donatori de 2 trilioane de dolari.”

Wilson consideră că cunoștințele și familiarizarea cu criptomonedele sunt cheia acestei schimbări. “În cea mai mare parte, este o chestiune de educație. Multe organizații non-profit pur și simplu nu realizează câți oameni dețin criptomonede. Totuși, odată ce își dau seama de acest lucru, se adaptează destul de repede,” a spus el.

Menținerea donațiilor cu crypto cât mai simplă

Pentru a include cât mai multe organizații de caritate posibil, Giving Block își propune să facă simplă acceptarea donațiilor în criptomonede pentru organizațiile non-profit. Parte din aceasta vine sub forma unei caracteristici de vânzare automată, care transferă criptomoneda în dolari în momentul donației.

“Dacă doresc, pot alege să păstreze criptomonedele, dar cei mai mulți sunt mai confortabili să-și lichideze donațiile, similar cu modul în care tratează alte donații non-cash precum acțiunile sau alte forme de proprietate. Scopul nostru este să facem acceptarea criptomonedelor la fel de ușoară ca și acceptarea oricărui alt cadou pe care îl primește o organizație non-profit,” a spus Wilson.

Având acest lucru în vedere, folosirea unei soluții de donare minimizează expunerea unei organizații non-profit la criptomonede. “Principala capcană este încercarea de a face prea mult fără să știe ce fac. Unele organizații non-profit au ales să se ocupe singure de aceste lucruri în loc să lucreze cu un partener de încredere,” a spus Wilson. Potrivit lui Wilson, “de obicei, nu se termină bine” pentru cei care încearcă să meargă pe cont propriu.

Parteneri de încredere: Simplificarea adoptării

Save the Children, o organizație non-profit axată pe îmbunătățirea vieții copiilor din întreaga lume, a început să accepte Bitcoin în 2013, după ce taifunul Haiyan a lovit Filipinele.

Ettore Rossetti, consilier principal pentru tehnologie, marketing și parteneriate inovatoare la Save the Children, a declarat că procesul de acceptare a donațiilor în criptomonede nu a fost complet simplu, necesitând aprobări din partea mai multor departamente înainte ca inițiativa să poată progresa. “Am obținut aprobările legale, financiare și de comunicare media necesare pentru a putea accepta acea donație în Bitcoin,” a spus Rossetti, care a recunoscut că “au existat preocupări” legate de aspecte precum impactul asupra mediului. Chiar și cu acele preocupări, Rossetti a reușit să obțină toate aprobările necesare în 24 de ore, demonstrând că acolo unde există voință, progresul poate fi foarte rapid într-adevăr.

Având diverși parteneri de încredere începând cu anul 2013, Save The Children este acum una dintre multele organizații non-profit care lucrează cu The Giving Block. Multe dintre programele sale au beneficiat de generozitatea donatorilor de criptomonede. De exemplu, în Afghanistan, donatorii de criptomonede au contribuit la susținerea asistenței umanitare pentru 730.000 de copii în urma haosului care a urmat retragerii SUA. În urma cutremurului din Siria și Turcia din 2023, donațiile în criptomonede au ajutat la finanțarea programului de apă și igienă al Save the Children, ajungând la 1,1 milioane de copii și 2,6 milioane de persoane în total. În Uganda, în cooperare cu World of Women, Save the Children a strâns 100.000 de dolari, ajutând la îndeplinirea nevoilor educaționale ale a 115.000 de copii și adolescenți.

Reputația controversată a criptomonedelor

Deși criptomonedele și actul caritabil devin din ce în ce mai strâns legate, există încă provocări în cale. Media mainstream nu este întotdeauna prietenoasă cu industria blockchain, iar organizațiile non-profit trebuie să-și păstreze reputația în minte.

Apoi, există figuri precum senatorul american Elizabeth Warren care asociază industria cripto cu activități ilicite. L-am întrebat pe Wilson ce impact au astfel de figuri asupra industriei. “Este frustrant deoarece Elizabeth Warren și alți politicieni au folosit adesea date exagerate sau complet false pentru a-și susține afirmațiile,” a spus Wilson. “Norocul nostru este că faptele ne susțin, iar dovada este clară că există mult mai puțină activitate ilicită decât pretind oameni precum Elizabeth Warren. Toate datele indică faptul că există mai puțină activitate ilicită în criptomonede decât în economia tradițională.”

Rossetti a spus că unul dintre aspectele pe care Save the Children a trebuit să le ia în considerare activ a fost mediul înconjurător și “riscul de reputație asociat cu probleme precum utilizarea energiei, în special lanțurile proof-of-work precum blockchain-ul Bitcoin”.

Pentru Rossetti și Save the Children, mediul înconjurător este ceva de care sunt în mod constant conștienți, deoarece schimbările climatice “exacerbează problemele cu care se confruntă copiii – mai multe dezastre naturale și așa mai departe”.

“Suntem primul ONG din lume care face parte din Fondul Climatic Verde și singura organizație de caritate pentru copii. Deci, suntem mândri de asta. Avem doar o singură planetă”, a spus Rossetti. “Dar, privind mai atent, dincolo de titluri, multe dintre blockchain-uri sunt alimentate de surse regenerabile sau de energie subutilizată.”

Crypto pentru bine: #HODLhope

Cel mai recent efort al Save the Children pentru samariteni cripto este #HODLhope. După cum declară campania, “În întreaga lume, copiilor le sunt furate viitorurile de o economie globală construită pe inegalitate și lăcomie. […] Save the Children crede că tehnologia blockchain și criptomonedele pot fi o forță pentru bine și pentru incluziunea financiară.”

Scopul #HODLhope este de a strânge 10 milioane de dolari în donații cripto până la sfârșitul anului 2024, permițând copiilor din întreaga lume să păstreze speranța. Strângând aproape 8 milioane de dolari până în martie, campania pare sigură să atingă acest obiectiv.

Pentru cele 44% din primele 100 de organizații caritabile din SUA care încă nu au conștientizat puterea Bitcoinului și a criptomonedelor în general, acum ar putea fi momentul potrivit să o facă.

Sursă foto: investopedia.com

Minarea Bitcoin stimulează tranziția către energie regenerabilă

Minarea Bitcoin este adesea percepută ca o amenințare la adresa mediului, dar ce-ar fi dacă BTC ar putea fi un instrument pentru a sprijini tranziția către energiile regenerabile? Popularitatea globală a Bitcoin a dus la un consum anual de energie în rețea de 147,3 terawatt-ore până la 19 ianuarie 2024. Acest lucru plasează rețeaua aproape de consumul anual mediu de energie al țărilor precum Ucraina, Malaezia și Polonia, conform Universității din Cambridge.

Acest nivel de consum de electricitate, o parte semnificativă fiind generată de surse de combustibili fosili, a creat o poveste despre cum minarea Bitcoin ar fi dăunătoare mediului. Amprenta sa de carbon, cererea mare de energie și consumul de apă pot fi date bine întemeiate, dar sunt adesea utilizate pentru a evidenția doar o parte a situației.

În plus, industria de minare a Bitcoinului s-a îndreptat către surse alternative de energie. La 18 ianuarie 2024, utilizarea durabilă a energiei pentru minarea Bitcoin a atins un nou maxim istoric de 54,5%, conform Prognozei Bitcoin ESG. Adoptarea energiei curate de către minerii Bitcoin aduce beneficii climatului global. În plus, minarea Bitcoin a devenit un candidat ideal pentru a stimula tranziția către energiile regenerabile și a oferi potențialul promițător de venit pentru industria energiei verzi.

Minarea Bitcoin poate finanța proiecte regenerabile în stadiu incipient

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Cornell din Statele Unite a determinat că stabilirea operațiunilor de minare a Bitcoin în locații strategice ar putea diminua amprenta ecologică a criptomonedelor, oferind venituri care pot fi direcționate către investiții viitoare în proiecte de energie regenerabilă.

Într-un studiu din octombrie 2023, cercetătorii au concluzionat că monetizarea excesului de energie colectat de sursele regenerabile ar putea aduce sute de milioane de dolari datorită mineritului de Bitcoin. Aceștia au afirmat că, numai în SUA, există un potențial substanțial de venituri în faza de dezvoltare pre-comercială a parcurilor eoliene sau solare. În această etapă, fermele generează energie electrică, dar încă nu sunt integrate în rețeaua mai largă.

Dezvoltatorii ar putea recupera milioane de dolari, pe care apoi îi pot investi în proiecte viitoare de energie regenerabilă.

Potrivit studiului, Texas are cel mai mare potențial, cu 32 de proiecte regenerabile planificate, care ar putea genera un profit combinat de 47 de milioane de dolari prin minarea Bitcoin în timpul operațiunilor pre-comerciale.

Minarea Bitcoin poate oferi, de asemenea, un client flexibil pentru instalațiile de energie eoliană și solară, ale căror perioade de producție maximă nu corespund întotdeauna perioadelor de cerere maximă.

Margot Paez, cercetătoare la Bitcoin Policy Institute și consultantă în domeniul sustenabilității și mediului pentru minarea Bitcoin, a declarat: “Adesea există o discrepanță între cerere și ofertă care duce la o producție excesivă de energie regenerabilă. Minarea Bitcoin acționează ca un consumator care plătește pentru electricitatea care altfel ar fi irosită. La rândul său, minarea Bitcoin beneficiază de utilizarea energiei regenerabile în locul combustibililor fosili, îmbunătățind amprenta de carbon a rețelei. Este o situație benefică pentru ambele părți.”

Minarea de Bitcoin nu ține cont de locație

Minarea de Bitcoin se poate desfășura oriunde se produce un exces de energie, făcând-o, în mod eficient, neafectată de locație. După cum a menționat cercetătorul Fengqi You de la Cornell Atkinson Center for Sustainability în studiul menționat anterior: “Rentabilitatea unui sistem de minare depinde de perioadele de disponibilitate constantă a energiei, deoarece sursele de energie regenerabilă pot varia semnificativ. […] Prin urmare, este important să așezăm ferma de minare strategic pentru a maximiza productivitatea.”

Jaran Mellerud, co-fondator și strateg principal de minare la compania de minare Bitcoin Hashlabs, a declarat că există două tipuri de surse de energie regenerabilă pe care minerii Bitcoin le pot utiliza. Primul tip sunt sursele de energie regenerabilă variabile, cum ar fi vântul și energia solară. Minarea folosind aceste surse presupune multe provocări și implică adesea o disponibilitate redusă și întreruperi constante ale operațiunilor. A doua sursă de energie pe care o pot folosi minerii Bitcoin, conform lui Mellerud, sunt sursele regenerabile de bază, cum ar fi hidro și geotermale. Minarea folosind aceste surse este mult mai simplă, deoarece sunt mai stabile și pot oferi un timp de funcționare mai ridicat decât vântul sau energia solară.

Ben Gagnon, directorul de minare la compania de minare Bitcoin Bitfarms, a declarat: “Credem că, pe termen lung, hidroenergia ar trebui să fie una dintre cele mai rentabile surse de energie pentru mulți ani de acum înainte, astfel încât nu trebuie să alegem între sustenabilitate și rentabilitate.”

Mellerud a povestit un scenariu real în care Hashlabs a implementat o facilitate de minare Bitcoin în Etiopia alimentată exclusiv de surse de energie regenerabilă. Producția de electricitate din Etiopia constă în 94% hidro, 5% vânt și 1% solar, iar surplusul de electricitate al țării, de 25%, se așteaptă să crească odată cu deschiderea noilor centrale hidroelectrice. “Compania de utilități din Etiopia monetizează parte din această electricitate generată excesiv prin vânzarea ei către noi, în timp ce așteaptă ca consumul de electricitate al țării să crească”, a spus Mellerud.

Pentru minerii de Bitcoin, această activitate reprezintă o situație benefică pentru ambele părți, deoarece ajută compania de utilități să finanțeze noi extinderi de infrastructură electrică pentru populația în creștere a țării.

Reglementările împiedică tranziția către energiile regenerabile prin minarea Bitcoin

Cercetătorii de la Universitatea Cornell evidențiază o problemă semnificativă pentru prosperitatea industriei de minare a Bitcoinului: reglementarea. Minerul de Bitcoin Mellerud a confirmat această îngrijorare continuă în cadrul industriei: “Cel mai mare obstacol al mineritului de Bitcoin sunt reglementările și riscul politic asociat.”

Studiul Cornell a făcut o recomandare de politică pentru a oferi recompense economice pentru mineritul de criptomonede responsabil din punct de vedere ecologic, cum ar fi certificatele de carbon pentru emisiile evitate: “Aceste recompense pot acționa ca un stimulent pentru minerii care adoptă surse de energie curată, ceea ce poate duce la efecte pozitive combinate asupra atenuării schimbărilor climatice, îmbunătățirii capacității de energie regenerabilă și realizării de profituri suplimentare în timpul operațiunilor pre-comerciale ale fermelor eoliene sau solare.”

Această abordare diferă radical de încercarea de a aplica taxe asupra minerilor de criptomonede de către administrația președintelui SUA, Joe Biden.

Gagnon de la Bitfarms nu se opune propunerii de certificate de carbon, dar a remarcat că stimulentul economic oferit de Bitcoin este deja suficient pentru prosperitatea industriei: “Mineritul Bitcoin este singurul stimulent economic de pe planetă pentru a reduce voluntar risipa de energie și emisiile, fără a fi finanțat de o subvenție. Este singurul. Nu este nevoie de o politică guvernamentală pentru a stimula acest comportament! Mineritul Bitcoin este stimulentul pentru a face tocmai asta!”

Consumul de energie nu este rău pentru omenire

În opinia lui Gagnon, “utilizarea energiei nu este ceva rău.” De fapt, el consideră că “abilitatea de a exploata energia este o piatră de temelie a societății și progresului uman.” Acesta crede că omenirea a avansat odată cu evoluția abilității de a exploata mai multă energie. Pentru minerul de Bitcoin, energia “este în mod fundamental ceea ce face posibilă lumea în care trăim astăzi.”

Oamenii au beneficiat de abilitatea de a găsi și utiliza energie de-a lungul întregii istorii înregistrate. Gagnon a evidențiat câteva momente critice ale evoluției umane în care noile surse de energie au avut un rol important: de la descoperirea focului și arderea lemnului la mori acționate de râuri, ulei de balenă pentru lumina candelelor, cărbune pentru industrializarea societății și forjarea oțelului pentru construirea căilor ferate și a zgârie-norilor, până la descoperirea atomului și energie nucleară.

Mellerud crede că “țările mai mari la nivel de stat vor deveni curând mai prietenoase cu mineritul și vor înțelege potențialul său pentru optimizarea energiei.”

Pentru a atinge acest obiectiv, Gagnon consideră că industria Bitcoin trebuie să lucreze la “educație și comunicare pentru a demonstra beneficiile pozitive ale operațiunilor de minare a Bitcoinului,” adăugând: “Minarea Bitcoinului este o forță imensă pentru bine și o poveste puternică care trebuie spusă. Pur și simplu, nu a fost auzită încă de suficient de multe persoane, dar pe măsură ce minarea Bitcoin continuă să demonstreze că este o forță bună, ar trebui inevitabil să fie acceptată.”

În ceea ce privește concluzia Universității Cornell, este nevoie de o schimbare în perspectivă: Bitcoinul ar trebui privit nu doar ca un consumator de energie, ci ca un facilitator pentru utilizarea mai eficientă și durabilă a energiei.

Ambele părți ale monedei trebuie luate în considerare, mai ales atunci când obiectivul final este îmbunătățirea condițiilor climatice globale.

Sursă foto: cryptoslate.com

Un adevăr dificil – nepotrivirea dintre Web3 și AI generativă

Sarcinile de lucru AI generative sunt concepute pentru a fi intensive din punct de vedere computațional, rulând pe GPU-uri extrem de paralelizabile. Ce rol lasă asta blockchain-ului? Jesus Rodriguez, de la IntoTheBlock, explorează o soluție posibilă.

Intersecția dintre inteligența artificială generativă (AI) și Web3 este una dintre cele mai fascinante tendințe din spațiul activelor digitale. În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord că AI generativă va juca probabil un rol în următoarea generație de tehnologii Web3, specificul este departe de a fi banal. La urma urmei, AI nu a fost niciodată considerat un bloc important în arhitecturile Web3, iar diferitele generații de L1 și L2 nu au fost concepute pentru a rula sarcini de lucru AI.

Realitatea cu care se confruntă tehnologii Web3 atunci când încearcă să imagineze adaptarea timpilor de execuție Web3 la tehnologiile AI generative sugerează o nepotrivire copleșitoare privind cerințele de date și de calcul. Sarcinile de lucru AI generative sunt concepute pentru a fi intensive din punct de vedere computațional, rulând pe GPU-uri extrem de paralelizabile. Timpul de rulare a blockchain-ului este destul de limitat în ceea ce privește datele și capacitățile lor de calcul.

În același timp, Web3 are nevoie disperată să încorporeze capabilități generative de AI pentru a ajunge din urmă alternativele Web 2. Întrebarea evidentă devine atunci: cum s-ar concretiza integrarea AI generativă și Web3?

Dintre toate tendințele în AI generativă, există una care pare a fi ideală pentru încorporarea capabilităților blockchain și care, întâmplător, a adunat atenția mainstreamului prin anunțurile recente făcute de OpenAI în cadrul conferinței sale Developer Days: ați auzit de agenți autonomi?

Aici, subiectul se împarte în două puncte cheie:

1.De ce majoritatea capabilităților Web3 adaugă doar beneficii marginale valului actual de soluții AI generative.

2.De ce agenții autonomi sunt singura tendință în AI generativă care poate încorpora capabilități Web3.

Nepotrivirea

Citim în mod regulat publicații exagerate despre cum blockchain-ul și tehnologiile AI generative se potrivesc perfect. Acele afirmații sunt bune pentru a face titluri, dar le lipsește rigoarea tehnică de a înțelege starea actuală a ambelor tehnologii. Aprofundarea înțelegerii posibilelor căi de integrare dintre Web3 și AI generativă dezvăluie o imagine foarte provocatoare.

Urmând o abordare bazată pe principii pentru a ne gândi la potențiala integrare dintre AI generativă și Web3, putem lua în considerare două dimensiuni fundamentale:

1. O nouă generație de tehnologii Web3 care va valorifica capabilitățile AI generative.

2.Soluții AI generative care ar putea încorpora tehnologii blockchain.

Primul vector este destul de enigmatic. Pe de o parte, ne putem imagina clar o nouă generație de protocoale DeFi sau timpi de execuție blockchain care vor încorpora

capabilități inteligente alimentate de AI generativă. Pe de altă parte, acele cazuri de utilizare sunt foarte în curs de dezvoltare sau aproape inexistente.

A doua categorie oferă un set mai larg de oportunități, dar este la fel de provocatoare. Din punct de vedere psihologic, este foarte tentant să încercăm să adaptăm capabilitățile moderne Web3, cum ar fi calculul fără cunoștințe, la stive descentralizate pentru soluții AI generative. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că vedem un număr tot mai mare de cunoștințe zero (zk) sau stive descentralizate pentru AI generativă. Deși cu siguranță interesante, acele soluții par destul de nepotrivite cu valul actual de stive generative de AI.

De exemplu, calculul cu cunoștințe zero ar putea debloca unele cazuri de utilizare în termeni de transparență în IA generativă, dar costurile sale de calcul fac să fie extrem de nepractic să fie aplicat la scara modelelor de transformare mari. În mod similar, arhitecturile GPU descentralizate sunt impracticabile pentru preinstruirea sau reglarea fină a modelelor AI generative, având în vedere că necesită o magistrală de comunicare incredibil de rapidă între GPU.

Reducerea decalajului dintre tehnologiile AI generative și Web3 necesită mai mult decât o combinație de capabilități tehnologice; necesită ca aceste capabilități să fie potrivite pentru cazurile de utilizare actuale în ambele stive de tehnologie. În acest sens, există o tendință nouă în AI generativă care pare a fi un candidat perfect pentru stivele Web3.

Introducerea agenților semi-autonomi

Dacă urmăriți spațiul AI generativ, probabil că ați întâlnit proiecte precum AutoGPT, BabyAGI sau GPT-urile OpenAI tocmai anunțate, care se bazează pe capabilități de agenți semi-autonomi. Cea mai simplă versiune a agenților semi-autonomi sunt modelele inteligente care pot raționa prin sarcini abstracte, pot formula și executa planuri într-un mediu dat.

Luați în considerare un agent specializat în efectuarea cercetărilor de piață pentru un anumit domeniu. Acest agent poate începe cu un scop abstract, cum ar fi „cercetarea unui produs specific” și poate formula un plan pentru a consulta sursele de informații adecvate, a rezuma informațiile folosind un model de limbaj mare și a le distribui diferitelor părți. Agenții semi-autonomi îmbunătățesc modelele de bază cu capacități precum memoria, integrarea instrumentelor, balustradele de securitate și multe altele.

În ultimele luni, agenții semi-autonomi au trecut de la un subiect obscur de cercetare la una dintre cele mai actuale tendințe în AI generativă. Natura semi-autonomă a acestei tehnologii este tocmai ceea ce o face un scenariu ideal pentru runtime blockchain. În stadiul actual al tehnologiilor de agenți semi-autonomi, există patru cazuri de utilizare dominante care se potrivesc bine pentru runtimele blockchain. Aceste cazuri de utilizare nu sunt provocări teoretice, ci mai degrabă reale cu care se confruntă aplicațiile de agenți semi-autonomi:

1) Transparență: Una dintre principalele propuneri de valoare ale agenților semi-autonomi este capacitatea lor de a formula și executa acțiuni într-un mediu dat. Timpurile de rulare Blockchain pot acționa ca un sistem de înregistrare pentru acele planuri și decizii.

2) Coordonare descentralizată: Unul dintre obiectivele finale ale agenților semi-autonomi este acela că aceștia pot colabora pentru a atinge un obiectiv specific. Acest nivel de colaborare necesită o coordonare descentralizată, care se potrivește perfect pentru blockchains. Vă puteți imagina un scenariu în care un agent poate descoperi capacitățile altor agenți prin intermediul contractelor lor inteligente și poate interacționa cu aceștia.

3) Balustrade: Odată ce agenții încep să ia acțiuni în mod semi-autonom, ideea de a instala balustrade în jurul lor pentru a limita impactul potențial al acelor acțiuni devine din ce în ce mai relevantă. Contractele inteligente reprezintă un mecanism ideal pentru a stabili balustrade imuabile în jurul agenților. Imaginați-vă un agent care poate lua decizii financiare având în vedere o cerere de credit, protejat de un contract inteligent care asigură că nu sunt produse informații sensibile ca parte a rezultatelor.

4) Stimulente economice: În contextul colaborării, criptoactivele pot juca un rol semnificativ, servind ca un strat economic cheie pentru agenții semi-autonomi. Să luăm exemplul unui agent care poate genera materiale de marketing pentru un anumit produs folosind modele costisitoare de generare de imagini. În acest scenariu, agenții pot primi plăți prin cripto active și pot executa funcția în mod autonom.

De ce agenți semi-autonomi?

Indiferent de pasiunea noastră pentru tehnologia Web3, putem vedea clar că AI generativă evoluează foarte bine fără ajutorul timpilor de execuție blockchain. Găsirea unei potriviri între aceste două tendințe tehnologice nu este un efort foarte ușor. Scenariile Web3 pentru AI generativă sunt foarte în curs de dezvoltare sau inexistente.

Ideea devine atunci găsirea provocărilor reale în AI generativă care pot fi abordate cu tehnologii blockchain. Prin „real” se înțelege că nu este derivat dintr-un exercițiu teoretic și ținând cont de faptul că încercăm să potrivim o tehnologie cu adoptare limitată în lumea reală cu tendința tehnologică cu cea mai rapidă creștere din multe generații.

Agenții semi-autonomi par să aibă combinația potrivită de tehnologie și sincronizare potrivită pentru timpul de execuție blockchain. Tendința devine pe scară largă acceptată ca unul dintre următoarele valuri în AI generativă și există provocări reale în ceea ce privește transparența, coordonarea și securitatea care par potrivite pentru blockchain. Indiferent dacă această integrare se materializează sau nu, va necesita unele adaptări tehnice inteligente în ambele mișcări tehnice. Dar nevoia este reală; agenții semi-autonomi ar putea fi singura tendință care face legătura între AI generativă și blockchains.

Sursă foto: extendedlearning.ubc.ca

Cum pot NFT-urile să ajute fermierii – de la producție la distribuție

Ce sunt NFT-urile utilitare și cum funcționează?

Jetoanele nefungibile (NFT) au fost în mod tradițional asociate cu arta digitală, imaginile de profil și alte obiecte digitale de colecție. Capabile de a păstra unicitatea, aceste jetoane sunt încă populare, dar există un alt tip de NFT care merge un pas mai departe. Ele oferă deținătorilor beneficii tangibile și reale.

NFT-urile utilitare oferă valoare imediată la cumpărare, acordând acces la anumite privilegii sau experiențe exclusive. De exemplu, pot debloca conținut premium, pot oferi abonamente sau pot permite deținătorilor să răscumpere recompense sau articole.

Valoarea NFT-urilor utilitare derivă cel mai adesea din valoarea obiectului din lumea reală sau a experienței pe care o reprezintă. Cu toate acestea, poate avea și o valoare intrinsecă bazată pe raritate și popularitate.

Din punct de vedere tehnic, NFT-urile utilitare nu sunt diferite de NFT-urile obișnuite – ele folosesc tehnologia blockchain pentru a asigura proprietatea și autenticitatea. Singura diferență este că acestea sunt direct legate de elemente sau experiențe specifice. Acestea sunt create pe rețele descentralizate folosind standarde de contracte inteligente dezvoltate în mod explicit pentru NFT.

Cum se leagă NFT-urile utilitare cu agricultura?

NFT-urile utilitare sunt agnostice de industrie, ceea ce înseamnă că nu sunt specializate într-o anumită industrie și pot transforma multe sectoare și experiențe, de la jocuri și modă la concerte live și imobiliare. Deși poate fi surprinzător, agricultura poate, de asemenea, să integreze aceste NFT pentru diferite cazuri de utilizare pentru a aduce eficiență și transparență.

NFT-urile pot revoluționa industria agricolă oferind o modalitate mai transparentă, eficientă și mai sigură de a gestiona lanțul de aprovizionare. Ele, precum certificatele digitale de recoltă, pot urmări proprietatea și autenticitatea pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, de la fermă până la consumator, și pot fi folosite pentru a digitaliza și gestiona activele fizice legate de culturi, animale și terenuri. Acest lucru poate spori transparența, îmbunătățirea eficienței și debloca noi posibilități de finanțare, tranzacționare și asigurare în sectorul agricol.

Un domeniu în care NFT-urile pot avea un impact uriaș este managementul lanțului de aprovizionare. NFT-urile și tehnologia blockchain subiacentă pot certifica proprietatea și autenticitatea activelor, ceea ce face ca aceste jetoane să fie adecvate pentru urmărirea produselor agricole.

Principala diferență dintre NFT-urile utilitare și metodele actuale de trasabilitate este că NFT-urile pot fi urmărite până la ferma sau cultura individuală de unde provine produsul. Pe măsură ce NFT se deplasează de-a lungul lanțului de aprovizionare, toate informațiile importante despre produs sunt întotdeauna disponibile și pot fi verificate, asigurându-se că produsul îndeplinește toate standardele de la fermă până la magazin.

Un ecosistem poate bate NFT pentru fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, de la fermă până la magazin. Acest lucru ar permite părților interesate și utilizatorilor finali să verifice de unde provine un produs alimentar și cum a ajuns la raftul pieței. NFT-urile utilitare, în acest caz, pot acorda părților interesate drepturi de proprietate asupra anumitor produse alimentare. Aceste drepturi sunt esențiale pentru un sistem alimentar mai echitabil, transparent și durabil. Ei împuternicesc fermierii, acordându-le dreptul de proprietate asupra produselor lor, ceea ce duce la profituri mai echitabile și la îmbunătățirea mijloacelor de trai. Această transparență se extinde la consumatori, care pot face alegeri informate cu privire la alimentele lor. În plus, proprietatea părților interesate stimulează fermierii să producă alimente de înaltă calitate și reduce risipa de alimente, permițând vânzările directe către consumatori.

Ce probleme rezolvă NFT-urile în agricultură?

NFT-urile și blockchain-urile sunt toate despre descentralizare, transparență, dovada proprietății și securitate. Aceste caracteristici vin să răspundă mai multor provocări din agricultură, o industrie care încă folosește multe metode vechi pentru a crește și a distribui alimente și bunuri. Acest lucru se reflectă asupra calității, eficienței și costurilor de producție, afectând în cele din urmă profitabilitatea fermierilor și a altor părți interesate.

Datorită NFT, părțile interesate pot crea o înregistrare sigură și permanentă pe blockchain, permițând accesul la date în timp real legate de întregul lanț de aprovizionare cu produse agricole.

Acest nivel de transparență de neegalat ajută la prevenirea fraudei, asigură siguranța alimentară și îmbunătățește implementarea practicilor de durabilitate. Aducând eficiență în toate etapele lanțului de aprovizionare, implementarea NFT poate reduce costurile și poate avea un impact pozitiv asupra profitabilității.

Cum pot beneficia fermierii și consumatorii din sectorul agricol de NFT-urile utilitare?

Integrarea NFT-urilor în procesele lanțului de aprovizionare și în alte cazuri de utilizare poate fi un avantaj pentru fermieri și consumatori.

Pentru fermieri, NFT-urile pot oferi un geamăn digital pentru produsele lor, ceea ce îmbunătățește trasabilitatea și în cele din urmă are un impact pozitiv asupra comerțului și valorii acestora.

De asemenea, consumatorii pot beneficia de utilizarea NFT în agricultură, deoarece au mai multă încredere în autenticitatea și calitatea produselor, ajutându-i să facă alegeri mai sigure și mai informate.

Un exemplu al modului în care NFT-urile pot ajuta sectorul agricol este ilustrat de Dimitra, un sistem de întreprindere bazat pe blockchain pentru AgTech, care conduce la o agricultură productivă, inteligentă și incluzivă. Dimitra ajută fermierii să reducă eforturile și să îmbunătățească eficiența prin integrarea stivei sale de tehnologie, inclusiv blockchain, mobil, inteligență artificială (AI), Internet of Things (IoT), drone și sateliți.

NFT-urile utilitare Dimitra oferă soluții inovatoare pentru sectorul agricol, permițând fermierilor să asigure finanțare, să stabilească conexiuni directe cu consumatorii și să monetizeze date valoroase pentru a lua decizii mai inteligente. Această abordare urmărește să eficientizeze procesele de finanțare, să promoveze transparența și prețurile echitabile și să ofere fermierilor oportunități suplimentare de venituri.

Ce preocupări sau riscuri ar trebui să abordeze industria agricolă atunci când implementează NFT?

În ciuda beneficiilor și potențialului lor, fermierii și consumatorii ar trebui să fie conștienți de anumite limitări ale NFT-urilor și ale tehnologiei blockchain în general.

Pentru început, blockchain-urile sunt sisteme închise fără acces la datele din lumea reală. Prin urmare, conectarea unui NFT în lanț cu un activ fizic sau digital în afara lanțului necesită efort suplimentar. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul așa-numitelor oracole sau a altor condiții încorporate în contractul inteligent în sine.

În cele din urmă, părțile interesate trebuie să se asigure că token-urile reprezintă cu exactitate produsele de bază, fie că este vorba de culturi, animale sau obligațiuni. De exemplu, Dimitra și-a dezvoltat Oracolul pentru adecvarea terenurilor (Land Suitability Oracle), care evaluează fiecare fermă în funcție de potențialul ei de a crește o anumită cultură. Mai mult, Dimitra are deja o aplicație care evaluează performanța fermierilor. Combinația acestor instrumente oferă o capacitate semnificativă pentru creditorii agricoli în comparație cu instrumentele disponibile.

Care sunt câteva exemple de integrare a NFT în agricultură astăzi?

NFT-urile pot fi utilizate independent sau cu alte aplicații blockchain pentru a îmbunătăți managementul lanțului de aprovizionare în toate etapele.

De exemplu, Dimitra revoluționează agricultura cu NFT utilitare, începând cu avocado. Compania a lansat recent o serie NFT în colaborare cu One Million Avocados, un startup din Kenya. Aceste NFT le permit persoanelor să sponsorizeze arbori de avocado pentru 50 de dolari, oferind fermierilor resurse esențiale, cum ar fi răsaduri și îngrășăminte, precum și acces la platforma digitală și senzori. Dimitra dezvoltă, de asemenea, un program Crop Certificate în care, printr-o interfață Web3, investitorii oferă un împrumut printr-un proces reglementat de crowdfunding și primesc rambursarea primelor din veniturile recoltei recoltei.

Pe măsură ce copacii cresc, investitorii împart recompensele. În al doilea an, un arbore de avocado poate produce un singur fruct, dar până în al zecelea, poate produce 300 până la 400 kg (661–881 lbs) și având în vedere prețurile de export de astăzi, fermierii pot câștiga de trei ori mai mult decât piețele interne. În plus, nu trebuie să plătească prime pentru împrumuturi înainte de a genera venituri.

Lansarea NFT a lui Dimitra începe cu 1.000 de arbori de avocado ca pilot în toamna anului 2023, cu planuri de extindere în mango, cacao și alte culturi. Prin implementarea blockchain-ului și a NFT-urilor, Dimitra dă putere fermierilor, investitorilor și sponsorilor filantropici în AgTech, demonstrând potențialul de transformare al acestei tehnologii în agricultură.

Sursă foto: entegra.com.au

Cum transformă blockchain strângerea de fonduri pentru startup-uri și antreprenori

Investitorii și antreprenorii pot crea și executa acorduri de investiții direct pe blockchain.

Lumea capitalului de risc este cunoscută de mult timp pentru abordarea tradițională a finanțării și investițiilor în startup-uri. Cu toate acestea, apariția tehnologiei blockchain poate perturba această industrie și poate revoluționa modul în care funcționează capitalul de risc.

Un aspect semnificativ al acestei perturbări este tokenizarea activelor. Blockchain permite crearea de jetoane digitale (token-uri) care reprezintă proprietatea asupra activelor sau companiilor.

Această tokenizare permite proprietatea fracționată și lichiditatea activelor ce sunt în mod tradițional nelichide, cum ar fi imobiliare sau startup-uri în stadiu incipient. Extinde oportunitățile de investiții, permițând unei game mai largi de investitori să participe la întreprinderi deținând token-uri, chiar și cu sume mici de capital.

Un alt aspect cheie este utilizarea contractelor inteligente. Aceste contracte auto-executive cu reguli și condiții predefinite sunt codificate pe blockchain. Contractele inteligente pot elimina nevoia de intermediari, reducând costurile și crescând eficiența.

Investitorii și antreprenorii pot crea și executa acorduri de investiții direct pe blockchain, simplificând procesul de investiții și câștigând încrederea participanților.

Prin eliminarea intermediarilor, blockchain-ul democratizează accesul la finanțare, dând putere antreprenorilor la nivel global și atrăgând investiții dintr-un grup mai larg de investitori.

Accesibilitatea globală a tehnologiei blockchain transcende granițele geografice, conectând investitorii și antreprenorii din întreaga lume. Startup-urile și investitorii din piețele emergente, unde capitalul de risc tradițional poate fi limitat, au acum oportunități mai mari.

Platformele bazate pe blockchain facilitează, de asemenea, crearea de piețe secundare, permițând investitorilor să-și tranzacționeze token-urile reprezentând proprietatea în acțiuni.

Alex Strześniewski, fondator și CEO al AngelBlock – o platformă descentralizată de strângere de fonduri – a declarat: „Prin strângerea de fonduri bazată pe blockchain, jetoanele care reprezintă acțiuni sau datorii pot fi tranzacționate pe piețele secundare, permițând investitorilor să-și părăsească investiția în orice moment”. El a adăugat: „Acest lucru sporește atractivitatea investițiilor de capital de risc, oferind lichiditate și reducând riscul asociat investițiilor pe termen lung.”

Piețele secundare oferă lichiditate investitorilor în stadiu incipient, care în mod tradițional trebuiau să aștepte evenimente de ieșire (exit events), cum ar fi achizițiile sau ofertele publice inițiale (IPO), pentru a-și realiza rentabilitatea investiției. Capacitatea de a tranzacționa token-uri pe o piață secundară sporește atractivitatea investițiilor de capital de risc.

Rachid Ajaja, fondatorul și CEO al platformei de finanțare descentralizată (DeFi) AllianceBlock, declară: „Investițiile tradiționale cu capital de risc implică un nivel mai ridicat de risc și perioade mai lungi de blocare pentru investiții, făcându-le mai puțin atractive pentru unii investitori. Piețele secundare permit investitorilor să aibă opțiunea de a părăsi pozițiile lor mai devreme dacă doresc, atenuând unele dintre riscurile tradiționale.”

Ajaja a continuat, spunând: „Este mai probabil ca investitorii să fie interesați să participe la procesul de strângere de fonduri atunci când există posibilitatea de a-și tranzacționa token-urile pe piețele secundare. Acest factor de lichiditate creează un ecosistem investițional mai activ și mai dinamic, atrăgând o gamă mai largă de investitori, care poate avea un impact pozitiv asupra valorii și utilității unui proiect.”

Platforme de strângere de fonduri bazate pe blockchain

Platformele de strângere de fonduri bazate pe blockchain sunt platforme descentralizate care permit utilizatorilor să investească direct în proiecte. Procesul funcționează de obicei prin investitorii care depun token-uri într-un contract inteligent care va trimite token-ul nativ al unui proiect fiecărui portofel participant.

De exemplu, dacă Proiectul A vinde token-uri tip Project A (PAT) pentru USD Coin la un raport de 3:1, un investitor va primi 3 token-uri PAT în portofel dacă depune 1 USDC.

Deși aceste platforme funcționează într-o manieră descentralizată, anumite platforme pot necesita totuși utilizatorii să își verifice identitatea pentru a adera la cerințele de reglementare și pentru a proteja interesele investitorilor.Acest proces de verificare atenuează activitățile frauduloase și întărește credibilitatea generală a platformei.

Unele platforme iau, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a îmbunătăți securitatea și încrederea pentru utilizatori. De exemplu, platforma de strângere de fonduri fără custodie AngelBlock are o strategie de compensare bazată pe repere, cu măsuri de guvernanță încorporate. Investițiile se bazează pe ideea conform căreia investitorii cred că un startup a atins un set de obiective predeterminate.

Când aceste cerințe sunt îndeplinite, fondurile vor fi eliberate. Guvernarea platformei este făcută mai democratică prin această tehnică, care încurajează participarea utilizatorilor.

Protocolul folosește o metodă de atribuire în lanț și distribuire a token-urilor pentru a se asigura că acestea nu sunt transmise accidental la adresele incorecte.

Utilizarea platformelor descentralizate de strângere de fonduri poate stimula un sentiment de comunitate și obiectiv colectiv, permițând interacțiunea directă între proprietarii unui proiect și susținătorii acestuia.

Mai multe platforme de strângere de fonduri blockchain integrează structuri de guvernare și mecanisme de vot. Deținătorii de token-uri se pot angaja în proceduri de luare a deciziilor folosind votul, exercitând astfel influență asupra determinărilor legate de proiect, cum ar fi alocarea fondurilor, direcția proiectului sau modificări semnificative de guvernare. Implementarea proceselor decizionale descentralizate dă putere comunității și încurajează alinierea intereselor între părțile interesate.

Strześniewski a declarat: „Integrarea structurilor de guvernare și a mecanismelor de vot în platformele de strângere de fonduri blockchain aduce un nou nivel de implicare a comunității și transparență procesului. Dă putere comunității, oferind deținătorilor de token-uri o voce în procesele cheie de luare a deciziilor, cum ar fi etapele de dezvoltare a proiectelor și alocările bugetare.”

Strześniewski a continuat: „Acest lucru aliniază interesele părților interesate, deoarece toată lumea are un cuvânt de spus în direcția și succesul proiectului, creând un mediu reciproc avantajos în care succesul proiectului se traduce direct în succesul investitorilor săi.”

Democratizarea strângerii de fonduri în sectorul Web3

Democratizarea strângerii de fonduri în sectorul Web3 are o importanță imensă din diverse motive. În primul rând, promovează incluziunea și accesul, oferind oportunități de investiții persoanelor și comunităților excluse anterior de la canalele tradiționale de finanțare.

Această democratizare înlătură barierele, încurajând diversitatea și inovația, permițând sprijin financiar pentru o gamă mai largă de proiecte.

În plus, strângerea de fonduri democratizată dă putere antreprenorilor, oferindu-le un control mai mare asupra eforturilor lor de strângere de fonduri. În loc să se bazeze exclusiv pe firme tradiționale de capital de risc sau pe așa numiții ,,angel investors”, antreprenorii se pot angaja direct cu o rețea globală de susținători care sunt cu adevărat interesați de proiectele lor.

Această schimbare a dinamicii puterii le permite antreprenorilor să-și mențină proprietatea și independența, aliniindu-și, în același timp, obiectivele și valorile cu interesele comunității lor de susținători.

Ajaja de la AllianceBlock a spus: „Implicarea unei comunități mai largi în procesul de strângere de fonduri are multiple avantaje. În primul rând, servește ca formă de validare. Dacă un număr mare de investitori diverși manifestă interes pentru un proiect, este un indiciu puternic al potențialului acestuia.”

CEO-ul a continuat: „De asemenea, contribuie la angajamentul comunității, deoarece investitorii au șanse mai mari să promoveze un proiect în care au investit, creând un efect de rețea care poate crește semnificativ vizibilitatea și acoperirea unui proiect.”

„În acest fel, procesul de strângere de fonduri devine un efort de colaborare între proiect și comunitatea acestuia, stimulând creșterea și succesul reciproc.”

Sursă foto: outlookindia.com

Raport Bloomberg: Evoluții în reglementarea finanțelor digitale

Cu evoluțiile tehnologice care avansează într-un ritm rapid, autoritățile de reglementare se grăbesc să stabilească standarde pentru o serie de probleme noi și emergente. UE este cu un pas mai aproape de a ajunge la un cadru final pentru inteligența artificială (IA), Parlamentul European fiind de acord cu poziția sa de negociere. Regatul Unit urmează să găzduiască primul summit global din lume privind siguranța AI la sfârșitul acestui an, iar Congresul SUA speră să aibă în curând un cadru pentru AI. Rolul furnizorilor terți pe piețele financiare continuă să fie o temă importantă de reglementare, Europa începând să concretizeze detaliile tehnice ale viitorului său cadru pentru riscul operațional, iar autoritățile de reglementare ale băncilor din SUA au emis îndrumări privind gestionarea riscului terților. Activele digitale continuă să fie o prioritate de reglementare emergentă, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din SUA depunând procese împotriva a două dintre cele mai mari burse de cripto, iar UE a publicat regulile finale pentru cadrul său de reglementare pentru cripto-active. Atât Africa de Sud, cât și Hong Kong au făcut progrese semnificative în dezvoltarea regimurilor de licențiere pentru companiile cripto și, respectiv, platformele virtuale de tranzacționare a activelor.

Parlamentul European face progrese în ceea ce privește reglementarea AI

Parlamentul European a votat pentru a promova proiectul legislativ pentru stabilirea primului regim de reglementare pentru tehnologia Inteligenței Artificiale (AI), cunoscut sub numele de Actul AI. UE urmează să adopte o abordare bazată pe risc, care clasifică aplicațiile AI în funcție de profilul lor de risc:

 • Risc inacceptabil: proiectele de propuneri includ interdicții privind aplicațiile considerate a fi inacceptabile, cum ar fi supravegherea biometrică în timp real și la distanță, precum recunoașterea facială și sistemele de scoring social, care sunt considerate riscuri inacceptabile.
 • Risc ridicat: aplicațiile cu risc ridicat, cum ar fi educația, aplicarea legii și accesul la servicii private esențiale, vor fi evaluate înainte de a fi disponibile pe piață și pe tot parcursul ciclului lor de viață.
 • AI generativă: Parlamentul European propune ca AI generativă să fie nevoită să dezvăluie faptul că conținutul este generat de AI, proiectarea modelului trebuie să prevină generarea de conținut ilegal și rezumatele datelor protejate prin drepturi de autor utilizate pentru instruire să fie publicate.
 • Risc limitat: sistemele AI considerate a fi cu risc limitat vor trebui să respecte cerințele minime de transparență care permit utilizatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză.
 • Negocierile vor începe acum între Parlamentul European, statele membre și Comisia UE în vederea ajungerii la un acord final până la sfârșitul anului.

Marea Britanie va găzdui primul summit global privind siguranța inteligenței artificiale

Prim-ministrul Regatului Unit a anunțat că Regatul Unit va găzdui primul summit global important privind siguranța AI, în timp ce lumea se confruntă cu provocările și oportunitățile prezentate de progresul rapid al AI. Summit-ul, care va fi găzduit în Marea Britanie în această toamnă, va lua în considerare riscurile AI, inclusiv sistemele de frontieră, și va discuta despre modul în care acestea pot fi atenuate prin acțiuni coordonate la nivel internațional. De asemenea, va oferi țărilor o platformă pentru a lucra împreună la dezvoltarea în continuare a unei abordări comune pentru atenuarea acestor riscuri. În iulie, secretarul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, va convoca prima ședință de informare a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la oportunitățile și riscurile inteligenței artificiale pentru pacea și securitatea internațională.

SEC din SUA va propune reguli pentru brokerajele care folosesc AI

Securities and Exchange Commission (SEC) din Statele Unite ale Americii a indicat că intenționează să propună reguli pentru a aborda conflictele de interese asociate cu inteligența artificială (AI) utilizată de brokeri pentru a interacționa cu clienții. Rapoartele indică că propunerea s-ar aplica și analizei predictive a datelor și învățării automate (ML). SEC a analizat potențialele conflicte de interese asociate cu AI/ML și analiza datelor predictive încă de la cererea sa de informații din 2021, care a pus zeci de întrebări industriei și publicului cu privire la utilizarea, dezvoltarea și implementarea AI/ML și analiza datelor predictive. . În plus, președintele SEC Gary Gensler a scris despre AI/ML încă din zilele sale ca profesor la MIT. În documentul său de lucru din 2020 „Învățare profundă și stabilitate financiară”, Gensler și co-autorul său au explorat potențialele beneficii și riscuri ale AI/ML în serviciile financiare.

Acest lucru vine în timp ce liderul majorității din Senat, Chuck Schumer (D-NY), a cerut „modestie”, în timp ce a semnalat un impuls pentru reglementarea inteligenței artificiale. Schumer a remarcat că este important să încurajăm inovarea, dar să o facem într-un mod sigur și responsabil și ar trebui să asigure securitatea națională, securitatea economică și să abordeze preocupările legate de drepturile de autor și de dezinformări. Democratul din New York a semnalat că reglementarea AI va fi „extrem de dificilă”, dar că Congresul va urmări să aibă un cadru cuprinzător în cateva„luni”.

ESA se consultă cu privire la criteriile critice ale furnizorilor de servicii TIC terți în conformitate cu DORA

Autoritățile europene de supraveghere (ESA) se consultă cu privire la criteriile pentru furnizorii terți de ICT (CTPP) și taxele de supraveghere care urmează să fie percepute acestora în temeiul Digital Operational Resilience Act (DORA) al Europei. Documentul de discuție este împărțit în două părți:

(i) criteriile propuse pentru evaluarea importantei furnizorilor terți de servicii ICT, inclusiv o serie de indicatori cantitativi și calitativi relevanți pentru fiecare dintre criteriile ce măsoară importanta; 

(ii) taxele propuse care urmează să fie percepute pentru CTPP și modul în care acestea urmează să fie plătite, inclusiv tipurile de cheltuieli care vor fi acoperite de taxe, precum și determinarea adecvată a cifrei de afaceri aplicabile CTPP care va sta la baza comisionului calcul. AES solicită, de asemenea, feedback cu privire la metoda de calcul a taxelor și alte considerații practice privind plata taxelor.

Comentariile trebuie să fie transmise până la 23 iunie 2023. Feedback-ul colectat ca răspuns la această consultare va informa sfaturile tehnice pe care AES-urile le vor furniza Comisiei până la 30 septembrie 2023. DORA urmează să se aplice în UE începând cu 17 ianuarie 2025.

În mod similar, ESA au lansat, de asemenea, primul lor lot de produse de politică în cadrul DORA, care urmăresc să asigure un cadru legal consecvent și armonizat în domeniile managementului riscurilor ICT, raportării incidentelor majore legate de ICT și managementului riscurilor terților din ICT. Consultarea se desfășoară până la 11 septembrie 2023.

Agențiile americane de reglementare a băncilor emit orientări finale privind managementul riscului de către terți

Consiliul guvernatorilor Rezervei Federale, Federal Deposit Insurance și Office of the Controller of the Currency au emis îndrumări comune finale menite să ajute organizațiile bancare să gestioneze riscurile asociate cu relațiile cu terții, inclusiv relațiile cu companiile de tehnologie financiară. Îndrumarea finală descrie principiile și considerațiile pentru gestionarea riscului de către organizațiile bancare a relațiilor cu terții. Ghidul final acoperă practicile de management al riscului pentru etapele ciclului de viață al relațiilor cu terții: planificare, due diligence și selecția terților, negocierea contractului, monitorizarea continuă și reziliere.

Malaezia încorporează riscurile specifice cloud-ului în cadrul său de reglementare

BNM (Bank Negara Malaysia) și-a actualizat documentul de politică privind managementul riscului în tehnologia informației (RMiT) pentru a oferi îndrumări suplimentare privind consolidarea capacităților firmelor de management al riscului în cloud. Mai exact, documentul stabilește noi cerințe pentru instituțiile financiare să ia în considerare riscurile cheie comune și măsurile de control atunci când găzduiesc sisteme critice pe infrastructura cloud public. Instituțiile financiare trebuie să implementeze controale solide de gestionare a riscurilor și o fortificare cibernetică robustă pentru a păstra încrederea publicului în sistemul financiar. Documentul de politică este în vigoare de la 1 iunie 2023 pentru toate băncile digitale licențiate, inclusiv băncile digitale islamice. Pentru alte tipuri de instituții financiare, noile cerințe privind adoptarea cloud-ului vor intra în vigoare la 1 iunie 2024. Orice modificări ale contractelor existente cu furnizorii de servicii cloud trebuie făcute până la această dată.

IOSCO consultă cu privire la reglementarea cripto-activelor

Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) – instituția globală de stabilire a standardelor pentru piețele de valori mobiliare – a emis spre consultare recomandări detaliate privind reglementarea cripto-activelor către jurisdicțiile de pe tot globul. Propunerile vizează diferitele activități desfășurate de furnizorii de servicii de cripto-active (CASP), cum ar fi oferta, admiterea la tranzacționare, tranzacționarea în curs, decontarea, supravegherea pieței și custodia. Conceput pentru a îmbunătăți standardele globale de reglementare pentru cripto-active și pentru a pune capăt incertitudinii de reglementare care caracterizează spațiul cripto-activelor, IOSCO a formulat recomandări care acoperă șase domenii:

 • Conflicte de interese care decurg din integrarea verticală a activităților și funcțiilor;
 • Manipularea pieței, comerțul privilegiat și fraudă;
 • Riscuri transfrontaliere și cooperare în materie de reglementare;
 • Custodia și protecția bunurilor clienților;
 • Risc operațional și tehnologic;
 • Acces cu amănuntul, adecvare și distribuție.

În urma feedback-ului la consultare, IOSCO intenționează să își finalizeze recomandările la începutul trimestrului IV al acestui an. Un obiectiv cheie al IOSCO este de a promova o mai mare coerență în ceea ce privește modul în care membrii IOSCO abordează reglementarea și supravegherea activităților cripto-activelor, având în vedere natura transfrontalieră a acestor piețe. Perioada de consultare este deschisă până la 31 iulie 2023.

UE publică regulile finale privind reglementarea cripto

Normele europene emblematice pentru stabilirea unui regim de reglementare pentru cripto-active – piețele de cripto-active (MiCA) – au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor introduce un cadru de reglementare armonizat în UE pentru a înlocui actualul mozaic de legislație națională. în diferite state membre. MiCA urmărește să crească transparența prin introducerea de noi reguli pentru emitenții de token-uri utilitare, token-uri de referință la active, așa-numitele stablecoins. De asemenea, acoperă furnizorii de servicii, cum ar fi platormele de tranzacționare și portofelele în care sunt deținute cripto-active. Prevederile privind stablecoinurile și token-urile e-money vor fi introduse treptat începând cu 30 iunie 2024, majoritatea prevederilor fiind introduse în șase luni după 30 decembrie 2024. Autoritatea de reglementare a pieței de securitate din Europa, ESMA se pregătește să se consulte cu privire la trei pachete de pachete tehnice. reguli de implementare a MiCA:

 • Pachetul de consultare 1 (iulie 2023): Acesta va include reguli privind cererea de autorizare, tratarea reclamațiilor și conflictele de interese.
 • Pachetul de consultare 2 (octombrie 2023): Mandatele specifice sunt nedeterminate, dar vor acoperi probabil toate acele mandate rămase cu un termen limită de 12 luni, cum ar fi dezvăluirea investitorilor, guvernanța CASP, indicatorii de durabilitate și transparența comercială.
 • Pachetul de consultare 3 (T1 2024): Mandatele specifice sunt încă nedeterminate, dar vor include probabil protecția investitorilor și abuzul de piață.

MiCA a fost publicat împreună cu regulile însoțitoare privind transferurile de fonduri în criptoactive.

SEC dă în judecată Coinbase și Binance

SEC a intentat un litigiu atât împotriva Coinbase, cât și împotriva Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din SUA și, respectiv, la nivel global. Comisia susține că Coinbase a ocolit reglementările, permițând utilizatorilor să tranzacționeze token-uri care erau de fapt valori mobiliare neînregistrate. În special, Comisia a vizat programul de staking al Coinbase, care permite utilizatorilor să obțină profit prin mecanismele de staking. Plângerea susține că acest aranjament, în care clienții obțin un profit pe baza eforturilor Coinbase, încalcă legile privind valorile mobiliare. Într-o acțiune separată, SEC a dat în judecată Binance și afiliatul său american BAM Trading Services, împreună cu Changpeng Zhao (CZ), acuzând multiple încălcări ale legilor privind valorile mobiliare. În special, Comisia susține că CZ și Binance și-au subminat propriile controale interne pentru a permite „clienților americani de mare valoare” să continue tranzacționarea pe Binance.com, în ciuda faptului că susțineau public că clienților americani li s-a interzis să facă acest lucru. În plus, plângerea susține că Biniance și CZ au permis amestecarea activelor clienților și au deturnat fondurile clienților după bunul plac. O parte deosebit de supărătoare a plângerii pentru Binance este presupusa admitere de către COO al Binance în decembrie 2018 că Binance a funcționat ca o bursă de valori mobiliare fără licență.

Pe 13 iunie, SEC a trimis o scrisoare ca răspuns la un ordin din 6 iunie din partea Curții de Apel din SUA pentru al treilea circuit. Ordinul determinat Comisia să determine dacă SEC a luat o decizie cu privire la petiția Coinbase de reglementare, care a fost depusă inițial în 2022 și, dacă nu, de cât timp suplimentar are nevoie Comisia. Comisia a răspuns declarând că personalul se așteaptă să poată face o recomandare în următoarele 120 de zile.

Intră în vigoare un nou regim de licență pentru platformele virtuale de tranzacționare a activelor din Hong Kong

Hong Kong Securities and Futures Commission (SFC) a publicat cerințele de reglementare și aranjamentele tranzitorii pentru a implementa noul regim de licențiere pentru platformele virtuale de tranzacționare a activelor (VATP) în temeiul Ordonanței de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLO). În cadrul noului regim, toate VATP-urile care continuă să opereze un schimb virtual de active în Hong Kong sau să își comercializeze în mod activ serviciile către investitorii din Hong Kong vor trebui să fie autorizate de SFC. Noul regim de licențiere a intrat în vigoare la 1 iunie 2023.

În ceea ce privește aranjamentele tranzitorii ale noului regim de licențiere, VATP-urile care furnizează servicii cu „prezență semnificativă și substanțială” în Hong Kong înainte de 1 iunie 2023 pot continua să presteze serviciul timp de 12 luni până la 31 mai 2024, fără a încălca noile cerințe de licențiere. Determinarea unei „prezențe semnificative și substanțiale” va implica luarea în considerare a biroului fizic, a personalului cheie și a volumelor de tranzacționare specifice Hong Kong. VATP-urile care nu funcționau în Hong Kong înainte de 1 iunie 2023 nu sunt eligibile pentru aranjamentele tranzitorii și, prin urmare, nu pot începe activități comerciale VATP în oraș sau nu comercializează în mod activ investitorilor din Hong Kong până când nu sunt autorizați de către SFC.

Înainte de lansarea regimului de licențiere din 1 iunie 2023, SFC și-a publicat concluziile ca răspuns la feedback-ul de consultare primit de la o mare varietate de părți interesate. SFC a spus că respondenții au salutat în general cerințele propuse, în timp ce unii dintre ei au solicitat clarificări. Cerințele finale au fost modificate sau clarificate pentru a reflecta acest lucru.

Furnizorii de servicii cripto din Africa de Sud vizează obținerea licențierii

Companiile cripto care doresc să opereze în Africa de Sud vor trebui să solicite o licență de la Autoritatea de Conduită a Sectorului Financiar (FSCA) a țării începând cu 1 iunie 2023. FSCA rămâne de părere că activitățile legate de criptoactive prezintă riscuri semnificative pentru clienții financiari și că evoluțiile recente evidențiază necesitatea reglementării urgente a activităților criptoactivelor. Ca urmare a acestui nou regim de licență, cei care furnizează servicii financiare în legătură cu criptoactive fără licență ar putea fi amendați de până la 10 milioane ranzi sud-africani sau riscă închisoare. Companiile au până la 30 noiembrie 2023 să depună această cerere.

Hong Kong și Japonia explorează monedele digitale ale băncii centrale

Directorul executiv al Autorității Monetare din Hong Kong (HKMA) Eddie Yue a anunțat începerea programului pilot de monedă digitală a băncii centrale de vânzare cu amănuntul (CBDC) în Hong Kong, și anume e-HKD. În urma feedback-ului pozitiv la două runde de consultare, în special în lumina potențialului eficiență mai mare a plăților, Hong Kong a lansat Programul pilot e-HKD pentru a lua în considerare diferite cazuri de utilizare și opțiuni de proiectare și pentru a crea împreună noi funcționalități și infrastructuri de plată. Având în vedere ecosistemul bine dezvoltat de plăți cu amănuntul din Hong Kong, orice decizie de implementare a e-HKD ar depinde foarte mult de posibilitatea realizării plaților mai eficiente și mai convenabile decât metodele de plată. Ca atare, lecțiile din programul pilot vor fi esențiale în vederea adoptării oricărei decizii politice finale așteptarea fiind ca aceste lecții să fie împărtășite în săptămâna FinTech din Hong Kong din noiembrie 2023.

Între timp, Banca Japoniei (BOJ) a emis un nou raport care detaliază concluziile din a doua fază a studiului său CBDC, un proiect care a derulat din aprilie 2022 până în martie 2023. A doua fază a proiectului a avut în vedere evaluarea unor funcții suplimentare construite pe baza funcțiilor primare CBDC explorate în prima fază. Decizia de emitere a unui CBDC va fi adoptată prin discuții între publicul japonez, iar BOJ va continua să facă pregătirile în consecință.

Sursă foto: cnbctv18.com

Visa sprijină fintech-urile într-un peisaj financiar în continuă evoluție

Visa este partenerul principal al Unchain Fintech Festival, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate fintech-urilor din Europa Centrală și de Est, care anul acesta are loc pe 13 și 14 iulie. Reprezentanți ai băncilor centrale, experți din companii financiare și de tehnologie, bancheri, investitori se reunesc la Oradea pentru a discuta cele mai recente tendințe în zona inovației tehnologice în serviciile financiare, printre care open banking, plăți digitale, reglementări și monede digitale emise de băncile centrale, digital banking, tehnologia cloud, securitate cibernetică și multe altele, anunță Visa.

Parteneriatul cu acest eveniment regional este parte a angajamentului Visa de a încuraja inovația și de a contribui la construirea unui viitor digital, prin susținerea colaborării dintre fintech-uri și jucătorii financiari tradiționali.

Companiile fintech și startup-urile au ieșit mai puternice din pandemie, datorită platformelor lor inovatoare de tranzacționare de bunuri și servicii sau, și mai important, de transferuri de bani. Succesul lor în asigurarea circulației banilor în timp real și în siguranță reprezintă un motor al creșterii viitoare și stimulează ecosistemul de plăți digitale.

Fintech-urile pot răspunde, însă, cerințelor consumatorilor doar dacă au acces la o rețea extinsă de companii, clienți și furnizori de servicii. Ce se poate face, deci, pentru a susține startup-urile, dar și companiile fintech cu reputație, astfel încât să ne putem bucura cu toții de beneficiile oferite de inovațiile acestora?

Programe precum Visa Fintech Fast-Track și Visa Developer sunt concepute pentru a consolida creșterea și expunerea fintech-urilor, astfel încât acestea să poată acoperi în continuare nevoile în continuă transformare ale clienților.

Cu o finanțare totală de peste 500.000 de dolari anual, programul Visa Everywhere Initiative creează oportunități și alimentează succesul celor mai promițătoare fintech-uri și startup-uri din Europa Centrală și de Est și nu numai.

Fintech-urile au contribuit nu doar la creșterea incluziunii digitale, însă au reușit să răspundă și cererii tot mai mari pentru noi modalități de plată, cum ar fi programele de plată în rate, acceptarea plăților prin intermediul telefonului și plățile în timp real. De exemplu, prin Visa Direct, platforma de plăți în timp real, fintech-urile permit clienților să primească și să trimită bani către miliarde de puncte din întreaga lume, în oricare dintre cele 160 de monede acceptate.

Accesibilitatea la scară largă, ușurința de utilizare și costurile mai mici au stimulat dezvoltarea acestor inovații de plată în întreaga lume, în ultimii ani.

Cu 1,8 miliarde de persoane fără acces la servicii financiare digitale la nivel global, Visa Everywhere Initiative caută fintech-uri care să ofere soluții inovatoare de plată și comerț pentru a face față provocării accesului și incluziunii financiare. Acestea includ, dar nu se limitează la: facilitatori de servicii digitale, emitere digitală, valoare adăugată pentru comercianți și consumatori în zona finanțelor personale și a soluțiilor pentru afaceri mici și mijlocii. Anul acesta, inițiativa s-a extins către startup-urile care folosesc criptomonedele și Visa Direct în moduri inovatoare.

Accesul fintech-urilor la finanțare și la ecosistemul de plăți este, de asemenea, esențial. De la lansarea sa în 2015, programul a sprijinit startup-uri din peste 100 de țări să acceseze finanțări totale de peste 16 miliarde de dolari și să aibă acces la rețeaua largă de clienți Visa, abordând astfel unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă antreprenorii la început de drum.

Sursă foto: visa.ro