Includerea portofelului Bitcoin de către Google stârnește o dezbatere privind confidențialitatea

În timp ce unii aplaudă mișcarea către adoptarea generalizată, susținătorii Bitcoin-ului, axați pe confidențialitate, au semnalat preocupări legate de agregarea centralizată a datelor.

Google și-a extins caracteristicile pentru a permite utilizatorilor să caute soldurile portofelului pe mai multe blockchain-uri, cum ar fi Bitcoin, Arbitrum, Avalanche, Optimism, Polygon și Fantom. Atunci când este introdusă adresa portofelului, rezultatele căutării afișează soldul tokenului pe rețea împreună cu data ultimei actualizări. Utilizatorii pot căuta trei formate de adresă Bitcoin – P2PKH, P2SH și Bech32 – și pot vizualiza soldurile curente și tranzacțiile recente.

Incorporarea datelor Bitcoin în rezultatele căutării îmbunătățește accesibilitatea Google la activitatea on-chain, valorificând volumul său extensiv de căutare zilnic.

În timp ce unii laudă noua funcție a Google ca fiind o mișcare către adoptarea generalizată, susținătorii Bitcoin-ului, axați pe confidențialitate, și-au arătat temerile legate de agregarea centralizată a datelor și impactul său asupra confidențialității.

Ultima funcție a Google vine după ce a introdus rezultatele căutării domeniilor Ethereum Name Service (ENS), permițând utilizatorilor să verifice soldurile portofelului cu nume de domeniu citibile, precum “vitalik.eth” pentru adresele portofelului Ethereum. Extinderea recentă a Google se bazează pe introducerea inițială a căutărilor de solduri portofel Ethereum în mai 2023. În 2022, Google a integrat o funcționalitate criptografică, permițând unor adrese de portofel Ethereum să își urmărească soldurile de Ether prin motorul de căutare Google, economisind necesitatea accesării Etherscan.

Adăugarea căutărilor wallet marchează o schimbare în atitudinea gigantului tehnologic. Google a interzis reclamele legate de Bitcoin în 2018, dar recent și-a schimbat poziția, permițând reclamele pentru fondurile exchange-traded fund (ETF) Bitcoin spot, după aprobarea lor în Statele Unite în ianuarie.

Produsele ETF de la manageri de active remarcabili precum BlackRock apar acum în rezultatele căutării. În octombrie 2022, Google s-a asociat cu Coinbase pentru a permite clienților săi să plătească serviciile cloud cu criptomonede. Firma tech a inițiat, de asemenea, un contor pentru evenimentul Ethereum Merge – tranziția Ethereumului de la proof-of-work (PoW) la proof-of-stake (PoS) în 2022.

În 2023, Google Cloud s-a alăturat startup-ului Web3 Orderly Network pentru a crea instrumente pentru dezvoltatori axate pe utilizatori pentru finanțele descentralizate (DeFi) pentru a reduce barierele de intrare în lumea descentralizată. Colaborarea a avut ca scop abordarea principalelor obstacole ale DeFi: barierele de intrare și problemele de securitate, care au fost provocări persistente în ecosistem.

Sursă foto: cryptoslate.com