Președintele Bundesbank – Euro digital nu va fi introdus prea curând

În timp ce Uniunea Europeană a fost înaintea multora în adoptarea ideii unei monede digitale a băncii centrale (CBDC), președintele Deutsche Bundesbank, Dr. Joachim Nagel, spune că euro digital nu va fi probabil în funcțiune înainte de 2028-2029.

Euro digital “nu va fi introdus prea curând”, a declarat dr. Nagel în timpul unui discurs Bundesbank intitulat “Bani de bancă centrală în secolul al XXI-lea”.

Președintele băncii centrale a Germaniei a evidențiat beneficiile CBDC-ului euro, inclusiv plăți sigure, convenabile, gratuite, utilizare universală în zona euro și posibilitatea de a-l folosi pentru plăți de orice fel. În prezent, cardurile bancare germane nu funcționează întotdeauna în alte zone ale zonei euro, a spus el, dând exemplul modului în care un euro digital ar putea îmbunătăți lucrurile.

Banca centrală a subliniat, de asemenea, că euro digital ar oferi un nivel ridicat de confidențialitate. Acest lucru a fost o problemă încă de la început în ceea ce privește CBDC-urile, dar mai mult pe aceasta în curând.

De ce nu va exista un euro CBDC prea curând?

În principiu, totul se reduce la politică. Un CBDC european necesită aprobarea parlamentului, iar în timp ce prima proiectare a legislației a fost publicată în iunie 2023, aceasta a întâmpinat o opoziție puternică din partea conservatorilor.

După ce au fost abordate unele dintre probleme, în principal legate de confidențialitate, o versiune amendată a fost discutată în februarie 2024. Chiar și Comitetul European pentru Libertăți Civile și Justiție (LIBE) a încercat să o aprobe, dar proiectul de lege nu a ajuns până la linia de sosire înainte ca parlamentul să intre în vacanță. În UE, aceasta înseamnă că va trebui să înceapă din nou. 2025 este cel mai devreme când este probabil să fie adoptată, și vor exista etape de proiectare și testare după aceea.

Desigur, “în curând” este o noțiune relativă. Cei care se opun CBDC-urilor ar argumenta că cinci ani nu sunt deloc o perioadă lungă, având în vedere nivelul de control oferit de băncile centrale și guverne criptomonedele digitale.

Prudență în ceea ce privește CBDC-urile

Nu este surprinzător că un bancher central german a conturat beneficiile unui euro digital, dar există încă mult scepticism în jurul lor în întreaga lume. Atitudinile variază considerabil de la o țară la alta, cu oamenii din țările în curs de dezvoltare având o perspectivă mai pozitivă în comparație cu cei din Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Europa.

Obiecția principală față de CBDC-uri este cantitatea de putere pe care guvernele ar avea-o asupra cetățenilor dacă acestea ar deveni omniprezente. Fiind programabile din design, acestea ar permite băncilor centrale să stipuleze condiții precum pe ce pot fi cheltuite, termene de expirare și poate chiar înghețarea și confiscarea lor.

În timp ce mecanismele de control în jurul plăților și a banilor există și în prezent, susținătorii libertății susțin că CBDC-urile ar putea duce la tiranie totală. Mai mult, acestea ar putea elimina mulți furnizori privați de plăți, reducând numărul de opțiuni disponibile și forțând mai multe persoane să cadă în plasa CBDC-urilor.

Bitcoin este o alternativă

În timp ce aceste temeri nu sunt nefondate, cei îngrijorați ar trebui să aibă încredere în ideea că există un sistem alternativ de numerar digital scalabil. BSV permite plăți globale instantanee între utilizatori, cu taxe aproape zero.

Toate tipurile de tranzacții sunt posibile pe BSV, inclusiv de la tranzacții simple de numerar între utilizatori la cele mai complexe legate de rezultate care declanșează condiții de plată în contracte inteligente.

Deși BSV nu este anonim, și infractorii nu ar trebui să-l folosească deoarece toate tranzacțiile sunt marcate temporal pe registru public, este privat. Acum că se extinde la dimensiuni globale, oricine, de la Statele Unite la Nigeria la Papua Noua Guinee, poate folosi BSV pentru scopul său inițial: plăți electronice peer-to-peer.

Desigur, soluția ideală ar fi ca băncile centrale să emită CBDC-uri pe u blockchain public scalabil precum BSV, permițând cetățenilor să se bucure de beneficiile lor promovate și limitând controlul guvernului.

Cu toate acestea, pentru moment, foarte puțini înțeleg că Blockchain-ul BSV poate scala la nivelurile necesare pentru a gestiona plățile globale, astfel încât CBDC-urile rămân un scenariu puțin probabil.

Sursă foto: paytm.com