Peste jumătate dintre organizațiile de caritate din SUA acceptă acum donații în criptomonede

Un număr din ce în ce mai mare de organizații de caritate și non-profit adoptă criptomonedele.

Adoptarea criptomonedelor în domeniul caritabil înregistrează o creștere rapidă, cu 56% dintre primele 100 de organizații de caritate din Statele Unite acceptând acum donații în criptomonede începând cu ianuarie 2024, conform raportului anual din 2024 al organizației de caritate cripto The Giving Block.

Acest lucru marchează o schimbare semnificativă pentru organizațiile non-profit, multe dintre acestea fiind inițial reticente în adoptarea plăților cu criptomonede.

Conform raportului, „Atunci când am lansat The Giving Block în 2018, a trebuit practic să spargem ușile pentru a determina organizațiile non-profit să vorbească cu noi despre bitcoin.” Raportul adaugă: „Multe s-au schimbat de atunci.”

Co-fondatorul Giving Block, Alex Wilson, dezvăluie cum se schimbă atitudinile și dacă se așteaptă să vadă organizații de caritate orientate spre o adoptare mai mare a criptomonedelor în viitor. “Da, în timp, continuăm să observăm o adoptare mai mare a organizațiilor non-profit care acceptă donații în criptomonede,” a spus Wilson. “Piața a devenit prea mare pentru a fi ignorată. Nu există multe piețe în lume care permit unei organizații non-profit să acceseze o bază de donatori de 2 trilioane de dolari.”

Wilson consideră că cunoștințele și familiarizarea cu criptomonedele sunt cheia acestei schimbări. “În cea mai mare parte, este o chestiune de educație. Multe organizații non-profit pur și simplu nu realizează câți oameni dețin criptomonede. Totuși, odată ce își dau seama de acest lucru, se adaptează destul de repede,” a spus el.

Menținerea donațiilor cu crypto cât mai simplă

Pentru a include cât mai multe organizații de caritate posibil, Giving Block își propune să facă simplă acceptarea donațiilor în criptomonede pentru organizațiile non-profit. Parte din aceasta vine sub forma unei caracteristici de vânzare automată, care transferă criptomoneda în dolari în momentul donației.

“Dacă doresc, pot alege să păstreze criptomonedele, dar cei mai mulți sunt mai confortabili să-și lichideze donațiile, similar cu modul în care tratează alte donații non-cash precum acțiunile sau alte forme de proprietate. Scopul nostru este să facem acceptarea criptomonedelor la fel de ușoară ca și acceptarea oricărui alt cadou pe care îl primește o organizație non-profit,” a spus Wilson.

Având acest lucru în vedere, folosirea unei soluții de donare minimizează expunerea unei organizații non-profit la criptomonede. “Principala capcană este încercarea de a face prea mult fără să știe ce fac. Unele organizații non-profit au ales să se ocupe singure de aceste lucruri în loc să lucreze cu un partener de încredere,” a spus Wilson. Potrivit lui Wilson, “de obicei, nu se termină bine” pentru cei care încearcă să meargă pe cont propriu.

Parteneri de încredere: Simplificarea adoptării

Save the Children, o organizație non-profit axată pe îmbunătățirea vieții copiilor din întreaga lume, a început să accepte Bitcoin în 2013, după ce taifunul Haiyan a lovit Filipinele.

Ettore Rossetti, consilier principal pentru tehnologie, marketing și parteneriate inovatoare la Save the Children, a declarat că procesul de acceptare a donațiilor în criptomonede nu a fost complet simplu, necesitând aprobări din partea mai multor departamente înainte ca inițiativa să poată progresa. “Am obținut aprobările legale, financiare și de comunicare media necesare pentru a putea accepta acea donație în Bitcoin,” a spus Rossetti, care a recunoscut că “au existat preocupări” legate de aspecte precum impactul asupra mediului. Chiar și cu acele preocupări, Rossetti a reușit să obțină toate aprobările necesare în 24 de ore, demonstrând că acolo unde există voință, progresul poate fi foarte rapid într-adevăr.

Având diverși parteneri de încredere începând cu anul 2013, Save The Children este acum una dintre multele organizații non-profit care lucrează cu The Giving Block. Multe dintre programele sale au beneficiat de generozitatea donatorilor de criptomonede. De exemplu, în Afghanistan, donatorii de criptomonede au contribuit la susținerea asistenței umanitare pentru 730.000 de copii în urma haosului care a urmat retragerii SUA. În urma cutremurului din Siria și Turcia din 2023, donațiile în criptomonede au ajutat la finanțarea programului de apă și igienă al Save the Children, ajungând la 1,1 milioane de copii și 2,6 milioane de persoane în total. În Uganda, în cooperare cu World of Women, Save the Children a strâns 100.000 de dolari, ajutând la îndeplinirea nevoilor educaționale ale a 115.000 de copii și adolescenți.

Reputația controversată a criptomonedelor

Deși criptomonedele și actul caritabil devin din ce în ce mai strâns legate, există încă provocări în cale. Media mainstream nu este întotdeauna prietenoasă cu industria blockchain, iar organizațiile non-profit trebuie să-și păstreze reputația în minte.

Apoi, există figuri precum senatorul american Elizabeth Warren care asociază industria cripto cu activități ilicite. L-am întrebat pe Wilson ce impact au astfel de figuri asupra industriei. “Este frustrant deoarece Elizabeth Warren și alți politicieni au folosit adesea date exagerate sau complet false pentru a-și susține afirmațiile,” a spus Wilson. “Norocul nostru este că faptele ne susțin, iar dovada este clară că există mult mai puțină activitate ilicită decât pretind oameni precum Elizabeth Warren. Toate datele indică faptul că există mai puțină activitate ilicită în criptomonede decât în economia tradițională.”

Rossetti a spus că unul dintre aspectele pe care Save the Children a trebuit să le ia în considerare activ a fost mediul înconjurător și “riscul de reputație asociat cu probleme precum utilizarea energiei, în special lanțurile proof-of-work precum blockchain-ul Bitcoin”.

Pentru Rossetti și Save the Children, mediul înconjurător este ceva de care sunt în mod constant conștienți, deoarece schimbările climatice “exacerbează problemele cu care se confruntă copiii – mai multe dezastre naturale și așa mai departe”.

“Suntem primul ONG din lume care face parte din Fondul Climatic Verde și singura organizație de caritate pentru copii. Deci, suntem mândri de asta. Avem doar o singură planetă”, a spus Rossetti. “Dar, privind mai atent, dincolo de titluri, multe dintre blockchain-uri sunt alimentate de surse regenerabile sau de energie subutilizată.”

Crypto pentru bine: #HODLhope

Cel mai recent efort al Save the Children pentru samariteni cripto este #HODLhope. După cum declară campania, “În întreaga lume, copiilor le sunt furate viitorurile de o economie globală construită pe inegalitate și lăcomie. […] Save the Children crede că tehnologia blockchain și criptomonedele pot fi o forță pentru bine și pentru incluziunea financiară.”

Scopul #HODLhope este de a strânge 10 milioane de dolari în donații cripto până la sfârșitul anului 2024, permițând copiilor din întreaga lume să păstreze speranța. Strângând aproape 8 milioane de dolari până în martie, campania pare sigură să atingă acest obiectiv.

Pentru cele 44% din primele 100 de organizații caritabile din SUA care încă nu au conștientizat puterea Bitcoinului și a criptomonedelor în general, acum ar putea fi momentul potrivit să o facă.

Sursă foto: investopedia.com