Singapore modifică legile privind plățile pentru a acoperi tokenurile digitale

Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a anunțat marți o modificare a Legii Serviciilor de Plăți (Payment Services Act – PS Act) a țării pentru a include furnizorii de servicii de active virtuale (VASP) care oferă o serie de servicii în token-uri de plată digitală (DPT).

Potrivit noii legi, banca centrală va reglementa toți VASP-urile care oferă custodie pentru token-uri, o mișcare pe care oficialii guvernamentali au sugerat-o de luni de zile. “Această extindere este în lucru din 2021 și aduce claritatea regulamentară mult anticipată pentru jucătorii de custodie de criptomonede din Singapore”, a declarat pentru media Angela Ang, fost oficial MAS.

Noua lege va include și VASP-uri care facilitează transferul sau schimbul de tokenuri de plată, “chiar și atunci când furnizorul de servicii nu intră în posesia banilor sau DPT-urilor.” Această stipulație va aduce serviciile P2P în rețeaua MAS.

Companiile care facilitează transferul transfrontalier de bani prin tokenuri de plată, chiar și atunci când banii nu sunt acceptați sau primiți în Singapore, vor fi, de asemenea, incluse în legea extinsă. “Modificările vor permite MAS să impună cerințe referitoare la prevenirea spălării de bani, combaterea finanțării terorismului, protecția utilizatorilor și stabilitatea financiară asupra furnizorilor de servicii DPT”, spune corpul de autoritate monetară.

Se vor oferi aranjamente tranzitorii pentru toți furnizorii care desfășoară activități în Singapore. Aceste companii trebuie să notifice MAS-ul în termen de 30 de zile pentru a fi acoperite de aranjamente. Apoi, acestea trebuie să depună o cerere de licență în termen de șase luni de la 4 aprilie.

Pentru a obține licența, VASP-urile trebuie să demonstreze că segregă activele clienților și le plasează în conturi de încredere; 90% din aceste active trebuie să fie păstrate în stocare la rece. Alte cerințe includ mitigarea conflictelor de interese și divulgarea aspectelor cheie către clienți.

În plus, VASP-urile nu trebuie să împrumute sau să mizeze niciunul dintre activele clienților lor.

Schimbările legale nu sunt neașteptate pentru VASP-urile din Singapore, spune profesorul de drept de la Universitatea Națională din Singapore (NUS), Kelvin Low. El crede că aceste companii știau de modificările legale iminente și că cele care nu au putut să le îndeplinească au părăsit Singapore-ul acum ceva timp.

Ultimele legi privind activele digitale din Singapore vin într-un moment în care țara concurează cu alte centre financiare precum Hong Kong, Tokyo, Zurich și Dubai pentru a atrage firmele blockchain. Hong Kong-ul a fost cel mai agresiv, adoptând legi prietenoase și chiar împingând băncile locale să servească VASP-urile, contrastând puternic cu poziția “anti-cripto” a Chinei continentale.

Haga dorește să ofere claritate juridică pentru tokenizarea transfrontalieră

Conferința de la Haga privind Dreptul Internațional Privat (HCCH) a lansat o nouă inițiativă pentru a oferi claritate juridică întreprinderilor care se ocupă cu tokenurile digitale.

Această inițiativă încearcă să “propună un proiect normativ privind aspectele de drept internațional privat referitoare la tokenurile digitale”.

HCCH este o organizație interguvernamentală care oferă interpretare globală și unificare a dreptului privat.

Propunerea recunoaște tokenizarea ca un facilitator al tranzacțiilor rapide și sigure, inclusiv transferurile transfrontaliere de valori. Aceasta simplifică tranzacțiile prin creșterea transparenței și reducerea intermediarilor. În afara transferurilor, tokenizarea câștigă teren în lumea investițiilor prin acțiuni tokenizate în fonduri digitale, cu giganți globali precum Citibank, BlackRock și HSBC conducând inițiativa.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii notorietății, majoritatea jurisdicțiilor nu au legi care să reglementeze tokenizarea, notează HCCH. Abordarea cea mai populară a fost extinderea regulilor existente pentru a acoperi noul sector. HCCH consideră că natura descentralizată a tokenurilor digitale și varietatea participanților din proces constituie o amenințare nouă pentru reglementările existente.

“O complexitate suplimentară apare întrucât dezvoltarea legii substanțiale interne referitoare la diversele cazuri de utilizare ale tokenurilor digitale nu a fost coordonată sau uniformă. Aceasta duce la o arenă fragmentată, posibil plurijurisdicțională și cu mai mulți părți implicate, care poate diferi în funcție de diferitele cazuri de utilizare a tokenizării digitale”, a adăugat organizația.

HCCH recomandă un studiu asupra tokenurilor digitale, inclusiv o definiție globală și o prezentare a tokenurilor care ar trebui acoperite în cadrul acestui concept. Unele domenii de luat în considerare includ tokenurile imobiliare, tokenurile non-fungibile (NFT-uri), tokenurile de plată, stablecoin-urile și tokenurile de utilitate. Studiul ar exclude valorile mobiliare, certificatele de carbon și monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC-uri), deoarece există alte studii referitoare la acestea.

HCCH propune ca statele membre să nominalizeze experți în domeniu din jurisdicțiile lor pentru a contribui la studiu, cu intenția de a prezenta un raport la întâlnirea Consiliului de Conducere din anul viitor.

În timp ce HCCH lucrează la un cadru global, statele individuale lucrează la reglementările privind tokenizarea pe măsură ce industria crește rapid.

Săptămâna aceasta, directorul general al Autorității Monetare din Singapore (MAS) a dezvăluit că reglementarea tokenizării este considerată o prioritate.

“MAS lucrează cu acești manageri piloți la tratamentul legal și reglementar și implicațiile fondurilor de investiții tokenizate”, a declarat Chia Der Jiun participanților la un eveniment din industrie.

Recent, Hong Kong a dezvăluit standarde pentru produsele financiare tokenizate în timp ce urmărește obiectivul său de a fi un hub global pentru tokenizare.

Sursă foto: bitcoinmarketjournal.com