Archives 2024

Microsoft își îndreaptă atenția către un nou model AI dezvoltat intern pentru a se ridica la nivelul concurenților

Microsoft își proiectează un nou model de inteligență artificială (AI) pentru a concura cu ofertele de la alți jucători din industrie, în încercarea de a se distanța de restul concurenței.

Noul model de limbaj mare (LLM) va fi o ofertă internă, conform unui raport Seeking Alpha. Numit MAI-1, modelul ar putea avea până la 500 de miliarde de parametri, plasându-l în mijlocul lucrurilor alături de ofertele de la Google și OpenAI.

În general, modelele AI cu parametri mai mari pot învăța modele complexe din datele de antrenament în comparație cu cele mai mici. Pentru context, ChatGPT-3 de la OpenAI vine încărcat cu 175 de miliarde de parametri, în timp ce Llama 2 de la Meta are 65 de miliarde de parametri. Cu jumătate de trilion de parametri, MAI-1 este cu mult cel mai mare model open-source al Microsoft și se așteaptă să rivalizeze cu modelele mari Gemini de la Google.

Deși detaliile sunt limitate, sursele spun că Microsoft ar putea dezvălui o previzualizare a modelului intern în cadrul conferinței pentru dezvoltatori Microsoft Build programată pentru acestă lună. Microsoft are avantajul de a concura cu alte firme de AI pe măsură ce expertiza sa în tehnologie continuă să crească, ducând la dezvoltarea mai multor produse încorporate cu funcționalități AI, inclusiv Copilot.

“Modelele AI sunt utilizate în aproape fiecare dintre produsele, serviciile și procesele noastre operaționale la Microsoft, iar echipele care le dezvoltă și le operează, din când în când, au nevoie să facă lucrări personalizate, fie că este vorba de antrenarea unui model de la zero, fie de ajustarea fină a unui model construit de altcineva”, a declarat Kevin Scott, CTO-ul Microsoft.

Compania a avut succes cu modelele AI ușoare, cu modelele sale Phi, cu a treia iterație conținând doar 3,8 miliarde de parametri, dar demonstrând totuși abilități avansate în codificare, matematică și limbaj. Capacitățile interne de AI ale Microsoftului au determinat OpenAI să se bazeze pe supercomputerele sale pentru a antrena roboții săi de chat AI generativi, foarte populari.

“Vor exista mai multe în viitor”, a adăugat Scott, sugerând noul model intern. “Unele dintre aceste modele au nume precum Turing și MAI.”

Noii angajați își încep activitatea

În martie, Microsoft a confirmat o serie de angajări de noi executivi pentru a conduce unitatea sa de AI și alte tehnologii emergente, recrutând personal din rivalii din industrie într-o demonstrație puternică de forță. În viitor, noul angajat Mustafa Suleyman va conduce proiectarea MAI-1, cu foști angajați ai Inflection AI formând restul echipei.

Noua mișcare face ca pentru prima dată o singură persoană să coordoneze ofertele de AI pentru consumatori ale Microsoftului după ani de experimentare. În trecut, eforturile de AI ale companiei foloseau o abordare fragmentată care a dus la coborârea sa în ierarhie.

Sursă foto: pymnts.com

Amazon înregistrează cel mai mare profit operațional trimestrial stimulat de inteligența artificială

Amazon a devenit cel mai recent gigant american care utilizează valul de inteligență artificială (AI) pentru a atinge noi niveluri de venituri. Gigantul de comerț electronic a înregistrat peste 140 de miliarde de dolari în venituri pentru primul trimestru, atingând cel mai mare profit operațional trimestrial.

În primele trei luni, veniturile Amazon au fost de 143,3 miliarde de dolari, depășind estimările Wall Street-ului de 142,65 miliarde de dolari. Veniturile gigantului de retail au crescut cu 13% față de anul precedent, în timp ce profitul operațional a crescut cu 200% la 15,3 miliarde de dolari. Profitul net a înregistrat cea mai mare creștere, triplându-se de la 3,17 miliarde de dolari la 10,4 miliarde de dolari.

CEO-ul Andy Jassy a atribuit realizările companiei în materie de venituri focalizării sale pe inteligența artificială, care, spune el, a reaccelerat creșterea Amazon Web Services (AWS), divizia de calcul în cloud a companiei.

AWS a înregistrat venituri de 25 de miliarde de dolari, în creștere cu 17% față de anul precedent, cea mai rapidă creștere trimestrială din 2022 încoace. Acesta a reprezentat 62% din profiturile operaționale ale retailerului, cu Jassy declarând că este pe drumul cel mai bun pentru cel mai mare an al său până în prezent.

“Suntem foarte optimiști în ceea ce privește AWS. Ne aflăm acum la un ritm anualizat de venituri de 100 de miliarde de dolari și acest lucru este înainte de a lua în calcul chiar și inteligența artificială generativă. Avem în fața noastră o oportunitate foarte mare”, a declarat el.

Amazon pariază serios pe inteligența artificială, atât ca furnizor de infrastructură cu AWS, cât și ca firmă de servicii AI, a adăugat Jassy. Deja, zeci de mii dintre clienții săi se bazează pe Bedrock, serviciul său AI bazat pe cloud, iar CEO-ul estimează că mulți alți clienți se vor înregistra pe măsură ce costul integrării tehnologiei continuă să scadă. Unele dintre cele mai importante companii de AI se bazează și ele pe AWS, inclusiv Anthropic, evaluată la 18,4 miliarde de dolari, în care Amazon a investit 4 miliarde de dolari, cea mai mare investiție în capital de risc a sa.

“Observăm semnale puternice de cerere din partea clienților noștri din partea AWS. Aceștia semnează contracte mai lungi, cu angajamente mai mari, multe dintre acestea incluzând componente AI generative”, a comentat CFO-ul Brian Olsavsky.

În prezent, cei mai mulți clienți folosesc AWS pentru a-și antrena modelele lor de limbaj mari. Cu toate acestea, Jassy a afirmat că pe termen lung, cea mai mare oportunitate pentru AWS va fi o creștere a cererii pentru cloud-ul său pentru a ancora aplicațiile AI ale clienților săi.

Dominanța AI a Amazon nu va veni ieftin. Compania a cheltuit 48 de miliarde de dolari anul trecut pentru a-și consolida capacitățile în cloud și AI, iar estimează că acest număr va crește “în mod semnificativ” în acest an. În primul trimestru, cheltuielile de capital ale companiei au ajuns la 14 miliarde de dolari, iar potrivit CFO-ului Olsavsky, aceasta va fi cea mai mică cheltuială trimestrială din acest an.

Proiecțiile Amazon se aliniază cu cele ale majorității colegilor săi din sectorul AI, ale căror cheltuieli sunt așteptate să fie semnificativ mai mari în acest an.

Sursă foto: traficmedia.ro

Noua politică AI a Google declanșează îngrijorări cu privire la traficul web scăzut

Google a anunțat planuri de a introduce schimbări majore în motorul său de căutare, concepute pentru a prioritiza răspunsurile generate de inteligența artificială (AI) în locul linkurilor tradiționale către site-uri web.

Compania de tehnologie și-a dezvăluit planurile la conferința anuală pentru dezvoltatori, confirmând că o versiune de testare va fi inițiată în luna mai, înainte de o lansare pe scară largă în lunile următoare. Conform dezvăluirii, utilizatorilor li se cor afișa rezumate generate de AI, linkurile către site-uri web normale urmând în al doilea rând.

Anunțul menționează că utilizatorii nu vor primii întotdeauna rezumate AI pentru interogări, Google clarificând că funcția va fi limitată la subiecte complexe sau întrebări de brainstorming. Pentru interogările care vizează prognoze meteo sau recomandări de magazine, Google spune că utilizatorii vor vedea linkuri normale către site-uri web înainte de orice rezultate AI.

Google a testat rezultatele AI pentru cea mai mare parte a anului, lansând funcția pentru clienți selectați. În urma recenziilor pozitive, compania este dornică să evalueze oferta în Statele Unite înainte de a continua cu o lansare globală pentru cei peste 1 miliard de utilizatori ai săi.

„Această abordare îndrăzneață și responsabilă este fundamentală pentru a ne îndeplini misiunea și pentru a face AI mai utilă pentru toată lumea,” a declarat CEO-ul Google, Sundar Pichai, referindu-se la abordarea lentă și constantă a companiei de a integra AI în Căutare.

Cu toate acestea, planurile de integrare se confruntă cu o serie de obstacole nefavorabile, inclusiv temeri că rezultatele AI ar putea afecta negativ afacerea de publicitate. Anul trecut, compania a înregistrat peste 170 de miliarde de dolari în venituri din publicitate, o cifră care ar putea fi semnificativ afectată de importanța acordată rezultatelor AI pe platformă.

Și editorii de site-uri web sunt așteptați să fie afectați de noua politică, având în vedere perspectivele sumbre ale unui număr mai mic de clicuri pe site-urile lor dacă rezultatele AI sunt suficient de cuprinzătoare.

Analiștii se așteaptă ca noua politică să declanșeze o bătălie între Google și editori, o parte dintre aceștia prezicând o avalanșă de procese legate de drepturi de autor și de îmbogățire fără justă cauză.

„Relația dintre Google și editori a fost destul de reciproc avantajoasă, dar odată cu introducerea AI, ceea ce s-a întâmplat, în esență, este că marile companii de tehnologie au preluat acest conținut creativ și l-au folosit pentru a-și antrena modelele AI,” a declarat Marc McCollum, directorul de inovație la Raptive. „Acum vedem că acest lucru este folosit în scopuri comerciale proprii, ceea ce este, în esență, un transfer de bogăție de la afaceri mici și independente către Big Tech.”

Google minimizează temerile

În ciuda anxietății resimțite de editori, Google afirmă că studiile sale inițiale cu rezultate de căutare generate de AI au dezvăluit un trend opus, utilizatorii dând clic pe mai multe linkuri către site-uri web după o prezentare generală generată de AI.

Liz Reid, șefa departamentului de Căutare la Google, a menționat că utilizatorii încep, în general, căutarea de informații cu rezultate generate de AI, înainte de a explora mai multe site-uri web. Cu toate acestea, Reid nu a dezvăluit cifre legate de ratele de clicuri pe site-uri în timpul testelor AI de un an, dar a sugerat o abordare etapizată pentru introducerea noilor tehnologii emergente în ofertele existente. „Vom continua să inovăm în ceea ce privește prezentarea generală generată de AI și, de asemenea, în ceea ce privește modul în care trimitem cel mai util trafic către web,” a adăugat Reid.

Sursă foto: nypost.com

Uniunea Europeană și Japonia au anunțat un parteneriat pentru a aborda provocările legate de ID și AI

Japonia și Uniunea Europeană și-au reiterat angajamentul de a explora tehnologiile emergente și de a îmbunătăți eforturile de digitalizare în jurisdicțiile lor respective.

Reprezentanții ambelor părți s-au întâlnit la Bruxelles pentru a semna un Memorandum de Cooperare pentru a doua oară în mai puțin de un an. Noua colaborare va permite UE și Japonia să împărtășească idei privind inovarea în domeniile inteligenței artificiale (AI), identificării digitale și semiconductorilor.

În cadrul acordului, părțile vor investiga tehnologia cuantică, calculul de înaltă performanță (HPC), 5G și 6G, schimbând idei pentru a-și menține avantajul cu tehnologiile emergente. Pe lângă partajarea progreselor inovatoare, administratorii din ambele jurisdicții vor căuta să “elimine birocrația și să îmbunătățească eficiența” pentru a integra noile tehnologii.

În ceea ce privește identificările digitale, ambele jurisdicții sunt interesate să utilizeze tehnologia blockchain pentru a digitaliza procesele, cu UE înregistrând succese timpurii cu oferta sa. Japonia va încerca să învețe din experiența UE după ce încercările sale de identificare digitală au avut un început lent la mijlocul anului 2023.

“Astăzi, am reafirmat parteneriatul nostru strategic tot mai strâns cu Japonia,” a declarat Thierry Breton, Comisar pentru Piața Internă. “Lucrând pentru standarde comune, vom facilita schimburile digitale fără probleme, vom susține inovația și competitivitatea și vom crea noi oportunități pentru economiile noastre.”

Inteligența artificială pare să fie o parte integrală a parteneriatului strategic, cu ambele jurisdicții exprimând intenția de a supraveghea îndeaproape sectorul. UE a luat conducerea în implementarea unui set de reguli pentru AI, care crede ca ar putea servi ca un model pentru restul lumii.

Cu toate avantajele inițiale, Legea UE privind AI a fost criticată de o coaliție de furnizori de servicii industriale pentru încetinirea inovației.

Circula zvonuri că o colaborare transfrontaliera cu Japonia ar putea oferi insight-uri critice pentru a rafina setul de reguli al UE pentru AI. Institutul Japonez de Siguranță AI va colabora cu Biroul UE AI pentru a dezvolta standarde uniforme pentru ambele jurisdicții.

Ambele națiuni spun că vor continua explorarea tehnologiilor 5G și 6G, angajându-se să urmărească rețele sigure și reziliente. Prima iterație a parteneriatului a prevăzut țările punând bazele pentru studii comune despre semiconductori și lanțurile de aprovizionare cu materii prime pentru sectorul tehnologic.

Tango-ul Japoniei cu AI

Japonia se adaptează ritmului inovației globale în domeniul AI, după ce întreprinderile sale au dezvăluit o serie de cazuri de utilizare pentru tehnologie. Fermierii din țară adoptă o suită de recoltatoare bazate pe AI pentru a face față creșterii lipsei de forță de muncă, în timp ce școlile din întreaga țară au incorporat AI generativ ca instrumente de învățare.

Conștienți de riscurile care decurg din AI, o secțiune transversală de rezidenți japonezi tânjește după o reglementare etanșă a AI pentru a asigura o utilizare în siguranță. Autoritățile propun reguli pentru a evita incidentele de părtinire și de încredere excesivă, firmele fiind îndemnate să creeze balustrade interne înainte de a integra AI în procesele existente.

Sursă foto: orientsoftware.com

Coca-Cola a semnat un parteneriat de 1,1 miliarde de dolari cu Microsoft în domeniul AI

Compania Coca-Cola a anunțat o colaborare strategică pe cinci ani cu Microsoft pentru soluțiile sale de cloud și inteligență artificială.

Cele două companii au semnat inițial un parteneriat în 2020, cu Microsoft furnizând gigantului de băuturi software de afaceri, inclusiv soluțiile sale de cloud computing, instrumentele de chat Teams și Dynamic 365, suita sa de software enterprise.

Acum au actualizat această colaborare pentru a include capacitățile evolutive de AI generative ale Microsoft. În anunțul lor, cele două companii au confirmat că intenționează să experimenteze cu tehnologii emergente, cum ar fi Azure OpenAI Service, pentru a dezvolta soluții pentru diverse funcții de afaceri ale Coca-Cola.

“Prin parteneriatul nostru pe termen lung, am făcut progrese semnificative pentru a accelera transformarea AI la nivelul întregii rețele a companiei Coca-Cola și a rețelei sale de parteneri independenți din întreaga lume,” a comentat Judson Althoff, CFO-ul Microsoft.

Un aspect vital al parteneriatului va fi Copilot, asistentul de AI al Microsoft, despre care compania susține că poate îmbunătăți productivitatea și economisi mii de ore de lucru pentru întreprinderi. La Coca-Cola, Copilot va avea sarcina de a ajuta angajații să îmbunătățească operațiunile, să îmbunătățească experiența clienților, să crească eficiența și să descopere noi oportunități de creștere.

Cele două companii nu au dezvăluit repartizarea celor 1,1 miliarde de dolari, inclusiv cât din aceasta merge către produse existente precum Azure și Dynamics 365 și cât merge către produsele inovatoare de AI generativ.

“Parteneriatul nostru extins cu Microsoft reprezintă un capitol important în călătoria Coca-Cola către o întreprindere axată pe digital, alimentată de tehnologiile emergente. Capabilitățile Microsoft ne ajută să accelerăm adoptarea AI pentru a crea valoare incrementală la nivel de întreprindere”, a comentat Neeraj Tolmare, vicepreședintele senior al Coca-Cola.

Parteneriatul demonstrează dominația continuă a Microsoft în sectorul de inteligență artificială. Doar acum un deceniu, compania era văzută ca o marcă aflată în declin, urmând același parcurs ca și gigantii anteriori precum producătorul de PC-uri Wang și producătorii de telefoane Nokia și BlackBerry. Cu toate acestea, s-a reinventat cu ajutorul calculului în cloud și a inteligenței artificiale în ultimii ani.

Astăzi, Microsoft trage sforile la OpenAI, creatorul ChatGPT și un lider de piață în domeniul AI. Acest trend în AI a triplat capitalizarea de piață a companiei în ultimii trei ani, ajungând la 3 trilioane de dolari, făcând-o cea mai mare companie din lume.

Sursă foto: uctoday.com

Președintele Bundesbank – Euro digital nu va fi introdus prea curând

În timp ce Uniunea Europeană a fost înaintea multora în adoptarea ideii unei monede digitale a băncii centrale (CBDC), președintele Deutsche Bundesbank, Dr. Joachim Nagel, spune că euro digital nu va fi probabil în funcțiune înainte de 2028-2029.

Euro digital “nu va fi introdus prea curând”, a declarat dr. Nagel în timpul unui discurs Bundesbank intitulat “Bani de bancă centrală în secolul al XXI-lea”.

Președintele băncii centrale a Germaniei a evidențiat beneficiile CBDC-ului euro, inclusiv plăți sigure, convenabile, gratuite, utilizare universală în zona euro și posibilitatea de a-l folosi pentru plăți de orice fel. În prezent, cardurile bancare germane nu funcționează întotdeauna în alte zone ale zonei euro, a spus el, dând exemplul modului în care un euro digital ar putea îmbunătăți lucrurile.

Banca centrală a subliniat, de asemenea, că euro digital ar oferi un nivel ridicat de confidențialitate. Acest lucru a fost o problemă încă de la început în ceea ce privește CBDC-urile, dar mai mult pe aceasta în curând.

De ce nu va exista un euro CBDC prea curând?

În principiu, totul se reduce la politică. Un CBDC european necesită aprobarea parlamentului, iar în timp ce prima proiectare a legislației a fost publicată în iunie 2023, aceasta a întâmpinat o opoziție puternică din partea conservatorilor.

După ce au fost abordate unele dintre probleme, în principal legate de confidențialitate, o versiune amendată a fost discutată în februarie 2024. Chiar și Comitetul European pentru Libertăți Civile și Justiție (LIBE) a încercat să o aprobe, dar proiectul de lege nu a ajuns până la linia de sosire înainte ca parlamentul să intre în vacanță. În UE, aceasta înseamnă că va trebui să înceapă din nou. 2025 este cel mai devreme când este probabil să fie adoptată, și vor exista etape de proiectare și testare după aceea.

Desigur, “în curând” este o noțiune relativă. Cei care se opun CBDC-urilor ar argumenta că cinci ani nu sunt deloc o perioadă lungă, având în vedere nivelul de control oferit de băncile centrale și guverne criptomonedele digitale.

Prudență în ceea ce privește CBDC-urile

Nu este surprinzător că un bancher central german a conturat beneficiile unui euro digital, dar există încă mult scepticism în jurul lor în întreaga lume. Atitudinile variază considerabil de la o țară la alta, cu oamenii din țările în curs de dezvoltare având o perspectivă mai pozitivă în comparație cu cei din Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Europa.

Obiecția principală față de CBDC-uri este cantitatea de putere pe care guvernele ar avea-o asupra cetățenilor dacă acestea ar deveni omniprezente. Fiind programabile din design, acestea ar permite băncilor centrale să stipuleze condiții precum pe ce pot fi cheltuite, termene de expirare și poate chiar înghețarea și confiscarea lor.

În timp ce mecanismele de control în jurul plăților și a banilor există și în prezent, susținătorii libertății susțin că CBDC-urile ar putea duce la tiranie totală. Mai mult, acestea ar putea elimina mulți furnizori privați de plăți, reducând numărul de opțiuni disponibile și forțând mai multe persoane să cadă în plasa CBDC-urilor.

Bitcoin este o alternativă

În timp ce aceste temeri nu sunt nefondate, cei îngrijorați ar trebui să aibă încredere în ideea că există un sistem alternativ de numerar digital scalabil. BSV permite plăți globale instantanee între utilizatori, cu taxe aproape zero.

Toate tipurile de tranzacții sunt posibile pe BSV, inclusiv de la tranzacții simple de numerar între utilizatori la cele mai complexe legate de rezultate care declanșează condiții de plată în contracte inteligente.

Deși BSV nu este anonim, și infractorii nu ar trebui să-l folosească deoarece toate tranzacțiile sunt marcate temporal pe registru public, este privat. Acum că se extinde la dimensiuni globale, oricine, de la Statele Unite la Nigeria la Papua Noua Guinee, poate folosi BSV pentru scopul său inițial: plăți electronice peer-to-peer.

Desigur, soluția ideală ar fi ca băncile centrale să emită CBDC-uri pe u blockchain public scalabil precum BSV, permițând cetățenilor să se bucure de beneficiile lor promovate și limitând controlul guvernului.

Cu toate acestea, pentru moment, foarte puțini înțeleg că Blockchain-ul BSV poate scala la nivelurile necesare pentru a gestiona plățile globale, astfel încât CBDC-urile rămân un scenariu puțin probabil.

Sursă foto: paytm.com

Rolul critic al metaversului în turismul medical va contribui la atingerea sumei de 200 de miliarde de dolari până în 2027

Metaversul a făcut progrese remarcabile în jocuri, publicitate, cultură, comunicare și sporturi. Se estimează că această tehnologie emergentă va avea un rol crucial în turismul medical, un sector evaluat la 200 de miliarde de dolari în următorii trei ani.

Metaversul a fost folosit în industria medicală de ani de zile. Unele facilități de sănătate, precum Grupul Thumbay din Emiratele Arabe Unite, se bazează pe metavers pentru a-și extinde acoperirea, a oferi atenție medicală personalizată și la cerere și a reduce costurile medicale pentru pacienți. Thumbay a lansat primul spital metaverse acum doi ani.

Conform unui raport al Omnia Health, un director global de echipamente medicale, turismul medical este următorul domeniu pe care metaversul îl va transforma.

Turismul medical este practica de a călători în alte țări pentru a accesa tratamente. Pacienții călătoresc în străinătate din motive diverse, de la acces la servicii de sănătate mai calitative până la economii de costuri.

Turismul medical a fost evaluat la 54,4 miliarde de dolari în 2020 și se extinde rapid. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a lovit și a adus industriei un mare șoc. De atunci s-a recuperat, iar conform experților, sectorul va fi evaluat la peste 200 de miliarde de dolari până în 2027.

Industria se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv experiențe proaste ale pacienților, costuri ridicate și lipsă de încredere, conform unui studiu realizat de Asociația de Turism Medical anul trecut.

Înainte de călătoriile lor, pacienții se confruntă cu obstacole precum comunicare inadecvată și aranjamente de călătorie stresante. Aici este locul unde metaversul ar avea cel mai mare impact, conform raportului Omnia Health.

Prin metavers, pacienții pot face tururi virtuale ale facilităților medicale, pot interacționa cu personalul medical și pot pune întrebări, pot previzualiza procedurile și multe altele, toate din confortul propriilor case. Acest lucru le permite să ia decizii informate cu privire la facilitățile care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor.

În plus, după ce pacienții primesc îngrijiri medicale și se întorc acasă, medicii pot ține legătura cu ei și pot oferi îngrijiri postoperatorii și servicii de reabilitare.

La facilitățile grupului Thumbay din Emiratele Arabe Unite, pacienții internați în spital utilizează metaversul pentru a se conecta cu familiile și prietenii lor de acasă.

Metaversul, odată cea mai populară tehnologie la nivel global, și-a pierdut din popularitate pe măsură ce tehnologii mai strălucitoare, cum ar fi inteligența artificială (IA), au captat atenția și investițiile. 

Sursă foto: accelerationeconomy.com

Noul centru Microsoft din Londra va contribui la dezvoltarea unor lucrări inovatoare în domeniul modelelor de inteligență artificială

Microsoft își intensifică investiția în domeniul inteligenței artificiale emergente din Marea Britanie, promițând să deschidă un nou centru de inteligență artificială în Londra pentru a conduce munca companiei cu această tehnologie.

După abia o lună de la lansarea Microsoft AI, gigantul tehnologic confirmă lansarea unui centru la Londra conceput pentru a “impulsiona lucrări inovatoare” în domeniul modelelor de inteligență artificială. Denumit Microsoft AI London, acest centru va oferi instrumente pentru modelele de bază, în timp ce va explora colaborările cu OpenAI și alte companii partenere din domeniul tehnologiei.

Condus de fostul inginer de la Inflection și Deepmind, Jordan Hoffmann, centrul de la Londra va angaja mai mulți experți în inteligența artificială pentru a se alătura echipei. Se așteaptă ca majoritatea membrilor echipei să fie recrutați din biroul Microsoft din Paddington, Londra, anunțul sugerând că în viitorul apropiat vor fi făcute angajări masive.

“In următoarele săptămâni și luni, vom posta anunțuri de angajare și vom recruta activ persoane excepționale care doresc să lucreze la cele mai interesante și provocatoare întrebări legate de inteligența artificială din zilele noastre,” se confirmă în anunț.

Microsoft AI, lansat în mijlocul lunii martie, reprezintă planul companiei de a se orienta către inteligența artificială generativă, concentrându-se pe îmbunătățirea Copilot și a altor oferte de inteligență artificială. Organizația nou creată este așteptată să fie vârful inovației în domeniul inteligenței artificiale în cadrul Microsoft, cu Mustafa Suleyman numit să conducă noua organizație.

Alegerea Regatului Unit ca bază pare să fie o alegere evidentă pentru Microsoft AI, cu Suleyman indicând o bază solidă de experți în învățarea automată în regiune. “Sunt profund conștient de extraordinarele talente și ecosistemul de inteligență artificială din Regatul Unit, și sunt încântat să fac acest angajament față de Regatul Unit în numele Microsoft AI,” a declarat Suleyman.

În plus, decizia de a stabili un centru în Londra va permite companiei să-și extindă prezența în Regatul Unit. Țara găzduiește în prezent Laboratorul Microsoft Research Cambridge și beneficiază de o subvenție de 2,5 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de dolari) pentru îmbunătățirea adoptării inteligenței artificiale și a altor tehnologii emergente.

Strategia Regatului Unit în domeniul AI

Conștient de puterea AI de a revoluționa peisajul digital, guvernul Regatului Unit a adoptat o abordare rapidă pentru a rămâne în fruntea evoluției, alocând o avere în cercetare și dezvoltare.

Cu peste 120 de milioane de dolari cheltuiți și o echipă specializată conducând avansul, Regatul Unit dorește să asigure standarde minime globale pentru reglementarea AI. Rezultatele eforturilor concertate au dus la Declarația Bletchley, în care mai multe țări și-au adăugat semnăturile la document.

“Având în vedere importanța AI pentru securitatea națională, ar trebui să se stabilească și un forum pentru țările cu valori liberale și democrate, care să poată dezvolta o protecție mutuală îmbunătățită împotriva acelor actori – statali sau nu – care sunt dușmani ai acestor valori,” se arată într-un raport al Comitetului din Camera Comunelor din 2023.

Sursă foto: egi.co.uk

Paraguay intenționează să reconsidere interdicția privind mineritul de Bitcoin și ia în considerare vânzarea energiei electrice către minerii de criptomonede

Legislatorii din Paraguay au propus o alternativă la interdicția controversată privind mineritul de Bitcoin și urmează să dezbată acest subiect mai târziu în acest luna.

Senatorii paraguayeni au oprit progresul privind interdicția propusă pentru mineritul de criptomonede introdusă săptămâna trecută, oficialii luând în considerare acum beneficiile vânzării excesului de energie de la centrala hidroelectrică Itaipu către mineri, în loc să o exporte către Brazilia și Argentina.

O dezbatere va avea loc într-o audiere publică pe 23 aprilie pentru a discuta beneficiile și dezavantajele mineritului de Bitcoin în țară, a confirmat senatorul Lilian Samaniego într-o sesiune a Senatului din 10 aprilie.

Aceasta vine aproximativ o săptămână după ce legislatorii au introdus un proiect de lege pe 4 aprilie pentru a interzice temporar mineritul de Bitcoin pentru 180 de zile, susținând că minele ilegale de criptomonede au furat energie și au perturbat alimentarea cu electricitate a țării.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, legislatorii paraguayeni au aprobat o declarație pentru a susține infrastructura de investiții locale și străine patru zile mai târziu, pe 8 aprilie, lucru pe care senatorul Salyn Buzarquis speră că va determina Ministerul Industriei din Paraguay să studieze avantajele economice ale vânzării excesului de energie către mineri de Bitcoin.

Într-o scrisoare adresată Congresului din 8 aprilie, Buzarquis a notat că 45 de mineri de criptomonede licențiați sunt pe drumul cel bun pentru a genera 48 de milioane de dolari pentru Administrația Națională de Electricitate (ANDE) până în 2024 — se așteaptă să atingă 125 de milioane de dolari până în 2025 după ce mineri vor instala mai mult echipament.

Cu costul producerii de electricitate la centrala hidroelectrică Itaipu din Paraguay în jurul intervalului de 22 de dolari pe megawatt-oră (MWh), ANDE ar putea genera o marjă de profit net de 45% prin vânzarea excesului de energie către mineri locali de Bitcoin la 40 de dolari/MWh.

Acest lucru înseamnă 73 de milioane de dolari anual și aproximativ 17 milioane de dolari în taxă pe valoarea adăugată pentru trezorerie, a notat Buzarquis, care a afirmat că operațiunile de minerit Bitcoin ar putea chiar să salveze ANDE de la faliment. “Acest flux de fonduri este ceea ce va salva ANDE de la faliment; pentru a putea investi mai mult în infrastructură și nu pentru a crește tariful pentru paraguayani.”

Paraguayul vinde în prezent energie către Brazilia la un tarif subvenționat de 10 dolari/MWh, a remarcat Buzarquis.

Minarea criptomonedelor ar putea, de asemenea, genera mai multe oportunități de angajare pentru economia locală, a adăugat Buzarquis în sesiunea Senatului din 10 aprilie.

În proiectul de lege anterior din 4 aprilie, legislatorii au argumentat că au existat 50 de cazuri de întreruperi ale alimentării cu energie electrică legate de mineri de criptomonede care s-au conectat ilegal la aceste surse de energie electrică din februarie.

Dacă va fi adoptată, aceasta ar putea afecta unul dintre cei mai mari jucători din industrie, Marathon Digital Holdings, care s-a extins în Paraguay în noiembrie anul trecut, desfășurând 27 MW în jurul centralei hidroelectrice Itaipu.

Controversa din Paraguay survine în timp ce mineri de Bitcoin se pregătesc pentru evenimentul viitor al reducerii la jumătate a Bitcoinului, așteptat să aibă loc pe 20 aprilie, care va tăia recompensele pentru mineri de la 6,25 BTC (442.000 dolari) la 3,125 BTC (221.000 dolari).

Sursă foto: news.bitcoin.com

NASA a creat un metavers VR pentru a pregăti astronauții pentru viața pe stația spațială lunară

“Când își pun căștile de realitate virtuală, ei nu doar văd stația – sunt în ea”, conform unei postări pe blogul NASA.

În timp ce majoritatea dintre noi ne petrecem timpul în metavers, tranzacționând active sau explorând realități virtuale, astronauții care lucrează cu NASA și SpaceX îl folosesc pentru a se pregăti pentru viața la bordul unei stații spațiale lunare care încă nu a fost construită.

Potrivit NASA, primii oameni care își vor face case în spațiul cosmic îndepărtat vor fi echipa însărcinată cu operarea unei stații spațiale aflată în prezent în curs de dezvoltare, numită “Gateway”.

NASA, într-o postare recentă pe blog, a descris Gateway ca fiind „un laborator științific de ultimă generație, o navă spațială alimentată de energie solară și un cămin departe de casă” pentru astronauții internaționali.

Astronauții s-au pregătit tradițional pentru noi misiuni prin utilizarea simulatoarelor fizice și bazate pe calculator. Dar apariția căștilor moderne de realitate virtuală și tehnologiilor avansate de calcul spațial a făcut posibil ca cei care planifică să ocupe spațiul cosmic îndepărtat să dobândească abilitățile necesare pentru a lucra și a supraviețui într-un mediu imersiv 3D.

SUA afirmă că Gateway își va face debutul în afara Pământului nu mai devreme de 2025, când sistemele sale critice de propulsie și alimentare sunt instalate în orbită în jurul Lunii.

Misiunea sa merge mult dincolo de începuturile sale modeste în curtea din spate a Pământului. Conform NASA, Gateway este configurat ca un punct de pornire pentru programul Artemis, o inițiativă bazată în SUA pentru construirea unei baze ocupate pe Lună ca următorul pas în căutarea umanității de a pune un om pe Marte.

Potrivit NASA: „Gateway este o componentă vitală a misiunilor Artemis conduse de NASA pentru a reveni pe Lună și a trasa o cale pentru primele misiuni umane către Marte. Stația spațială mică va fi un avanpost cu multiple scopuri care orbitează Luna și oferă sprijin esențial pentru misiunile pe suprafața lunară, o destinație pentru știință și un punct de plecare pentru explorarea spațiului cosmic profund.”

Astronauții însărcinați cu întreținerea și operarea Gateway vor avea de înfruntat sarcina intimidantă de a fi primul echipaj orbital al unei stații spațiale care locuiește și lucrează în spațiul cosmic profund – la o distanță maximă de aproximativ 386.243 de kilometri de Pământ. Pentru comparație, astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale, care a fost lansată în 1998, operează la o distanță medie de aproximativ 400 de kilometri de Pământ.

Sursă foto: unimersiv.com