Microsoft își îndreaptă atenția către un nou model AI dezvoltat intern pentru a se ridica la nivelul concurenților

Microsoft își proiectează un nou model de inteligență artificială (AI) pentru a concura cu ofertele de la alți jucători din industrie, în încercarea de a se distanța de restul concurenței.

Noul model de limbaj mare (LLM) va fi o ofertă internă, conform unui raport Seeking Alpha. Numit MAI-1, modelul ar putea avea până la 500 de miliarde de parametri, plasându-l în mijlocul lucrurilor alături de ofertele de la Google și OpenAI.

În general, modelele AI cu parametri mai mari pot învăța modele complexe din datele de antrenament în comparație cu cele mai mici. Pentru context, ChatGPT-3 de la OpenAI vine încărcat cu 175 de miliarde de parametri, în timp ce Llama 2 de la Meta are 65 de miliarde de parametri. Cu jumătate de trilion de parametri, MAI-1 este cu mult cel mai mare model open-source al Microsoft și se așteaptă să rivalizeze cu modelele mari Gemini de la Google.

Deși detaliile sunt limitate, sursele spun că Microsoft ar putea dezvălui o previzualizare a modelului intern în cadrul conferinței pentru dezvoltatori Microsoft Build programată pentru acestă lună. Microsoft are avantajul de a concura cu alte firme de AI pe măsură ce expertiza sa în tehnologie continuă să crească, ducând la dezvoltarea mai multor produse încorporate cu funcționalități AI, inclusiv Copilot.

“Modelele AI sunt utilizate în aproape fiecare dintre produsele, serviciile și procesele noastre operaționale la Microsoft, iar echipele care le dezvoltă și le operează, din când în când, au nevoie să facă lucrări personalizate, fie că este vorba de antrenarea unui model de la zero, fie de ajustarea fină a unui model construit de altcineva”, a declarat Kevin Scott, CTO-ul Microsoft.

Compania a avut succes cu modelele AI ușoare, cu modelele sale Phi, cu a treia iterație conținând doar 3,8 miliarde de parametri, dar demonstrând totuși abilități avansate în codificare, matematică și limbaj. Capacitățile interne de AI ale Microsoftului au determinat OpenAI să se bazeze pe supercomputerele sale pentru a antrena roboții săi de chat AI generativi, foarte populari.

“Vor exista mai multe în viitor”, a adăugat Scott, sugerând noul model intern. “Unele dintre aceste modele au nume precum Turing și MAI.”

Noii angajați își încep activitatea

În martie, Microsoft a confirmat o serie de angajări de noi executivi pentru a conduce unitatea sa de AI și alte tehnologii emergente, recrutând personal din rivalii din industrie într-o demonstrație puternică de forță. În viitor, noul angajat Mustafa Suleyman va conduce proiectarea MAI-1, cu foști angajați ai Inflection AI formând restul echipei.

Noua mișcare face ca pentru prima dată o singură persoană să coordoneze ofertele de AI pentru consumatori ale Microsoftului după ani de experimentare. În trecut, eforturile de AI ale companiei foloseau o abordare fragmentată care a dus la coborârea sa în ierarhie.

Sursă foto: pymnts.com