Uniunea Europeană și Japonia au anunțat un parteneriat pentru a aborda provocările legate de ID și AI

Japonia și Uniunea Europeană și-au reiterat angajamentul de a explora tehnologiile emergente și de a îmbunătăți eforturile de digitalizare în jurisdicțiile lor respective.

Reprezentanții ambelor părți s-au întâlnit la Bruxelles pentru a semna un Memorandum de Cooperare pentru a doua oară în mai puțin de un an. Noua colaborare va permite UE și Japonia să împărtășească idei privind inovarea în domeniile inteligenței artificiale (AI), identificării digitale și semiconductorilor.

În cadrul acordului, părțile vor investiga tehnologia cuantică, calculul de înaltă performanță (HPC), 5G și 6G, schimbând idei pentru a-și menține avantajul cu tehnologiile emergente. Pe lângă partajarea progreselor inovatoare, administratorii din ambele jurisdicții vor căuta să “elimine birocrația și să îmbunătățească eficiența” pentru a integra noile tehnologii.

În ceea ce privește identificările digitale, ambele jurisdicții sunt interesate să utilizeze tehnologia blockchain pentru a digitaliza procesele, cu UE înregistrând succese timpurii cu oferta sa. Japonia va încerca să învețe din experiența UE după ce încercările sale de identificare digitală au avut un început lent la mijlocul anului 2023.

“Astăzi, am reafirmat parteneriatul nostru strategic tot mai strâns cu Japonia,” a declarat Thierry Breton, Comisar pentru Piața Internă. “Lucrând pentru standarde comune, vom facilita schimburile digitale fără probleme, vom susține inovația și competitivitatea și vom crea noi oportunități pentru economiile noastre.”

Inteligența artificială pare să fie o parte integrală a parteneriatului strategic, cu ambele jurisdicții exprimând intenția de a supraveghea îndeaproape sectorul. UE a luat conducerea în implementarea unui set de reguli pentru AI, care crede ca ar putea servi ca un model pentru restul lumii.

Cu toate avantajele inițiale, Legea UE privind AI a fost criticată de o coaliție de furnizori de servicii industriale pentru încetinirea inovației.

Circula zvonuri că o colaborare transfrontaliera cu Japonia ar putea oferi insight-uri critice pentru a rafina setul de reguli al UE pentru AI. Institutul Japonez de Siguranță AI va colabora cu Biroul UE AI pentru a dezvolta standarde uniforme pentru ambele jurisdicții.

Ambele națiuni spun că vor continua explorarea tehnologiilor 5G și 6G, angajându-se să urmărească rețele sigure și reziliente. Prima iterație a parteneriatului a prevăzut țările punând bazele pentru studii comune despre semiconductori și lanțurile de aprovizionare cu materii prime pentru sectorul tehnologic.

Tango-ul Japoniei cu AI

Japonia se adaptează ritmului inovației globale în domeniul AI, după ce întreprinderile sale au dezvăluit o serie de cazuri de utilizare pentru tehnologie. Fermierii din țară adoptă o suită de recoltatoare bazate pe AI pentru a face față creșterii lipsei de forță de muncă, în timp ce școlile din întreaga țară au incorporat AI generativ ca instrumente de învățare.

Conștienți de riscurile care decurg din AI, o secțiune transversală de rezidenți japonezi tânjește după o reglementare etanșă a AI pentru a asigura o utilizare în siguranță. Autoritățile propun reguli pentru a evita incidentele de părtinire și de încredere excesivă, firmele fiind îndemnate să creeze balustrade interne înainte de a integra AI în procesele existente.

Sursă foto: orientsoftware.com