Category stiri si analize

Giganții tehnologiei NVIDIA și OpenAI văd India conducând revoluția IA

Giganții tehnologici Nvidia și OpenAI sunt hotărâți să susțină ambițiile Indiei în domeniul inteligenței artificiale (IA) și consideră că India nu doar că va modela revoluția IA, dar va conduce această transformare.

„Ideea unei IA suverane rezidă în faptul ca o națiune să dețină și să proceseze propria sa inteligență. Prin aceasta, India nu doar că va participa la revoluția IA, ci va contribui la modelarea ei,” a declarat Vishal Dhupar, director managing pentru Asia de Sud la Nvidia, lider mondial în calculul IA, la Summitul Global India AI, un eveniment de două zile care a implicat veterani din industrie și startup-uri, practicieni AI, academicieni, studenți și oficiali guvernamentali naționali și provinciali.

India, cea mai rapidă economie majoră în creștere din lume, își propune să devină un furnizor global de servicii IT și o superputere în produsele IT, profitând de tehnologie pentru a stimula creșterea economică și recunoașterea internațională. În 2024, India a preluat președinția GPAI (Parteneriatul Global pentru Inteligență Artificială). GPAI este o inițiativă multi-stakeholder cu 29 de țări membre, care își propune să reducă decalajul între teorie și practică prin susținerea cercetării și activităților aplicate în prioritățile legate de IA.

„Avem India în minte în toate deciziile importante pe care le luăm,” a declarat Srinivas Narayanan, vicepreședinte OpenAI, creatorul ChatGPT, în cadrul Summitului Global India AI.

Declarațiile oficialilor de top de la Nvidia și OpenAI vin într-un moment în care puterea din Asia de Sud a afirmat că intenționează să “democratizeze” tehnologia și IA și să o facă accesibilă tuturor, investind simultan în platforme publice comune cu focalizare pe IA, care pot fi utilizate de toți pentru a inova, dezvolta și livra produse și servicii.

„India, desigur, va construi propria autostradă națională pentru IA. Această autostradă va fi pentru economia de mâine. Va permite cetățenilor să o acceseze. Va permite cercetătorilor noștri să exploreze, să inventeze și să inoveze,” a declarat Dhupar de la Nvidia.

„Cu autostrăzile naționale [de IA], vom avea posibilitatea să codificăm cultura noastră bogată, simțul comun propriu, sensibilitățile noastre într-un model de limbă extins și dincolo de el. Misiunea noastră va fi să explorăm lumi de la biologie la fizică, de la sănătate la climă,” a adăugat Dhupar.

În acest month, Nvidia a semnat un memorandum de înțelegere cu Thapar Institute of Engineering & Technology (TIET) din India pentru a înființa Thapar School of Advanced AI & Data Science (TSAAI) cu suport tehnic din partea programului Nvidia AI University. Colaborarea își propune să ofere o gamă de programe academice, oportunități de cercetare și proiecte de inovare pentru a dota atât studenții, cât și facultatea cu abilități și cunoștințe esențiale în domeniul IA.

În luna iunie, giganții software IBM, Microsoft și Asociația Națională a Companiilor de Software și Servicii (NASSCOM) au colaborat cu guvernul provincial Gujarat pentru a promova utilizarea inteligenței artificiale în statul indian din vest. Parteneriatul își propune să înființeze și să promoveze un „Cluster de AI” pentru a stimula inovația și colaborarea între instituțiile financiare la Gujarat International Finance Tec (GIFT) City.

Misiunea strălucitoare a Indiei în domeniul IA

Narayanan de la OpenAI a declarat că misiunea Indiei în domeniul IA este „un exemplu strălucitor” și reprezintă un exemplu excelent nu doar pentru Sudul Global, ci și pentru întreaga lume privind cum ar putea arăta o investiție publică completă în IA generativă.

„India are o abordare unică pentru a face această tehnologie benefică pentru oameni prin inițiative precum infrastructura publică digitală, care a creat servicii transformative precum Interfața Unificată de Plăți (UPI),” a spus Narayanan.

În martie, India a aprobat 1,24 miliarde de dolari pentru următorii cinci ani pentru a stimula ecosistemul său de IA, inovația și antreprenoriatul. Inițiativa este așteptată să consolideze statutul de lider global al Indiei în domeniul IA și să asigure implementarea etică și responsabilă a IA.

India va achiziționa peste 10.000 de unități de procesare grafică (GPU-uri) pentru a răspunde nevoilor sale de capacitate de calcul și pentru a dezvolta un ecosistem de IA de înaltă performanță.

„Am lansat ChatGPT acum doar 1,5 ani. Am crezut că va fi o prezentare de cercetare mai discretă, dar în ultimele 18 luni am văzut că oamenii îl folosesc în moduri cu adevărat transformaționale și impactează viețile oamenilor în toate felurile de moduri pe care nu le-am imaginat,” a spus Narayanan de la OpenAI.

„În India, acest lucru a creat o nouă interfață pentru calcul. Este o modalitate naturală de a interacționa cu tehnologia, care este conversațională, și o folosim pentru a realiza lucruri. Ceea ce arată acest lucru este că atunci când ai sisteme general inteligente, oamenii le pot folosi într-o varietate de aplicații diferite. Furnizarea de expertiză la scară este una dintre cele mai importante provocări pentru societate și așa că vedem IA fiind folosită în multe industrii noi în întreaga lume,” a subliniat Narayanan.

Conform unui raport al International Data Corporation (IDC), adoptarea IA și a IA generativă (GenAI) în India – inclusiv software, servicii și hardware pentru sisteme centrate pe IA – a crescut semnificativ. Cheltuielile sunt proiectate să atingă 6 miliarde de dolari până în 2027 și au o rată de creștere anuală compusă de 33,7% pentru perioada 2022-2027. În comparație, IDC estimează că cheltuielile globale cu IA vor depăși 512 miliarde de dolari până în 2027, mai mult decât dublu față de dimensiunea pieței în 2024.

Sursă foto: oecd.ai

China obține o victorie diplomatică după adoptarea rezoluției privind inteligența artificială la Adunarea Generală a Națiunilor Unite

Planurile Chinei pentru standarde globale de reglementare a inteligenței artificiale (IA) au atins un punct de referință istoric după ce rezoluția sa a primit sprijin unanim la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Rezoluția privind IA, sponsorizată de China, a urmărit să creeze o dezvoltare echitabilă a IA la nivel mondial pentru a preveni decalajul tehnologic dintre Nordul și Sudul global. Peste 140 de națiuni au susținut rezoluția, menționând că această inițiativă ar putea avea consecințe de amploare pentru tehnologia emergentă.

O analiză detaliată a rezoluției relevă un accent pe oportunități egale pentru ca IA să prospere în toate regiunile globale, în special pentru aplicațiile non-militare. Aceasta îndeamnă țările dezvoltate să ajute țările în curs de dezvoltare pentru a le aduce la același nivel în inovația și integrarea IA.

În timp ce pare să existe o cursă globală pentru IA, mai multe studii indică faptul că majoritatea activităților din ecosistem sunt limitate la America de Nord, China și Uniunea Europeană. Alte regiuni, precum Orientul Mijlociu, America Latină și Africa, încearcă să recupereze, dar distanța dintre acestea și liderii industriei continuă să se mărească.

Pentru a atinge un ritm uniform de dezvoltare, China afirmă că este necesară colaborarea globală, dar tensiunile geopolitice existente reprezintă o amenințare pentru obiectivele rezoluției.

„O abordare fragmentată a IA, a tehnologiei digitale, nu va aduce beneficii nimănui,” a declarat Fu Cong, reprezentantul permanent al Chinei la AGNU.

Pe lângă obiectivele sale de a reduce decalajul tot mai mare dintre țările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate, mișcarea Chinei de a susține rezoluția este considerată o încercare de a diminua influența SUA în reglementarea globală a IA. În martie, SUA au sponsorizat primul manual global pentru IA, având ca scop protejarea datelor consumatorilor și a drepturilor omului, în timp ce îndemnau guvernele să ia măsuri pentru a preveni riscurile asociate IA.

Încercând să distingă rezoluțiile SUA, Cong a declarat că cea mai recentă, sponsorizată de China, se concentrează pe „construirea capacităților,” în timp ce documentul susținut de SUA are o abordare largă.

Tensiunile în creștere între SUA și China

Tensiunile dintre China continentală și SUA se apropie de un crescendo, Washingtonul înăsprind restricțiile comerciale asupra cipurilor avansate de inteligență artificială și a altor tehnologii emergente. Deși rațiunea pare a fi motivată de apărare, utilizatorii de întreprinderi care au nevoie de hardware IA se plâng de scăderea aprovizionării, forțând China să privească spre interior pentru a satisface cererea în creștere.

Cong susține că, deoarece SUA și-au exprimat sprijinul ferm pentru rezoluție, ridicarea embargoului comercial este singura decizie logică în acest moment, dar pare puțin probabil ca SUA să-și schimbe poziția.

„Dacă oamenii sunt fideli conținutului acestei rezoluții, aceasta spune că este important să se promoveze un mediu de afaceri incluziv,” a spus Cong. „Nu credem că acțiunile SUA sunt în concordanță cu această direcție.”

Sursă foto: moderndiplomacy.eu

Noua soluție blockchain vizată pentru a sprijini Dubaiul în comerțul global

Vama din Dubai a apelat la tehnologia blockchain pentru a-și îmbunătăți procesele interne, oferind în același timp o soluție utilă pentru întreprinderile implicate în verticala lanțului de aprovizionare.

În comunicatul său de presă, Vama din Dubai a declarat că lansarea soluției blockchain este o încercare de a digitaliza procesele comerciale în Emirate și în regiunea Golfului. Soluția este așteptată să asiste întreprinderile în urmărirea articolelor în tranzit, promovând transparența și reducând documentația asociată în mod tradițional cu procesul lanțului de aprovizionare.

Pe de altă parte, guvernul vede multiple beneficii ale lansării, pe lângă îmbunătățirea proceselor lanțului de aprovizionare. Pentru început, Vama din Dubai spune că platforma va fi esențială pentru accelerarea procesului de vămuire prin contracte inteligente, economisind întreprinderilor sume considerabile de timp și taxe.

Cu o descriere detaliată a articolelor listate pe registre distribuite, oficialii vamali sunt de părere că activitățile transfrontaliere frauduloase și erorile inocente vor fi minime. Un alt avantaj asociat cu blockchain pentru oficiali este conformitatea îmbunătățită, în timp ce alții indică niveluri sporite de securitate ca rezultat al descentralizării.

Pe lângă beneficiile imediate pentru procesele vamale, oficialii din Dubai au în vedere transformarea Dubaiului într-un oraș inteligent.

„Această inovație reflectă viziunea noastră de a face din Dubai un hub global pentru comerț și logistică,” se arată în anunț. „Credem că adoptarea tehnologiilor moderne, precum blockchain, va contribui semnificativ la îmbunătățirea mediului de afaceri și la consolidarea poziției Dubaiului ca centru major pentru comerțul global.”

Orașul a făcut progrese semnificative în avansarea obiectivelor sale de oraș inteligent, bazându-se pe AI, active digitale și o serie de tehnologii emergente. În timp ce planul general pare să facă progrese constante, oficialii guvernamentali investesc sume considerabile în educația rezidenților pentru a asigura talentul necesar pentru schimbările ample din emirate.

„Această inițiativă reprezintă un pas esențial către un viitor strălucit și spectaculos pentru comerț și servicii guvernamentale, asigurând continuarea călătoriei de inovație și leadership global al emiratului,” a declarat Directorul General al Vămii din Dubai, Dr. Abdullah Busnad.

Criticii găsesc puncte slabe în ofertă

În ciuda naturii sale inovatoare, un număr de sceptici au argumentat că o serie de provocări ar putea afecta inițiativa blockchain. Ei își bazează argumentele pe problemele de scalabilitate care afectează de obicei blockchain-ul în perioadele de creștere a numărului de tranzacții.

Având în vedere multitudinea de părți implicate în procesele vamale, spectrul interoperabilității rămâne prezent în umbră. Alte probleme asociate cu proiectul includ costurile de implementare și operare, posibilele breșe de date și problemele de consum energetic.

Sursă foto: mena.news

Cele mai mari trei bănci din Japonia vor colabora pentru a dezvolta o identitate digitală bazată pe blockchain

Cele mai mari trei bănci din Japonia colaborează la o inițiativă de identitate digitală care va fi bazată pe tehnologia blockchain.

Un nou raport al ziarului local Nikkei a dezvăluit că cele trei bănci – MUFG , Mizuho și Sumitomo Mitsui – au invitat, de asemenea, Shizuoka și Fukuoka Financial Group, două bănci regionale de top, să participe la proiect.

Proiectul vizează o nouă soluție de identitate digitală care permite utilizatorilor să stocheze informații de identificare personală, cum ar fi numele, data nașterii, adresa și altele, pe telefoanele mobile. Utilizatorii pot apoi să partajeze aceste detalii la nevoie, inclusiv atunci când deschid noi conturi bancare sau obțin carduri de credit.

Soluția va fi susținută de tehnologia registrelor distribuite, sporind securitatea și oferindu-le utilizatorilor control deplin asupra datelor lor.

Cele trei mega-bănci planifică să înceapă testele mai târziu în acest an și să lanseze noua soluție anul viitor.

Japonia a avut dificultăți cu identitatea digitală în ultima deceniu. În ciuda faptului că este a doua cea mai mare economie din Asia după China, Japonia stă în urma majorității colegilor săi în domeniul digital. Guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a încercat să promoveze digitalizarea în ultimii ani, dar nu a reușit să ajungă la nivelul vecinilor săi mai avansați.

Unul dintre cele mai mari eforturi ale Japoniei este My Number, un sistem de identificare digitală introdus în 2016, pe care administrația Kishida l-a revitalizat în ultimii trei ani. Anul trecut, My Number a întâmpinat probleme grave, în timpul cărora mii de persoane au primit documente de identitate ale altora. Luni mai târziu, s-a descoperit că sistemul a asociat peste 130.000 de carduri My Number la conturi bancare greșite.

Cu toate acestea, guvernul Kishida continuă să susțină inițiativa. Luna trecută, a anunțat o înțelegere cu Apple, în cadrul căreia Japonia va deveni prima piață externă în care Apple Wallet de la iPhone va suporta o identitate digitală emisă oficial de guvern. Noua funcționalitate va fi lansată începând cu anul viitor.

De asemenea, Japonia a anunțat recent un acord de cooperare cu Uniunea Europeană privind gestionarea identității digitale. Cei doi parteneri au promis să coopereze și să împărtășească expertiza în îmbunătățirea securității în identitatea digitală și să exploreze procese de verificare mai simple și mai eficiente.

Sursă foto: entrepreneur.com

Nvidia își face mutarea în Orientul Mijlociu în ciuda restricțiilor comerciale impuse de SUA

Producătorul american de cipuri Nvidia a încheiat un acord pentru a introduce tehnologia de inteligență artificială (AI) în centre de date selectate din Orientul Mijlociu, în ciuda embargoului comercial iminent împotriva regiunii.

Potrivit unui raport al South China Morning Post (SCMP), Nvidia a semnat un acord comercial cu firma de telecomunicații Ooredoo, cu sediul în Qatar, un aranjament care va extinde prezența producătorului de semiconductori în Orientul Mijlociu.

Ambele părți au semnat acordul la TM Forum în Danemarca, atrăgând participanți din domenii cheie ale telecomunicațiilor, AI și alte tehnologii emergente. Infrastructura AI a Nvidia va fi implementată în centrele de date ale Ooredoo din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Noul acord va permite Ooredoo să ofere clienților tehnologia de AI și procesare grafică a Nvidia în Qatar, Oman și Kuwait. În afara Orientului Mijlociu, clienții din Tunisia, Algeria și Maldive vor beneficia de servicii similare, oferind firmei din Qatar un statut de pionierat cu produsele Nvidia.

„Clienții noștri B2B, datorită acestui acord, vor avea acces la servicii pe care probabil competitorii lor nu le vor avea timp de încă 18 până la 24 de luni,” a declarat Aziz Aluthman Fakhroo, CEO Ooredoo.

Raportul nu a specificat exact serviciile Nvidia care vor fi furnizate în centrele de date, dar analiștii speculează că acestea se vor axa pe AI generativă. Fakhroo a sugerat că serviciile vor depinde de „disponibilitate și cerere,” dar accesul la cele mai noi și performante cipuri Nvidia este puțin probabil.

Pe lângă instrumente, raportul nu a dezvăluit valoarea acordului, dar persoane neidentificate, cu cunoștințe despre aranjament, au spus că Nvidia va investi o sumă considerabilă pentru a îmbunătăți capacitatea în megawați a centrelor de date Ooredoo. Fakhroo a dezvăluit reporterilor că există planuri de a tripla capacitatea în megawați a centrelor de date înainte de 2030, profitând de parteneriate și venituri.

Cu fonduri noi, Ooredoo ar putea trece printr-o restructurare corporativă, cu afacerea sa de cabluri submarine și fibră optică așteptându-se să funcționeze sub o entitate diferită. Centrele sale de date funcționează deja sub o entitate separată pentru beneficii fiscale și de reglementare, în timp ce se pregătește pentru competiția cu alți jucători regionali.

Nvidia este într-o situație incertă

Autoritățile americane au anunțat restricții comerciale privind semiconductoarele avansate către China și unele țări din Orientul Mijlociu, invocând preocupări legate de securitatea națională. Veniturile Nvidia sunt preconizate să scadă după embargoul impus Chinei, cel mai mare partener comercial internațional al companiei.

Pentru a-și menține performanțele financiare, compania explorează noi piețe, dar autoritățile americane monitorizează pentru a preveni accesul Chinei la cele mai recente cipuri AI prin canale neoficiale. Qatarul și mai multe țări din Orientul Mijlociu se confruntă cu restricții din cauza potențialului abuz al sistemelor AI de către guvernele totalitare împotriva cetățenilor lor.

Sursă foto: investopedia.com

India aplică o amendă de 2,2 milioane de dolari companiei Binance pentru neconformitate – industria laudă abilitățile de reglementare ale țării

Schimbul de active digitale Binance a fost sancționat de Unitatea de Informații Financiare (FIU) din India cu o amendă de 2,2 milioane de dolari pentru neconformitate cu reglementările locale. Agenția anti-spălare a banilor din țară a declarat că acuzațiile împotriva Binance au fost „fundamentate” după o analiză care a inclus declarații orale și scrise.

În decembrie anul trecut, agenția anti-spălare a banilor din India a emis ordine de „justificare a conformității” către nouă schimburi de active digitale—Binance, Bitfinex, Bitstamp, Bittrex, Gate.io, Huobi (acum HTX), Kraken, Kucoin și MEXC Global, bazat în Rusia. Guvernul indian a spus că aceste schimburi operau ilegal fără a respecta prevederile Legii de Prevenire a Spălării Banilor (PMLA).

„Din cauza furnizării continue de servicii către clienți indieni și a operațiunilor în India fără a respecta obligațiile sale statutare conform PMLA, o notificare datată 28 decembrie 2023 a fost emisă către Binance… obligând Binance să demonstreze de ce nu ar trebui întreprinsă o acțiune adecvată împotriva sa pentru neîndeplinirea obligațiilor conform Legii, în ciuda statutului său de Entitate Raportatoare datorită operațiunilor sale ca Furnizor de Servicii de Active Digitale Virtuale,” a declarat FIU din India într-un comunicat.

„După ce a considerat declarațiile scrise și orale ale Binance, directorul FIU-IND, bazându-se pe materialele disponibile în dosar, a constatat că acuzațiile împotriva Binance au fost fundamentate.”

FIU nu doar că a impus o amendă de 188,2 milioane de rupii (2,2 milioane de dolari) către Binance pentru neconformitate, dar schimbului de active digitale i-au fost date și „direcții specifice” pentru a asigura „conformitatea diligentă” cu obligațiile prevăzute în Legea de Prevenire a Spălării Banilor (PMLA), precum și cu Regulile de Menținere a Evidenței PMLA, pentru prevenirea activităților de spălare a banilor și combaterea finanțării terorismului.

„FIU-IND prevede cadrul de conformitate sub Legea de Prevenire a Spălării Banilor (PMLA) ce se aplică Furnizorilor de Servicii de Active Digitale Virtuale (VDA SPs) care deservesc utilizatorii indieni, indiferent de domiciliul lor. Obligațiile sunt bazate pe activitate, mai degrabă decât pe prezența fizică în India, subliniind obiectivul de a urmări activitățile frauduloase în mod eficient,” a declarat Dilip Chenoy, președintele Asociației Bharat Web3, un organism industrial format pentru a promova și a dezvolta industria locală Web3.

Până acum, schimbul de active digitale KuCoin s-a înregistrat la FIU din India după ce a plătit, se pare, o amendă de 41.000 de dolari. Custodia digitală Liminal, bazată în Singapore, a devenit, de asemenea, o entitate înregistrată la FIU și o custodie de active digitale conformă pentru instituțiile indiene.

Cu toate acestea, OKX, al doilea cel mai mare schimb global de active digitale după volumul de tranzacționare, cu sediul în Seychelles, a anunțat că nu mai colaborează cu utilizatorii din India. Decizia OKX a venit la scurt timp după ce India a blocat accesul la schimburile străine de active digitale precum OKX, Binance și Kucoin din motive de neconformitate. Apple (NASDAQ: AAPL) a retras unele aplicații de schimb valutar străine din App Store-ul său, în timp ce Google a eliminat platformele de tranzacționare din Play Store-ul său din India.

„Evoluțiile pe care le observăm cu FIU-IND legate de Binance sunt foarte organice și reprezintă un indicator semnificativ al progresului Indiei în reglementarea piețelor de active digitale din țară. O reglementare comună pentru toți actorii și afacerile – locali și globali – ar asigura o concurență echitabilă pentru jucătorii din industrie și ar oferi oportunități de creștere egale pentru toți actorii relevanți ai industriei,” a declarat Manhar Garegrat, Country Head of India & Global Partnerships, Liminal Custody.

„Deoarece India este o piață profitabilă pentru mărcile globale, având o reprezentare mare a demografiei tinere și ambițioase, alături de un număr tot mai mare de investitori experimentați, devine extrem de important ca reglementatorii să protejeze interesele utilizatorilor și consumatorilor în fiecare sector. Într-o piață digitală atât de mare de active, este imperativ să se implementeze un cadru de reglementare pentru protecția fondurilor utilizatorilor și pentru crearea unui mediu prietenos pentru afaceri,” a adăugat Garegrat.

Cea mai mare democrație din lume impune una dintre cele mai aspre taxări asupra tranzacțiilor cu active digitale – o taxă fixă de 30% pe toate veniturile din monede digitale fără posibilitatea compensării pierderilor și o taxă de reținere la sursă de 1% pe toate tranzacțiile peste 10.000 INR ($120). Această națiune din Asia de Sud este cea mai rapidă economie majoră în creștere și se preconizează că va deveni a treia cea mai mare economie din lume până în 2028, atrăgând investitori și corporații să facă parte din povestea de creștere a Indiei, în ciuda taxării ridicate.

„Această amendă semnificativă este o indicație clară a intensificării supravegherii și reglementării în spațiul activelor digitale… Cred că reglementările devin mai organizate pentru schimburile de criptomonede, la nivel global,” a declarat Shivam Thakral, directorul executiv al BuyUcoin, unul dintre schimburile de active digitale din India.

„Necesitatea conformității este crucială pentru protecția utilizatorilor și pentru desfășurarea afacerilor într-un mediu fără frică. Eforturile susținute ale FIU-IND vor crea un teren fertil pentru creșterea afacerilor Web3 și vor permite Indiei să devină o economie digitală de 1 trilion de dolari,” a adăugat el.

Sursă foto: theopinion.com.pk

UNICEF investește 400.000 de dolari în blockchain, Web3 și AI în țările în curs de dezvoltare

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a anunțat un fond de 400.000 de dolari pentru startup-urile promițătoare care dezvoltă soluții bazate pe blockchain și inteligență artificială (AI), dar cu un accent pe economiile în curs de dezvoltare.

Numită UNICEF Venture Fund, cea mai recentă injecție de capital este destinată startup-urilor care au primit finanțare inițială în trecut și care și-au atins obiectivele inițiale. Conform unei declarații oficiale, fondurile vor fi folosite pentru a integra cel de-al treilea cohort de creștere de la lansarea oficială la sfârșitul anului 2021.

După un studiu atent al mai multor aplicații, fondul a selectat trei firme care demonstrează un potențial semnificativ în AI și blockchain pentru a se alătura listei sale de startup-uri. Rumsan din Nepal, bazat pe blockchain, Xcapit din Argentina și Tilli, axat pe AI, din Sri Lanka aduc numărul startup-urilor din Fondul de Venture UNICEF la 15.

Startup-urile selectate vor avea acces la 400.000 de dolari fie în active fiat, fie în active digitale, în plus față de suportul de reglementare și tehnic din partea partenerilor UNICEF.

Rumsan, unul dintre startup-urile selectate, are un istoric de colaborare cu UNICEF, după implementarea unui proiect de asistență prin numerar digital și vouchere (CVA) în 2023. Folosind tehnologia blockchain, compania a demonstrat competență în transparență și gestionarea datelor, oferind populației nepaleze fără acces la servicii bancare o gamă largă de servicii financiare.

O evaluare pilot realizată de UNICEF a dezvăluit că soluția CVA bazată pe blockchain a Rumsan a depășit platformele tradiționale prin eliminarea necesității utilizatorilor de a avea conturi bancare tradiționale. Compania este așteptată să integreze pe deplin activele digitale cu injecția de capital, după ce a lansat funcționalitățile de gestionare a beneficiarilor cu finanțarea inițială.

XCapit, o soluție de portofel Web3 cu auto-custodie din Argentina, a fost selectată pentru serviciile sale financiare destinate cetățenilor fără acces la bănci din țară. În locul abordării obișnuite, XCapit încorporează economii gamificate, o serie de instrumente de planificare financiară pentru utilizatori și funcționalități de escrow, stablecoins și împrumuturi.

Tilli, singura firmă bazată pe AI din al treilea cohort, folosește tehnologia emergentă pentru a stabili un instrument de învățare social-emoțională (SEL) pentru copiii sub 10 ani. După ce a înregistrat un succes inițial semnificativ, compania din Sri Lanka a declarat că va folosi fondurile pentru a crea un Tablou de Bord pentru Profesori și un Instrument de Evaluare în lunile următoare.

Implicarea UNICEF în tehnologiile emergente

De când blockchain-ul a devenit mainstream, agenția ONU s-a orientat către această tehnologie pentru a se apropia de obiectivele sale înalte de protejare a copiilor defavorizați. Un caz de utilizare timpuriu din 2019 a văzut UNICEF folosind blockchain pentru a furniza acces la internet școlilor din Kârgâzstan, iar altul a folosit mining-ul pentru a oferi ajutor organizațiilor caritabile din Siria.

În mai, UNICEF a semnat un acord cu Blockchain For Impact (BFI) pentru a îmbunătăți serviciile de sănătate publică în India, agenția ONU folosind o sumă semnificativă în proiect.

Cu AI, UNICEF este dornic să stabilească mecanisme de protecție adecvate pentru a proteja elevii care utilizează AI în mediile educaționale și să testeze orientări politice cu dezvoltatori de top și state naționale.

Sursă foto: childhub.org

Elveția extinde neutralitatea sa la regulamentele privind inteligența artificială

Pe măsură ce marile puteri globale se grăbesc să reglementeze inteligența artificială (AI), Elveția alege să rămână neutră și să permită industriei să se dezvolte în ritmul ei propriu, extinzând o abordare non-intervenționistă care se întinde pe parcursul a sute de ani.

China și Statele Unite au luat un avans masiv în domeniul AI, reprezentând de două ori mai multe startup-uri finanțate în ultimul deceniu decât următoarele 15 națiuni combinate. În Europa, Germania, Franța și Regatul Unit sunt forțele dominante.

Și totuși, Elveția ar putea fi cea mai influentă națiune în conturarea viitorului tehnologiei la nivel global. Micuța națiune alpină are o influență disproporționată asupra reglementărilor globale, echilibrând piața capitalistă occidentală, economiile orientate spre Keynes și abordarea regulatoare europeană axată pe siguranță. În timp ce neutralitatea Elveției a început pe frontul militar, acum se extinde la fiecare aspect al societății, inclusiv reglementările tehnologice.

Livia Walpen, oficial la Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor OFCOM din țară, a rezumat adecvat abordarea elvețiană: „Pentru Elveția, lipsa reglementării este mai bună decât o reglementare proastă.”

În cazul AI, Elveția optează să mențină această neutralitate, conform declarațiilor lui Ayisha Piotti, șefa Summitului Anual al Politicii AI din țară. Vorbind pentru o publicație, ea a dezvăluit că reglementatorii elvețieni evită politici generale care ar putea diminua inovația.

„Ne-am dorit să analizăm tehnologia într-un anumit caz de utilizare și apoi să acoperim golul în ceea ce privește legislația. Acest lucru, în esență, te conduce la o abordare specifică sectorului și nu la un foarte mare Act AI orizontal al UE. Nu vizăm tehnologia,” a declarat Piotti.

Deși se află în inima diplomației europene, Elveția nu este membru al Uniunii Europene. Acest lucru scutește firmele elvețiene de AI de Actul AI al UE, cel mai cuprinzător cadru regional pentru AI. Așa cum a procedat cu alte politici ale UE, Elveția îl va personaliza pentru companiile sale locale. Conform expertului elvețian în AI, Alex Brunner, guvernul a început deja cercetări asupra impactului tehnologiei.

„Echilibrarea atentă a reglementării sensibile cu cercetarea puternică este fundația succesului Elveției. Fiind cea mai liberă țară din lume, Elveția oferă libertatea de a inova. Inovația are nevoie de libertate pentru a fi creativă,” a comentat Brunner.

Neutralitatea Elveției este o abordare îndrăzneață. La nivel global, mulți experți de top în AI au avertizat asupra pericolului dezvoltării necontrolate a AI, pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai puternică. Această preocupare a fost atât de mare pentru unii cercetători încât au renunțat la poziții lucrative și au riscat să piardă milioane de dolari pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolelor tehnologiei.

Sursă foto: actu.epfl.ch

Rusia va începe să utilizeze moneda digitală a băncii centrale pentru plăți internaționale în 2025

Plățile cu monede digitale ale băncilor centrale (CBDC) în comerțul internațional vor deveni norma în următorii cinci ani, spune Anatoly Aksakov, influentul legislator rus care conduce Comitetul pentru Piețele Financiare al Dumei de Stat.

Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Aksakov a adăugat că se așteaptă ca Rusia să efectueze plăți internaționale în ruble digitale până în a doua jumătate a anului 2025.

Peste 130 de națiuni, reprezentând 98% din PIB-ul global, explorează CBDC-urile, iar trei dintre ele—Jamaica, Nigeria și Bahamas—le-au lansat deja. Totuși, majoritatea țărilor se află în stadii incipiente ale călătoriei lor către CBDC.

Aksakov a recunoscut acest lucru, afirmând: „În mod fundamental, există puține țări care au făcut progrese serioase în utilizarea monedelor digitale naționale. Din acest motiv, tehnologic, acestea nu sunt pur și simplu pregătite să lanseze o monedă digitală în decontările reciproce cu alte țări.” „Cu toate acestea, sunt încrezător că aceasta va deveni o practică comună în următorii cinci ani.”

În ultimii ani, Rusia și-a intensificat dezvoltarea rublei digitale. În august anul trecut, a lansat prima fază a pilotului în colaborare cu banca locală VTB pentru a permite plăți la anumiți comercianți. Acest lucru include plata la stațiile Lukoil, una dintre cele mai mari trei firme de petrol și gaze din Rusia.

În martie, Banca Rusiei a dezvăluit că a înregistrat 25.000 de tranzacții, dintre care 19.000 au fost tranzacții peer-to-peer (P2P), iar restul au fost plăți la magazinele comercianților. Aproximativ 15% dintre tranzacții au fost automatizate prin contracte inteligente.

Cu toate că începutul a fost lent, centrala bancară a atribuit aceasta unor probleme tehnice din partea băncilor intermediare, Aksakov crede că Rusia va utiliza rubla digitală pentru plăți începând de anul viitor. „Recunosc că rubla digitală va fi probabil utilizată pentru plăți internaționale începând de anul viitor, cu primele decontări efectuate, însă nu în prima jumătate a anului”, a declarat el participanților.

Pentru ca obiectivul ambițios al lui Aksakov să devină realitate, Rusia trebuie să colaboreze cu alte țări cu capacități avansate în CBDC. Legislatorul consideră că China este o țintă naturală, având în vedere că yuanul digital al acesteia se numără printre cele mai avansate din lume și este un aliat și pe plan politic.

„Atât noi, cât și ei avem deja anumite experiențe, motiv pentru care ar fi interesant să lansăm procesul de decontare în monede digitale cu China. Din punct de vedere tehnologic, suntem destul de apropiați”, a afirmat el.

Rusia și China sunt membri fondatori ai BRICS, o organizație care explorează un sistem de decontări blockchain care să nu se bazeze pe dolarul american.

Sursă foto: cepr.org

India își dorește să devină o națiune renumită pentru produsele software

India, cea mai rapidă economie majoră în creștere din lume, dorește să facă tranziția de la un furnizor global de servicii de tehnologia informației (IT) la o superputere în domeniul produselor IT, utilizând tehnologia pentru a stimula creșterea economică și recunoașterea globală.

“Devenirea unei națiuni renumită pentru produse este o ambiție pe care India o are”, a declarat S Krishnan, Secretar la Ministerul Electronicii și Tehnologiei Informației, la celebrarea celei de-a 33-a Zile de Fundație a Parcurilor Tehnologice de Software din India (STPI). STPI este un organism autonom creat pentru a promova industria de IT și servicii IT din India. “Recunoașterea globală a Indiei nu mai este limitată la “servicii IT”, ci țara devine un jucător puternic în inovația produselor software”, a spus Krishnan într-un raport lansat în timpul celebrării Zilei de Fundație.

„Pe măsură ce ne trasăm drumul către a deveni un jucător formidabil în domeniul produselor software, este imperativ să valorificăm tehnologiile de vârf și să explorăm sectoarele în care India își poate folosi punctele forte existente pentru a propulsa creșterea. Produsele software indiene răspund în prezent cerințelor nișate ale industriei, iar acum accentul se pune pe designul și crearea de proprietate intelectuală (IP)”, a declarat Krishnan în raport.

Krishnan a spus că sectorul IT și ITES din India este o industrie de 250 miliarde de dolari care angajează aproape cinci milioane de tineri și are potențialul de a crea și mai multe locuri de muncă. „Pe măsură ce economia digitală crește, pe măsură ce tehnologiile emergente sunt adoptate, pe măsură ce adoptăm tehnologii precum inteligența artificială (AI), Internetul Lucrurilor (IoT), blockchain și multe altele, oportunitățile pentru tineri sunt imense. Locuri de muncă de înaltă calitate, locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare, care vor duce India la următorul nivel de dezvoltare, se află în acest sector. Acesta continuă să fie un sector în ascensiune”, a subliniat el.

Declarațiile lui Krishnan vin în contextul în care prim-ministrul Narendra Modi, care a câștigat un rar al treilea mandat consecutiv în alegerile naționale din acest an, repoziționează India ca o alternativă pentru companiile tehnologice globale care doresc să își reducă dependența de China pentru lanțurile de aprovizionare.

Creșterea economică puternică a Indiei, estimată la peste 7% în anul fiscal curent, a atras cu succes furnizori pentru corporații majore americane precum Apple (NASDAQ: AAPL) și Google (NASDAQ: GOOGL). Google a cerut furnizorilor locali să înceapă producția de smartphone-uri Pixel în India. În același timp, se estimează că aproximativ 25% din toate iPhone-urile vor fi produse în India până în 2028, față de doar 5% până la 7% din producția Apple în ianuarie 2023.

India planifică să își mărească cota de producție globală la 5% până în 2030 și la 10% până în 2047, conform unui document intern văzut de Reuters. În prezent, mai puțin de 3% din producția globală are loc în India, comparativ cu 24% în China.

„India trebuie să dețină multă proprietate intelectuală pentru că, în final, acolo se duc toate beneficiile și majoritatea profiturilor,” a spus Krishnan.

Potrivit lui Arvind Kumar, director general al Parcurilor Tehnologice de Software din India, piața produselor software din India, evaluată în prezent la aproximativ 14,2 miliarde de dolari, cuprinde peste 4.500 de companii și este susținută de adoptarea pe scară largă a soluțiilor bazate pe cloud.

„Sectoare cheie precum cel industrial, auto, sănătate, agricultură și BFSI [bancare, servicii financiare și asigurări] sunt așteptate să genereze peste 60% din valoarea adăugată de inteligența artificială (AI) în produsul intern brut (PIB) până în anul fiscal 2026, subliniind în continuare potențialul imens al industriei produselor software. Se estimează că adoptarea AI va adăuga singură 500 de miliarde de dolari la PIB-ul Indiei până în 2025”, a spus Kumar în raport.

Cu toate acestea, diversele reglementări interne reprezintă o provocare care determină companiile să se mute pe piețele externe, ceea ce duce la pierderea talentelor din India. Lipsa de capital disponibil este un obstacol major pentru creșterea și succesul industriei interne, în timp ce analfabetismul digital și lipsa de cunoștințe despre produsele software printre utilizatori continuă să fie o preocupare majoră pentru industria produselor software din India, se arată în raport.

Sursă foto: umweltbundesamt.de